Notice: Trying to get property 'plugins' of non-object in /var/www/www.rantapallo.fi/wp-content/plugins/styles/classes/styles-customize.php on line 150

Miksi matkustaa Kiovaan?

Monestakin syystä, ainakin minun mielestäni. Olen asunut nyt Kiovassa reilut puolitoista vuotta ja viihtynyt kaupungissa erinomaisesti. En ollut käynyt Ukrainassa koskaan ennen muuttoani eikä minulla ollut oikein minkäänlaisia ennakko-odotuksia Kiovasta asuinpaikkana etukäteen. Yleisesti ottaen luonani käyneet vieraat niin Suomesta kuin muaalta ovat olleet positiviisesti yllättyneitä kaupungista. Samaa ovat sanoneet myös muiden täällä asuvien ulkomaalaisten vieraat.

Tässä muutamia syitä miksi Kiovaan kannattaa matkustaa:

Kiova on lähellä Helsinkiä. Suora lento kaupunkien välillä kestää noin kaksi tuntia. Toinen suosittu lentoyhteys on Riikan kautta, tuolloin lentoaika välilaskuineen on lyhimmillään alle neljä tuntia. Suoria lentoja voi joskus saada muutamalla kympillä, tosin tuolloin liput on yleensä varattava todella paljon etukäteen. Kiova on Helsinkiä lähempänä kuin esimerkiksi Amsterdam. Plussaa myös samasta aikavyöhykkeestä. Suomalaisella passilla matkaava ei tarvitse viisumia mikäli matka kestää alle 90 päivää.

Ukrainassa on halpaa, jos vertaa hintoja Suomeen. Ukrainan rahayksikkö on hryvnia (lausutaan grivna, lyhenne uah) ja tällä hetkellä yksi euro on noin 32 uah. Joitakin esimerkkejä hintatasosta Kiovasta: kahden-kolmen ruokalajin lounas 3-5 euroa, metrolippu 25 senttiä, oopperalippu parhailta paikoilta vajaat 20 euroa, kahvi ja leivos/pulla 2 euroa, 1,5 tunnin hieronta spassa noin 30 euroa, pääsyliput museoihin noin euron.

Monipuolinen ravintola- ja kahvilatarjonta. Kahviloita ja ravintoloita löytyy paljon ja ne ovat yleensä auki joka päivä. Kuten yllä jo mainitsin, hinnat niissä eivät Suomeen verrattuna päätä huimaa. Ukrainalaisten ravintoloiden lisäksi täällä on hyvin edustettuna mm. georgialainen keittiö. Jos olet kaltaiseni kahvilafani, lupaan, että viihdyt Kiovassa. Koska itse en juo lainkaan kahvia, arvostan kovasti, että kahviloissa on monipuolisen kahvivalikoiman lisäksi kattava teevalikoima ja kesäisin erilaisia mehuja ja limonadeja. Lisäksi lähes kaikissa kahviloissa on tarjolla mitä herkullisimpia pullia, leivoksia tai kakkuja.

Kiovasta löytyy myös viinibaareja, olutbaareja kuin ihan normibaareja joka lähtöön. Kahviloita ja baareja ei ole aina helppo bongata, niitä sijaitsee usein kortteleiden sisäpihoilla tai rakennusten kellarikerroksissa. Niinpä etsivän kannattaakin kurkkia rohkeasti kortteleiden sisäpihoille ja silmäillä kadun varsilla talojen kellarikerroksiin vieviä portaita.

Kiovassa riittää näkemistä ja kokemista. Jos pidät museoista, niitä riittää, esimerkiksi Tsernobyl-museo ja toisen maailmansodan museo. Tosin englanninkielistä infoa etenkin pienemmissä museoissa on usein vähän. Ympäri kaupunkia on toinen toistaan upeampia kirkkoja, esimerkiksi Pyhän Sofian Katedraali ja Lavran luostarialue. Kiovassa järjestetään paljon kansainvälisten artistien ja bändien keikkoja. Ooppera ja baletti ovat korkeatasoisia.Keväästä syksyyn järjestetään esimerkiksi keskustan pääkadulla Khreshatykilla erilaisia ulkoilmatapahtumia lähes joka viikonloppu ja Podilissa Kontraktova Ploscha-aukiolla viikonloppuisin milloin esimerkiksi konsertteja, milloin ukrainalaisia tuotteita kauppaavia Made in Ukraine-markkinoita. ArtZavod Platformassa järjestetään viikonloppuisin erilaisia tapahtumia olutfestivaaleista konsertteihin.

Lavran luostarialue

Olutfestivaalit ArtZavod Platformassa

Näkymä Maidanille

Pyhän Andreaksen kirkko

Kiovan tunnelma. Jos yhtään pidät rosoisuudesta, jota löytyy useista Itä-Euroopan kaupungeista, todennäköisesti pidät Kiovasta. Kaupunki on sekoitus kommunismin jäänteitä ja mennyttä ja modernia eurooppalaisuutta. On vihreitä puistoalueita, historiaa huokuvia kadunpätkiä ja modernia kaupunkikulttuuria tarjoavia kortteleita. Siinä missä torihallit tuntuu aikamatkalta muutaman vuosikymmenen taakse, hipsterikahvilassa istuessa voi kuvitella olevansa missä tahansa eurooppalaisessa pääkaupungissa. Täältä löytyy paljon erilaisia paikkoja ja tunnelmia.

Kadunpätkä Podilissa

Pushcha Vodytsyan puisto

 

Muraali Podilissa

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply