Huivi täydentää lentoemäntien virkapuvun. Tiesitkö syyt?2019-01-15T08:47:20+03:00
WPDEV!!
Kuva: Istockphoto
Miksi lentoemännillä on aina huivi?

Miksi lentoemäntien työasuun kuuluu lähes aina silkkihuivi? Taustalla useampia syitä

ADFKLNASDFKAGDKLADSFNLAKDNF sdfsd

Huivi täydentää lentoemäntien virkapuvun. Tiesitkö syyt?

Huivi tuo helppoja tyylipisteitä

Lentomatkailun kultavuosina alaan liittyi glamouria, joka näkyi sekä matkustamohenkilökunnan että matkustajien asuissa. Lennolle pukeuduttiin parhaisiin, ja lentoemäntien tyyliä ihailtiin.

Jälkimmäinen fakta on pysynyt samana silloinkin, kun matkustajien omat vaatevalinnat ovat muuttuneet puvuista mukaviin huppareihin ja jumppatrikoisiin. Matkustamohenkilökunnan huolitellun olemuksen on tarkoitus luoda auktoriteettia ja viestiä ammattitaidosta.

The New York Times Magazine on miettinyt huivin roolia matkustamohenkilökunnan univormussa. Silkkihuivit yleistyivät 60-luvun loppupuolella, ja ne ovat edelleen käytössä monissa lentoyhtiöissä. Alun perin huivit olivat helppo ja edullinen tapa lisätä univormuihin asusteita ja väriä.

Amerikkalainen julkkislentoemäntä ja alasta kirjoja kirjoittanut Heather Poole nostaa esiin huivin käytännöllisyyden: se voi tarvittaessa toimia muun muassa vyönä, hiuspompulana, hikinauhana, lautasliinana sekä haavan kiristyssiteenä.

Voisi kuvitella, että huivista on myös hieman suojaa kylmissä kohteissa, kun matkustamohenkilökunta joutuu seisomaan koneiden ovensuussa.

Finavian mukaan silkkihuivit ovat aina olleet osa Finnairin lentoemäntien virkapukua. Yhtiön käytössä on ollut muun muassa Diorin, Hermès’n ja Marja Kurjen suunnittelemia huiveja.

Kuva: FinnairLentoemännillä on lähes aina huivi
Silkkihuivi kuuluu lentoemäntien virkapukuun myös Finnairilla.

Huivien tapaan moni lentoyhtiö käyttää myös hattuja, jotka tuovat asuun tyylikkään lisän. Hatulla ja huivilla varustettu univormu on välittömästi asiallisempi kokonaisuus kuin pelkkä työasu.

Dubaissa päämajaansa pitävä lentoyhtiö Emirates käyttää helposti tunnistettavaa asustetta, joka kuuluu kaikkien lentoemäntien univormuun. Hatun ja huivin yhdistävä kokonaisuus on samalla kunnianosoitus paikallista tapakulttuuria kohtaan.

Lähde: The New York Times Magazine, Finavia
Kuvat: Istockphoto, Finnair

Päivitetty: 15.1.2019

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (8 votes, average: 2,38 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

5 kommenttia

Virkapukua täydentävä ja koska ne eivät ole massatavaraa vaan usein firman logoilla, niistä tunnistaa henkilökunnan.
Virkapukuhuiveja on yleensä myös eri terminaalien, VR:n ja laivojen hlö-kunnalla. Ennen niitä oli myös pankkiväellä ja matkatoimistovirkailijoilla. Siistejä ja käteviä.

Silkkihuiveja voi olla hatun lisäksi myös merkki siitä, kuka kuuluu henkilökuntaan. Se on tärkeää esimerkiksi hätätilanteessa. Esimerkiksi British Airwaysin hatut ovat juuri siksi. Niistä tietää, kenen käskyjä noudatetaan. Voihan huivi ola myös ”komian tähden”.

Finnairilla työskentelevä lentoemäntä kertoi silkkihuivin olevan erittäin käytännöllinen ja on lennon aikana kuulemma itsekin käyttänyt sitä milloin nenäliinana, kuukautissuojana, ruokalappuna taikka oksennuspussina.

En ole lentoemäntä, mutta pidän lähes aina silkkihuivia kaulassani, erityisesti silloin, jos on pelkoa, että käy veto tai on muuten kylmä. Palelen helposti kaulan alueelta esim. ilmastoiduissa tiloissa. Silkkihuivi lämmittää, mutta ei ole liian kuuma, ja ei vie paljon tilaa käsilaukustakaan.