WPDEV!!

Vilna on kiehtova kulttuurikohde

Kohdeopas: Vilna

Kuva: Rantapallo / Anni Moilanen
Liettuan vanhakaupunki

Liettuan pääkaupunki Vilna houkuttelee matkailijoita nähtävyyksillään, kulttuurillaan ja vilkkaalla yöelämällään.

Vilna on kulttuuria täynnä oleva lähikohde

Vilna on kompaktin kokoinen, siisti ja vehreä kaupunki, joka sopii hyvin kohteeksi lähilomalle. Liettuan pääkaupunki on maan kulttuurin ja politiikan keskus. Unescon maailmanperintölistalle valittu vanhakaupunki on Vilnan sydän, johon tutustumiseen kannattaa varata aikaa.

Vilnan värikäs ja tapahtumarikas menneisyys on muovannut kaupungista ainutlaatuisen kohteen, jossa näkyy eri aikakausien ja tyylisuuntien vaikutus. Kaupungin lukuisat kirkot, arkkitehtuuri ja vehreä luonto tekevät siitä viihtyisän kaupunkilomakohteen.

VILNA MATKAKOHTEENA

Vilna, Liettua
Vilnan katedraali on kaupungin suosituin nähtävyys.

Vilna sijaitsee Kaakkois-Liettuassa kahden joen yhtymäkohdassa. Vilna sopii kokonsa vuoksi parhaiten viikonloppuloman kohteeksi, mutta nähtävää ja tehtävää riittää pidemmänkin reissun ajaksi. Kaupunki on historiaa henkivä kulttuurikohde, joka miellyttää niin arkkitehtuurin kuin yöelämänkin ystäviä.

Liettuan pääkaupungin tunnetuin nähtävyys on sen vanhakaupunki, joka on yksi itäisen Euroopan suurimpia vanhoja kaupunginosia. Vanhassakaupungissa sijaitseva Vilnan katedraali kellotorneineen on koko kaupungin symboli.

Liettuassa vallitsee mannerilmasto, joten kesäkuukausina on tyypillisesti lämmintä ja talvisin puolestaan elohopea painuu nollan alapuolelle. Paras matkustusaika onkin juuri kesällä kaupungin vihertäessä, jolloin lämpötilakaan ei normaalisti nouse tukalan korkeisiin lukemiin.

Eurot eivät ole vielä käytössä Liettuassa, joten valuuttaa kannattaa vaihtaa. Hintataso Vilnassa on Suomeen nähden edullinen, minkä huomaa erityisesti ravintoloissa. Vilnasta pääsee myös edullisesti liikkumaan esimerkiksi bussilla muihin Liettuan kaupunkeihin.

Vilna on yleisesti ottaen hyvin rauhallinen ja turvallinen matkakohde. Taskuvarkaudet yöaikaan erityisesti baareissa ja yökerhoissa eivät kuitenkaan ole harvinaisia, mutta niiltäkin on helppo välttyä kun pitää maalaisjärjen mukana matkassa. Vilnassa pärjää englannin kielellä, mutta vanhemmat ihmiset eivät välttämättä sitä hallitse. Venäjää sen sijaan osataan yleensä Liettuassa hyvin.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN VILNASSA

Vilna, Liettua
Auringonnousun portilta avautuu näkymä vanhaankaupunkiin.

Finnair lentää suoraan Helsingistä Vilnaan ja lisäksi kaupunkien välillä on useita päivittäisiä välilaskullisia lentoyhteyksiä. Lentoaika on vain noin tunnin verran, joten kohde sopii hyvin lähimatkailijalle vaikka viikonloppukohteeksi.

Vilnassa on runsas valikoima eritasoisia hotelleja ja hostelleja, joissa on vaihtoehtoja monelle lompakolle. Tunnelmallisimmat hotellit lienevät vanhassakaupungissa, jonka vanhoissa rakennuksissa ja sokkeloisilla kujilla on jälkiä monilta eri aikakausilta.

Kaupungissa on helppo liikkua jalan paikasta toiseen, sillä välimatkat eivät ole kovinkaan pitkiä. Jos julkiseen liikenteeseen tarvitsee turvautua, on paikallisbusseilla liikkuminen edullista ja vaivatonta. Myös taksien hinnat ovat huomattavasti edullisemmat kuin Suomessa.

Tuliaiset kannattaa ostaa esimerkiksi vanhankaupungin käsityöläisten puodeista, joissa valmistetaan muun muassa perinteisiä liettualaisia liinoja sekä puu- ja lasitöitä.

VILNAN NÄHTÄVYYDET

Vilnan yliopisto, Liettua
Vilnan yliopiston barokkityylinen kirkko kellotorneineen kuuluvat Vilnan hienoimpiin nähtävyyksiin.

Vilnan katedraali

Gediminas-kukkulan juurella sijaitseva katedraali on Vilnan tunnetuin nähtävyys, joka on helppo löytää sen ulkopuolella sijaitsevan kuuluisan kellotornin perusteella. Tämä 57 metriä korkea kellotorni on vanhankaupungin maamerkki.

Kellotorni saavutti nykymuotonsa uudelleenrakennuksen myötä vuonna 1801. Itse katedraali on kokenut useita vahinkoja ja sitä onkin moneen otteeseen kunnostettu ja jälleenrakennettu.

Katedraalin sisällä kannattaa pistäytyä Pyhän Kasimirin kappelissa, joka on barokinaikainen mestariteos. Myös katedraalin lukuisat 1500–1800-luvuilta peräisin olevat taideteokset ovat näkemisen arvoisia. Rohkeimpien kannattaa kivuta alas katedraalin katakombeihin.

Trakain linna on koko Liettuan suosituin käyntikohde

Vilnasta on helppo poiketa noin 30 kilometrin päässä sijaitsevaan Trakaihin, johon pääsee Vilnasta esimerkiksi linja-autolla. Tässä 7000 asukkaan pikkukaupungissa sijaitsee maan kuuluisin nähtävyys, Trakain linna.

Trakain vetonauloihin lukeutuvat yli 600 vuotta vanhan linnan ja muiden historiallisten nähtävyyksien ohella kaupungissa järjestettävät tapahtumat ja konsertit.

Užupisin taitelijakorttelit näyttävät toisenlaisen Vilnan

Vanhankaupungin kupeessa sijaitsee Vilnan erikoislaatuisin alue. Užupisin tasavallaksi julistautunut alue on boheemien taiteilijoiden tyyssija ja sitä onkin verrattu usein Pariisin Montmartreen. Aiemmin epämääräisenä pidetty alue on nykyään Vilnan trendikkäin, ja sinne on perustettu useita taidegallerioita, kahviloita ja taiteilijoiden työhuoneita.

Vuonna 1997 asukkaat julistivat alueen itsenäiseksi tasavallaksi, ja itsenäisyyspäivää vietetään 1. huhtikuuta. Aprillipäivän itsenäisyysjuhlintaa kannattaa poiketa katsomassa, mikäli sattuu siihen aikaan kaupungissa vierailemaan.

Vilnan yliopiston arkkitehtuuri ihastuttaa

Vilnan vanhassakaupungissa sijaitseva yliopisto on perustettu 1500-luvulla ja se onkin yksi Itä- ja Keski-Euroopan vanhimmista yliopistoista. Historiallisen kampuksen 12 pihaa ja sen laidalla sijaitseva yliopiston Pyhän Johanneksen kirkko ovat ehdottomasti näkemisen arvoiset.

Kirkon kellotorniin johtaa kapea portaikko, mutta ylös pääsee myös hissillä. Huipulta avautuu upea näkymä yli Vilnan. Kellotornissa on myös Focault’n heiluri, joka osoittaa maapallon pyörimisliikkeen akselinsa ympäri.

VILNAN PARHAAT

Vilna, Liettua
Ravintoloiden terassit levittäytyvät vanhankaupungin kaduille.

Vanhankaupungin nähtävyydet

1. Vilnan katedraali
2. Gediminasin linnoitus
3. Vilnan yliopisto
4. Auringonnousun portti
5. Pyhän Annan kirkko

>> Lue myös: Näin yllättävän monipuolinen on lähimatkailijan Liettua – katso 5 tärppiä

Teksti ja kuvat: Anni Moilanen

Päivitetty: 6.2.2015

Liettua: Lue lisää kohdeoppaita

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia