WPDEV!!
Kuva: istockphoto
Pariisi, Ranska

Ensimmäistä kertaa Pariisissa – nämä paikat on pakko nähdä

array(5) { [0]=> array(2) { [0]=> string(736) "Notre Dame, Pariisi" [1]=> string(572) "Pariisi, Ranska" } [1]=> array(2) { [0]=> string(105) "https://www.rantapallo.fi/wp-content/uploads/2013/12/Ranska-Pariisi-Notre-Dame-Flickr-Alexandre-Maros.jpg" [1]=> string(73) "https://www.rantapallo.fi/wp-content/uploads/2013/12/Pariisi-f-Rhyick.jpg" } [2]=> array(2) { [0]=> string(4) "1220" [1]=> string(4) "1220" } [3]=> array(2) { [0]=> string(3) "800" [1]=> string(3) "800" } [4]=> array(2) { [0]=> string(6) "206554" [1]=> string(6) "206552" } }

Pariisi on täynnä kuuluisia nähtävyyksiä, herkullista ruokaa ja tyylikkäitä ihmisiä. Ensimmäisellä Pariisin-lomalla kannattaa ottaa haltuun kaupungin perusteet.

Pakolliset nähtävyydet on nähtävä

Maailman kauneimmaksi kaupungiksi kehutussa Pariisissa riittää näkemistä ja tekemistä viikoiksi – jopa kuukausiksi – mutta matkailijan aika on rajallinen. Fiksu keskittyykin tiettyihin kohteisiin ja alueisiin, sillä suurkaupunkia ei valloiteta kerralla.

Pariisi on yksi maailman vierailluimmista kaupungeista, joten sen nähtävyyksiin riittää tutustujia vuodenajasta riippumatta. Eiffel-torni, Louvre ja Notre Dame kuuluvat oikeutetusti myös ensikävijän kohteisiin, joihin jonotus saattaa pahimmillaan kestää tunteja. Ennakkosuunnittelulla odottelun voi kuitenkin välttää, jolloin arvokasta aikaa jää muuhunkin.

Aamuvirkkujen keino on suunnata ruuhkaisimpiin nähtävyyksiin heti niiden avaamisen aikaan, jolloin muut vasta nauttivat aamupalacroissantejaan. Rihkamamyyjätkin saapuvat paikalle vasta myöhemmin, joten hälinää vierastaville aamuiset vierailut ovat hyvä valinta. Toinen tapa on hankkia ennakkoon liput, joilla pääsee suoraan sisäänkäynnille.

Jos suunnitelmissa on kiertää useita museoita, kannattaa harkita Pariisin museopassia, jolla pääsee ohi lipunmyyntijonojen. Passia myyvät muun muassa turisti-infot ja useimmat museot.

Hyppää jokilaivaan

Pariisin nähtävyydet sijaitsevat melko laajalla alueella. Kaupungin metro- ja bussiverkosto on kattava ja liput kohtuullisen hintaisia, joten liikkuminen paikasta toiseen on suhteellisen vaivatonta. Mukavuudenhaluisten kannattaa harkita tärkeimpiä nähtävyyksiä pitkin Seineä kiertävää jokilaivaa, josta voi hypätä kyytiin ja pois haluamallaan pysähdyksellä.

Kuva: Flickr / Alexandre MarosNotre Dame, Pariisi
Notre Damen hauskat patsaat ovat nähtävyys jo itsessään.

Kävellen kuluu aikaa, mutta samalla kaupungin tunnelmasta pääsee nauttimaan aivan eri tavalla. Viehättävät pikkukujat kätkevät piiloihinsa suloisia kahviloita ja putiikkeja.

Kävelymatkan päässä toisistaan sijaitsevat esimerkiksi Eiffel-torni ja upea Hôtel des Invalides, samoin kuin Notre Dame ja Sainte Chapellen kirkko.

Mukavin kengin varustautuneen matkailijan lähes pakollinen kävelykohde on Avenue des Champs Elysées, jonka varrella on useita merkkiliikkeitä. Toisessa päässä sijaitsee Riemukaari, toisessa taas Les Tuileries’n puisto, jonka reunalta löytyy Louvre.

