Lentoyhtiökokemus: mielipiteitä jakava Ryanair

 

Ryanair on lentoyhtiö, joka jakaa melko paljon mielipiteitä lentomatkustajien keskuudessa. Toiset tykkäävät, toiset eivät sillä halua lentää. Käytin itse Ryanairia melko paljon asuessani vuosia sitten Glasgowssa, josta Ryanair tarjosi erittäin käteviä reittejä muualle Eurooppaan. Sieltä reissattiin viikonlopuiksi kavereiden kanssa reissuun ja taisinpa muutaman kerran matkustaa yhtiön kyydillä Edinburghista Tampereelle, joka oli tuolloin ainoa suora lentoyhteys Suomen ja Skotlannin välillä. Glasgown aikojen jälkeen Ryanairia ei ole juurikaan tullut käytettyä – muutaman hassun kerran olemme sillä lentäneet Lontoosta Pisaan muiden reittien ollessa joko ajaltaan epäsopivia tai liian kalliita.

Yhtiö ei ole enää missään nimessä ykkövalintani, mukavuudenhaluni on noussut vuosien mittaan ja mielellään maksan muutaman kympin ekstraa matkustusmukavuudesta. Omalla kohdallani Ryanairin suurin ongelma on se, että lentoasemat eivät usein ole sijainniltaan niitä kaikista kätevämpiä ja matka lentoasemalle saattaa olla tuskan takana. Näin esimerkiksi Lontoossa, jossa Stanstedin lentoasemalle oli kotoani hankala päästä. Samalla hinnalla olen usein päässyt matkaan esimerkiksi kätevästi Heathrowlta, kun olen ottanut huomioon matkakustannukset sekä matkalaukkujen hinnat.

Viimeisin Ryanair-kokemukseni on menneeltä joululta, jolloin jäimme Italiaan pidemmäksi aikaa kuin alunperin oli tarkoitus ja varasimme lyhyellä varoitusajalla Ryanairin liput Bolognasta Dusseldorfin Weezen lentoasemalle. Koneessa oli loppiaiseksi kaksi paikkaa jäljellä ja päätös piti tehdä nopeasti: ottaako vai jättää? Hinta oli suolainen Ryanairin hinnoiksi, mutta muut yhtiöt olivat vielä suolaisemmissa hinnoissa. Päätimme ottaa liput, sillä halusimme pidentää reissuamme Italiassa.

RYANAIR: BLQ-NRN

Processed with VSCOcam with f2 preset

 

Koska kyseessä oli pidentynyt jouluvierailu anoppilassa, vietimme aikaamme Firenzen lähettyvillä. Firenzen hyvä puoli on se, että aluetta palvelee kolme lentoasemaa: Bologna, Firenze ja Pisa. Bolognaan ja Pisaan on kaupungista noin tunnin matka, mikä on vielä ihan ok, vaikkakin se tuo oman lisänsä matka-aikaan. Firenzen lentoasema on pieni ja sinne eivät suuret koneet pääse laskeutumaan (suurin kentältä bongaamani konetyyppi on A318) – lentoja on melko vähän ja ne ovat suhteessa kalliimpia. Siksi usein tulee tutkittua naapurikaupunkienkin vaihtoehdot. Firenzen kenttä oli joulunaikaan suljettuna sumun vuoksi muutamaan otteeseen, ja monet lennot kääntyivät Bolognaan: olisimme niin alkuperäisenä kuin uutenakin matkapäivänämme päätyneet bussikyydillä joka tapauksessa Bolognan Guglielmo Marconin lentoasemalle.

Lennon odottelu oli tavanomainen: paljon ihmisiä, jono huiteli ties missä ennen boardingin alkamista ja puheensorinaa riitti. Minulla oli migreeni lentoa edeltävänä päivänä ja aamulla jomotti otsassa sen verran, että päätimme Matteon kanssa villiintyä ja tehdä jotain ennennäkemätöntä: ostimme vierekkäiset paikat koneesta, hintaan á 6€ / kpl. Järkeilin, että jos pää on kipeä, niin on mukavampi nuokkua Matteon olkapäätä vasten kuin esimerkiksi jonkun tuntemattoman sedän. Mielestäni Ryanairin taktiikka yhtiön toimintatavat huomioonottaen on fair game: maksat, jos haluat takuun siitä, että pääset jonkun viereen istumaan. Itse en koe normaalitilanteessa tätä tarpeelliseksi, mutta migreenitilanteessa siitä oli hyötyä. Paitsi että…. tarina ei lopulta olekaan niin yksinkertainen, vaan konseptissa on hieman hiottavaa!

Pääsimme koneeseen normaalisti, aikataulun puitteissa. Olimme jättäneet koneeseen nousun viimeisten joukkoon, ja päästessämme paikoillemme, meitä odotti yllätys. Paikkamme eivät olleetkaan vapaana. Selvitin asiaa lentoemännän kanssa ja paljastui, että he olivat antaneet paikkamme lapsiperheelle. Koska ymmärrän sen, että pieniä lapsia ei oikein voi sijoittaa kovin kauas vanhemmistaan (äiti+3kpl alle viisivuotiasta tässä tapauksessa), en jaksanut tehdä asiasta numeroa. Meille osoitettiin uudet paikat toiselta puolelta konetta ja pääsimme vierekkäin – mikä oli pääasia. Ikkunapaikkaani en saanut, mutta käytäväpaikan kyllä. Suosin yleensä käytäväpaikkaa, mutta päänsäryssä halusin vain varaamani ikkunapaikan tuomaa omaa rauhaa. Aloin matkan edetessä miettimään, että mikä on tämän ekstrapalvelun virka, jos se ei kuitenkaan käytännössä toimi? Eikö lentoyhtiön pidä huolehtia lapset ja huoltaja oikeille paikoilleen (etukäteen), tai perheen varata itse liput? En tiedä, tietääkö joku viisaampi? Minun piti laittaa asiasta ihan ystävällinen kysely Ryanairille Twitterissä, mutta se jäi. Ei se kai liian myöhäistä vieläkään olisi.

Processed with VSCOcam with f2 preset

Ryanairiin liittyvät dilemmat

Ryanairia on syytetty milloin mistäkin, ja siksi päätin lisätä aiheesta muutaman lauseen tähän artikkeliin. Syytöksinä ovat olleet niin henkilökuntien palkkojen polkeminen, työajat ja lentopetrolin käytön minimointi. Polttoaineen käytöstä tehty dokumentti löytyy tämän linkin takaa (Youtube). Matkabloggaajakollegani Terhi Muru Mou-blogista kirjotti taannoin artikkelin Ryanairin ongelmista Kööpenhaminassa (linkki), joten sekin kannattaa käydä tutkimassa mikäli aihe kiinnostaa. Seuraan ilmailualaa ja sen tapahtumia melko tarkkaan, ja sisäinen wannabe-journalistini heräsi henkiin linkkaamani dokumentin katsomisen myötä. Yllä esittämieni linkkien lisäksi intenetistä löytyi paljon tietoa mm. Ryanairista ja suoraan turvallisuuteen vaikuttavasta huolesta eli lentäjien väsymyksestä. Tosin, on huomattava, että esimerkiksi lentäjien väsymyksestä on puhuttu muidekin lentoyhtiöiden osalla – ongelma ei ole vain Ryanairin. Kotimainen toimija Finnair on herännyt huoleen aiheen tiimoilta (linkki Lentopostin artikkeliin) ja Iso-Britannian lentäjäliitto on myös tunnustanut ongelman (lähde). Tuskin Ryanair mikään puhdas pulmunen kaikkien asioiden tiimoilta on, mutta näyttää sitä huolia olevan muillakin. Ryanair on varmasti saanut eurooppalaisista lentoyhtiöistä eniten kuraa niskaansa, syyttä tai syystä, sitä minä en osaa sanoa. Asiantuntija en ole, mielelläni kuulisin kommentteja teiltä jotka asiasta tietävät enemmän.

 Loppumietteet

Summa summarun, Ryanair on yhtiö jota käytän kun muuta järkevää vaihtoehtoa ei ole. Silti, ei minulla ole varsinaisesti mitään sitä vastaan ja jos se osoittautuu käteväksi vaihtoehdoksi liikkua paikasta a paikkaan b, niin miksikäs ei. En myöskään jaksa uskoa, että Ryanair on ainoa yhtiö, jolla yllämainittuja huolia Euroopan taivaalla on ja haluankin uskoa, että lentoturvallisuutta valvotaan EU:ssa riittävästi. Kriittisyys on hyvästä, ja asioita on hyvä tiedostaa ja miettiä.

Entä ne mukavuusasiat sitten? Koneiden keltainen sisustus on minulle aivan fine sillä parin tunnin lennoilla (lyhyt tutkimus internetin ihmellisessä maailmassa osoittaa, että sisustus on muuttumassa freesimmäksi lähitulevaisuudessa) ja palveluntaso lähentelee koko ajan ns. perinteisiä lentoyhtiöitä kuten nyt esimerkiksi Finnairia, joilla lennonaikaisista tarjoiluista ja matkalaukuista saa myös pulittaa sievoisia summia. Esimerkkilennollani palvelu oli erittäin ystävällistä ja lento oli täysin ajallaan. Suuri miinus tulee paikkasekoilusta periaatteen tasolla (jos jostain maksaa, niin siita odottaa saavansa jotakin, oli kyse miten vähäpätöisestä asiasta tahansa), matkustamisesta Bolognaan ja määränpäästämme, Dusseldorf Weezen lentoasemasta joka sijaitsee noin 80km päässä Dusseldorfista. Eli mikään mutkaton reissu ei ollut kyseessä, vaikka valintamme täysin oma olikin. Olisimme voineet liidellä takaisin Saksaan Lufthansan siivin lippuun sisältyvine matkalaukkuineen ja sandwicheineen kuten alunperin tarkoitus oli, mutta pidennetty reissu Italiassa houkutteli enemmän.

