Lomailetko usein Espanjassa, vietätkö maassa talvet tai asuitko siellä väliaikaisesti töiden tai opintojen takia? Näistä asioista tiedät Espanjan hiipineen ihosi alle.2018-12-21T12:04:30+03:00
WPDEV!!
Kuva: iStockphoto
Mijasin kylä Espanjassa

Näistä 10 asiasta tiedät viettäneesi liikaa aikaa Espanjassa – kuulostaako tutulta?

ADFKLNASDFKAGDKLADSFNLAKDNF sdfsd

Lomailetko usein Espanjassa, vietätkö maassa talvet tai asuitko siellä väliaikaisesti töiden tai opintojen takia? Näistä asioista tiedät Espanjan hiipineen ihosi alle.

1. Siesta ei enää yllätä

Kauppojen ja muiden palveluiden sulkeutuminen Espanjassa iltapäivällä siestan ajaksi ei enää yllätä sinua – päin vastoin, osaat ottaa kaiken irti siestan tunneista, etkä enää päädy kolkuttelemaan liikkeiden suljettuja ovia. Mikä olisikaan parempaa kuin ottaa rennosti muutaman tunnin ajan – ja miksi ihmeessä Suomessa ei vietetä siestaa?

2. Espanjan alkeet sujuvat jo

Espanjassa viettämäsi ajan jäljiltä espanjan kielen sanavarastosi on laajentunut, ja osaat jo sanoa muutakin kuin una cerveza por favor. Olet ehkä jopa jo jatkanut opintoja kotiin palattuasi – voidaksesi yllättää paikalliset ystäväsi seuraavalla vierailulla. Espanjalaista musiikkia kuunnellessasi tai espanjalaisia elokuvia katsoessasi ilahdut, kun tunnistat tuttuja sanoja.

3. Poskisuudelmat tuntuvat luonnollisilta

Muistat ehkä vielä ajan, jolloin poskisuudelmat onnistuivat yllättämään tai aiheuttamaan kiusallisia tilanteita. Henkilö lähestyy, poskisuudelma on tulossa, mutta kummasta poskesta aloitetaan ja annetaanko suudelmia yksi, kaksi vai kolme?

Jokainen pidempään Espanjassa viihtynyt osaa jo varautua periespanjalaiseen dos besos -käytäntöön, joka tarkoittaa kahden poskisuukon antamista kaikille vähänkin tutuille henkilöille sekä tervehdittäessä että hyvästeltäessä. Jos olet tilaisuudessa, jossa on paljon ihmisiä, osaat jo varautua viettämään hyvän tovin suukkoja jakamassa sekä saapuessasi että lähtiessäsi.

4. Olet omaksunut espanjalaisen aikakäsityksen

Kulmasi kohoavat, kun maanmiehesi suuntaavat lounaalle yhdeltätoista aamupäivällä tai illalliselle viideltä illansuussa. Oma illallisaikasi alkaa yhdeksän tienoilla, mutta ruoan tilaaminen kymmeneltä tai yhdeltätoista yöllä on myös täysin normaalia. Yökerhoon ei edes harkita lähtöä ennen aamukahta, ja juhlat jatkuvat usein pitkälle aamuun. Ihmettelet usein ääneen suomalaisravintoloiden keittiöiden sulkemisaikoja.

Kun tapaat espanjalaisia ystäviäsi, osaat jo varautua saapumaan paikalle muutaman minuutin myöhässä välttääksesi turhan odottelun.

Kuva: iStockphotoBenalmadenan ranta Espanjassa
Espanjalainen kulttuuri vie monen matkailijan mukanaan.

5. Viinin hinta aiheuttaa shokin Suomessa

Olet omaksunut espanjalaisen tavan nauttia lasillisen paikallista viiniä ruoan kanssa – ja tottunut hintaan, jolla sitä voi ostaa mistä tahansa supermarketista tai kulmakaupasta. Kun ostat saman pullon Suomessa, et voi olla päivittelemättä hintaeroa moneen kertaan.

Viinin lisäksi olet muodostanut vahvan mielipiteen sangriasta ja siitä, miten se valmistetaan oikeaoppisesti. Suhtaudut epäluuloisesti baareihin, joissa sangriaa ei sekoiteta itse alusta loppuun, etkä tartu ruokakaupoissa myytäviin valmiisiin sangriapulloihin.

6. Kuuntelet espanjalaista musiikkia

Espanjan radiosta, ravintoloista ja yökerhoista tutut kappaleet ovat kuin huomaamatta löytäneet tiensä omalle soittolistallesi. Enrique Iglesiasin ja David Bisbalin kaltaisten artistien tuotanto soi myös kodissasi, ja osaat laulaa mukana hittikappaleista ainakin kertosäkeistöt – enemmän tai vähemmän sujuvalla espanjalla.

Espanjalaisten artistien kuuntelun myötä olet todennäköisesti myös ilmoittautunut salsakurssille tai ainakin tapaillut askeleita kotona.

7. Paikallinen liikennekulttuuri ei shokeeraa

Olet jo uskaltautunut auton rattiin Espanjassa ja tottunut paikalliseen liikennekulttuuriin. Espanjalaisten ajotyyli, torven soittaminen ja parkkeerauskulttuuri eivät enää shokeeraa – huomaat itsekin toimivasi toisinaan aivan samalla tavalla.

8. Tunnet espanjalaisen keittiön

Ruokalistat espanjalaisissa ravintoloissa eivät enää herätä kysymyksiä, sillä tunnet jo paellat, gazpachot, crema catalanat ja tortilla españolat. Sinulla on myös mielipide erilaisista kinkuista eli jamóneista. Baari-illan jälkeen toivoisit Suomestakin löytyvän kojuja, joissa myydään suklaaseen dipattavia churroja aamun tunteina.

Kuva: iStockphotoEspanjalaiset tapakset
Jokaisella Espanjaan hurahtaneella matkailijalla on omat suosikkitapakset, jotka tilataan ravintolassa joka kerta.

Ravintoloiden lisäksi nautit perinteisiä espanjalaisia aterioita myös omassa kotikeittiössäsi. Aivan kuten espanjalaiset, myös sinä olet oppinut arvostamaan laadukasta oliiviöljyä etkä pihistele öljyhyllyllä.

9. Espanjalaiset tavat ovat tuttuja

Espanjassa vietetyn ajan myötä olet omaksunut tiettyjä paikallisia tapoja, joita pidät hauskoina. Uutena vuotena haluat syödä 12 rypälettä kellon lyödessä 12 kertaa vuoden vaihtumisen merkiksi – silloinkin kun olet Suomessa. Olet myös järjestänyt ystävillesi teemaillallisia ja viininmaistiaisia Espanja-hengessä.

10. Ystäväsi ovat kyllästyneet Espanja-juttuihisi

Espanjassa viettämäsi ajan jälkeen kaikki kotimaassa tuntuu hieman lattealta – etkä unohda huomauttaa asiasta tämän tästä ystävillesi, työtovereillesi tai perheenjäsenillesi. Oletkin saanut jo kuulla ainakin kerran tai kaksi jatkuvien Espanja-vertailujesi alkavan käydä rasittaviksi.

Lähipiirisi tietää jo, että Espanjassa ruoka on parempaa, hintataso halvempi, sää aurinkoisempi ja ihmiset rennompia. Juuri siksi alatkin aina suunnitella seuraavaa matkaa Espanjaan jo istuessasi kotimatkalla lentokoneessa – ja varaat sen todennäköisesti jo ennen kuin olet ehtinyt purkaa matkatavarasi.

Oletko sinä hurahtanut Espanjaan ja miten se näkyy arjessasi? Kerro kommenteissa!

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: iStockphoto

Päivitetty: 21.12.2018

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (16 votes, average: 3,25 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

13 kommenttia

Alkoi Suomi ottamaan päähän, jätettiin kämpät ym. ja reissattiin Espanjan puolella reilut 6kk (Mallorca, Barcelona, Madrid, Malaga, Fuge, Beneficio jne.) ja nyt oltu 3kk Teneriffalla ja katsellaan omakotitaloa täältä. Talviaikaan hakkaa manner Espanjan säätilat 6-0, muy bien!

Kaikki nuo sopii minuun ,olen käynyt Espanjassa varmaan yli 45v,eli ihan alta kaks’kymppisestä,ja rakastuin espanjalaisuuteen,ekat matkat sanakirjan avulla ja sitten jo opiskelin espanjaa ja nyt vuosien jälkeen puhun sujuvasti.Olen käynyt ympäri Espanjaa,suosikkini on Aurnkorannikko ja Las Palmas Canarialla.Kuten espanjalaiset sanovat:todo esta bajo de sol.

Tuli vietettyä kymmenkunta talvea Fuengirolassa ja kaikki nuo 10 asiaa ovat tuttuja ja ihania.
Kaksi vuotta sitten tuli täys´ kyllästyminen asumiseen siellä, mutta se ei ollut espanjalaisten tapojen syy vaan suomalaisten.
Ehkä joskus palaan käymään siellä, mutta nyt on mukava tutustua taas uuteen ja ihanaan.

Kuusi vuotta Espanjassa oli minulle liikaa. Kylmät talvet, kuumat kesät, byrokratia ja järjettömät säännöt saavat monen suomalaisen haluamaan takaisin järjestelmälliseen yhteiskuntaan, maahan jossa oikein pukeutumalla pärjää säässä kuin säässä ja kaikilla on varaa omaan asuntoon, ettei tarvitse rokottaa anoppia nurkissaan.

Kun on 34 talvea viettänyt Kanarialla ja vieraillut usein mantereella on kerinnyt oppimaan sekä hyvät että huonot puolet maasta, sen hinnoista, palveluista, ruoista, säästä, politiikasta, huijauksista, liikentees-, tä,ihmisistä, uskonnos- ta, kielestä, heidän taidoistaan ja taidon puutteistaan, uima-rannoistaan, hotelleistaan ja muista asioista niin joutuu vaan toteamaan että ei niin monta talvea viettäisi ellei siitä pitäisi.

Espanjassa neljänä talvena asuneena voin vain todeta paikan todella mukavaksi paikaksi asua. Aurinkorannalla useammassa paikassa olen viettänyt aikaa ja suosittelenkin kokeilemaan eri paikkoja.

jouluaattona suomeen palattu tänne pimeään ja märkään ,olisin ollut siellä koko pimeän ajan,tämä oli 18 joulukuu ja lisää tulee jos elämää riittää.

Juuri Teneriffalla ja ensi viikon paluu kotiin ahdistaa jo ? kyllä tänne jäisi mielellään pidemmäksikin aikaa. Kaksi viikkoa tuntunut nyt liian lyhyeltä. Aurinko ja ihmiset, eihän tätä voi kun rakastaa ?

Varsinkin viimeinen kohta 10.
Kolahtaa.viimeiset 13vuotta käyty espanjassa kahdesti vuodessa. Ja ollaan koukussa espanjalaiseen elämäntyyliin ja
Siihen rentoon arkeen ..kaverit on kuulleet joo.. Kaikki mitä ikinä voi rakkaasta kaukomaastaan voi kertoa..

Pidän näistä kommenteista !!!
Siestat ovat vähentyneet ja ovat valitettavasti enimmäkseen
Andalusian miellyttäviä asioita ja sielläkin vähentyneet
Esim. Madridissa ei törmää enää siestaan.
Kaipaan takasin jo kun olen paluumatkalla.
Elämän laatua parhaimillaan

Olen ollut Barcelonassa noin 2007 ja olihan se mukava paikka. Yllätti että baarissa huomasi baskien, katalaanien innostuksen oman maan muodostamiseen tai saattoihan tuo sitten johtua siitä että olin vaan sitten eksynyt sellaiseen baariin.Toisessa musiikillisemmassa paikassa soi Rasmus silloin esim.kovana bändinä ja video pyöri siltä bändiltä isolla kankaalla, taisi olla kannabis aika vapaasti siellä poltossa tai niin luulin ainakin siitä paikasta. Plaza Espanalla oli hienot suihkulähteen joissa oli kesäaikaan vesi vain tiettynä tuntina juoksemassa. Rannalla oli mukava käydä uimassa välimeressä. Paljon hyviä museoita ja ihania Gaudin taloja ja kohteita nähtävänä. Mukavia butiikkeja paljon ja hyviä ruokapaikkoja. Piti jotenkin osata mennä tiettyyn aikaan ruokapaikkoihin kun muuten olivat yhtä äkkiä täynnä, iltasella siellä siis istuskeltiin ulkona paljon tai käveltiin kaupungilla yhdentoista jälkeen illalla/yöllä(no johtui kuumuudestakin kesällä kun silloin oli miellyttävä lämpötila jo kun se laski.). Olen ollut myös Gran Ganarialla ja siellä Las Palmasissa.Tietenkin tutustuin myös muualle saareen.Sekin oli mukava
paikka. Uskon että kaikki saaret niistä ovat mukavia myös El Hierro ja Fuerteventura, (uskon) ja kuulin niin ainakin. Ruoka on niin hyvää kanssa!

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *