WPDEV!!
Kuva: Shutterstock
Erikoiset nähtävyydet Puolan Gdanskissa

Kiinnostuitko edullisesta kaupunkilomasta Gdanskissa? 5 erikoista nähtävyyttä, joista et ole vielä kuullut

array(5) { [0]=> array(1) { [0]=> string(668) "Gdanskin yllättävät nähtävyydet" } [1]=> array(1) { [0]=> string(88) "https://www.rantapallo.fi/wp-content/uploads/2018/12/puola-gdansk-vanhakaupunki-4-ss.jpg" } [2]=> array(1) { [0]=> string(4) "1220" } [3]=> array(1) { [0]=> string(3) "800" } [4]=> array(1) { [0]=> string(6) "727175" } }

Puolan Gdanskiin on Suomesta hyvät yhteydet. Päänähtävyyksien lisäksi kannattaa tutkia myös kaupungin hauskimpia erikoisuuksia.

1. Fahrenheitin monumentti

Vaikka lähes koko maailma käyttää nykyään celsius-asteita mitatessaan lämpötiloja, olet sinäkin saattanut lomailla kohteessa, jossa käytetään fahrenheit-asteikkoa. Tällaisia ovat esimerkki on Yhdysvallat, Bahama ja Belize. Gdansk on asteikon luoneen Daniel Fahrenheitin synnyinkaupunki, ja vanhastakaupungista löytyy tiedemiehelle omistettu monumentti.

2. Euroopan pisin asuinrakennus

Koko maailman pisin rakennus löytyy Saksasta Rügenin saarelta, mutta Gdanskissa sijaitsee puolestaan Euroopan pisin asuinrakennus Falowiec. Noin 850 metriä pitkä kerrostalokompleksi levittäytyy niin laajalle, että siinä asuvia henkilöitä palvelee kolme erillistä bussipysäkkiä. Rakennuksen puolankielinen nimi viittaa sen aaltomaiseen muotoon.

3. Neptunuksen suihkulähde

Gdanskin kuuluisin suihkulähde Fontanna Neptuna sijaitsee vanhassakaupungissa Długi Targin aukiolla ja markkinapaikalla. Lähes kaikki Gdanskin keskustassa liikkuvat matkailijat näkevät suihkulähteen, mutta harva tietää siihen liittyvistä legendoista.

Kuva: ShutterstockGdanskin yllättävät nähtävyydet
Neptunuksen suihkulähde löytyy Długi Targin aukiolta.

Tunnetuimman tarun mukaan ihmiset heittivät vasta avattuun suihkulähteeseen dukaatteja eli kultarahoja, mikä sai veden jumala Neptunuksen muuttamaan ne kultahipuiksi. Näin lähteeseen syntyi Goldwasser, Gdanskissa tänäkin päivänä myytävä likööri, jossa on kullanvärisiä hiutaleita.

4. Gdanskin astronominen kello

Pyhän Marian kirkko on yksi Gdanskin merkittävimpiä rakennuksia, mutta sen sisällä on mielenkiintoinen yksityiskohta. Kirkossa on 1400-luvulla valmistunut puinen astronominen kello, joka on lähes 14 metriä korkea. Vanhan legendan mukaan paikalliset päättäjät sokaisivat kellontekijä Hans Durangerin, jotta tämä ei voisi koskaan rakentaa komeampaa kelloa kuin Gdanskissa.

5. Toisen maailmansodan ensimmäinen taistelutanner

Sotahistoriasta kiinnostuneet saattavat muistaa, että toinen maailmansota alkoi nimenomaan Gdanskista. Saksa hyökkäsi Puolaan syyskuussa 1939, ja matkailijat voivat nykyään vierailla sodan ensimmäisellä taistelutantereella Westerplatten niemimaalla. Paikan päällä on kävelyreittiä mukaileva ulkoilmamuseo. Bussit ja lautat liikennöivät Westerplatteen.

Lue myös: Gdanskin kolme parasta nähtävyyttä – koe ainakin nämä

Lähde: Atlas Obscura, Visit Gdansk
Kuvat: Shutterstock

Päivitetty: 20.12.2018

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (7 votes, average: 1,71 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia