Notice: register_sidebar kutsuttiin väärin. id ei asetettu vimpainalueelle "Sidebar Top". Käytetään oletusta "sidebar-1". Muuta id manuaalisesti arvoon "sidebar-1" niin pääset eroon tästä ilmoituksesta ja säilytät vimpainalueen sisällön. Lisätietoja: Debugging in WordPress.(Tämä viesti lisättiin versioon 4.2.0.) in /var/www/www.rantapallo.fi/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: register_sidebar kutsuttiin väärin. id ei asetettu vimpainalueelle "Sidebar Left". Käytetään oletusta "sidebar-2". Muuta id manuaalisesti arvoon "sidebar-2" niin pääset eroon tästä ilmoituksesta ja säilytät vimpainalueen sisällön. Lisätietoja: Debugging in WordPress.(Tämä viesti lisättiin versioon 4.2.0.) in /var/www/www.rantapallo.fi/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: register_sidebar kutsuttiin väärin. id ei asetettu vimpainalueelle "Sidebar Right". Käytetään oletusta "sidebar-3". Muuta id manuaalisesti arvoon "sidebar-3" niin pääset eroon tästä ilmoituksesta ja säilytät vimpainalueen sisällön. Lisätietoja: Debugging in WordPress.(Tämä viesti lisättiin versioon 4.2.0.) in /var/www/www.rantapallo.fi/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: register_sidebar kutsuttiin väärin. id ei asetettu vimpainalueelle "Sidebar Bottom". Käytetään oletusta "sidebar-4". Muuta id manuaalisesti arvoon "sidebar-4" niin pääset eroon tästä ilmoituksesta ja säilytät vimpainalueen sisällön. Lisätietoja: Debugging in WordPress.(Tämä viesti lisättiin versioon 4.2.0.) in /var/www/www.rantapallo.fi/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: register_sidebar kutsuttiin väärin. id ei asetettu vimpainalueelle "Footer". Käytetään oletusta "sidebar-5". Muuta id manuaalisesti arvoon "sidebar-5" niin pääset eroon tästä ilmoituksesta ja säilytät vimpainalueen sisällön. Lisätietoja: Debugging in WordPress.(Tämä viesti lisättiin versioon 4.2.0.) in /var/www/www.rantapallo.fi/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: register_sidebar kutsuttiin väärin. id ei asetettu vimpainalueelle "404 Page". Käytetään oletusta "sidebar-6". Muuta id manuaalisesti arvoon "sidebar-6" niin pääset eroon tästä ilmoituksesta ja säilytät vimpainalueen sisällön. Lisätietoja: Debugging in WordPress.(Tämä viesti lisättiin versioon 4.2.0.) in /var/www/www.rantapallo.fi/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: register_sidebar kutsuttiin väärin. id ei asetettu vimpainalueelle "Wide". Käytetään oletusta "sidebar-7". Muuta id manuaalisesti arvoon "sidebar-7" niin pääset eroon tästä ilmoituksesta ja säilytät vimpainalueen sisällön. Lisätietoja: Debugging in WordPress.(Tämä viesti lisättiin versioon 4.2.0.) in /var/www/www.rantapallo.fi/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: register_sidebar kutsuttiin väärin. id ei asetettu vimpainalueelle "Boxes". Käytetään oletusta "sidebar-8". Muuta id manuaalisesti arvoon "sidebar-8" niin pääset eroon tästä ilmoituksesta ja säilytät vimpainalueen sisällön. Lisätietoja: Debugging in WordPress.(Tämä viesti lisättiin versioon 4.2.0.) in /var/www/www.rantapallo.fi/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: register_sidebar kutsuttiin väärin. id ei asetettu vimpainalueelle "Footer Wide". Käytetään oletusta "sidebar-9". Muuta id manuaalisesti arvoon "sidebar-9" niin pääset eroon tästä ilmoituksesta ja säilytät vimpainalueen sisällön. Lisätietoja: Debugging in WordPress.(Tämä viesti lisättiin versioon 4.2.0.) in /var/www/www.rantapallo.fi/wp-includes/functions.php on line 4778
Madrid: Kuninkaanlinna ja Kristallipalatsi - Lomaunelmia ja unelmalomia
Notice: Trying to get property 'plugins' of non-object in /var/www/www.rantapallo.fi/wp-content/plugins/styles/classes/styles-customize.php on line 150