Millaisia kokemuksia teillä on Ryanairista? Hot or not?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

85 Comments

 • Reply Veera Bianca lauantai, helmikuu 20, 2016 at 17:04

  Mulla on joku asenneongelma Raiskia kohtaan, en lentäisi juuri ikinä ellei ole just ihan käsittämätön pakko. Ja itse pidän myös kätevyydestä matkustaessa ja sitä Raiski ei tarjoa lähtemällä Tampereelta 😀

  • Reply lena / london and beyond maanantai, helmikuu 22, 2016 at 17:48

   Tampere on kyllä kaukana, niin Kuopiosta kuin Helsingistäkin. 😀 Jos olisivat lentäneet esim Kuopiosta Lontooseen niin olisin hyvinkin voinut harkita 😉

 • Reply meidänmatkassa lauantai, helmikuu 20, 2016 at 13:21

  Kerran olen Ryanarilla lentänyt Tampereelta Budapestiin ja lentoyhtiö oli ihan ok. Varmaan tullaan jatkossakin käyttämään sitä, jos lento on hyvä. Ei se tule varmaan koskaan olemaan ykkösvaihtoehto, mutta semmonen hätävara. Tampereen lentokenttä oli aika karu, kun sinne rantauduttiin. Se ehkä shokeerasi enemmän kuin Ryanair 😀

  • Reply lena / london and beyond maanantai, helmikuu 22, 2016 at 17:46

   Haha, Tampereen lentokenttä oli kyllä aika interesting täytyy myöntää. :DD Sellainen ”tervetuloa Suomeen” kokemus parhaimmillaan! Ilmeisesti se uusittiin ainakin jollain tasolla ja sitten Ryanair ilmoitti että heippa, lopetataan Suomessa operointi.

   • Reply Miä maanantai, kesäkuu 10, 2019 at 16:49

    Käyppäs Turun ”terminaalissa” se vasta hauska kokemus on, kaksi konttia peräkkäin thats it😁

 • Reply Sari Saviranta lauantai, helmikuu 20, 2016 at 12:04

  En ole koskaan ”päässyt” lentämään Ryanairilla, vaikka monesti olen ihan suoraan heidän sivuillaan pyörinyt halpojen lentojen perässä. Jotenkin kohdevalikoima on niin surkea Suomesta päin, ettei ole napannut. Onhan näitä dilemmoja ja huhuja kuultu, mutta kuten yleensä elämässä, kaikki ei ole aina ihan niin kuin juorutaan. Ryanair on mielestäni vain joutunut aikamoiseen ryöpytykseen ja maine taitaa todellakin olla aikalailla mennyttä.

  • Reply lena / london and beyond maanantai, helmikuu 22, 2016 at 17:45

   Ihan totta tuo, Suomesta firman kohdevalikoima oli aika surkea… tosin mua aina kiinnosti se Ednburghin reitti, kun Skotlannissa asuin ja pääsi suoraan. Mutta taitaa olla jo kuopattu nuo kaikki lennot Suomesta. Eniten itseäni ihmetytti Lappeenranta-Dusseldorf Weezen reitti… random. 😀 Ja joo, ei Ryanair mun mielestä ole niin paha kuin puhutaan. Ainakaan silloin kun kaikki menee niinkuin pitääkin.

 • Reply Kiia lauantai, helmikuu 20, 2016 at 09:40

  Halpa hinta houkuttelee aina ja jokusen kerran on tullut Ryanairilla lennettyä, juurikin Standstedista. Perus halplentoyhtiö, kaikki on vähän sinnepäin. Meillä ei mitään määrättyjä paikkoja lopulta ollutkaan kun oli kiire ja henkilökunta käski istua sinne mihin ahterinsa lyömään ehtii.

  • Reply lena / london and beyond maanantai, helmikuu 22, 2016 at 17:42

   Just noin, kaikki vähän sinnepäin. Se kai Ryanairia kuvailee parhaiten 😀 Mutta positiivista oli huomata, että laukuista ei niuhotettu entiseen tapaah, vaan kabiiniin saa vielä kaksi laukkua. Yksi pieni ja yksi isompi, pieni mutta niin suuri lisä!

 • Reply Heidi / Maailman äärellä perjantai, helmikuu 19, 2016 at 20:35

  Kerran olen Ryanairilla lentänyt, Tampereelta Bergamoon. Lennossa ei ollut mitään vikaa ja Bergamon kenttäkin oli kiva. Tampareen kenttä sitä vastoin ahdistavan täyteen tupattu ja loppujen lopuksi lento oli kyllä lähes yhtä kallis kuin Finnairinkin lennot Milanoon. Jos halpa lento sattuisi kohdalle kiinnostavaan kohteeseen, toki voiisn uudestaankin lähteä.

  • Reply lena / london and beyond maanantai, helmikuu 22, 2016 at 17:40

   Mä en oo koskaan käynyt Bergamossa, sinne olisi kiva joskus päästä. Tai ihan siis siksi, että se on tuttu Ryanairin kentän vuoksi ja sitä on itseasiassa kehuttu paikkana. Siellä voisi pari päivää viettää ennen reissua Milanoon. Mutta oikeasssa olet, Ryanair ei ole välttämättä se edullisin vaihtoehto.

 • Reply laura / to travel is to live perjantai, helmikuu 19, 2016 at 17:45

  Joitakin vuosia sitten lensin Ryanilla useasti Tampereelta Frankfurt-Hahniin. Perhettä asui silloin Luxemburgissa ja tämä reitti oli aika kätevä ja edullinen kun suoraa yhteyttä ei ollut. Perille aina päästiin enkä muista että olisi ollut vaikeuksia aikataulujen tai oikeastaan minkään muunkaan kanssa mutta ei ne lennot kyllä mitään luksustakaan olleet. Tampereen Ryanairin terminaali ei silloin ollut kovin viihtyisä (nyt taitaa olla päivitetty ilme) ja sitä ryysistä riitti kun oli aika siirtyä koneeseen. Matkasin usein siskon ja isän kanssa jolloin piti olla jonossa suht aikasin että saatiin vierekkäiset paikat. Koneen takaosasta, jonne iskän oli aina pakko päästä 😀 Säännölliset matkat Luxemburgiin loppuivat viitisen vuotta sitten ja siitä seurasi kohdallani tauko Ryanilla lentämisestäkin. Nyt sitten viime marraskuussa lensin yhtiön siivin pitkästä aikaa, välillä Dublin Barcelona, edullisen hinnan vuoksi. Eipä ollut matkustamon keltainen ilme muuttunut mihinkään ja kone tuntui aika nuhjuiselta ja epäviihtyisältä muihin viime aikoina käyttämiini lentoyhtiöihin (esim. Norwegian, Air New Zealand) verrattuna. Ei ollut siis mikään superonnellinen jälleennäkeminen, nostalginen kylläkin! Mieluiten sitä tietysti lentäisi niillä paremman palvelun yhtiöillä mutta niin kauan kun tulot on mitä on niin hinta on yhtiötä valitessa merkittävä asia ja sen vuoksi saatan Ryania Euroopan lennoilla vielä käyttää. Kovin ristiriitaisia lausuntoja kyseisestä yhtiöstä tosiaan kuulee. Ne laittavat miettimään ja haluaisin itsekin lisää tietoa siitä minkälainen tilanne on todellisuudessa. Onneksi nykyään on myös norwegianit ja wizzairit sun muut eli enemmän valinnanvaraa 🙂

  • Reply lena / london and beyond maanantai, helmikuu 22, 2016 at 17:38

   Tuo Tampereen reitti oli kyllä kätevä niille, jotka asuivat jokseenkin Tampereen lähistöllä. Mä olisin varmasti käyttänty sitä enemmän, sillä tosiaan Tampere- Edinburgh oli tuolloin ainoa suora reitti Skotlannin ja Suomen välillä kun siellä Skotlannissa asuin ja mielellään sitä suoraan lentää kotiin. Mutta äh, se Tampere oli aika kaukana Kuopiosta 😀 Mä olin tosi yllättynyt positiivisesti kun kuulin että se keltainen väri katoaa, ja muutenkin kuvat kertovat että firman yleisilme siistiytyy lähitulevaisuudessa. Ei oo huono juttu. 😛 Ps. Mä tykkään kans matkustaa koneen takaosassa 😀 Jos siis economy-luokasta puhutaan!

   • Reply laura / to travel is to live maanantai, helmikuu 22, 2016 at 20:15

    Onneksi se keltainen väri on katoamassa, koneet todellakin kaipasivat jo ilmeen päivitystä! Ehkä pitää testata Ryania sitten uudistuksen jälkeen ja katsoa että paljonko se uusi ilme lisää matkustusmukavuutta. Mulla ei oo niin kovasti väliä missä kohtaa konetta matkustan kunhan saisin ikkunapaikan. Mutta onhan se takaosa (tai etuosa) kätevä siinä mielessä että pääsee ensimmäisten joukossa ulos jos sitä haluaa 🙂

 • Reply Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi perjantai, helmikuu 19, 2016 at 16:16

  palveluita karsitaan muissakin koneissa sellaista vauhtia, että kokemus alkaa niissäkin olla lähellä Ryanairia. Itselläni yleensä kynnykseksi on noussut tuo lentokenttien sijainti- muuten lensin sillä Lontoossa asuessa etenkin tuolloisen poikaystävän luo Bretagneen.

  • Reply lena / london and beyond maanantai, helmikuu 22, 2016 at 17:35

   Totta tämä, itsekin olen tämän pannut merkille ja Ryanairilla reissaaamiseen kynnys täten alenee. Perinteisillä firmoilla saa helposti kulumaan lisämaksuineen isoja summia lentoihin, kun ottaa matkalaukut ja ruoat (jos niitä haluaa ostaa) huomioon.

 • Reply Anna / Tämä matka -blogi perjantai, helmikuu 19, 2016 at 06:19

  En ole koskaan ko. lentoyhtiötä käyttänyt, mutta täytyy myöntää, että mielikuva on kyllä jo heti kättelyssä negatiivinen. En osaa oikein määrittää miksi… Oikeastaan tuo ei ole ollut edes koskaan vakava vaihtoehto mulle, koska lentää usein joillekin newer heard kentille : )

  Muuten…Onko sulla fontti pienentynyt. Varsinkin nyt, kun tekstiä on paljon, mun on todella hankala lukea tätä? Tai sitten tämä on vaan lukulasien tarvetta….

  • Reply lena / london and beyond maanantai, helmikuu 22, 2016 at 17:34

   Haha, never heard kentille tosiaan! Dublin taitaa Tallinnan lisäksi olla yksi kentistä, jonne Ryanair lentää suoraan pääkentälle eikä sinne huitsinkuuseen. Siksi esim Tallinnaa olen täältä harkinnut, vaikka tuonne ”ihanaan” Weezeen tuleekin matkustaa. Ps. Kiitos Anna tuosta fonttihuomiosta, se on toden totta pienentynyt. Yritin muuttaa sitä tässä pari päivää sitten, mutta en vielä osannut, työn alla on 😉

 • Reply Mira / Exploras torstai, helmikuu 18, 2016 at 21:23

  Olen lentänyt perheeni kanssa muutamia kertoja Ryanairilla ja jotenkin ei ole mua varten… ovat niin kovia nipottamaan kaikesta sellaisesta, mitä muut lentoyhtiöt (mukaan luettuna halppislentoyhtiöt) katsovat vähän läpi sormien; laukun koosta, painosta… pitää olla just eikä melkein. Ja jonot ovat olleet infernaaliset… En sano, etten koskaan enää menisi (jos yhteydet ovat hyvät ja hinta ok), mutta aika kaukainen vaihtoehto se minulle on 😉

  • Reply lena / london and beyond maanantai, helmikuu 22, 2016 at 17:32

   Tuo niuhottaminen on se, mitä itsekin inhoan. Tosin nyt viime tammikuussa Ryanairia käyttäneenä täytyy todeta, että laukkupoltiikassa oltiin yllätyksekseni löysätty vähän – nyt saa matkustamoon ottaa kabiinilaukun lisäksi pienen laukun. Ihan mahtava juttu tuo, edes vähän helpottaa. Jonot ovat tosiaan aina järkyt – oma taktiikka on viimeisenä koneeseen ja viimeisenä pois. Toimii hyvin 😀

 • Reply Pirkko / Meriharakka torstai, helmikuu 18, 2016 at 07:44

  Taitaa olla osaltamme Ryanair -kokemukset laskettavissa yhden käden sormin. Viimeksi taisimme lentää Roomasta Palermoon. Mieleeni jäi erityisesti se, että olivat todella tarkkoja matkatavaroiden kanssa, niin ruumaan menevien kuin käsimatkatavaroiden – näki siinä sitten baggage dropissa miten ihmiset ottivat kirjoja tai muuta painavaa laukusta yrittäessään päästää alle rajojen – ja sitten sisääntsekkauksessa kun mukaan sai ottaa vaan sen yhden sallitun kokoisen ja käsilaukunkin piti mahtua siihen laukkuun.
  Me tapaamme matkustaa vähillä tavaroilla ja käsilaukkunikin on pieni tai korkeintaan keskikokoinen, joten meillä ei tavaraongelmaa tapaa olla – ja siksi oikeastaan arvostin Ryanairin tarkkuutta niiden kanssa!

  • Reply lena sunnuntai, helmikuu 21, 2016 at 19:41

   Totta muuten tuo, että tää firma on paljon tarkempi kuin muut. Ja tietysti koska asiasta ilmoitetaan etukäteen niin pitää se ottaa huomioon. Eli ihan hyvä että rajat on, ja niitä pitää noudattaa. 🙂 Nykyään sai Ryanairilla ottaa cabinlaukun lisäksi pienemmän käsilaukun, joten itsellä helpotti: ei tarvinnut laittaa esim passia ja kirjaa sinne ylähyllylle menevään vaan mahtui istuimen alle. Ihan hyvä muutos tämä! 🙂

 • Reply Terhi / Muru Mou keskiviikko, helmikuu 17, 2016 at 10:17

  Kiitos linkkauksesta! En ole lentänyt RyanAirilla kertaakaan, joten omakohtaisia kokemuksia ei ole. Ei oikeastaan ole edes koskaan ollut tarvetta Ryanin reiteille, ainoastaan kerran harkitsin Dubliniin menemistä, mutta sekin sitten jäi. Kööpenhaminan keissin vuoksi lentoyhtiö on meidän omalla mustalla listalla, joten tuskinpa tullaan sillä koskaan lentämään.
  Hieman erikoinen tuo paikkasähellys: eikö heillä ollut tiedossa, että paikat on varattu, vai eikö vain välitetty? Ja miksi ihmeessä lentoyhtiö ei varmista etukäteen, että lapset pääsevät vanhemman kanssa lähekkäin!? Entäs jos noita paikkoja ei olisi ollut vapaana, jos te olisitte olleet jo istumassa niillä? Aikamoista touhua… Mutta onneksi ainakin tällä kertaa paikkajako meni hyvin, niin teillä kuin perheelläkin 🙂

  • Reply lena sunnuntai, helmikuu 21, 2016 at 19:35

   No problem!! 🙂 Mä ajatetlinkin, että tuskin olet Ryanairin siiville tuon tekstin jälkeen lähtenyt. Mä oon käynyt joskus Dublinissa Ryanairilla, ja se kenttä on kaupungin pääkenttä – ihan mahtavaa, kerrankin. Tuohon paikkasähellykseen, ilmeisesti tiedonkatkos tms oli tiedossa mutta tämä perhe oli jostain syystä sijoitettuu uudelleen koneen takaosaan. Oltiin viimeisiä koneessa ja varmaan siksi luulivat, että ne eivät täyty tms… mutta silti, outoa kerrassaan! Kai sitä olisi voinut selvittää silloin jos olisi jaksanut, mutta jotenkin ajattelin että antaa olla. 😀

 • Reply Martta / Martan Matkassa tiistai, helmikuu 16, 2016 at 09:37

  Luen aina ihmeissäni kertomuksia halvoista lipuista ja ihmettelen miksi me emme koskaan onnistu niitä löytämään??? Ryan Airilla en ole lentänyt, mutta varmasti samanlainen yhtiö kuin muutkin halpalentoyhtiöt, kuten kommenteista kävi ilmi. Sinänsä halpalentoyhtiöt kertovat juuri sen mistä lentoyhtiöiden hinnoittelussa on kyse. Moni asia ja palvelu on Finnairin myötä pitkään ollut meille suomalaisille peruskauraa ja sen oletetaan kuuluvan lipun hintaan, mutta kun niitä aletaan pilkkomaan ”lisäpalveluiksi” niin yhtäkkiä huomaa että halpalennon lippu ei ole enää edullinen… Paikasta toiseen liikkumisella ei sinänsä ole väliä jos se toimii, mutta lomalla haluan käyttää kaiken mahdollisen ajan hyödyksi, enkä välttämättä jonottaa ja silloin tuo lähikenttäkin on ihan kiva… Mielenkiintoisia kommentteja 🙂

  • Reply lena sunnuntai, helmikuu 21, 2016 at 19:32

   Mä aloin kans menettää toivoni noiden lippujen löytämistä silmälläpitäen, kunnes bongattiin reitti Bologna-Dusseldorf. Me maksettiin hunajaa, mutta Matteon isälle löytyi loput 25e menopaluu! Olin ihan ihmeissäni 🙂 Mutta tuntuu että Düsseldorfista on ainakin halpa lentää, kun täällä on niin paljon edullisissa lipuissa kilpailua mm. Germanwingsin ja Eurowingsin tahoilta. Eli yksi kohde on ainakin, jossa hinnat ovat vielä sillä Ryanairin tasolla. Ps. näitä kommentteja on tosiaan ihan paras lukea, niin paljon eri mielipiteitä 🙂

 • Reply Virpi/ Täynnä tie on tarinoita maanantai, helmikuu 15, 2016 at 20:08

  Itselläni ei ole kokemusta Ryanairista, mutta tämä ei johdu ennakkoluuloista ja voisin aivan hyvin lentää yhtiön lennoilla.

  • Reply lena sunnuntai, helmikuu 21, 2016 at 19:29

   Jos joskus tulee kohdalle niin suosittelen :))

 • Reply salaine maanantai, helmikuu 15, 2016 at 18:02

  Olemme kerran lentäneet Ryanairilla turku-brysselin edestakaisin. Koneessa ei muuta vikaa kuin hinnoittelu….ja se, että suosii noita ” huitsin Nevadassa” olevia lentokenttiä, joilta voi olla haasteellista päästä eteenpäin. Olimme viikon reissussa ja nuukuuksissa meillä oli vain käsimatkatavarat. No onneksi laukkuja ei mitattu, kun Wizz airilla mittaavat laukut erittäin tarkkaan. Minulle halpalentoyhtiö wizzair osoittautui kalliiksi….

  • Reply lena sunnuntai, helmikuu 21, 2016 at 19:28

   Hei mä oon kans lentänyt Brysselin Charleroihin ja olipahan matka keskustaan, ei muuta 😀 Mua kiinnostaa tuo Wizz Air firmana, tutut lensi sillä palljon Lontoosta ja on kuulemma ollut hintaansa nähden ok. Tosin ne laukut on sitten kuulemma toinen juttu, syynätään tarkkaan kuten sanoit.

 • Reply Teea | Curious Feet maanantai, helmikuu 15, 2016 at 17:55

  Tamperelaisena budjettimatkailijana Ryanair tuli hyvinkin tutuksi heti vuonna 2003, jolloin kaupunkiin muutin. Sillä suhasin ympäri Eurooppaa minkä kerkesin. Olin ikionnellinen kun esimerkiksi Latviaan saimme menopaluulentoja 2-10 eurolla, Saksaan 10-30 eurolla, Lontooseen ja sieltä eteenpäin 40-60 eurolla ja samaan aikaan lennot Helsingistä olisivat olleet moninkertaisia ja vaatineet kalliin ja hitaan matkustamisen Helsinki-Vantaalle (onneksi nykyään on halvempaa ja nopeampaakin kulkea, jee!). Noh, kaikkialle ei Ryanairkaan lentänyt eikä varsinkaan lennä nykyään, joten hiljalleen sitä alkoi katsella vaihtoehtoisia lentoyhtiöitäkin millä kulkea.

  Nykyään maksan välillä ekstraa mukavuudesta (ja lentojen hinnoissahan pitää tosiaan ottaa huomioon useampiakin asioita kuten lentokenttien sijainnit, lähtöajat yms) ja Ryanairin käyttö on vähentynyt paljon. Mutta jos hinnassa on suurikin ero ja kaikki muut palaset osuvat kohdalleen, niin valitsen Ryanairin. Eivät vaan enää lennä hyvin Suomesta, niin eipä tule niin paljoa yhtiötä käytettyäkään. Koneiden keltainen sisustus muuten, noh, ei se nyt haittaa jollakin lyhyellä lennolla muttei silmiä kyllä hivelekään :D.

  • Reply lena sunnuntai, helmikuu 21, 2016 at 19:26

   Mä voin kuvitella, että tamperelaisille tuo Ryan oli kuin lottovoitto! Olisin varmasti käyttänyt sitä itse enemmän jos olisin asunut siellä, ehdottomasti. Ihan älyttömiä hintoja kerrassaan, muutamalla kympilla maailma on avoinna. 🙂 Se keltainen sisustus jos nyt ei migreeniä saa aikaan niin on vähän hassu kyllä, myönnetään! Katsoin uudet kuvat uniformusta ja sisustuksesta, alkaa muuten näyttää jo ihan fiksulta! Askel pois siitä kamalasta imagosta 😀

 • Reply Jenna / With huge passion for life maanantai, helmikuu 15, 2016 at 17:41

  Ryanair on vienyt monesti Tampereelta ja Linzistä maailmalle ja koskaan ei ole ollut mitään valittamista lentoyhtiön kanssa. Aina kaikki lennot ovat olleet ajallaan. Ryanairin älytön hintaviidakko on se, mikä eniten jurppii. Samoin penkit eivät ole mitkään mukavimmat. Tosin hinta-laatusuhde on mun mielestä ollut aina ihan kohdillaan.

  • Reply lena / london and beyond sunnuntai, helmikuu 21, 2016 at 13:34

   Mulla kans on valituksen aiheet aika vähissä Ryanairin kanssa, ihan hyvin on pelittäyt.. 🙂 Jos siis tuota paikkasekoilua ei oteta huomioon. Ei noilla hinnoilla luksusta saa, joten olen täysin tyytyväinen, ne suuret odotukset on sitten muille lentoyhtiöille 😀

 • Reply Ansku BCN maanantai, helmikuu 15, 2016 at 13:23

  Mun Ryanair-kokemukset ovat olleet just sellaiset kuin olin ajatellutkin: sain lennot superhalvalla eli sitä sain mitä ostin. Perille pääsin ehjänä, ja sepä se kai on tärkeintä :). Viimeisin Ryanair-lento taisi olla Edinburgista Barcelonaan muutama vuosi sitten.

  • Reply lena / london and beyond sunnuntai, helmikuu 21, 2016 at 13:32

   No tuohan se tärkeintä juuri on. 🙂 Ja superhalvalla kun ostaa, niin eipä siinä kaviaaria ja hanhenmaksaa paljon odotella! 😀

 • Reply Elämää ja Matkoja maanantai, helmikuu 15, 2016 at 11:41

  Onpa firmalla outo käytäntö, että samalla varauksella olevat voidaan sijoittaa eri puolille konetta! Onneksi saitte sentään vierekkäiset paikat, mutta mielestäni Teidän olisi kuulunut saada hyvitystä maksetuista paikoista, vaikkei varaushinta toki ollut suuri.

  Ryanairista minulla ei ole omakohtaisia kokemuksia eikä se ole oikeastaan ollut edes vaihtoehto matkoja suunnitellessa.
  Osansa firman huonolla maineella, mutta myös näillä mainitsemillasi huonoilla lentoajoilla ja lentokenttien sijainnilla.
  Maksan mieluummin hieman extraa ja lennän suoralla lennolla inhimilliseen vuorokauden aikaan, tästä syystä myös Norwegianin lennot ovat usein jääneet pois laskuista.

  • Reply lena / london and beyond sunnuntai, helmikuu 21, 2016 at 13:29

   Mä vähän ihmettelin myös tätä, etenkin kun oli lapsista kyse. No, tiedä sitten mitä oli tapahtunut, mutta outoa juttu joka tapauksessa! Pieni hintahan tuo oli, mutta ihan periaatteessa kyllä olisi tehnyt mieli purnata vähän. Oli mikä asia tahansa, niin sen pitää toimia kuin on luvattu.
   Mua harmittaa tuo Norwegian myös että se on itseltäni jäänyt pois käytöstä, lähinnä siksi etten ole koskaan menossa Helsinkiin vaan jatkan Kuopioon. Voi kun Norwegian alkaisi lentämään Kuopioon, olisi muuten ihan huippu juttu. 🙂

 • Reply Tanja/Levoton Matkailija maanantai, helmikuu 15, 2016 at 08:04

  Mulla ei ole Ryanairista kokemuksia, eikä lentäminen heidän koneillaan oikeastaan kiinnosta. Maksan ennemmin vähän enemmän siitä, että koneessa on mukava istua ja kone pääsee laskeutumaan kaupungin keskustaa lähellä sijaitsevalle kentälle. Voisin ehkä harkita Ryanairilla lentämistä, jos olisi pakko johonkin päästä, ja muiden yhtiöiden lennot olisivat todella kalliita. Ostin Irlannista Ruinair nimisen kirjan, missä kirjoittaja kertoo omista kokemuksistaan Ryanairilla. En ole vielä kirjaa lukenut, mutta vaikuttaa aika hauskalta 🙂

  • Reply lena / london and beyond sunnuntai, helmikuu 21, 2016 at 13:27

   Tuo on mulla myös se suurin ongelma – tuo että Ryanin kentät ovat vähän missä sattuu. Kuten yllä totesinkin, Ryanairin Düsseldorfin kenttä on noin 80km keskustasta, eikä tämä väli ole helppo matkustaa. Tuo kirjavinkki on muuten hyvä, kiitos siitä! Pitää laittaa etsintään esim amazonista 🙂

 • Reply Stacy Siivonen maanantai, helmikuu 15, 2016 at 06:18

  Minulla ei ole mitään kokemuksia Ryanairista, koska paha maine ja tunnetut ongelmat, jotka jo mainitsitkin, mutta nyt kantani on avartunut ja saattaisin kokeillakin.

  • Reply lena / london and beyond sunnuntai, helmikuu 21, 2016 at 13:26

   Mä suosittelen kokeilemaan joka tapauksessa, edullisesti ainakin pääsee reissuun! Ja kun on matkassa oikealla asenteella, eikä odota liikoja 🙂

 • Reply Anna / Muuttolintu sunnuntai, helmikuu 14, 2016 at 22:16

  Oon ihan samoilla linjoilla Ryanairista ja muista halvimmistakin halpislentoyhtiöistä. Jos hintaero ei ole suuri, lennän mieluummin jollain muulla, mutta ei miulla sen kummemmin mitään Ryanairiä vastaan ole. Halpalentoyhtiöillä matkustaessa täytyy vaan olla asennoitunut siihen, että se on halpalentoyhtiö, ja meininki on se mukaista. Tosi erikoista kyllä, että ette saaneet niitä paikkoja mistä oli maksettu!

  • Reply lena / london and beyond sunnuntai, helmikuu 21, 2016 at 13:25

   Ihan sama juttu täällä – jos hintaero ei ole suuren suuri, niin ei sillä yhtiöllä ole niinkään väliä. Kunhan ei millään mustalla listalla ole. 😀 Se meininkin on Ryanairilla ihan eri tosiaan kuin esim Singapore Airlinesilla, mutta sen tietää etukäteen ja osaa asennoitua. Pari tuntia kuitenkin yleensä maksimissaan on lennon kesto.
   Ja joo, ihan ihme touhua ton paikkasählingin kanssa… no, olkoot, mutta ihan periaatteesta. 😀

 • Reply Tanja sunnuntai, helmikuu 14, 2016 at 21:19

  Koskaan en ole Ryynärillä lentänyt ja jos mahdollista niin yritän kiertää sen yhtiön kaukaa. Mulle on jo tarpeeksi jännittävää lentää Norjalaisella, jonka luokittelen halpisyhtiöksi. Mut toisaalta koskaan ei oo norjalaisen lento ollut myöhässä, aina on saanut maksamansa istumapaikan ja laukutkin löytäneet perille. Ja niiden reititkin on sattuneet sopimaan mun suunnitelmiin… Muutaman viikon päästä taas Norjalaisen siivillä kohti Bangkokia…

  • Reply lena lauantai, helmikuu 20, 2016 at 12:05

   Mä oon ollut tosi tyytyväinen norjalaiseen, pari kertaa olen sitä käyttänyt eikä tosiaan ole pahaa sanaa sanottavana 🙂 Mulla on taas sen kanssa ongelma, että se ei lennä koskaan minne haluaisin sen lentävän, tosin Ryanairin kanssakin oli niin ja näin…. Tampere ei ole mitenkään Kuopion lähellä, joten sinne piti aina jotenkin hankkiutua 😀

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, helmikuu 14, 2016 at 20:43

  En oo koskaan lentänyt, mutta en tämän postauksen perusteella varmaan lentäisikään. 😀 Lentopelkoisena pelottaa muutenkin noi lentäjien väsymyksestä ja polttoaineen säästöstä pyörivät tarinat, eli jatkossakin maksan mielenrauhastani vähän extraa. En ole kyllä kauheasti mitään sellaisia reittejäkään lentänyt, millä Ryanair olisi operoinut.

  • Reply lena lauantai, helmikuu 20, 2016 at 12:03

   Mua alkoi itseasiassa kiinnostaa tämä koko kuvio onkimieni tietojen perusteella – näyttää siltä, että ilmiö on aika yleinen Euroopassa, mikä on tietenkin hälyyttävää. Toivottavasti mitään katastrofaalista ei kuitenkaan tapahdu, ja toisaalta luotankin Euroopan lentoturvallisuuden valvontaan. 🙂 Näin ihan amatöörin mielipiteenä siis. 😀

 • Reply Kohteena maailma sunnuntai, helmikuu 14, 2016 at 18:58

  Itselle Ryanairilla on ollut ongelmana lentoaikataulut ja hinta. Yleensä lentoajat on mitä on ja kun varailen muutenkin lentoja aika lyhyelläkin tähtäimellä, niin hinnat eivät ole edullisemmasta päästä. Harmittaa sinänsä, että Tampere-Pirkkala on vartin päässä, mutta ei ole näillä edellytyksillä ollut käyttöä kuin pari hassua kertaa Ryanairille. Halpayhtiöt on muutenkin mystinen käsite, ja omilla matkatottumuksilla se ei usein sitä lisäpalveluineen ole.

  • Reply lena / london and beyond perjantai, helmikuu 19, 2016 at 17:04

   Noiden halpalentoyhtiöiden ongelma taitaa olla juuri nuo ajat (ja kenttien sijainnit toki). Lentoajat eivät aina osuneet ja kentiltä jotka sijaitsevat ”kaukana kaikesta” voi olla myöhään mielenkiintoista päästä kohteeseen esim myöhän illalla. Jos ei hankalaa, niin ainakin kallista. Hinta pomppaa kummasti kun alkaa laskemaan kokonaiskustannuksia!!

 • Reply Jenni / Unelmatrippi sunnuntai, helmikuu 14, 2016 at 17:12

  En ole lentänyt Ryanairilla mielestäni kuin kerran, ja se oli vuonna 2012 Barcelonasta Alicanteen. Barcelonassa Ryanairin terminaali oli muistaakseni tosi kämäinen, mutta noin muuten yhtiö ei jäänyt mieleen pahassa eikä hyvässä. Perussettiä. Valitsen lennot sen mukaan, mikä on matka-ajaltaan ja hinnaltaan (kokonaiskustannukset laukkuineen tietenkin) järkevin vaihtoehto, yhtiöllä ei ole väliä. (Paitsi siinä mielessä, että sellaisilla yhtiöillä en lennä, jotka ovat mustalla listalla.)

  • Reply lena / london and beyond perjantai, helmikuu 19, 2016 at 17:02

   Mä oon kans kerran lentänyt Ryanairilla Barcelonaan (tai no Gironaan), ja eikä se terminaali mikään luksus tainnut olla. Mutta edullista se reissaaminen kuitenkin oli, ei sillä 🙂 Mulla on myös tuo periaate etten lennä yhtiöllä joka on mustalla listala, mutta muuten aika sama. Ainakin lyhyillä Euroopan lennoilla ei ole niin väliksi!

 • Reply Noora sunnuntai, helmikuu 14, 2016 at 14:47

  Mä lensin Ryanairilla jonkin verran, kun niillä oli lentoliikennettä Tampereelta. Tamperelaisena se oli näppärää, vaikka ei Helsinki-Vantaakaan täältä kaukana ole. Ikinä ei ollut mitään valittamista palveluista tai muustakaan. Tosin niillä hinnoilla en kovin suuria odottanutkaan, mutta koskaan en muista moittimisen sanaa olleen. Muutenkin Ryanair sopi mulle: harvemmin Euroopan sisällä on pakko ottaa tavaroita mukaan yli käsimatkatavarallinen ja 2-3 tunnin lennolle en sen ihmeempiä mukavuuksia tai ilmaisia ruokatarjoiluja kaipaa. Olen sen verran nirso, että esim. Finnairin ennen lisämaksutta jakamat kolmioleivät lensivät kaaressa roskiin, sillä ne olivat mielestäni ällöttäviä. Eurooppaa pidempiä lentoja en kyllä välttämättä Ryanairilla lentäisi, ainakaan ilman lisämukavuuksia. Varmasti Ryanair ei ole ollut ihan puhtain pulmunen lentobisneksessä. Kyllähän hintojen edullisuus on aina jostain pois. Mutta ehkä tässä on hieman sama kuin siinä kun Lidl pystytti ensimmäisiä kauppoja Suomeen. Pelättiin kilpailijaa ja ehkä aiheettakin mustamaalattiin ketjua ties mistä työntekijöiden oikeuksien polkemisesta. Case Ryanairiin en ole niin paljoa perehtynyt, että osaisin tämän rakentavampaa mielipidettä suuntaan tai toiseen. Jos haluavat edelleen Tampereelta aktiivisempaa lentotoimintaa harjoittaa, toivotan heidät ilomielin takaisin 🙂

  • Reply lena / london and beyond perjantai, helmikuu 19, 2016 at 17:00

   Mä voin kuvitella, että Ryanin lennot olivat tamperelaisille ihan mahtava juttu. Olisin itsekin käyttänyt niitä varmasti paljon useammin, Kuopiosta kun on Tampereelle matkaa. Lyhyille lennoille se on oikein näppärä eikä mullakaan ole sen suurempia tarpeita ottaa hirveää laukkuarmeijaa reissulle mukaan. Eri asia on sitten nuo mainitsemasi kaukolennot jos Ryanairilla niitä olisi – ihan mielenkiinnosta tosin voisi joskus kokemilla ::D Hyvä huomio tuo, että uutta kilpailijaa kohtaa aina epäilyt, varsinkin jos pystyy tarjoamaan hyvän vastuksen hintakilpailussa. Muistan tuon Lidlin vastustamisen, taisi olla tosin väärä syytös kun kerran vieläkin toimii ja kasvaa Suomessa 🙂

 • Reply Teija / Lähdetään taas sunnuntai, helmikuu 14, 2016 at 08:47

  Heh 🙂 Mä olen kerran säpsähtänyt lentokoneessa unesta niin, että pääni nojasi viereisen herran olkapäähän. Herrasmiehenä hän ei asiasta huomauttanut aiemmin. En tiedä siis miten pitkään ehdin niin nukkua 😀

  Ryan Airilla ei tosiaan tule lennettyä juuri ollenkaan kenttien sijainnin takia. Kerran ollaan ajettu Helsingistä Tampereelle vain sen takia, että saatiin ihan älyttömän halvat lennot Sisiliaan.

  • Reply lena / london and beyond perjantai, helmikuu 19, 2016 at 16:57

   Haha, ei ollut siis ihan tuulesta temmattu tuo mun skenaario ::D Joskus tosiaan se Ryanairin lentokentälle matkustaminen kannattaa, jos saa halvat lennot ja suoraan määränpäähän – esim Helsingistä Sisiliaan taitaa reittilentoja käyttäess pitää pysähtyä jossain ja se on sitten ihan sama meneekö Tampereelle vai vaihtaako konetta. Harmi, kun reitit loppuivat 🙁

 • Reply Susanna lauantai, helmikuu 13, 2016 at 23:39

  Löytyy tälläinen kokemus: lentoemännät olivat ystävällisiä. Kone lensi matalalla jolloin onnistui maisemien ihailu. Vastaan tuli myrskypilviä jolloin kapteeni lensi muistaakseni alemmalle ja vältti siten ne myrskypilvet. Se oli hyvä. Kone teki kaarroksen ja silloin pystyin katsomaan tulivuori etnan kraatteria, se oli lento Lontoosta Palermoon. Inhottavaa oli se kun kone pinkaisi nousuun kuin raketti, kun yleensä muut koneet ottavat pidempään vauhtia. Tuskin tuo kaikkia haittaa mutta minusta se ei tuntunut hyvältä

  • Reply lena / london and beyond perjantai, helmikuu 19, 2016 at 16:56

   Mulla on itseasiassa ihan samanlainen kokemus, että lentoemännät ovat olleet tosi ystävällisiä. No problem eikä mitään valittamista 🙂 Kaikki poikkeamat lentoliikenteessä ovat omastakin mielestä inhottavia, etenkin silloin kuin on itse siellä koneessa eikä tiedä mitä tapahtuu – ymmärrän täysin. Mulla on ainakin liian vilkas mielikuvitus ja alan kuvittelemaan vaikka sun mitä!

 • Reply lilin138 keskiviikko, helmikuu 10, 2016 at 12:06

  Eihän tosiaan RyanAirissä sinänsä ole mitään vikaa, kaikki toimii yleensä ihan normaalisti, kunhan muistaa juurikin sen, että lentokentät minne lennetään on pieniä ja mahdollisesti kaukana (riippuen loppukohteesta). Terminaalit voi olla aika surkeita (Bremen), mutta jos halvalla pääsee, tarttee tinkiä jostain. Itsellä suurin ongelma kyseisen lentoyhtiön kanssa on se, millaisia matkustajia se houkuttelee. Siis luonnollisestikin suurin osa on normaalia porukkaa, eikä aiheuta päänvaivaa, mutta kokemattomat urpot tekevät matkustamisesta välillä hyvinkin mielenkiintoista. On tullut törmättyä ihmisiin, joilla ei ole mitään käsitystä siitä, miten turvatarkastuksessa toimitaan (eli pitkiä jonoja, rautalangasta vääntämistä), vaikkakin tämä on pieni murhe, on se myös ärsyttävää. Pahempi ongelma ovat suomalaiset, joiden mielestä lentolipuissa säästetyt rahat on parasta vetää viinana kurkusta alas. Pahin tällainen kokemus oli kun lennettiin Tampereelta Frankfurt-Hahniin, jolloin eräs hyvin humaltunut matkustaja yritti kesken lennon päästä tupakalle pihalle (kuvitteli olevansa kentällä), jolloin sen kaverit piti sitä väkivalloin omalla paikallaan. Imagon kohotus kampanja ei tekisi pahaa kyseiselle lentoyhtiölle.

  Ja ihan sivuhuomiona: Bremen on itsessään ihan kiva pieni kaupunki, suosittelen kokeilemaan joskus!

  • Reply lena / london and beyond keskiviikko, helmikuu 10, 2016 at 18:42

   Juuri näin, kun tietää faktat ja käytännöt niin homma (yleensä) toimii. 🙂 Mä en niin kestä noita känniääliöitä noilla lennoilla, menee hermo helposti. Mä olen pari kertaa ollut Glasgown ja Espanjan välisillä lennoilla ja aika mielenkiintoista menoa oli, mutta suomalaiset vetivät kyllä pohjat eräällä toisella kerralla. Olin tulossa Varsovasta Helsinkiin ja miesjoukko joi olutta portilla kuin viimeistä päivää. Heidät kuitenkin jostain syystä päästettiin koneeseen ja sitten alkoi show: jouduimme palaamaan Varsovaan ja heidät toimitettiin Puolan poliisin huomaan. Ei siinä muuten mitään, mutta illan viimeinen lento ja monelta (myös meiltä) meni jatkot täysin pieleen näiden herrojen takia ja pääsin kotiin vasta seuraavana päivänä. En vain tajua miksi sitä alkoholia pitää juoda niin paljon että ei osata käyttäytyä?? Voin kuvitella, että ärsytti ja kuumotti tuo TRE-Hahn välillä tapahtunut juttu. Nää saa mun verenpaineen aina nousemaan:D

 • Reply Saana · Live Now - Dream Later keskiviikko, helmikuu 10, 2016 at 08:15

  Viime Ryanair-lennosta on aikaa, mutta vuosina 2011-2012 Espanjassa asuessa lensin Ryanairilla tosi paljon, syystä että pääsin lentämään Málagan ja omien lähikenttien eli Turun ja Tampereen väliä edullisesti ja nopeasti. Hki-Vantaalle lähteminen kun usein tuplaa matka-ajan (ja kustannukset). Henkilökunta ei tuohon aikaan kovasti hymyillyt, mutta muuten mulla ei ole ollut mitään ongelmia ko. yhtiön kanssa. Kaikki lennot sujui ihan ongelmitta. Rakastan lentää näiltä pieniltä ”lato keskellä perunapeltoa” -tyyppisiltä kentiltä, kuten esim. Turun kakkosterminaali. Käsimatkatavaroilla lentäessä voi koneesta kävellä suoraan autolle. Ihanaa! <3 Niin, ja mitä tulee fanfaareihin ja aina ajoissa -tyyppisiin sloganeihin, niin ainakin ennen Ryanair lisäsi lentoaikaan puolisen tuntia extraa, jotta laskeutuisivat aina (tai lähes aina) ajallaan ja saavat soittaa fanfaariaan! 🙂 Mikä on ihan ok, koska ilmoitettu lentoaika on se lentoaika, mitä matkustaja koneeseen astuessa odottaa. Niin ja Lena, meille Stansted on yleensä se ykkösvaihtoehto Englantiin lentäessä joka tapauksessa, koska se on lähin kenttä Essexin suuntaan lähtiessä. Joten sekään ei ole ollut meille ongelma, vaan helpotus. Düsseldorfiin en koskaan lentänyt Ryanairilla, koska Lappeenrannan kenttä ei ole ihan se lähin kenttä mulle! 😀 Toisaalta Frankfurtin Hahn ja Bremen ei ihan julmetusti häviä Weezelle välimatkassa, mutta en koskaan vaivautunut kokeilemaan, koska SAS ja Turku. 🙂

  • Reply lena / london and beyond keskiviikko, helmikuu 10, 2016 at 18:33

   Nuo pieni lato-tyyliset kentät ovat kyllä ehdottomasti parhaita! Ainakin jouhevaa toimintaa ja ruuhkista johtuvia myöhästymisiä harvoin. 🙂 Ja tosiaan kun siihen yhdistää nuo Ryanairin lentoajat ja fanfaarit, niin ei ihme jos ovat Euroopan täsmällisin lentoyhtiö kuten joskus väittivät! Teillä muuten ihan superhyvä tuo Stanstedin sijanti, eihän tuon parempaa olekaan! Mä asuin eka Fulhamissa ja sitten vielä lännempänä ja joskus sai kolmekin tuntia varata reissuun yöaikaan Stanstedille. Se oli vähän liikaa jo. 😀 Mä niin toivoisin että Kuopio olisi lähempänä Helsinkiä tai Turkua, elämä olisi niiiiin paljon helpompaa. Kuopio on yksi murheenkryyni noiden lentojen kanssa ja vuorot senkuin vähenee. SAS (tai Blue1) joskus oli Kuopiossa, mutta sekin lopetti. Ilmeisesti tuo Lappeenrannankin reitti lopetettiin täältä, tuo Ryanin lähteminen Suomesta surettaa kyllä kun siinä menee valinnan mahdollisuus. Minulla ei ole mitään Finnairia vastaan, päinvastoin, mutta onhan se kilpailu aina hyvästä.

 • Reply aNNa tiistai, helmikuu 9, 2016 at 21:17

  Itse matkustin just tänään Madridista Bergamoon Ryanairilla – sitä ennen elokuussa Veronasta Brysseliin ja takaisin ja joskus pari vuotta sitten Gran Canarialta Barcelonaan. Mun mielestä yhtiö toimii ihan ok – mulla ei oikeastaan ole valittamista, ja mun mielestä yhtiö on parantanut toimenpiteitään vuosien varrella. Ennen mua esim. häiritsi se, että ne oli tooooosi tarkkoja käsimatkatavaroiden suhteen (sai olla VAIN 1 laukku – nykyään laukku ja pieni pussukka..paitsi et tänään mun ”pieni pussukka” oli ihan normikokoinen käsilaukku) ja ettei paikkoja olllu mitenkään etukäteen jaettu. Mun kohdalla lennot on aina ollu ajallaan. Joidenkin matkustajien mielestä niillä voi olla hieman stressaava tapa saada ihmisiä paikoilleen, jotta voivat lähteä ajallaan. En myöskään välitä siitä, ettei matkustamohenkilökunnalta saa sen enempää palvelua. Musta lentomatkustelu on nykyään niin arkipäivästä, etten kaipaa mitään ihmeellisempää palvelua, etenkin kun reissut ovat lyhyitä. Sisään, menoks, ulos sopii mulle oikein hyvin!