Aamu alkaa croissantilla

Pariisilainen aamu lähtee käyntiin kahvilla ja croissantilla. Aamupäivän evääksi on kätevää noukkia hedelmiä mukaan torilta tai ruokakaupan eteen pystytetystä kojusta.

Lounasvirrat johtavat kahviloihin puolen päivän aikaan. Lounasmenuja saa lähes mistä vain, joten uupunut turisti voi poiketa tankkaamaan energiaa siellä, missä kulloinkin sattuu olemaan. Toinen vaihtoehto on ostaa korttelileipomosta patonki kainaloon ja suunnata johonkin kaupungin upeista puistoista. Käymisen arvoisia ovat esimerkiksi vasemman rannan Luxembourgin puisto sekä keskustan Jardins du Palais Royal.

Ruoastaan kuuluisassa Ranskassa saattaa törmätä mukavaan illallispaikkaan missä vain ja sattumalta. Tietynlaista ruokailuelämystä hakevien kannattaa kuitenkin muistaa, että Pariisin kaupunginosat eroavat toisistaan tarjonnaltaan.

Edullisia bistroja suosiville sopivat pohjoiset alueet, kun taas huippuravintoloita löytyy lähinnä keskustan vanhoista kortteleista. Aasialaisen ruuan ystävien kannattaa tarkastaa Pariisin kiinalaiskorttelit (13. kaupunginosa), ja lettuväki saa mahansa täyteen Etelä-Pariisin Montparnassessa.

Kahvilakulttuuri kukoistaa etenkin Seinen vasemman rannan Latinalaiskortteleissa, jossa myös Pariisin taide- ja kirjallisuuseliitti viihtyi aikoinaan. Viihtyisiä kahviloita ja pieniä ravintoloita löytyy myös trendikkäältä Marais’n alueelta.

Kaupunginosilla on omat luonteensa

Ensikertalainen jää helposti kulkemaan lähinnä nähtävyyksien ympäristössä, eikä aikaa jää kaupungin laitamien koluamiseen. Myös viikonloppuvierailijan kannattaa kuitenkin suunnata vaikka iltakävelylle ja illalliselle kaukaisempaan kaupunginosaan.

Turisteja pursuavien nähtävyyksien vastapainoksi Pariisista löytyy pieniä kujia ja niiden idyllisiä kahviloita, joissa voi lepuuttaa jalkoja ja nauttia herkullisia leivoksia. Tunnelmoimiseen sopivat esimerkiksi Amélie-elokuvastakin tutut Montmartren kukkulan pikkukujat 18. kaupunginosassa.

Samalla kannattaa vierailla Pariisin korkeimman kukkulan laella sijaitsevassa valkoisessa Sacré Coeurin basilikassa, jonka ympäristön katutaiteilijat ovat hekin näkemisen arvoisia. Myös kuuluisa Moulin Rougen kabaree löytyy samalta alueelta.

Kuva: Flickr / RhyickPariisi, Ranska
Sacré Coeurin basilikalta avautuu näkymä pitkälle Pariisin yläpuolelle.

Aidoimman pariisilaistunnelman sanotaan väistyneen itäisimpiin kaupunginosiin, joista sitä etsivän kannattaa vierailla myös Pariisin komeimmalla hautausmaalla. Père Lachaisen mullissa lepää monia kuuluisuuksia kuten laulajatar Edith Piaf, kirjailija Oscar Wilde sekä The Doors-yhtyeen keulahahmo Jim Morrison.

Lyhyellä vierailulla Pariisista näkee väistämättä vain pienen siivun. Käymättä jääneet kohteet kannattaakin painaa mieleen seuraavaa kertaa varten, sillä Pariisi on kaupunki, johon moni palaa uudelleen. Matkustus on myös yllättävän helppoa, sillä lennot Pariisiin ovat verraten halpoja ympäri vuoden.

Teksti: Laura Uotila
Kuvat: Istockphoto ja Flickr / Alexandre Maros ja Rhyick

Päivitetty: 25.1.2018

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (26 votes, average: 3,77 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia