Suomi100: Kristiinankaupungin kesäisiä vierailukohteita

Kesäinen Kristiinankaupunki kutsuu vierailijoita tutustumaan kauniiseen koti-Suomeemme. Tässä vinkkilistaa siihen mitä kaupungissa voi nähdä ja kokea.

1. Vanha puukaupunginosa on enimmäkseen 1800-luvu loppupuoliskolta, mutta vanhimmat talot ovat 1700-luvun puolelta. Säilyneitä taloja on kolmisensataa ja mikä parasta, niissä myös asutaan. Lähes puolet kristiinankaupunkilaisista asuu tällaisessa romanttisessa puutalossa. Kristiinankaupungin puutaloista voit lukea lisää aiemmasta postauksesta: Kristiinankaupungin vanha puutaloalue.

2. Carlsron museo sijaitsee kauniissa kauppaneuvos ja laivanvarustaja Carl Alfred Carlströmin rakennuttamassa huvilassa hieman kaupungin ulkopuolella. Carlström koki kuitenkin konkurssin (museon charmantti opas paljasti Carlströmin petollisen emännöitsijän tyhjentäneen tämän) ja menetti omaisuutensa huvila mukaan lukien. Jatkosodan päättymiseen saakka Carlsro toimi täysihoitolana, nykyään sen omistaa kaupunki.

Sisätilat ovat yllättävänkin suuret verrattuna siihen miten pieneltä huvila näyttää ulkoapäin. Tavaraa huoneissa on paljon, noin 11000 esinettä ja osa kolmannen kerroksen vintillä. Opas avasikin muutamia kaapinovia ja voin kertoa että huoneiden kaapit ovat aivan täpötäynnä tavaraa! Lisäksi Carlsrossa on lukuisia, toinen toistaan upeampia taidonnäytteitä, nimittäin kaakeliuuneja!

Carlsron opas on aivan mahtava vanhempi mieshenkilö, joka kertoi selvästi mielellään paikasta ja sen historiasta opasvihkosia tarkemmin.

Carlsro on avoinna kesäisin elokuun loppuun saakka, suljettu maanantaisin.

3. Pukinsaari camping on leirintäalue keskellä kaupunkia, silti meren rannassa. Meidät toi Pukinsaareen sen kioskin maailmankuulu jäätelö jota Kristiinankaupungin opasvihkosessa kehuttiin. Makujavaihtoehtoja on nelisenkymmentä, me testasimme omenapiirakanmakuisen jäden ja tuo on sitten yhden pallon tötterö, eli ovat todella suuria!

Olisimme halunneet istua rantaan syömään jätskimme, mutta rantanäkymin varustettuja istuinpaikkoja ei valitettavasti ollut tarjolla, vain nuo kioskin molemmin puolin olevat tuolit ja pöydät. Tästä pieni miinus.

4. Puutalokeskustaan ja aina raatihuoneelle vievän Raatihuoneenkadun toisessa päässä on vanha kivisilta. Sen edustalla oleva ankkuri on Gåsgrundin edustalta 21.7.71 urhailusukeltajain nostama 1700-luvun tukkiankkuri, joka on kuulunut suurehkolle sota-alukselle.

5. Kantakaupungin alueella on kaksi uimarantaa ja useampia puistoja, joista kuvassa olevassa Saunapuistossa järjestetään kesäkeskiviikkoisin zumbaa. Mukaan pääsee viidellä eurolla.

6. Ruokapaikaksi valitsimme kauniilla paikalla rannassa sijaitsevan Jungmannin. Se on ykkössijalla myös Tripadvisorin lyhyessä listauksessa, mutta me teimme valintamme puhtaasti ruokalistan perusteella. Kampasimpukat olivat onnistuneita ja hampurilainen paras pitkään aikaan syömäni ja mikä parasta, sen sai valita myös bataattiranskiksilla!

7. Ruokaillessamme huomio kiinnittyi paitsi vastarannan isoihin taloihin, vanhaan rautatieasemaan joka piti tietysti käydä katsastamassa.

Onko sinulla lisää vinkkejä vierailuun Kristiinankaupungissa? ?

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *