WPDEV!!
Kuva: Shutterstock
Makedonia

Suoralla halpalennolla Suomesta Makedoniaan – 5 syytä matkustaa vähemmän tunnettuun maahan

array(5) { [0]=> array(2) { [0]=> string(646) "Makedonia" [1]=> string(641) "Viisi syytä matkustaa Makedoniaan" } [1]=> array(2) { [0]=> string(89) "https://www.rantapallo.fi/wp-content/uploads/2019/01/makedonia-skopje-kozjak-jarvi-ss.jpg" [1]=> string(83) "https://www.rantapallo.fi/wp-content/uploads/2019/01/makedonia-skopje-kale-ss-1.jpg" } [2]=> array(2) { [0]=> string(4) "1220" [1]=> string(4) "1220" } [3]=> array(2) { [0]=> string(3) "800" [1]=> string(3) "800" } [4]=> array(2) { [0]=> string(6) "734417" [1]=> string(6) "734299" } }

Suorat lennot Suomesta tekevät Makedoniasta yhden kiinnostavimmista uutuuskohteista.

1. Makedoniaan pääset nyt helpommin kuin koskaan

Jos et ole ikinä harkinnut matkustavasi Makedoniaan, johtuu se todennäköisesti siitä, ettei maahan ole ollut tarjolla käteviä yhteyksiä. Aiemmin loma Balkanin sydämessä on vaatinut joko vaihdollista lentoa tai bussimatkaa naapurimaista.

Halpalentoyhtiö Wizz Airin heinäkuussa 2019 aukeava reitti Turusta Skopjeen tuo asiaan muutoksen. Makedoniaan pääsee kolme tuntia kestävin suorin lennoin kahdesti viikossa.

Wizz Airin lentoa varatessa kannattaa huomioida, että yhtiö on Ryanairin tapaan tiukentanut käsimatkatavaroihin liittyviä rajoituksia. Saat viedä matkustamoon ilmaiseksi vain repun tai muun pienen kassin. Ruumaan kirjattavista matkatavaroista peritään lisämaksu valitsemasi painon mukaan.

2. Eksotiikkaa Euroopan rajojen sisäpuolella

Onko sinulla tapana matkustaa kaukokohteisiin, koska kaipaat jotain eksoottista? Kokeile seuraavaksi Makedoniaa. Maantieteellisesti olet edelleen Euroopassa, mutta tunnelman puolesta todella kaukana Suomesta – ja jopa Kreikan ja Kroatian lomakohteista.

Kuva: ShutterstockMakedonia
Makedoniassa voi nauttia esimerkiksi kauniista luontokohteista.

Tänä päivänä yhä useammat eri kohteet muistuttavat toisiaan kansainvälisine ketjuineen ja geneerisine tyyleineen. Makedoniassa maan oma kulttuurien sekamelska on edelleen selvästi esillä. Maassa ei ole edes yhden yhtä McDonald’sia.

Koska Makedonia on matkailukohteena vielä kehittyvä, tarkoittaa se myös sitä, ettei kaikki aina ole viimeisen päälle. Etenkin pidemmällä kiertomatkalla kannattaa varata aikaa ja kärsivällisyyttä.

3. Edullinen hintataso

Makedonia ei ole noussut samanlaiseksi uudeksi turistimagneetiksi kuin Balkanin tähdet Kroatia ja Montenegro. Suurin syy tähän on Makedonian sijainti sisämaassa ilman rantaviivaa. Lähimmäs suosittua lomakohdetta pääsee Makedoniassa kirkasvetinen Ohridjärvi.

Verrattain vähäinen tunnettuus tarkoittaa matkailijan näkökulmasta kahta ilahduttavaa seikkaa. Makedonian hintataso on pysynyt edullisena, ja esimerkiksi majoitus- ja ravintolakulut on halutessaan helppo pitää matalina.

Koska turistit eivät ole ylikansoittaneet Makedoniaa, ei maassa myöskään esiinny minkäänlaista kyräilyä matkailijoita kohtaan. Paikalliset ovat ystävällisiä ja ilahtuvat, kun tulijat osoittavat kiinnostusta heidän maataan kohtaan.

Eettisestä matkailusta puhuttaessa nostetaan usein esiin kohteet, jotka kaipaavat turisteja ja joissa on niille tilaa. Entä jos matkustaisit kesällä äärirajoilleen venyneen Dubrovnikin sijaan tuntemattomampaan Skopjeen?

4. Leikkimielinen ja historiallinen Skopje

Jos lennät Skopjeen, pääset heti näkemään yhden Euroopan erikoisimmista pääkaupungeista. Skopje ei ehkä sovi kauneimpien pääkaupunkien listalle, mutta tylsistymään siellä ei pääse. Vuoteen 2014 huipentunut elävöittämishanke erikoisine patsaineen on ansainnut Skopjelle lempinimen Euroopan Las Vegas.

Kuva: ShutterstockViisi syytä matkustaa Makedoniaan
Kalen linnoitus on yksi Skopjen nähtävyyksistä.

Kapeiden kujien sijaan Skopjessa on leveitä bulevardeja, massiivisia monumentteja ja näyttäviä suihkulähteitä. Kaupungin tunnetuimpia maamerkkejä ovat hieman Pariisin Riemukaarta muistuttava Porta Macedonia eli Makedonian portti, jättimäinen ratsastajapatsas keskusaukiolla sekä Skopjen linnoitus Kale.

Skopjen vanhassa basaarissa näkyvät voimakkaat turkkilaisvaikutteet. Keskustan kupeessa sijaitsevalla alueella on paljon ravintoloita ja myymälöitä, ja siellä on pakko vierailla ainakin kerran loman aikana.

5. Hyvä aloitus- tai lopetuspiste Balkanin kiertomatkalle

Skopjen suoran lentoreitin ansiosta omatoiminen kiertely Balkanin maissa on entistä helpompaa. Matka voi joko alkaa tai päättyä Makedoniasta, joka jakaa rajan Albanian, Kosovon, Serbian, Bulgarian ja Kreikan kanssa.

Skopjen lisäksi Makedoniassa kannattaa harkita vierailevansa ainakin Ohridjärven tai Matka-kanjonin luonnonkauniissa maisemissa. Noin parinkymmenen kilometrin päässä Skopjesta sijaitsevalle kanjonille on helppo tehdä päiväretki jopa pidennetyn viikonlopun aikana. Alueella voi patikoida, uida, meloa ja kiipeillä.

Ohridjärvelle matkaa on noin 180 kilometriä, mutta monille se on reissun kohokohta Makedoniassa. Täältä löytyy historiallisia rakennuksia ja idyllisiä järvimaisemia – muista valita majoitus, josta näet suoraan järvelle. Paikan päälle pääsee bussilla tai vuokra-autolla.

Balkanin-reissua suunnitellessa kannattaa huomioida myös muut vähemmän tunnetut lentoreitit. Suomesta pääsee suorin lennoin myös esimerkiksi Kosovon Pristinaan sekä Montenegron Tivatiin.

Lue myös: Balkanin parhaat – koe ainakin nämä 10 kohdetta

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock

Päivitetty: 23.1.2019

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia