Maailman vanhimpiin kuuluva Jerusalem ja Israelin pääkaupunki Tel Aviv sijaitsevat vain puolen tunnin junamatkan päässä toisistaan. Tunnelmaltaan kaupungit ovat kuin eri planeetoilta.2018-12-21T12:38:52+03:00
WPDEV!!
Kuva: Shutterstock
Tel Aviv-Jaffa

Kaksi kaupunkia, jotka sijaitsevat lähekkäin, mutta ovat toistensa vastakohdat – vertailussa Jerusalem ja Tel Aviv

ADFKLNASDFKAGDKLADSFNLAKDNF sdfsd

Jerusalem ja Tel Aviv sijaitsevat vain puolen tunnin junamatkan päässä toisistaan. Älä anna sen sen harhauttaa, sillä tunnelmaltaan kaupungit ovat kuin eri planeetoilta!

Vertailussa Jerusalem ja Tel Aviv

Israelin ja Palestiinan jakama alue on maantieteellisesti pieni, mutta sen sisään mahtuu kaksi tyystin erilaista kaupunkia: ikivanha Jerusalem ja moderni Tel Aviv. Kaupunkien välillä on vain puolen tunnin junamatka, mutta tunnelmaltaan kaupungit eivät voisi olla kauempana toisistaan.

Jerusalem on uskonnollisesti ja poliittisesti tärkeä keskus, jossa asuu lähemmäs miljoona ihmistä. Tel Avivin kaupungissa asuu vain puolet Jerusalemin väkiluvusta, mutta Tel Aviv näyttää ja tuntuu kaupunkimaisemmalta, koska sen korkeat kerrostalot, puistomaiset bulevardit ja sykkivä yöelämä henkivät suuren kaupungin eloisuutta.

Tel Avivissa vierailevalle matkailijalle voi tulla kiusaus sanoa, että on nähnyt Israelin, mutta vasta Jerusalemin ja Tel Avivin nähtyään voi todeta, että maa on muutakin kuin pääkaupunkinsa.

Kolmen uskonnon sydän

Jerusalem on kolmen uskonnon keskus. Kaupunki on joidenkin arvioiden mukaan ollut olemassa jo lähes 6 000 vuotta sitten. Jerusalemia asuttavat islaminuskoiset, juutalaiset ja kristityt, minkä huomaa jo kaupungin vanhimman osan, vanhankaupungin, jakamisesta alueisiin.

Kuva: Elina VenttolaNäkymä Jerusalemiin
Jerusalem on ikivanha kaupunki, joka on laajentunut alkuperäisten kaupunginmuurien ulkopuolelle.

Kaupungin historia on pitkä ja sotainen, sillä sitä on vuorollaan valloitettu, piiritetty, tuhottu ja rakennettu. Historia näkyy kaupungissa kerroksina, joita uudet valloittajat ovat rakentaneet edellisten sortuneiden rakennusten päälle. Ristiriidoilta kaupungissa ei vältytä vieläkään, koska kaupunki on monen uskonnon koti.

Matkailijalle Jerusalem tarjoaa ennen kaikkea historiaa, sillä se on täynnä satoja vuosia vanhoja paikkoja. Kaupungissa on vaikea enää tietää, mikä on alkuperäistä ja mikä rakennettu vanhan päälle. Kaupunki on melko matalaa tekoa, ja korkeiden rakennusten rakentaminen on yhä kielletty. Jerusalemin rakennukset myös rakennetaan vaaleasta kalkkikivestä, minkä vuoksi kaupungin väri on vaalea beige.

Kuva: Elina VenttolaJerusalemin graffitit
Jerusalem on ennen kaikkea tunnettu vanhasta historiastaan, mutta siellä voi törmätä myös nykyajan radikaalikulttuuriin graffitikierroksilla.

Jerusalem on voimakaiden kontrastien ja ristiriitojen kaupunki. Kontrasteja etsivä löytää Jerusalemista paljon jännittäviä yksityiskohtia, kuten graffitikierroksia historialliseen kaupunkiin ja nykyaikaista yöelämää lähes vanhankaupungin kyljessä. Vastakohdan Jerusalemin vanhoille alueille tuo Nahalat Shiv’an alue, jonka halki kulkevat 2000-luvun tunnelmaa henkivät raitiovaunut.

>> Lue lisää Jerusalemin kohdeoppaasta!

Kaupunki, joka ei nuku

Jerusalemin uudetkin osat kalpenevat, kun niitä verrataan moderniin Tel Aviviin. Tel Aviv korkeine taloineen ja pitkine rantoineen on nykyaikaisen lomailijan keidas, jossa voi yhdistää rantaloman kaupunkilomaan.

Kuva: ShutterstockTel Avivin rantaviiva
Meren rannassa sijaitsevan Tel Avivin kaupungin tunnusmerkki ovat keskustan korkeat tornitalot.

Tel Aviv on perustettu vasta vuonna 1909, eikä sillä ole takanaan monituhatvuotista historiaa kuten Jerusalemilla. Näkyvin osa Tel Avivin historiaa on pelkistetty bauhausilainen arkkitehtuuri. Bauhaus on saksalainen tyylisuuntaus, joka kukoisti erityisesti 1900-luvun alussa. Vanhempaa historiaa etsivät voivat vierailla satamakaupunki Jaffassa, mutta varta vasten historian vuoksi Tel Aviviin ei kannata matkustaa.

Historian sijaan Tel Aviv on tunnettu kaupunkina, joka ei nuku. Sanonta johtuu siitä, että Tel Avivissa ei vietetä sapattia jerusalemilaisessa kurissa ja nuhteessa, vaan monet kaupat, ravintolat ja baarit ovat auki sapatista huolimatta. Tel Avivissa on myös aktiivinen yöelämä, järjestettyjä baarikierroksia, aurinkoisia rantoja ja laadukkaita ravintoloita.

Kuva: Elina VenttolaSeinämaalaus Tel Avivissa
Liberaalina kaupunkina tunnettussa Tel Avivissa uskonnon ja kulttuurin rajat näkyvät vähemmän kuin Jerusalemissa.

>> Lue lisää Tel Avivin kohdeoppaasta!

Teksti: Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock ja Elina Venttola

Päivitetty: 21.12.2018

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia