Berliinin tärkeimmät nähtävyydet sijaitsevat helppojen etäisyyksien päässä toisistaan. Katso esittelyt ja kuvat kohteista, jotka on pakko nähdä Berliinin-matkalla. 2019-01-09T13:42:27+03:00
WPDEV!!
Kuva: Inka Khanji
Berliini, Saksa

Älä missaa näitä Berliinissä – katso kuvat tärkeimmistä nähtävyyksistä

ADFKLNASDFKAGDKLADSFNLAKDNF sdfsd

Berliinin tärkeimmät nähtävyydet sijaitsevat helppojen etäisyyksien päässä toisistaan. Katso esittelyt ja kuvat kohteista, jotka on pakko nähdä Berliinin-matkalla.

1. Museuminsel

Berliinin Museuminsel eli museosaari koostuu nimensä mukaisesti useammasta museosta: pieneltä saarelta löytyy viisi eri museota. Spree-joen vieressä nousevan Unescon maailmanperintökohteen ensimmäinen museo Altes Museum eli Vanha museo avattiin jo vuonna 1830.

Saarella sijaitsee myös Pergamon-museo, Bode-museo, Uusi museo sekä Vanha kansallisgalleria. Erityisesti historiasta kiinnostuneet matkailijat saavat saarella kulumaan päivätolkulla aikaa, mutta kohde on kiinnostava myös arkkitehtonisesta näkökulmasta.

Museosaari on myös suosittu ajanviettopaikka, ja vihreille nurmikentille onkin tavallista kokoontua nauttimaan hyvästä säästä.

2. Brandenburgin portti

Berliinin kaupungin symboliksi noussut Brandenburgin portti on koko kaupungin tunnetuimpia ja suosituimpia nähtävyyksiä. Näyttävä portti kohoaa tunnetun Unter den Linden -kadun länsipäässä.

Kuva: Inka KhanjiBerliini, Saksa
Brandenburgin portti on yhdistyneen Saksan symboli.

Berliinin muurin aikana Brandenburgin portti symboloi kaupungin kahtiajakautumista, mutta nopeasti muurin murtumisen jälkeen portti muuttui koko Saksan yhdistymisen symboliksi. Näyttävä portti kohoaa 26 metrin korkeuteen, ja sitä on lähes mahdoton olla huomaamatta. Portin ympäristö on nykyisin autotonta aluetta, joten portin läpi on helppo kulkea jalkaisin.

Brandenburgin portti on yli 200 vuotta vanha nähtävyys, jonka ympäristö kuhisee ihmisiä melkeinpä vuorokaudenajasta riippumatta.

3. Televisiotorni

Aivan museosaaren vieressä sijaitsee yksi koko Berliinin tunnetuimmista nähtävyyksistä – komea televisiotorni. Jopa 368 metriin kohoava torni on todellinen maamerkki, sillä kaupungin korkein rakennus näkyy pitkälle ympäri Berliiniä.

Entisen Itä-Berliinin alueella Alexanderplatzin aukion lähellä sijaitsevan tornin huipulta avautuu loistava näkymä pitkälle Berliiniin.

Kuva: Inka KhanjiBerliini, Saksa
Televisiotornista näkee selkeällä säällä pitkälle Berliinin yläpuolelle.

Torni valmistui vuonna 1969, jolloin se oli koko Euroopan toiseksi korkein rakennus heti Moskovan televisiotornin jälkeen.

Torniin voi nousta pelkästään maisemien perässä, mutta Berliinin televisiotornissa on myös 203 metrissä sijaitseva ravintola, josta voi katsella maisemia kaikessa rauhassa ravintolan kiertäessä 360 astetta puolen tunnin välein. Tornissa vierailee vuosittain noin miljoona matkailijaa.

4. East Side Gallery

Paras paikka kokea Berliinin muuri on Spree-joen pohjoispuolella kohoava East Side Gallery, joka on pisin jäljellä oleva osa muuria. Yhteensä 1 316 metriä pitkä muurinpätkä on muutettu ulkoilmataidegalleriaksi, ja East Side Galleryssä voikin tutustua värikkäisiin taideteoksiin ympäri vuoden.

Kuva: Inka KhanjiBerliini, Saksa
East Side Galleryn tunnetut maalaukset on nähtävä Berliinin-matkan aikana.

Heti muurin murtumisen jälkeen 118 taiteilijaa 21 maasta ryhtyi maalaamaan muuria, ja tuloksena oli itäpuolelle maalatut yli sata taideteosta. Värikkäiden maalausten aiheet ovat poliittisia, sillä ne liittyvät pääasiassa muurin murtumisen aikaisiin tapahtumiin.

Osa teoksista on restauroitu, mutta maalausten ikä alkaa näkyä jo suuressa osassa aidan takana olevia teoksia.

5. Potsdamer Platz

Keskellä Berliiniä sijaitseva Potsdamer Platz on moderni aukio, jossa kohoaa useita komeita pilvenpiirtäjiä. Muusta Berliinistä hyvin poikkeava arkkitehtuuri on peruja toisen maailmansodan jälkeiseltä ajalta, jolloin aluetta alettiin rakentaa. Silloin tavoitteena oli tehdä Berliinistä moderni eurooppalainen kaupunki, jonka katukuvaan kuuluisi myös pilvenpiirtäjiä.

Kuva: Inka KhanjiBerliini, Saksa
Potsdamer Platzilla voi nähdä vanhoja osia muurista.

Potsdamer Platz oli jo ennen toista maailmansotaa kiireinen liikenteen kohtaamispaikka, jonne pystytettiin muun muassa koko Euroopan ensimmäiset liikennevalot. Sotien aikana Potsdamer Platzin alue tuhoutui kuitenkin täysin, ja muurin noustua idän ja lännen välissä sijaitseva aukio oli ei-kenenkään-maata.

Nykyisin Potsdamer Platzilla on pilvenpiirtäjien lisäksi monia moderneja rakennuksia ja runsaasti ostoskeskuksia. Useiden reittien risteyskohdassa sijaitseva aukio on myös edelleen tärkeä liikenteen risteyskohta.

6. Holokaustin muistomerkki

Brandenburgin portin läheisyydessä sijaitseva holokaustin muistomerkki on suosittu nähtävyys, jossa on helppo vierailla matkan aikana. Harmaiden betonipilarien muodostama suuri alue on kuin järjestelmällinen sokkelo, jonka 2 711 pilaria kertovat nähtävyyden suuresta koosta.

Kuva: Inka KhanjiBerliini, Saksa
Holokausin muistomerkillä on helppo hukata matkaseuralaiset.

Holokaustin muistomerkillä vierailevat havaitsevat hauskan näköharhan, sillä pilarit näyttävät läheltä katsottuna olevan samankorkuisia. Maa kuitenkin aaltoilee, ja maanpinnan yläpuolella oleva osa pilarista on kussakin kohdassa erikokoinen. Nähtävyyden reunalla pilarit vaikuttavat matalilta, mutta mitä pidemmäs aaltoilevia käytäviä kulkee, nousevat pilarit jopa useiden metrien korkeuteen.

Nähtävyys jatkuu maan alla sijaitsevassa informaatiokeskuksessa. Siellä vierailijat saavat tietoa holokaustista ja kauheista tapahtumista, jotka liittyvät juutalaisten vainoon.

7. KaDeWe

Manner-Euroopan suurin tavaratalo Kaufhaus des Westens eli KaDeWe sijaitsee entisen Länsi-Berliinin alueella ja on ollut läpi historiansa monipuolinen ostospaikka. Seitsenkerroksinen tavaratalo on tunnettu paitsi valtavasta valikoimasta myös hyvästä palvelusta.

Kuva: Inka KhanjiBerliini, Saksa
KaDeWe on koko Euroopan toiseksi suurin tavaratalo heti Lontoon Harrodsin jälkeen.

Syy, miksi tavaratalosta on tullut niin kuuluisa nähtävyys on sen koko. Erityisesti jättimäisen KaDeWen kuudennessa kerroksessa sijaitseva ruokaosasto on hyvin tunnettu. KaDeWen 60 000 neliömetriin mahtuu paitsi tuotteita myös asiakkaita, ja tavaratalossa vieraileekin päivittäin jopa 180 000 asiakasta.

KaDeWe sijaitsee suositulla ostoskadulla Tauentzienstraßella, joten tavaratalossa on helppo piipahtaa shoppailukierroksen yhteydessä.

8. Checkpoint Charlie

Kreuzbergin kaupunginosassa sijaitseva Checkpoint Charlie oli jakautuneen Saksan kuuluisin rajanylityspaikka, josta päästettiin läpi ainoastaan diplomaatteja ja kansainvälisiä matkailijoita. Juuri tämän raja-aseman tuntumassa tapahtui erityisen paljon pakoyrityksiä, jotka usein päättyivät huonosti.

Kuva: Inka KhanjiBerliini, Saksa
Checkpoint Charlien historiasta ei ole nykypäivänä paljoa jäljellä.

Nykypäivänä Checkpoint Charlie on suosittu matkakohde. Vanhoista raja-aidoista on jäljellä enää nykyisin museona toimiva uudelleenrakennettu vartijakoppi sekä kaksi kylttiä, joista toinen ilmoittaa neljällä kielellä rajanylityspaikasta ja toisessa esiintyy nuori sotilas. Checkpoint Charlien alueella toimii lisäksi muurimuseo.

>> Lue lisää vinkkejä Berliiniin Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti ja kuvat: Inka Khanji

Päivitetty: 9.1.2019

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (6 votes, average: 3,17 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia