Lentomatkailusta aiheutuvat päästöt ovat yhä useamman mielessä matkaa varatessa. Tässä viisi vaihtoehtoa, joiden avulla voit vähentää päästöjä – joko kuulit näistä?2019-01-22T15:17:02+03:00
WPDEV!!
Kuva: Shutterstock
Lentopäästöjen kompensointi

Ahdistavatko lentopäästöt? Viisi vaihtoehtoa, jotka vähentävät lentomatkailun ympäristökuormaa

ADFKLNASDFKAGDKLADSFNLAKDNF sdfsd

Lentomatkailusta aiheutuvat päästöt ovat yhä useamman mielessä matkaa varatessa. Tässä viisi vaihtoehtoa, joiden avulla voit vähentää päästöjä – joko kuulit näistä?

1. Tutustu lentoyhtiöiden omiin palveluihin

Lentoyhtiöt tarjoavat matkustajille helppoja ratkaisuja lentopäästöjen kompensoimiseksi. Esimerkiksi Finnair tarjoaa matkustajilleen Push for change -palvelunsa kautta mahdollisuuden hyvittää päästöt kahdella tavalla: joko tukemalla päästövähennysprojektia tai kompensoimalla päästöjä ostamalla biopolttoainetta. Yhtiö kertoo lisäksi hyvittävänsä oman henkilöstönsä päästöt tukemalla valitsemaansa päästövähennysprojektia.

Palvelu tekee päästöjen hyvittämisestä hyvin helppoa ja vaivatonta, sillä matkustajat voivat ostaa hyvitystä paitsi rahalla myös Finnair Plus -pisteillä. Lisäksi summat ovat pieniä, mikä voi herättää kysymyksen siitä onko kompensaatio kuitenkaan riittävä, mutta toisaalta pieni summa rohkaissee yhä useampaa osallistumaan päästöjen hyvittämiseen.

Kuva: ShutterstockLentopäästöjen kompensointi
Lentoyhtiöiden tarjoamat omat kompensaatiopalvelut tekevät päästömaksujen maksamisesta helppoa.

Päästöhyvitysmaksu on yhden euron edestakaisesta kotimaan lennosta, kaksi euroa edestakaisesta Euroopan lennosta ja kuusi euroa edestakaisesta kaukolennosta. Summat on laskettu keskimääräisen päästömäärän ja Finnairin yhteistyöprojektissa saadun hiilidioksiditonnin vähentämisen kustannusten perusteella. Lentoyhtiön valitsema yhteistyöprojekti vähentää hiilen kulutusta ja paikallisten metsien hakkuuta Mosambikissa Pohjoismaiden ympäristörahoitusyhtiö NEFCO:n kautta.

Biopolttoainetta taas voi ostaa 10, 20 tai 65 eurolla riippuen siitä, minkä mittaisen lennon päästöjä haluaa vähentää. Finnairin mukaan biopolttoaineen käyttö vähentää päästöjä raaka-aineesta riippuen 60–80 prosenttia.

2. Kompensoi päästöjä sijoittamalla suohon

Suomen luonnonsuojeluliiton ja Koneen säätiön perustaman Hiilipörssin toiminta perustuu ennallistettuun suohon sijoittamiseen. Nimen mukaisesti Hiilipörssi on pörssi, jossa sijoittajat voivat edesauttaa hiilivuodon pysäyttämistä ennallistamalla ojitettuja soita ja kasvattamalla uutta turvetta. Sijoittajat saavat vastineeksi hiiliosakekirjan.

Käytännössä ojituksessa kärsinyt ekosysteemi palautetaan takaisin kohti luonnontilaa muun muassa mahdollisella puuston poistamisella vedenpinnan tason kohottamiseksi ja suolajiston palauttamiseksi sekä turpeen muodostumisen ja samalla hiilen sitomisen käynnistymiseksi.

Hiilipörssin mukaan viidellä ennallistetulla hehtaarilla suota sidotaan hiiltä ilmakehästä saman verran kuin keskivertosuomalainen päästää ilmakehään vuodessa: Hiilipörssin laskelmien mukaan tämä on 3 100 kiloa hiiltä, joka vastaa 11 500 kiloa hiilidioksidipäästöjä.

Sijoitukset alkavat 600 neliömetrin kokoisesta alueesta, ja suurin tarjolla oleva yksittäinen alue on viisi hehtaaria. Hinnat vaihtelevat 50–4 000 euron välillä.

3. Tue ympäristöjärjestöä lentojen päästömaksulla

Lentopäästöjä voi kompensoida maksamalla vapaaehtoista lentomaksua valitsemalleen ympäristöjärjestölle. Esimerkiksi Suomen luonnonsuojeluliiton ja WWF:n kautta lahjoituksen voi keskittää juuri ilmastotyölle.