Madrid: Kuninkaanlinna ja Kristallipalatsi

Madridin kuninkaanlinna on iso, komea rakennus. Siinä on vaatimattomasti 135 000 neliötä ja yli 2800 huonetta ja on näin Länsi-Euroopan suurin kuninkaanlinna. Felipe ei kuitenkaan asu täällä vaan viihtyy pienemmässä palatsissa Madridin laitamilla, kuninkaanlinnassa hän käy vain töissä mm juhlatilaisuuksissa.

Catedral de la Almudena sijaitsee aivan kuninkaanlinnan vieressä. Almudenan neitsyt on Madridin suojeluspyhimys.  Katedraalia on rakennettu kuin sitä kuuluisaa Iisakin kirkkoa. Alkuperäiset suunnitelmat ovat 1500-luvulta, mutta rakennustyöt aloitettiin 1800-luvun lopulla. Budjetti paukkui ja sisällissotakin keskeytti rakennustyöt. Kaikkiaan kirkkoa rakennettiin yli sata vuotta ja tällä välin katedraalin muotokin eli. Lopullisessa suunnitelmassa sen haluttiin sointuvan mahdollisimman hyvin yhteen naapuritontin kuninkaanlinnan kanssa. Lopulta Paavi Johannes Paavali II vihki katedraalin käyttöön kesällä 1993. Yksitoista vuotta myöhemmin siellä vietettiin kuuluisat häät, kun nykyinen kuningas, silloinen kruununprinssi, Felipe asteli alttarille Leticiansa kanssa.

Päiväkahvilla kävimme kuninkaanlinnaa vastapäätä olevassa kahvilassa, Cafe de Orientissa, jossa maksettiin selvästi Felipe-lisää, koska kaksi kahvia ja YKSI juustokakku maksoivat 13,20.

Kahvittelun jälkeen lähdimme El Retiro -puistoon joka on todella valtavan kokoinen,  125 hehtaarin viheralue Madridin sydämessä. Kukkivia hevoskastanjapuita oli vähintäänkin sadoittain ja puita alueella onkin noin 15 000. Alunperin puisto on ollut varsinaisen kaupungin ulkopuolella ja kuninkaallisten käytössä. Yleisölle se on avattu 1868. Puisto ja sen rakennukset olivat pahasti kärsineet Napoleonin sodissa ja muutamat jäljelle jääneet rakennukset ovat nykyään museokäytössä.

Puistossa sijaitsee mm tekojärvi, jossa voi soudella ja aika paljon veneitä oli nytkin vuokrattu. Taustalla näkyy Alfonso XII:n muistomerkki.

El Retiron merkittävin nähtävyys lienee kuitenkin 1880-luvulla rakennettu Kristallipalatsi, jonka arkkitehti Ricardo Velázguez Bosco on ottanut lasiseen palatsiin mallia Lontooseen, vuoden 1851 maailmannäyttelyyn, rakennetusta paljon suuremmasta kristallipalatsista.

Kristallipalatsissa järjestetään vaihtuvia näyttelyitä ja meidän siellä käydessämme siellä oli mm moderni tuoli ja vanha televisio sekä alla olevassa kuvassa näkyvät Rocket ja ”Titanic-laiva”. Rocket oli koko ajan liikkeessä vaijerinsa avulla ja valutti lattiaan kuviota jauheella jota siitä valui. Välillä se pysäytettiin ja jauhe käytiin lakaisemassa pois.

Kristallipalatsin arkkitehdin käden jälkeä on myös toinen El Retiro -puiston palatsi, Palacio de Velázguez joka toimii nykyään taidemuseona.

El Retiron kaltaisessa puistossa saa aikaa kulumaan tunteja, me kiersimme vain osan puiston nähtävyyksistä.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *