Matkalaukku tekisi mieli lukita, mutta onko se sallittua? Tässä on virallinen kanta asiaan. 2018-11-06T11:45:40+03:00
WPDEV!!
Kuva: Shutterstock
Voiko matkalaukun lukita lennolle?

Saako ruumaan menevän matkalaukun lukita lennolle? Huomioi nämä asiat

ADFKLNASDFKAGDKLADSFNLAKDNF sdfsd

Matkalaukku tekisi mieli lukita, mutta onko se sallittua? Tässä on virallinen kanta asiaan.

Ruumalaukun saa halutessaan lukita lennolle

Moni matkailija miettii lennolle pakatessaan, pitäisikö ruumaan menevä matkalaukku lukita. Erityisesti silloin, kun matkaan kuuluu monta eri lentoa ja pitkiä vaihtoja, saattaa ajatus omien matkatavaroiden turvallisuudesta käydä mielessä. Mitä jos laukusta katoaa jotain tärkeää?

Toinen matkailijoita huolettava asia saattaa olla tietyissä kohteissa liikkuvat huhut matkalaukkuun sujautettavista huumausaineista. Vaikka kyseessä on äärimmäisen harvinainen ilmiö, saattavat legendat aiheuttaa turvattomuuden tunnetta.

Toisaalta lentoturvallisuuteen liittyvien tarkastusten tiukentuessa matkalaukun lukitseminen on herättänyt erilaista keskustelua. Moni ei nykyään enää tiedäkään, onko lukko matkalaukussa edes sallittu.

Lentoyhtiöillä voi olla asiasta erilaisia linjauksia – esimerkiksi American Airlines ei suosittele matkalaukun lukitsemista, koska virkailijat saattavat haluta tarkistaa sen sisällön tai poistaa sieltä jotain. Virallisesti lukko laukussa ei kuitenkaan ole kielletty.

Suomen lentokenttiä ylläpitävä Finavia vahvistaa verkkosivuillaan, että matkalaukun voi halutessaan lukita. Matkailijoita kuitenkin muistutetaan, että laukku saatetaan joutua avaamaan. Lukon rikkominen saattaa puolestaan viivästyttää laukun saapumista perille kohteeseen.

Matkalaukkuja varten myydään niin kutsuttuja TSA-lukkoja, joiden nimi viittaa Yhdysvaltojen lentoturvallisuudesta vastaaviin viranomaisiin (Transportation Security Administration). Virkailijat voivat tarvittaessa avata TSA-lukon yleisavaimella.

Helpoin tapa välttää matkalaukun lukitsemiseen liittyviä ongelmia on huolehtia siitä, että ruumalaukusta ei löydy kiellettyjä esineitä. Tällaisia ovat esimerkiksi tulitikut, tupakansytyttimet sekä varavirtalähteet, jotka ovat nykyisin yleisimpien poistettavien tavaroiden joukossa. Arvotavarat kannattaa aina pakata käsimatkatavaroihin.

Mitä lennolla tulee pakata käsimatkatavaroihin ja mitä ruumaan? Entä mitä koneeseen ei saa viedä ollenkaan? Katso ohjeet!

Lue myös: Oletko joskus miettinyt, mitä Helsinki-Vantaalla tehdään turvatarkastuksessa poistetuille tavaroille?

Lähde: Smarter Travel, Finavia
Kuva: Shutterstock

Päivitetty: 6.11.2018

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (9 votes, average: 2,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

16 kommenttia

Laukun voi lukita mutta sarjanumero lukossa sarja 0000 ja jos avaimellinen lukko niin sellainen johon käy yleisimmät avaimet ( laukkuliikkeistä) .jos laukku halutaan avata niin jos ei aukea helposti niin sitten se avataan voimakeinoin.alkuun useampi lukko tuhottuna. Yleensä laukun avaa tulli.

Matkustin muutama vuosi sitten Pariisista Helsinkiin lentokoneella ja sen lennon aikana matkalaukustani (joka oli ruumassa) hävisi kaikki arvokkaat tuliaisparfyymit ym. Matkavakuutusyhtiöni maksoi niistä korvauksen kuittien perusteella, mutta lentoyhtiöstä en kuullut mitään sen jälkeen kun ilmoitin sinne heti asiasta, vain toteamus, että olemme saaneet valituksenne. Myöhemmin luin italialaisesta lehdestä, että Pariisin lentokentällä (Orly) oli paljastunut varasrinki: työntekijät varastivat lennon aikana ruumasta tavaroita ihmisten matkalaukuista. He jäivät kiinni videoinnin perusteella. Lentoemännät ja koneen stuertit siellä kontallaan kaivelivat matkalaukkuvuoria videon kuvissa! Potkut tuli!

Lukitse aina matkalaukun jo siitäkin syystä koska niitä käsitellään aika rajusti, ja on pienoinen vaara että se aukeaa ja silloin tavarat leviää matkalle. Laukkujen tarkastuksessa on yleisimmät avaimet jos tarvitsee laukkua avata, lisäksi käytän myös hihnaa laukun ympärillä. Koskaan ei laukku ole auennut ja ei ole kutsuttu avaamaan myöskään laukkua turvatarkastukseen.

Olen lukinnut matkalaukkuni siitä saakka kun viime syksynä Prahan lentokentällä katosi matkalaukustani tuliaistupakat.

Minä ainakin oman turvallisuuteni vuoksi lukitsen ruumaan menevän kapsäkin. Huumeet ja katoava omaisuus ja kuinka vakuutus yhtiö korvaa tällaiset teot, matkatavaravakkutus on sitä varten ja laukku täytyy olla murrettu jos mielii korvaukset saada. Lukitsen aina!

Kannattaa lukita ne kapsäkit. Minulta vietiin kamera ruumalaukusta kerran Espanjasta tullessani.

Miksi?minulla on matkalaukussa muutama kahvipaketti aina jokakerta 1 tai 2 kahvipakettia on puhkaistu,vaikka kaikki ovat samaa merkkiä.

Itse käytän nippusiteitä. Niillä saa näppärästi vetoketjut lukittua yhteen ja sitten jätän kynsileikkurit johonkin sivutaskuun avausta varten. Ei pääse vahingossa aukeamaan lennon tms. aikana ja kuitenkin helppo avata niin itse, kuin tarvittaessa tullivirkailijankin. Muutama nippari taskuun kanssa niin saa uudelleen lukittua.

Helpoin tapa välttää matkalaukun lukitsemiseen liittyviä ongelmia on huolehtia siitä, että ruumalaukusta ei löydy kiellettyjä esineitä

Viikon reissu menee helposti pelkillä käsimatkatavaroilla. Pääsee koneesta suoraan pois asemalta ilman matkatavaroiden odottattelua. Suomen päässä vaan tahtoo tullia kiinnostaa kun ensimmäisenä tulee läpi.

oulu helsinki välillä ottivat golt sytkärin pois lukitusta laukusta perillä kohteessa kun avasin laukun oli lappu että on sytytin poistettu… mietin vaan miten avasivat lukitun laukun ja sulkivat kun lukko oli ehyt ja koodilla aukesi…

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *