Kyproslainen kaupunki oli ennen kukoistava lomaparatiisi, mutta nykyään autioituneen kohteen katuja kävelevät vain sotilaat.2019-06-18T14:59:31+03:00
WPDEV!!
Kuva: Shutterstock
Varoshan aavekaupunki

Kyproksen lomaparatiisista tuli aavekaupunki: loistosta jäljellä vain autioituneet hotellit ja rannat

ADFKLNASDFKAGDKLADSFNLAKDNF sdfsd

Kyproslainen kaupunki oli ennen kukoistava lomaparatiisi, mutta nykyään autioituneen kohteen katuja kävelevät vain sotilaat.

Vallankaappaus tyhjensi lomakaupungin

Pohjois-Kyproksella sijaitsevan Varoshan aavekaupungin menneistä loiston päivistä muistuttavat enää vain autioituneet luksushotellit ja huvilat.

Kaupunki oli vielä 1960- ja 70-lukujen vaihteessa suosittu lomakohde, jossa vierailivat muun muassa näyttelijät Elizabeth Taylor ja Birgitte Bardot. Alueen kukoistus loppui kuitenkin kuin seinään, kun vuoden 1974 tapahtumat sulkivat paratiisin portit lopullisesti.

Turkkilaiset sotilaat tekivät Kyproksella 1970-luvun puolivälissä vallankaappauksen, jonka seurauksena saari jakautui kahtia. Varoshan lomaparatiisi sattui sijaitsemaan juuri rajavyöhykkeellä. Turkin armeija marssi kaupunkiin 15. elokuuta 1974 ajaen kyproksenkreikkalaiset asukkaat ulos Pohjois-Kyprokselta.

Asukkaat pakenivat niin nopeasti kuin suinkin ehtivät, ja nopeasta lähdöstä kertovat paitsi varoshalaisten asuntojen ruokapöytiin mätänemään jääneet ruoat myös päälle unohdetut valokatkaisijat.

Aavemaiset muistot menneestä loistosta

Nykyään Varoshan entisestä loistosta muistuttavat enää auringon paahteen halkaisemat tiet ja kasvien valtaamat luksushotellit.

Muinoin elokuvatähtien ja Kyproksen kerman täyttämät uimarannat ovat tänä päivänä merikilpikonnien vallassa, ja kaupungissa aika on pysähtynyt vallankaappauksen vuoteen. Siitä kertovat niin autoliikkeiden pihaan ruostumaan jätetyt vuoden 1974 uutuusmallit kuin vaatekauppojen ikkunoista pilkistävät 1970-luvun muotivaatteet.

Varoshan kaupunki on ollut tyhjillään 40 vuoden ajan, ja vaikka kaupungin matkustusrajoituksia löysättiin vuonna 2003, ei Varoshassa näe juuri muita kuin sotilaita kävelemässä autioitunutta pääkatua pitkin.

Teksti: Inka Khanji
Kuva: Shutterstock

Päivitetty: 18.6.2019

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (48 votes, average: 2,02 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

6 kommenttia

Turkki suoritti etnisen puhdistuksen valtaamillaan alueilla Kyproksella. Ei ollut kreikkalaisilla/kyproslaisilla mahdollisuutta jäädä miehitetyille alueille.

Kun ottaa huomioon vielä Turkin kohdistama vaino kurdeja kohtaan plus Erdoganin aggressiivisesti ajama maan islamilaistaminen, niin kannattaa kiertää kyseinen sortovaltio kaukaa.

Niin ja turkkilaisten suorittamasta armenialaisten kansanmurhasta ei saisi puhua mitään, muuten seuraa Turkin johtajien itkopotkukampanja.

Nyt on faktat vähän hakusessa.

Turkkilaiset sotilaat eivät tehneet vallankaappausta, vaan Kreikan sotilasjuntta. Tämän jälkeen Turkin armeija teki aseellisen maihinnousun ja valloitti saaren pohjoisosan.

Rannoilla saattaa ehkä joskus todella hyvällä tuurilla jopa kilpikonnankin nähdä, mutta on hiukkasen liioiteltua sanoa rantojen olevan merikilpikonnien vallassa.

Varoshan kaupunki lienee edelleen Turkin armeijan suljettua sotilasaluetta, vaikka matkustusrajotuksia Pohjois-Kyprokselle onkin löysätty.

Tulipa käytyä aidan sisäpuolella 1990-luvulla. Eihän sinne ois saanu mennä, mut eipä tuo ketään haitannutkaan,