Arkikielessä suoralla lennolla tarkoitetaan yleensä välilaskutonta lentoa. Lentotermistössä suora lento ei kuitenkaan välttämättä lennä määränpäähänsä pysähtymättä.2019-01-15T15:20:39+03:00
WPDEV!!
Kuva: Shutterstock
Suorat lennot vai välilaskuttomat lennot

Käytätkö sinäkin tuttua lentotermiä väärin? Suoraan lentoon voi sisältyä myös välilasku

ADFKLNASDFKAGDKLADSFNLAKDNF sdfsd

Arkikielessä suoralla lennolla tarkoitetaan yleensä välilaskutonta lentoa. Lentotermistössä suora lento ei kuitenkaan välttämättä lennä määränpäähänsä pysähtymättä.

Välilaskuton, nonstop vai suora lento?

Kun matkailussa puhutaan suorista lennoista, tarkoitetaan usein lentoja, jotka eivät pysähdy matkallaan kohteeseen. Lentotermistössä asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen, sillä suora lento ja välilaskuton nonstop-lento tarkoittavat eri asioita.

Suoralla lennolla tarkoitetaan lentoa, jolla on yksi lentonumero lähtöpaikasta määränpäähänsä. Matkalla lentokone voi kuitenkin tehdä yhden tai useamman suunnitellun pysähdyksen. Välilaskujen aikana lentokone voi jättää matkustajia kyydistä ja ottaa uusia matkustajia kyytiin. Myös tankkaamiseen tarkoitettuja välilaskuja tehdään pidemmillä matkoilla.

Lentokoneita tarvitsee kuitenkin yhä harvemmin pysähtyä tankkaamaan matkalla, joten välilaskuttomat nonstop-lennot ovat yleistyneet erityisesti kaukolennoilla.

Välilaskuja varsinkin kotimaassa

Välilaskullisia suoria lentoja lennetään erityisesti kotimaassa. Tällöin lentoyhtiöt hakevat kannattavuutta pysähtymällä useassa paikassa matkan varrella. Esimerkiksi Finnair on kasvattanut niin sanottujen kolmioreittien määrää, joissa sama kone pysähtyy kahden kohteen sijaan kolmessa kohteessa.

Monille Lapin-matkustajille ilmiö on tuttu varsinkin Ivalon-lennoilta, jotka tekevät välilaskun Kittilän lentokentällä. Lentoa varatessa Helsinki–Ivalo-reitistä käytetään termiä suora lento. Välilaskulliset ja välilaskuttomat lennot erottaa toisistaan vain lennon kestosta, koska välilaskuton nonstop-lento on nopeammin perillä kuin välilaskullinen suora lento.

Tiedä käsitteet varatessa

Alun perin englannista tullut termi nonstop-lento ei ole uusi sana suomen kielessä, sillä Kotimaisten kielten keskuksen erityisasiantuntijan ja kielenhuoltajan Henna Makkonen-Craigin mukaan sitä on käytetty jo 80-luvulla. Hän kuitenkin arvelee, että vanhemmalle väelle nonstop-lento on vieraampi sana.

Tällöin käytännöllisempää on käyttää välilaskutonta lentoa, joka on suomalaiselle varsin yksiselitteinen. Monet kuitenkin käyttävät myös suoraa lentoa tarkoittamaan välilaskuttomia lentoja – mikä ei ole väärin, mutta käsite sisältää myös välilaskulliset suorat lennot.

– Suoran lennon voisi ymmärtää niin, että se on liikeradaltaan ja suunnaltaan poikkeamaton, Makkonen-Graig sanoo.

Myöskään matkaa varatessa ei kannata tuudittautua välilaskuttomaan lentoon, jos varauspalvelussa lukee suora lento.

>> Lue myös: Onko lentokoneen iällä merkitystä? Näillä 10 yhtiöllä on vanhimmat koneet

Teksti: Elina Venttola
Kuva: Shutterstock

Päivitetty: 15.1.2019

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (5 votes, average: 1,20 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

2 kommenttia

Jopas on taas juttu keksitty. Kyllä se suora lento on välilaskuton myös ammattilaisten kielessä. Sivistyssanapoliisit taas liikkeellä. T: Liikennelentäjä

Minusta suoralento on sellainen jossa ei tarvitse vaihtaa konetta. Koneet joutuvat mm. laskeutumaan esim. tankkaukseen jne. Siihen on monia syitä mm. polttoaineen hinta tai sitten tankit ovat tyhjät. Mieluummin käyn alhaalla, että koneessa riittää polttoaine kuin harakiri lento.