Ilmaston puolesta tehtävä työ voi olla monenlaista. Järjestöt pyrkivät esimerkiksi vaikuttamaan poliittisiin päättäjiin ja sitä kautta saamaan aikaan konkreettisia muutoksia muun muassa kansainvälisiä ilmastosopimuksia valmistelemalla ja valvomalla. Lisäksi luonnonsuojelujärjestöt lisäävät tietoisuutta ympäristöongelmista ja tarjoavat niihin ratkaisuja, edistävät ilmastonmuutosta hillitsevää sijoittamista ja esimerkiksi ovat mukana kehittämässä käytännön ratkaisuja energiatehokkuuden lisäämiseksi yhdessä yritysten kanssa.

Vapaaehtoinen päästömaksu voi olla juuri sen suuruinen, kuin lahjoittajalla on varaa tai kiinnostusta panostaa. Matkailija voi maksaa esimerkiksi kymmenen prosentin suuruisen osuuden lentolipun hinnasta valitsemalleen ympäristöjärjestölle ja sitä kautta edistää ympäristötyötä.

4. Jos lennät, viivy kohteessa pitkään

Lentomatkailu on mukava ja helppo tapa nauttia eksoottisista matkakohteista. On inhimillistä valita helpoin matkustustapa, ja vain harva matkailija on valmis lopettamaan lentomatkustuksen pysyvästi ja kokonaan. Lentomatkustustapaan on kuitenkin syytä kiinnittää huomiota.

Esimerkiksi yhden lentomatkan vähentäminen joka vuosi herättää etsimään itselle parhaiten sopivia vaihtoehtoja kaikessa rauhassa. Samalla niihin lentomatkoihin jotka vuodessa tekee, voi keskittää esimerkiksi lomapäiviä enemmän, jolloin samalla lennolla voi nauttia kohteesta aiempaa pidempään.

Kuva: ShutterstockLentopäästöjen kompensointi
Australiaan on pitkä matka, joten matkan jälkeen perillä kohteessa kannattaa viettää mahdollisimman pitkä aika.

Nyrkkisääntö onkin viettää lentokohteessa mahdollisimman pitkä aika. Jos haluat lentää kohteeseen, käytä mahdollisimman paljon lomia yhdellä kerralla sen sijaan, että ripottelisit yksittäisiä viikkoja vuoden mittaan. Yksi kaukolento vuodessa aiheuttaa vähemmän hiilidioksidipäästöjä kuin esimerkiksi viisi Euroopan kaupunkilomaa. Lennoista koituvia päästöjä voi vertailla esimerkiksi kansainvälisen siviili-ilmailujärjestö ICAO:n päästölaskurin avulla.

5. Etsi vaihtoehtoisia tapoja matkustaa

Lentomatkustamisen aiheuttamia päästöjä ei voi kompensoida loputtomiin. Sitran hiilineutraalin kiertotalouden johtavan asiantuntijan Lari Rajantien mukaan päästöjä tulee oikeasti vähentää. Matkaillessa suuri vaikutus on etsiä vaihtoehtoisia matkustustapoja lentoliikenteen rinnalle.

Esimerkiksi kotimaanmatkojen taittaminen junalla lentokoneen sijaan on helppo tapa vähentää lennoista aiheutuvia päästöjä. Myös Euroopassa junalla liikkuminen on nopeaa ja vaivatonta.

Reilaaminen ei ole vain nuorison suosima matkailutapa, sillä interrail-lippuja on saatavilla kaikenikäisille. Palvelut monipuolistuvat kovaa vauhtia, ja reilata voi nyt jopa kolme kuukautta putkeen samalla lipulla, mutta reililippuja on saatavilla myös Kreikan saarihyppelyä varten. Lisäksi Suomesta pääsee junalla vaivatta Venäjälle ja sitä kautta aina pitkälle Aasiaan saakka.

Myös julkisen liikenteen linja-autot ovat hyvä tapa matkustaa lentokoneen sijaan.

Rajantie muistuttaa lentämisestä koituvan saman verran päästöjä kuin autoilusta, jos autossa matkustaa vain yksi henkilö. Autoilu esimerkiksi kaveriporukalla tai perheellä on ympäristön kannalta siis lentomatkustamista parempi vaihtoehto, joten mitäpä jos Yhdysvaltain road tripin sijaan suuntaisitkin automatkalle Keski-Eurooppaan?

>> Lue myös: Matkailun ympäristövaikutukset pakottavat muutokseen – asiantuntijan ohjeistus: “Lentomatkustusta on pakko vähentää”

Teksti: Inka Khanji
Lähteet: Finnair, Hiilipörssi, WWF, SLL ja Sitra
Kuvat: Shutterstock

Päivitetty: 22.1.2019

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (1 votes, average: 2,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia