Notice: Trying to get property 'plugins' of non-object in /var/www/www.rantapallo.fi/wp-content/plugins/styles/classes/styles-customize.php on line 150
Matkavinkit

Kaksi viikkoa pelkin käsimatkatavaroin – miten homma toimi?

8.6.2016

Lähdössä yhden yön viikonloppureissulle ja tavaravuori hipoo Mount Everestin korkeuksia? Lähdet liikkeelle siirtolohkareen kokoisen laukun kanssa, raahaat sitä selkä vääränä ja hampaat irvessä ympäriinsä, ja huomaat loppujen lopuksi käyttäväsi noin kahta prosenttia laukun sisällöstä. Tunnistitko itsesi kuvauksesta? Käsi pystyyn, niin tunnistin mäkin ennen. Olin se, joka pakkasi puolet omaisuudestaan lyhyttäkin reissua varten, ihan vaan ”jospa sittenkin” -tilanteita varten, joita ei koskaan tullut.

Sittemmin kyllästyin siihen, että tavaraa oli aina aivan liikaa. Kyllästyin liioiteltuun pakkaamiseen. Mutta ennen kaikkea kyllästyin siihen, että sen pakkauskriisin tuotoksia piti raahata ympäriinsä oman selän jaksamisen kustannuksella. Viisi vuotta sitten 2,5 viikon kesäreissua varten hankin rehvakkaasti 50 litran rinkan. Jonka tietenkin pakkasin täyteen, koska mitä sitä nyt tyhjällä rinkalla tekee!

Reissun alkumetreiltä alkaen olin valmis polttamaan kyseisen ties minkä alhaisen jumaluuden keksinnön. Sen jälkeen en olekaan kyseistä rinkkaa käyttänyt vaan olen opetellut minimointipakkaamisen jalon taidon. Viiden vuorokauden Puolan reissu taittui ongelmitta standardilla Fjällrävenin Kånkenilla, jonka tilavuus taitaa olla 16 litraa. Perusreppuni maksimissaan viikon reissulla vetää sisäänsä 22 litraa materiaa. Se on yleensä puolityhjä reissuun lähtiessä.

P5130197

Peruun lähtiessäni mulla olikin edessä pakkaushaaste. Pihiyspäissäni olin bookannut kaikki lennot pelkille käsimatkatavaroille, osittain toki myös aikataulusyistä. Yleensähän käsimatkatavaramitoitus on silti aika salliva: isohko laukku ja päälle pieni käsiveska tai vastaava.

Kapulaa pakkausrattaisiin heitti kumminkin Spirit airlines, jolla oli maksuttoman käsimatkatavaran kanssa armottomammat säännöt, totuttua pienempi laukkukoko, eikä ylimääräisiä pussukoita. Koko elämäni kahden viikon ajaksi oli siis pakko mahtua tarvittaessa yhteen reppuun. Mukaan valikoitui 30-litrainen luottoreppuni, joka oli Spiritin sallittujen mittojen (40 x 35 x 30 cm) rajoilla.

Mitä sitten yhteen pienehköön reppuun mahtuu?

Hullulla päättäväisyydellä vaikka mitä. Pariviikkoinen reissuni ei käsittänyt pelkästään oleilua Perussa, vaan sen alkuun mahtui pari päivää Floridassa ja loppupuolelle pari päivää akselilla Tanska – Etelä-Ruotsi.

Floridassa oli kuuma (reilu 30 astetta), Perussa taas päivisin lämmin ja iltaisin kylmä. Pohjoismaissa nyt taas olisi voinut olla tiedossa mitä tahansa nollan ja helteen välimaastosta. Kaikkeen piti varautua. Mukaan lähti muun muassa kahdet kengät, joista järeämmät olivat aina lentomatkoilla jalassa ja kaksi takkia. Toinen ulkoiluun, toinen kaupunkiolosuhteisiin. Vähien muiden vaatteiden tuli sopia vähän kaikkeen: pitkiin lentoihin, ulkoiluun, kaupunkilomailuun, helteeseen, yöpakkasiin.

P5130201

Elektroniikka vedenkestävässä pussukassa.

Vaatteita pakkasin mukaan kaikki sopii kaikkien kanssa -periaatteella sekä mahdollisimman ohuita vaatekappaleita, joita oli helppo kerrostaa. Yläosia oli mukana 7, alaosia 3 (plus kahdet sukkahousut ja yhdet legginsit) sekä yksi mekko. Lisäksi mukana oli alusvaatteita, hanskat, sukkia, villasukat sekä kaksi huivia. Niin ja siis kaksi takkia ja kahdet kengät.

Niiden lisäksi matkaan lähti elektroniikkaa (latureita, taskulamppu, adapteri, kameran muistikortin lukija), hygieniatuotteita, pieni ja iso pyyhe, iPad, kertakäyttösadetakki, pussukka, jossa oli laastareita, lääkkeitä, pyykinpesuainetta ym. pientä tarpeellista, päiväreppu, pieni käsilaukku, nenäliinoja, vaihtovaluutat, matkaliput (tulostetut juna-, bussi- ja pääsyliput), aurinkolasit, rahavyö, muistivihko ja kynä sekä kamera. Sekä varmasti jotain pientä, mitä en tässä muistanut mainita.

Olen varsinainen matkatavarahamsteri, tykkään keräillä kaikkia käytännöllisiä purkkeja, purnukoita ja tavaroita juuri tällaisia reissuja varten. Iso pyyhkeeni on hyvin pieneen kokoon taittuva ja nopeasti kuivuva. ”Nesteet”, kuten erilaiset pesuaineet, deodorantit ja rasvat vien aina mahdollisimman pienissä purkeissa.

Varsinkin ulkomailta saa todella hyvin matkakokoisia hygieniatuotteita. Niitä voi myös itse pakata pieniin purkkeihin ja purnukoihin. Lisäksi vaatteet rullaamalla säästää repussa tilaa ja vaatteita, sillä ne eivät rypisty niin helposti. Repussa mukana kulkeneet lenkkarit puristin niin pieneen tilaan kuin mahdollista ja pistin vielä kasan yhteen ylimääräisillä kengännauhoilla, niin homma pysyi kasassa. Pienen repputetriksen jälkeen olinkin saanut tavarat pakattua niin, että repussa oli vielä tilaa!

P5130193

Lenkkarit mahdollisimman pieneen tilaan niputettuna. Aika monta kertaa reissun aikana ehdin kiepauttaa tuon paketin kasaan…

Sain myös reissun edetessä mahdutettua reppuun matkanvarren ostoksia. Matkan varrelta mukaan tarttui yksi t-paita, yksi viltti, suklaata, pieni pöytäliina ja villatakki. Joista viimeinen oli kyllä päällä tuon kriittisimmän yhtiön lennon ajan, sillä muuten reppuni olisi ratkennut liitoksistaan. Eipä tullut koneessakaan kylmä nukkuessa, kun päällä oli sekä huppari että neule!

Tavaramäärän lisääntymistä edesauttoi myös muiden tavaroiden luonnollinen poistuma. Loppuun kuluivat niin iso paketti kasvopyyhkeitä, nenäliinat ja pesutuotteita. Lisäksi molemmat sukkahousuni ja paksut sukkani hajosivat reissussa ja jäivät sille tielle. Kannattaa siis pakatessa aina muistaa, että osa lähtiessä mukaan otetuista tuotteista vähenee/loppuu matkan aikana, eikä vie enää tilaa takaisin tullessa.

P5130207

Reppu valmiina lähtöön. Eikä edes ole vielä ratkeamispisteessä!

Pakkaatko sä mukaan puoli omaisuutta reissuun lähtiessä vai ootko oppinut minimoimaan mukana kulkevan tavaramäärän?

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta 8.6.2016 at 14:13

  Mainio postaus! Mulla on on pari kertaa käynyt niin, että oikeasti olisin tarvinnut jotain, jonka olen viime metreillä jättänyt pakkaamatta tilanpuutteen tms. vuoksi. Ja sitten toisaalta välillä olen pakannut niiiiin turhaa kamaa, esim. miksi otin läppärin ja sen laturin ja tiiliskiven kokoisen kirjan mukaan yhden yön vaellusreissulle Kiinan vuorille???? Vieläkin särkee selkää, kun ajattelen.

  • Reply Noora 8.6.2016 at 19:31

   Kiva kuulla! Tuo on kyllä kaikkein tylsintä, että joku tärkeä tavara jää matkasta just tilanpuutteen vuoksi. Rehellinen unohtaminenkin olisi jotenkin armollisempaa :D Haha, voin kyllä uskoa, että läppäristä ja tiiliskivikirjasta on ollut tuolla reissulla iloa… Mutta toisaalta, kantapään kautta yleensä oppii parhaiten ja ehkä säkin seuraavalle (vaellus)reissulle osaat pakata viisaammin :)

 • Reply Anna K. 8.6.2016 at 17:10

  Hyvin onnistuu käsibagaasilla! Myös 3,5 kk, testattu on. Mutta erilaiset sääolosuhteet on kyllä hankalia, hyvin näköjään selvisit siitäkin. Tuo on ihan ehdoton juttu, että kaikki käy kaikkiin ja vaatekerroksia voi lisätä tarpeen mukaan. Usein otan mukaan tahallaan joitain vanhoja vaatteita, jotka voi vaikka antaa köyhille, esim. mitä väliä millaisessa paidassa nukkuu.
  Mun mielestä suurin ongelma ei niinkään ole se, miten pieneen tilaan saa ängettyä tavaraa, vaan painoraja. Se 8-10 kg tuntuu tulevan nykyään niin kovin nopeesti vastaan. :-)

  • Reply Noora 8.6.2016 at 19:36

   Muakin kiinnostaisi testailla vielä pidempi reissu pelkillä käsimatkatavaroilla! Vähän isommalla repulla olisi varmasti ihan realistinen hanke. Tosin kuukausien reissulle ei varmasti tarvitse ottaa enää suhteessa paljoa enempää tavaroita kuin parin viikon retkellekään. Painorajat on kyllä toinen ongelma. Tosin mulla taisi olla tuon repun lähtöpaino joku 6 kiloa. Vaatteet ei onneksi paljoa paina. Jos olisin läppärin ja pari kirjaa vielä mukana raahannut, niin varmasti olisi painorajat paukkuneet! Tosin harvoin lentoyhtiöt ainakaan mulla käsimatkatavaroita punnitsevat :)

 • Reply Meidän matkassa / Monna 8.6.2016 at 18:21

  Näitä vinkkejä on aina yhtä mielenkiintoista lukea! :) Mä oon vähän samaa mieltä Annan kanssa että ennemminkin se painoraja tulee vastaan kuin tilan puute ja niinpä viikon Puola+Saksa reissun painelin yksillä ja samoilla kengillä ettei reppuun tullut yli 8kg painoa kaikkine tavaroineen.. Kävi kyllä hyvä tuuri että Tomsit olivat omaan jalkaani kuin tehdyt ja 110km kävelyä viikon aikana ei tuottanut rakon rakkoa :D

  • Reply Noora 8.6.2016 at 19:40

   Kiva kuulla! Ja niin on kyllä munki mielestä. Aina on hyvä tsekkailla, jos pakkaushommat voisi tehdä vielä paremmin :) Mä en yleensä edes reissuun lähtiessä punnitse käsimatkatavaraani, koska se on aina niin tyhjä. Nyt tosin punnitsin tuon reppuni jo ennen lähtöä ja se oli silloin kuuden kilon hujakoilla. Tosin yksikään lentoyhtiö ei ollut sen painosta kiinnostunut. Mutta on sekin tosin aina hyvä muistaa, siltä varalta, että joku laukun painoa alkaakin tutkia! Huh, aika hyvin selvisit pitkistä kävelyistä. Rakot jaloissa jo ekana reissupäivänä olisi ollutkin ehkä kaikista pahin juttu :D

 • Reply Sara I Sara's Fab Life 8.6.2016 at 19:31

  Mulla on minimalisti pakkaaminen kaukana. En oo vielä sitä oppinu. Yrittänyt kyllä aina ottaa kaikki blogeissa olevat vinkit ja opit käyttöön. Vähän on parantunut, mutta paljon olisi vielä oppimista.

  • Reply Noora 8.6.2016 at 19:41

   Musta tuntuu, että siinä vaiheessa kun oikeasti kyllästyy liian painavien reissureppujen/laukkujen raahaamiseen, niin viimeistään oppii järkevämpään pakkaamiseen. Ainakin mulle kävi niin :)

  Leave a Reply