Ikkunapaikasta voi olla muutakin hyötyä kuin maisemat ja nukkumarauha. 2018-08-17T11:45:28+03:00
WPDEV!!
Kuva: Shutterstock
Toinen syy valita lentokoneen ikkunapaikka

Yllättävä syy, jonka takia sinunkin kannattaisi valita lennolla ikkunapaikka – ei mitään tekemistä maisemien kanssa

ADFKLNASDFKAGDKLADSFNLAKDNF sdfsd

Ikkunapaikka lentokoneessa ja muut asiantuntijan terveysvinkit lennolle – näillä nyrkkisäännöillä pysyt terveenä.

Ikkunapaikalla pienempi riski sairastua

Jos haluat aina mahdollisuuksien mukaan ikkunapaikan lentokoneessa, johtuu se todennäköisesti halusta ihailla maisemia tai ottaa nokkaunet ilman häiriötekijöitä. Ikkunapaikalla on kuitenkin kolmaskin plussa: pienempi riski napata tarttuvia viruksia muilta matkustajilta.

Washington Postin haastattelema ilmailulääkäri Quay Snyder kertoo valitsevansa ikkunapaikan aina kun mahdollista terveyssyistä. Ikkunapaikoilla istuvat matkustajat hyötyvät eniten koneen ilmanvaihdosta, joka liikkuu matkustamon katosta alas ikkunoiden viereen.

Snyderin mukaan kauhutarinat virusten leviämisestä lentokoneessa voi kuitenkin jättää omaan arvoonsa. Matkailijat eivät saa tartuntoja sen helpommin kuin muissakaan yleisissä tiloissa – riski voi olla jopa pienempi, sillä ilma vaihtuu lennolla jatkuvasti.

Snyder kertoo, että todellinen tartuntariski vaanii vain sellaisia matkustajia, jotka istuvat yskivän matkustajan välittömässä läheisyydessä. Sairastumisen todennäköisyyttä voi edelleen pienentää pyrkimällä ikkunapaikalle.

Asiantuntijan kommentteja tukee The New York Timesin julkaisema tutkimustulos, jossa ikkunapaikalla istuneilla matkustajilla on kaikkein vähiten kontaktia muiden matkustajien kanssa. Korkein tartuntariski koskee käytäväpaikan valinneita matkustajia.

Snyder jakoi myös muita helppoja terveysvinkkejä lentoa varten. Nappaa nämä käyttöön heti!

1. Pyyhi pinnat

Bakteerit muhivat lentokoneen pinnoilla, joita matkustajat hipelöivät matkan aikana. Vältä pöpöt ja saavuta mielenrauha pyyhkimällä tarjotinpöytä, käsinojat ja turvavyö puhdistuspyyhkeillä ennen lähtöä.

2. Pakkaa lääkkeet käsimatkatavaroihin

Säännöllistä lääkitystä käyttävän matkailijan tulee aina pakata lääkkeet käsimatkatavaroihin paikkaan, josta ne ovat helposti saatavilla. Näin lääkkeet pysyvät mukana siinäkin tapauksessa, että ruumaan pakattu matkalaukku katoaa matkan varrella. Lääkkeistä voi pitää mukana myös listaa ja reseptitietoja.

3. Muista liikkua lennon aikana

Älä jämähdä paikoillesi koko matkan ajaksi etenkään pitkillä lennoilla. Veritulppariski vaanii matkailijaa, joka istuu paikoillaan tuntikaupalla. Nouse välillä jaloittelemaan käytävälle ja tee jalkajumppaliikkeitä omalla istuinpaikallasi.

Lue myös: Vältä veritulppa – katso helpot jumppavinkit lentomatkalle

4. Selvitä lentämisen turvallisuus leikkauksen jälkeen

Jos sinulla on jokin sairaus tai olet ollut hiljattain leikkauksessa, kannattaa lentämisestä keskustella etukäteen oman lääkärin tai asiaan perehtyneen matkailulääkärin kanssa. Monet terveysongelmat kärjistyvät lentokoneen haastavissa olosuhteissa.

Sama pätee myös hammaslääkärikäynteihin. Jos sinulle on tehty isompi suukirurginen toimenpide, selvitä miten nopeasti on turvallista lentää.

5. Juo riittävästi vettä

Helpoin tapa vaikuttaa omaan olotilaan lennolla on juoda reilusti vettä. Samalla kannattaa välttää kahvia ja alkoholijuomia sekä tiettyjä ruokia ennen lentoa ja sen aikana. Snyder peräänkuuluttaa maalaisjärkeä: riittävää lepoa, terveellistä ruokavaliota sekä liikuntaa.

Lue myös: Iskikö flunssa juuri ennen lentoa? Lue miten lentomatka vaikuttaa flunssaan – näillä vinkeillä selviät perille

Lähde: Washington Post, The New York Times
Kuva: Shutterstock

Päivitetty: 17.8.2018

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (13 votes, average: 1,54 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

3 kommenttia

Valitsen aina jos pystyn, käytäväpaikan. Olen 196 cm pitkä ja valitettavan leveäharteinen. Käytäväpaikalla pystyy hieman nojaamaan käytävän puolelle ja toinen hartiakin on pois tieltä. Mukavampaa sekä itselle että vierustoverille.

Onneksi ei junissa ja busseissa eikä muissakaan yleisissä kulkuneuvoissa eikä yleisillä paikoilla ole tartuntavaaraa. Vain ja ainoastaan lentokoneessa vaara vaanii, mutta sen välttämiseen saamme hyviä ohjeita Iltalehdessä.