  • Reply lena / london and beyond keskiviikko, helmikuu 10, 2016 at 18:26

   Mulla vähän sama fiilis, mun mielestä yhtiö toimii hyvin eikä ole juurikaan valittamista. Tosin tämä siksi, että en ole koskaan kokenut suuria vastoinkäymisiä heidän siivillään…. enkä toivottavasti koekaan. 😀 Mutta joo, lentäminen on nykyään aika perusjuttu monelle eikä siellä mitään sen suurempaa palvelua kaipaakaan, kunhan pääsee perille. Ja niin, oli muuten todella positiivinen kokemus tuo yhden laukun lisääminen käsimatkatavaroihin, en tiennyt siitä ja asia selvisi matkalla lentoasemalle. Hyvä Ryanair, hyvä askel eteenpäin vanhan niuhottamiskulttuurin tilalla.

 • Reply Merja tiistai, helmikuu 9, 2016 at 18:43

  Ryanairista ei ole omakohtaisia kokemuksia, mutta brittiystäväni on kertonut tarinoita, joiden perusteella ei Ryanair houkuta. KLM:stä sen sijaan mullakin positiivista kokemusta, siitäkin huolimatta että sekä Perun että Tansanian matkoilla kotimatkalle tuli peruutuksia. He hoitivat jatkoyhteydet kuitenkin tyylillä eikä juuri alkuperäisestä aikataulusta myöhästytty. Kesäkuussa lennän ensimmäistä kertaa Aeroflotilla, kääk! Onneksi heillä on lentoturvallisuus vuosien varrella parantunut 🙂

  • Reply lena / london and beyond keskiviikko, helmikuu 10, 2016 at 18:23

   KLM on kyllä mallikas noiden uudelleenjärjestelyiden osalta! Ei mitään valittamista ja jopa jonotus service-tiskille oli nopeaa kuin mikä. Eli vaikka ärsytti, niin silti homma hoidettiin hyvin ja siitä jäi hyvä fiilis. Mua muuten kiinnostaa tosi kovasti tuo Aeroflot, täältä saisi aika hyvään hintaan lentoja idän suuntaan ko. firmalla. 🙂 Minne kesäreissu suuntautuu?

   • Reply Merja perjantai, helmikuu 12, 2016 at 16:11

    Helsingistä ensin Moskovaan ja sieltä Mineralnye Vodyyn. Päämääränä se Elbrusin vuori 🙂 Neljä kuukautta lähtöön, mutta sitä ennen Dubain reissu huhtikuussa.

    • Reply lena / london and beyond perjantai, helmikuu 12, 2016 at 17:04

     Oi wow! Tuo reissu kuulostaa ihan mahtavalta ja eksoottiselta 🙂 Eikä Dubaikaan hullumpi ole!

 • Reply Maria tiistai, helmikuu 9, 2016 at 14:42

  Omat kokemukset RyanAiristä jo kohta kymmenen vuoden takaa. Matkustaminen oli mulle silloin vielä aika uutta enkä ollut tajunnut, että lentävät pisteestä A pisteeseen B tuntematta jatkolentojen käsitettä (ainakaan silloin, nykytilasta ei mitään hajua). Lippujen oston jälkeen muuttivat lähtöselvityskäytäntöään siten, että se sulkeutuikin aikaisemmin. Noh, eihän me ehditty saada meidän Tampereen koneen laukkuja ennen kuin Limogesin tsekkaus meni just kiinni. Pari minuuttia taidettiin myöhästyä, virkailija oli vielä tiskilläkin, mutta mitään ei ollut tehtävissä. Tiukka opiskelijabudjetti ei jättänyt hirveästi valinnanvaraa muiden lentoyhtiöiden suhteen, joten ostettiin uudet liput seuraavalle päivälle. Noin vuorokausi vietettiin kaikkiaan Stanstedilla :/

  Eipä ole tullut lennettyä tuon jälkeen RyanAirillä kun kerran käsimatkatavarareissu Lontooseen. Mukavuudenhaluni on lisääntynyt ja siksi valinta osunut muihin yhtiöihin. Viimeaikoina myös tullut lenneltyä sellaisilla reiteillä, että halpalentoyhtiöillä ei edes ole ollut tarjontaa…

  • Reply Lena tiistai, helmikuu 9, 2016 at 17:36

   No voi vitsi! Tuo on juuri tuo Ryanin vitsaus – vaihtolentoja ei ole. Tai siis on, mutta laukut checkattava sitten erikseen ja se on vähän roskaabelia hommaa. Norskilla saa kuitenkin jatkolennon samalle lipulle, siitä plussaa! Mutta muuten samoilla linjoilla, tuo mukavuudenhaluisempi matkustus alkaa nostamaan päätään ja mielellään siitä maksaa jopa ekstraa.

 • Reply Päivi / Puolivälissä tiistai, helmikuu 9, 2016 at 13:54

  Halpisyhtiöistä suosikkini on EasyJet, siitä on aina tullut ammattimaisin fiilis. RyanAirista mulla ei kyllä ole varsinaisesti huonoja kokemuksia, lähinnä inhoan sitä Tampereen parakkiterminaalia…

  Tästä keskustelusta muistinkin, että minulla on vielä päättämättä miten menen kesällä Suomeen. Finnair on ainoa joka lentää Hampurista suoraan, mutta suolaisilla hinnoilla. Vaihdolliset lennot on huonoilla yhteyksillä. Vaihtoehdoiksi jää RyanAir Bremenistä tai AirBerlin Berliinistä. RyanAir ei ole sekään mitenkään halpa, varsinkaan laukkujen kanssa ja Bremenistä pitäisi vielä hankkiutua kotiin ilta-aikaan. Berliiniinkin on toisaalta aika hidasta matkustaa (junalipun saan ilmaiseksi bonuspisteillä). Äh, en osaa vieläkään päättää…

  • Reply Lena tiistai, helmikuu 9, 2016 at 17:30

   EasyJet on ollut täälläkin käytössä ja suurempaa negatiivista sanottavaa ei ole! Harmi vaan yhtiö ei taida Dusseldorfista suuremmalla volyymilla operoida, pitää tutkia – joku reitti saattaa hyvinkin olla olemassa. Huomasin itse nuo Finnairin hinnat viimeksi Suomessa ollessani, ostin KLM menopaluun hintaan 117€ ja Finnair oli melkein 300€. Suora on toki aina suora, mutta ero oli silti melkoinen. Eli valinta oli helppo. Onko Hampurista mahdollista päästä pompulla edullisemmin Helsinkiin? Voi kun Berliinin asema olisi lähempänä, käyttäisin mielelläni itsekin.

   • Reply Lena tiistai, helmikuu 9, 2016 at 17:37

    Ja joo, se Tampereen terminaali on kyllä ihan mahtava 😀 ’welcome to Finland’! Sittemmin se kai uusittiin?

   • Reply Päivi / Puolivälissä tiistai, helmikuu 9, 2016 at 20:36

    Juu, pompulla pääsisi halvemmalla, mutta vaihtoaikaa on joko 30 min tai tyyliin 5 tuntia… Olen kerran tehnyt tuon puolen tunnin vaihdon Köpiksessä. Silloin lento Hampurista oli myöhässä melkein sen puoli tuntia, vaihtoaikaa taisi jäädä ruhtinaalliset 8 minuuttia. Ensin piti köröttää bussilla terminaaliin ja sitten ottaa elämänsä spurtti lentokentän läpi. Murhpyn lain mukaanhan vaihtolento on aina toisessa päässä kenttää silloin, jos aikaa on vähän. Uskomatonta mutta ehdin lennolle – ja jopa matkalaukku ehti mukaan. Se oli illan viimeinen lento, siksi päätin juosta sydänkohtauksen partaalla. Mutta nyt kun mukana on lapsi, niin tuollainen aikataulu ei tule kuuloonkaan.

 • Reply Rg tiistai, helmikuu 9, 2016 at 12:34

  Ryanair on mulle ehdottomasti not! Asun Sveitsissä Baselin lähellä ja käytän silloin tällöin Easyjettiä, jos matkustan kohteisiin johon sillä on ainoana yhtiönä nonstop-lento, kuten Nizza, Olbia tai Edinburgh. Ostetaan aina eturivin liput joten mukavuuskin on ok ja hlökunta on ystävällistä. Mutta sitten tuohon Ryanairiin… Tästä on jo 10 vuotta aikaa, joten paljonhan on voinut jo muuttuakin. Lento oli Frankfurt-Tampere viikonloppuloma perhejuhliin. Tuo Frankfurtin lentokenttähän ei ole Frankfurtin lähelläkään vaan Hahnissa 100km Kaupungista. Tie lentokentälle on pitkän matkaa yksikaistaista, mistä johtuen siellä on aina tajuton ruuhka. Kun pääsimme perille, lähtötarkastusta oltiin sulkemassa ja me sekä ruuhkan takia monta muutakin perhettä emme saaneet enää tehdä lähtötarkastusta(myöhemmin olen lukenut, että tätä tehdään tarkoituksella, seuraavaksi päiväksi tarjottiin heti lippuja). Itse oli näkyvästi raskaana ja mukanani oli mieheni lisäksi 11/2-vuotias tyttäremme. No yö hotellissa ja uusi yritys. Ilmaan päästiin, mutta tunnin kuluttua kuulutettiin että koneessa on jotain vialla ja joudumme tekemään välilaskun Tukholmaan! Koko ajan henkilökunta erittäin epäystävällistä, välilaskun aikana kukaan ei sanonut kauanko se kestää, puhumattakaan olisi ollut jotain tarjoilua. Pari tunnin jälkeen pääsimme jatkamaan matkaa Tampereelle. Tulomatka oli leppoisampi, tosin palvelu edelleen epäystävällistä ja odotusaulassa lentokoneeseen oli 4 tuolia ja aikaa odottamiseen meni kuitenkin melkein tunti.

