Notice: Trying to get property 'plugins' of non-object in /var/www/www.rantapallo.fi/wp-content/plugins/styles/classes/styles-customize.php on line 150

Aperitivo italialaisittain

Yksi lempidrinkeistäni, Spritz, on viime aikoina ollut kovasti esillä täällä Englannissa trendikkyytensä vuoksi. Lehdissä ja netissä liikkuu tietoja Lontoon parhaista paikoista löytää hyvää spritziä, ja ihmiset jakavat vinkkejään somessa (esimerkiksi Londonist on heinäkuussa listannut Lontoon parhaita spritz-paikkoja). Suomessakin spritz on saavuttanut suosiotaan, vaikkei olekaan ehkä ihan vielä lyönyt itseään läpi (MN 16.7.2014).

Spritz kuului meidänkin lauantaiseen iltapäiväämme Englannissa. Kävimme eilen pubissa yhdellä, ennen kuin suuntasimme leffateatterin uumeniin nauttimaan leffasta ja ilmastoinnista. Koska Englannissa on tällä hetkellä tajuttoman kuuma ja kesä hellii ainakin eteläistä Engantia, päädyin tilaamaan yhden lempijuomistani, tuon ihanan vilvoittavan spritzin. Eilisen sptritzini siivittämänä ajattelin tänään kirjoittaa hieman spritzistä ja Italian aperitivo-kulttuurista. Nämä kaksi asiaa ovat läheisesti yhteydessä toisiinsa, sillä Italiassa spritz on yksi suosituimmista ja perinteisimmistä aperitivo-drinkeistä. Monet tilaavat myös viiniä, esim proseccoa, joten ei se spritz ainoa oikea drinkki ole – negroni on myös erittäin suosittu juoma.

Aperol Spritz on ollut lempidrinkkini siitä lähtien, kun Italiaan matkustin ensi kertoja. Näillä Italian reissuilla aperitivo-kulttuuri on tullut tutuksi, ja aperitivolla käynti onkin yksi niistä jutuista joita haluan Italiassa ollessani tehdä. Kuvituksena muutama kuva toukokuulta Saapasmaasta.

2013-11-03

Kaikessa yksinkertaisuudessaan, aperitivo on niin sanottu pre-dinner drink, eli drinkki joka nautitaan ennen illallista – 7-9 aikaan lienee hyvä nyrkkisääntö. Tosin olen ollut aperitivolla myös kuuden aikaan, eli paljon riippuu paikastakin. Aperitivo-kulttuuri on lähtöisin pohjoisesta Italiasta,  mutta siihen törmää nykyään melkein kaikkialla Italiassa.

Aperitivon hinnat vaihtelevat paikkojen mukaan, mutta hintahaitari on omien kokemuksieni mukaan yleensä noin kuudesta kymmeneen euroon. Mistä itse pidän kovasti aperitivolla käydessäni on se, että siihen lähes poikkeuksetta kuuluu buffet-pöytä jossa on tarjolla pientä purtavaa. Ja herkullista sellaista yleensä, ollaanhan sitä kuitenkin Italiassa! On tosin hyvä muistaa että tarjoilut tuuppaavat olemaan paikkakohtaisia. Olen kerran nauttinut muutaman euron spritzin johon tuli mukaan ”vain” kulho perunalastuja ja pähkinöitä, mutta olen myös maksanut 10 euroa spritzistä, johon kuului yksi herkullisimmista näkemistäni buffeteista tuoreine piirakkoineen, salaatteineen ja pizzapaloineen.

Kannattaa siis tutkailla paikkoja hieman etukäteen ja katsoa millaista naposteltavaa siellä on tarjolla, hintojen lisäksi.

2014-07-271
2014-07-27

Ylläolevat kuvat ovat siis toukokuulta, jolloin Matteo vei minut ystäviensä kantapaikkaan aperitivolle. Tämä paikka sijaitsee noin kahdenkymmenen kilometrin päässä Firenzestä, joten auto on oltava käytössä sinne päästäkseen. Perille päästyämme tilasin spritzin ja nautimme herkullisesta buffetista – ja niin teki moni muukin. Olimme paikalla hieman seitsemän jälkeen ja saimme viimeisen vapaan pöydän. Monet olivat myös varanneet pöydän kahdeksan ja yhdeksän välille, joten meidän piti melkoisen vikkelään suoriutua pois alta. Mutta niinhän se menee, suosituimmat paikat ovat hyvin usein täynnä ja kompromisseja tuli tehdä. Buffetti notkui herkullista naposteltavaa, ja jouduinkin jossain vaiheessa jo pistämään stopin syömiselle sillä tiesin että meitä odotti kotona erittäin runsas italialainen illallinen. En ole varsinaisesti tunnettu siitä että jaksan syödä paljoa, joten päätin säästää vatsaani vielä illaksi.

Täällä hieman lisää Italian aperitivo-kulttuurista (englanniksi), kannattaa käydä lukemassa mikäli kiinnostaa. Sivu on muutenkin ihan mukavaa luettavaa, mikäli Italia-aihe ylipäätään on sydäntä lähellä. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan spritziä ja käymään aperitivolla mikäli italiassa liikut, se mukava tapa päästä sisään paikalliseen kulttuuriin!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

24 Comments

 • Reply Saana tiistai, syyskuu 16, 2014 at 10:20

  Löysinpä tänne ja taidan jäädä seurailemaan! Ulkosuomalaisten arkea muissa maissa on näin itsekin ulkosuomalaisena mun mielestä kovin mielenkiintoista seurata. 🙂 Aperol Spritz oli täälläkin muutaman vuoden ihan ykkösjuttu, mikä syrjäytyi noin pari vuotta sitten Hugon muuttuessa supertrendiksi (kuoharia, seljankukkasiirappia, minttua ja loraus mineraalivettä). On aina hauska seurata, miten tällaiset jutut – siinä missä muutkin, kuten musiikki-ilmiöt – rantautuu Suomeen aina vähän jälkijunassa. 🙂

  • Reply lena / london and beyond keskiviikko, syyskuu 17, 2014 at 09:18

   Tosi kiva kun eksyit blogiin, Saana, ja tervetuloa seuraamaan! Käyn kurkkaamassa sunkin blogin 🙂 Olet oikeassa siinä, että toisten ulkosuomalaisten kuulumisia on kiva seurata ja lukea blogin kautta, että miltäs se elämä muualla näyttää.

   Mun on pakko kokeilla myös tuota Hugoa, eihän trendikkäitä juttuja voi jättää testaamatta 😉

 • Reply marina torstai, elokuu 7, 2014 at 13:17

  Jee, ihana postaus aperitivosta! Samaa meininkiä Suomeenkin…
  En haluaisi nillittää, mutta aperitivo on kotoisin Piemonten alueelta eikä Milanosta 🙂

  • Reply lena perjantai, elokuu 8, 2014 at 09:03

   Samaa meininkiä Suomeenkin, ehdottomasti! 🙂

   Ja kiitos korjauksesta, kysyin poikaystävältä tietääkö se aperitivon alkuperästä ja sanoi vain että se on pohjoisesta. Googlasin hieman lisää ja eteeni tuli tieto että se olisi Milanosta, netissäkin pitää siis olla tarkkana mitä tietoa siellä löytyy 🙂 Virheet pitää ehdottomasti korjata, ei se nillittämistä tarkoita tietenkään. Itsekin oppii aina uutta 😉

 • Reply Jenni maanantai, heinäkuu 28, 2014 at 16:05

  Luxemburgissa on samaa meininkiä, mutta täällä noita kutsutaan afterworkeiksi. 🙂 Tai siis me expatit kutsumme, paikallisille taitavat olla nimeltään ”apéro”. Työkaverini pastesi minulle oikein linkin, josta voi tarkistaa, onko jo aika aperolle:
  http://estcequecestbientotlapero.fr/

  • Reply lena tiistai, heinäkuu 29, 2014 at 08:57

   Mua alko naurattamaan tuo linkki ihan kamalasti, ihan huippu! 😀

   Täällä Englannissa on myös tuo afterwork-kulttuuri, mutta monella siihen kuuluu niin monta olutta että lähentelee humalatilaa. En ainakaan itse selviäisi töihin jos olisin monta tuoppia illalla kumonnut… uskon että sielläpäin on hieman sivistyneempi meininki, onko näin?

   • Reply Jenni maanantai, elokuu 4, 2014 at 10:07

    Hm jaa, riippuu paljon ihmisestä. Osa jengistä juo yhden tai kaksi siinä syömisen lomassa ja lähtee sen jälkeen kotiin, mutta keskiviikkoisin paikallisessa yökerhossa on ”afterworkeilla” euron mojitojen perässä myös aika iso lössi. (Tiedän, koska se alkaa jo kasilta ja olen itse sinne välillä mennyt niitä samoja mojitoja juomaan. :D) Taitavat olla pitkälti harjoittelijoita tai pankkiireja, jotka lähtevät töistä vasta ysin maissa ja sen jälkeen vaihtavat vapaalle. Mutta ei siis mitään riehuntaa ole, vaikka osa saattaisikin olla humalassa, ja eipä ole onneksi minun asiani, mihin aikaan he seuraavana aamuna menevät töihin. 🙂

    • Reply lena torstai, elokuu 7, 2014 at 09:01

     Juu totta on tuo, että ihmisestä riippuu paljonkin. Eivät kaikki tietenkään juo kuin sen pari, jonka jälkeen seuraava päivä lienee ihan ok. Mutta muutaman kerran Cityn lähettyvillä olevissa pubeissa olen ollut ja kerran meidän seuraan liittyi muutama city worker… oli aika kova humala tällä ladylla ja joutuivat roudaamaan toimistolle nukkumaan. Mutta tämä tietysti yksittäistapaus, ajattelin vain että itsellä voisi olla aika työ herätä aamulla kun tulen niin helposti humalaan. 😀

     Mutta riehuntaa ei missään tapauksessa ole ollut havaittavissa, hyvin sivistyneitä nämä afterworkit taitavat olla kuitenkin luonteeltaan. 🙂 Ja onhan se kiva rankan työpäivän jälkeen käydä parilla rentouttavalla työkavereiden kanssa.

 • Reply Jerry / Pako Arjesta maanantai, heinäkuu 28, 2014 at 07:00

  Tämä oli hyvä postaus :). En ole nimittäin ikinä kuullutkaan tuollaisesta italialaisesta tavasta/kulttuurista. Kuulostaa kylläkin minulle sopivalta 😉

  • Reply lena maanantai, heinäkuu 28, 2014 at 09:38

   Kiva että pidit, Jerry! Uskon että pidät aperitivo-kulttuurista, hyvää juomaa ja ruokaa tarjolla, mikäs sen parempaa! I like 😉

 • Reply satuvw sunnuntai, heinäkuu 27, 2014 at 21:01

  Norjassakin on paahtavan kuuma juuri nyt, Spritz maistuisi kyllä täälläkin…. 🙂

  • Reply lena maanantai, heinäkuu 28, 2014 at 09:37

   Vilvoitti kummasti! 😉 Täällä myrskysi viime yönä joten vähän ilma viileni, mutta maistuisihan tuo joka tapauksessa!

 • Reply Kthetraveller sunnuntai, heinäkuu 27, 2014 at 18:59

  Voi kihveli, paljon olen nähnyt ja kokenut mutten koskaan mitään tuollaista, kiitos tuon jälkikasvun aiheuttaman velvoitteen. Kiitos infopaketistasi, sillä taas tuli yksi asia pitkälle bucket listilleni.

  • Reply lena maanantai, heinäkuu 28, 2014 at 09:36

   Aperitivo kannattaa ehdottomasti laittaa bucket-listalle, ja lapset voi hyvin ottaa mukaan 🙂 Ainakin paikoissa joissa olen käynyt, on ollut kaiken ikäisiä lapsia limulla jne, joten koko perheelle sopii. Toki kannattaa tunnustella paikkaa etukäteen, mutta Italia on sen verran lapsiystävällinen että tuskin on ongelmaa 🙂

 • Reply Säppä sunnuntai, heinäkuu 27, 2014 at 17:41

  Vitsit, tykkään niin tosta aperitivo-kulttuurista! Roomassa ja Milanossa kummassakin käytiin paikoissa, joissa oli todella hyvät buffetit: salaatteja, pizzaa, pastaa, couscousia, patonkia, sipsejä.. Ei todellakaan tarvittu siihen päälle enää mitään illallisia 😀 Espanjassa käytiin kerran italialaisilla aperitivoilla, mikä ei toiminut ollenkaan.. Kaikki ruoka tuli kerralla ja ne jotka oli lähimpänä pöytää rohmus kaiken ja sit taas ooteltiin puol tuntia seuraavaa ”kattausta”. Pakko lähteä Italiaan, kun ei muuslla vaan osata! 😀

  • Reply lena maanantai, heinäkuu 28, 2014 at 09:34

   Äläpä muuta sano, oon kans ihan myyty 🙂 Taitaa olla, että aika samanlaisissa paikoissa ollaan liikuttu, kuulostaa tutulta nuo tarjottavat.. ja mä en tosiaan illallista tartte päälle, oon sen verran pieniruokainen että nuo kelpaa ihan hyvin 😀

   Mielenkiintoinen tuo Espanja-vertaus, näköjään Italiaan on suunnattava jos aperitivosta aikaa nauttia!

 • Reply Marimente sunnuntai, heinäkuu 27, 2014 at 16:48

  Tulipa sukkelaan ikävä Italiaa ja Genovan aperitiivikulttuuria tätä postausta lukiessa! 🙂 Meillä oli siellä töiden jälkeen tapana käydä ehkäpä parina, kolmenakin iltana aperitiiveilla, joista parhaimmassa paikassa sai tosiaan tuollasen buffet-pöydän drinkin hintaan sisältyen kaikkine pastoine ja pizzanpaloine päivineen. Oon kans miettiny, toimisiko tuo aperitiivihomma Suomessa, kun täällä melko usein suorastaan rohmutaan kouratolkulla kaikkea, mikä on ”ilmaista” ja näin ollen aperitiivipaikat joutuisi aika äkkiä perikatoon? Ja jos ajatellaan Suomen muutenkin jo koko ajan tiukentuvaa alkoholipolitiikkaa, niin tuskin baarit ja ravintolat saisi kovinkaan paljoa tukea sellaiselle liikeidealle, valitettavasti. Mutta onneksi aina voi lähteä käymään Italiassa (tai Lontoossa 😉 ) missä on hyvinvoiva aperitiivikulttuuri 😉

  • Reply lena maanantai, heinäkuu 28, 2014 at 09:30

   Kuulostaa ihan huipulta tuo töiden jälkeen aperitiivilla käynti, olisi tosi kiva pääte työpäivälle kyllä. 🙂 Täällä porukka käy pubeissa oluella, mutta itselleni se on aika heavy kuitenkin monta kertaa viikossa.

   Luulen että tuo aperitiivi-juttu tuskin Suomessa toimisi, juuri tuon mainitsemasi ”rohmuamisen” takia. Ja ai että mä haluaisin nähdä viranomaisten reaktion, kun tuo kuitenkin on vähän kuin ”happy hour” (vaikkei olekaan aivan sama asia)… joku puuttuisi siihen ihan varmasti ja torppaisi koko jutun. Olisipa hauska jos joku italialainen ravintola Suomessa ihan kokeiluluontoisesti keksisi kokeilla – vaikka mainoskampanjana.

   Onneksi tosiaan on Italia ja Lontoossa spritzit, tosin uskon että täälläkin tuo buffet loistaa poissaolollaan :I

 • Reply Heidi / Auringon alla sunnuntai, heinäkuu 27, 2014 at 16:39

  Tämä postaus tuli hauskaan saumaan, kun vasta olimme varsinaisilla aperitivo-seuduilla itsekin 🙂 Parasta oli prosecco-lasillisen kylkeen tullut sipulifocaccia, se oli herkullista ja sitä oli iso lautanen! Isohko lasi+leipä maksoi vain 3e per nenä Reggio Emiliassa. Tykkäsin!

  • Reply lena maanantai, heinäkuu 28, 2014 at 09:27

   Mä muistankin sun postauksen Italiasta ja ruoasta, noilla seuduilla kyllä se ruoka taitaa olla yksi houkutin reissamaan, ainakin itselle oli 🙂

   Kolme euroa tuosta proseccosta ja sipulifoccacciasta on ihan todella vähän, noita on tosi kiva kokeilla vaikka viikollakin kun ei budjetti kaadu ja saa nauttia hyvästä tarjoilusta ja tunnelmasta. Tykkään myös!

 • Reply Maarit Johanna sunnuntai, heinäkuu 27, 2014 at 15:14

  Ihan loistava postaus! Jotenkin nämä jutut joissa syödään tai juodaan samoja ruokia ja juomia kun on itse reissullaan nauttinut, tuo ne muistot parhaiten mieleen. Ihan jo maistaa kuplat suussaan :))

  • Reply lena sunnuntai, heinäkuu 27, 2014 at 15:23

   Kiitos Maarit! Totta tuo, että jos joku blogaaja on samaa ruokaa tai juomaa syönyt, niin siitä tulee tosi tuttu olo. 🙂 Ja jee, informoihan miltä spritz maistuu sielläpäin, taitaa tästä itsekin joutua kauppaan 😀

 • Reply Amanda sunnuntai, heinäkuu 27, 2014 at 15:05

  Tossapa asia, jonka toivottaisin mieluusti tervetulleeksi Suomeenkin. Aperitiivit ja niiden kanssa buffetpöydät, kelpais!

  • Reply lena sunnuntai, heinäkuu 27, 2014 at 15:11

   Sanopa älä muuta! Siinä vaiheessa kun Suomesta saa aperitiivin ja buffetin siihen normaalin drinkin hinnalla niin mä lupaan muuttaa takas. 😀

   Tuota on muuten helppo tehdä kotonakin, Alkosta saa Aperolia joten ensi hätään kotikeittiössä onnistuu 😉

  Leave a Reply