  • Reply Lena tiistai, helmikuu 9, 2016 at 17:20

   No voi hello mikä kokemus! Mä alan olla vaikuttunut, että Ryanair on hyvä silloin kuin kaikki toimii. Muuten on pulassa. Itsellä vaan hyviä ja helppoja lentoja takana, joten tuollaiset hankalat puuttuvat täysin. Tietysti aina voi tulla teknisiä juttuja jotka pitää hoitaa, mutta noissa tilanteissa ei voi korostaa liikaa kommunikoinnin merkitystä! Se pelastaa oikeasti paljon. Tuo Frankfurt Hahn vaikuttaa vähän Dusseldorf weezeltä, tajuttoman kaukana ja kun meillä ei autoa ole, niin hankalahan sinne on mennä. Pari tuntia suuntaansa julkisilla, ei naurata!

 • Reply Terhi tiistai, helmikuu 9, 2016 at 12:12

  Mulla on myös jonkin verran takana Ryanairin lentoja, ei kuitenkaan viime vuosilta. Asuin Budapestissa, kun Malév meni konkurssiin ja mies asui milloin missäkin. Ei auttanut muuta kuin aloittaa Ryanair-matkustuksen opiskelu. Lensin paljon Eindhoveniin ja muutaman kerran Lyypekkiin. Joitain yksittäisiä lentoja lisäksi Italiaan ja varmasti muuallekin Saksaan, mutta ovat unohtuneet jo.

  Jos tosiaan ei värit, fanfaarit (jos lento laskeutuu ajallaan, tulee fanfaari) tai omituiset eväät (kerran näin muovipussiin pakattua viskiä) ärsytä, Ryanairilla voi matkustaa tosi edullisesti. Kerran jopa kuljetin pyörän Budapestista Lyypekkiin kympillä! Se tosin ei tullut sitten erikoismatkavarahihnalle vaan tavalliselle, mutta se ei tainnut olla Ryanairin tekosia. Jos oppi välttämään rahastuksen (tulosti liput ja muut paprut), pakkasi voikkarin mukaan ja tiesi miten syrjäisemmältä kentältä pääsee sinne minne pitikin, oli Ryanairilla mukava lentää. Unkarilaiset taitaa kaikki olla takapenkin tyyppejä, koska koneeseen pääsi aina etupenkille, vaikka meni sisään viimeisten joukossa. Sittemmin olen itsekin maksanut lentomukavuudesta sen pari kymppiä enemmän nurisematta, koska en jaksa enää jonotella jonottamisen jälkeen.

  Tosta lasten ja äitien matkailusta mulla on kans hauska kokemus: lennettiin muistaakseni Germanwingsillä Sisiliasta Hannoveriin. Lähtöselvittäjä oli jostain käsittämättömästä syystä lätkinyt kaikki istumaan mihin sattuu ja lapset ja vanhemmat istui tosiaan ihan eri puolilla konetta. Sitten alkoi kova tuolipoliittinen neuvottelu lasten huutaessa, ja lennon aikana kyseltiin kaikilta sukuniemiä moneen kertaan, kun eväät meni lippuluokan ja siis alkuperäisen istuinpaikan mukaan. Lento myöhästyi vielä tästäkin puoli tuntia, kun linnut olivat valloittaneet kiitotien. Kentän työntekijät yrittivät häätää niitä kaahailemalla autoillaan pisin kenttää. Aloin olla ihan iloinen, että oltiin pääsemässä pois Sisiliasta 🙂

  • Reply Lena tiistai, helmikuu 9, 2016 at 17:10

   No voi apua tuota teidän Sisilian lentoa 😀 mä voin kuvitella hördellin määrän tuolla lennolla. Oliko henkilökunta kuitenkin saksalaista? Kuulostaa italialaiselta toiminnalta, ihan lintuja myöten;)

   Mutta olet aivan oikeassa muuten, Ryanairilla lentäessä oppii helposti eri kikat, joita käyttämällä lentöminen on huomattavasti edullisempaa! Juuri tuo lippujen tulostus, laukuttomuus tms. Silloin yhtiö puoltaa paikkaansa, mikäli kohde on sopiva.

   • Reply Terhi keskiviikko, helmikuu 10, 2016 at 11:24

    Juu. Olivat saksalaisia ja taisivat lentää tuota linjaa usein, kun eivät vaikuttaneet mitenkään erityisen ärsyyntyneiltä. Meillä ei tuolloin ollut vielä jälkikasvua, joten olin vain sivustakatsoja, joka sai neuttia Käsebrötcheninsä rauhassa. Olen aikoinani viettänyt paljon aikaa Sisiliassa, ja tuon loman jälkeen olin tosi iloinen, ettei ihan heti tarvi takaisin mennä 🙂

    • Reply lena / london and beyond keskiviikko, helmikuu 10, 2016 at 18:21

     Haha, Italia on kyllä paikka jossa on ihana viettää aikaa mutta… joskus se koettelee hermoja pahemman kerran 😀

 • Reply jujukas/Lempipaikkojani tiistai, helmikuu 9, 2016 at 11:24

  Me olemme lentäneet viime vuosina lähinnä RyanAirilla, koska se on usein niin paljon halvempi. Meitä on 5 henkeä, niin lipun hinnalla on aika paljon väliä. Esimerkiksi toissa jouluna valitsimme mieluummin Ryanairin yhteensä 600€ (matkalaukkuineen ja istumapaikkoineen) lennot kuin Finnairin 1500€ lennot! Meille Ryanair on ollut kätevä Suomeen lentäessä myös siksi, että se on lentänyt Tampereelle, jonne olemme olleet menossa joka tapauksessa. Me olemme olleet joka kerran tyytyväisiä Ryanairin palveluun ja lennot ovat olleet joka kerran ajoissa. Toista on esimerkiksi ollut KLM:n lentojen kanssa. Monet ovat meille lentäneet Suomesta KL:n lennoilla, koska sillä pääsee Köln-bonnin kentälle ja useamman kerran on ollut ongelmia lentojen perumisten tai myöhästymisten kanssa. Meidän perhe lensi myös KLM:llä viime jouluksi Suomeen ja silloin kaikki meni oikein hyvin. Ja parasta palvelua saa kyllä KLM:n lennoilla. Taitaa olla niitä harvoja, joilla saa vielä (ilmaiseksi) tarjoilua ja lapsetkin saivat pienet yllätykset.

  • Reply Lena tiistai, helmikuu 9, 2016 at 16:52

   Ryanairilla säästää kyllä sievoisen summan jos ajat ja paikat sattuvat kohdilleen! Mulla tosin ei ollut koskaan varsinaisesti asiaa Tampereelle joten sieltä piti sitten selviytyä eteenpäin – mutta on (oli) hienoa, että kilpailua ja vaihtoehtoja on. Itse lensin viime viikolla KLM takaisin Saksaan ja AMS on kenttänä kyllä sellainen, että kävellä saa. Olen myös jäänyt KLM toimesta kahdesti jumiin Amsterdamiin ja vaikka kaikki on hyvin hoidettu, ärsyttää se silti. Tosin ei ollut vaikea valinta kun KLM oli 120€ menopaluu ja Finnair melkein 300€. Eroa matka-ajassa pari tuntia. KLM on muuten kyllä oikein hyvä firma 🙂

 • Reply Héléna @ Chez Héléna tiistai, helmikuu 9, 2016 at 11:23

  Tämän luin mieluusti! Just pohdimme kevätloman reissua, yksi vaihtoehdoista on ollut lentää Ryan Airilla Marseillesta etelään. Mutta on kovasti mietityttänyt juuri lasten kannalta: onko kauheaa säätöä ja sekamelskaa? Ja kun tuota tavaraakin aina tuppaa olemaan… Tuo lentäjien väsymys oli mulle uutta ja kyllä todella huolestuttaa.

  • Reply jujukas/Lempipaikkojani tiistai, helmikuu 9, 2016 at 11:28

   Me olemme lentäneet kolmen lapsen kanssa monta kertaa RyanAirilla ja tosiaan hyvin on mennyt. Olemme toki ostaneet ne paikkaliput aina etukäteen, jolloin saamme vierekkäiset paikat varmasti. Lapset muuten saavat matkalaukut puoleen hintaan, jos haluaa viedä myös ruumaan laitettavia matkalaukkuja 😉 Me olemme myös tykänneet siitä, että RyanAir lentää yleensä pienemmiltä kentiltä, jolloin lentokentillä lasten kanssa liikkuminen on tavallaan helpompaa.

   • Reply Lena tiistai, helmikuu 9, 2016 at 16:47

    Mun mielestä lasten kanssa matkaaminen sujuu normaalisti Ryanairilla, ei ainakaan mieleen tule mitään ongelmaa. Tosin en ole lasten kanssa matkustanutkaan, mutta näin yleisesti! Ja paikkalippu kannattaa ottaa, mutta näytti siltä että homma oli hoidossa muutenkin. Pienet kentät ovat plussaa eikä siirtymisiä juurikaan ole (vrt vaikka tuo yllämainittu KLM, mikä aiheuttaa tuskanhikeö joskus Schipholissa). Plussaa tuosta, että lasten laukut puoleen hintaan 🙂

  Leave a Reply