WPDEV!!

Kohdeopas: Kambodža

Kuva:
Kambodza

Vierailu Mekong-joen suistoa myötäilevässä Kambodžan kuningaskunnassa on kuin aikamatka vuosisatojen taakse. Angkorin temppeleillä vilistävät apinat, eikä aution rannan löytäminen ole ongelma.

Juuri nyt Kambodža soveltuu erityisesti elämysmatkailijalle, joka haluaa kokea sen aarteet ennen maan lopullista avautumista turismille.

KAMBODŽA MATKAKOHTEENA

Elämysmatkailua Indokiinassa

Kambodža, viralliselta nimeltään Kambodžan kuningaskunta, sijaitsee Kaakkois-Aasiassa Vietnamin, Laosin ja Thaimaan rajanaapurina. Maassa on yli 13 miljoonaa asukasta, joista noin miljoona asuu pääkaupunki Phnom Penhissä.

Kambodžan turismi on edelleen kehitysvaiheessa, vaikka matkailijat hiljalleen löytävätkin maahan. Ensimmäisenä saapuivat rauhaa ja koskemattomia alueita etsivät omatoimireissaajat, joiden jalanjälkiä ovat hiljalleen alkaneet seurata muutkin. Paras aika tutustua Kambodžaan on talviaikaan marraskuusta maaliskuuhun, jolloin ilma on miellyttävän lämmin ja aurinkoinen.

Kambodžan rankka historia

Historiallisesti Kambodža on yksi kaikkien aikojen epäonnisimmista maista. Sen aikakausia ovat turmelleet sodat ja valtataistelut, joiden jäljet ovat edelleen näkyvissä. Kambodža kukoisti Khmerin imperiumin 800–1200-luvuilla, jolloin valtakunta kuului maailman kehittyneimpien maiden joukkoon. Tällöin rakennettiin myös suurin osa temppeleistä, mukaan lukien Angor Wat.

Vietnamin sodan aikana Indokiinaan kuulunut Kambodža joutui suurten pommitusten kohteeksi, mikä vei maan tuhon partaalle. Ilmeisesti tässä ei ollut kurjuutta tarpeeksi, sillä Pol Potin johtamat, äärisosialistista aatetta noudattaneet punakhmerit tappoivat yli 15 % väestöstä. Tämän ajan arvet ovat edelleenkin vahvasti esillä: maassa on noin 5 miljoonaa maamiinaa ja hirmuhallinnon aikaiset oikeudenkäynnitkin ovat päässeet vauhtiin vasta 30 vuoden jälkeen. Kambodža on edelleen yksi maailman köyhimmistä maista.

Käytännön vinkkejä

Rankasta menneisyydestä huolimatta paikalliset ihmiset ovat vilpittömän iloisia ja katsovat toiveikkaina tulevaisuuteen. Matkailijoihin suhtaudutaan uteliaasti ja ystävällisesti. Ongelmia saattaa tuottaa se, etteivät paikalliset ole vielä tottuneet maassa vieraileviin turisteihin.

Kambodžalaisessa kulttuurissa kasvojen säilyttäminen on keskeistä, minkä takia ärtymystä ei näytetä avoimesti. Muitakin sääntöjä on: pään koskettamista tulee välttää, jalkapohjaa ei saa suunnata toista kohti ja sormella ei pidä osoittaa.

Suomalaiset matkailijat tarvitsevat Kambodžaan viisumin, jonka hankkiminen onnistuu lentokentällä maahan saapuessa valokuvaa ja kohtuullista maksua vastaan. Viisumin voi hankkia myös ennen matkaa, mutta se ei ole välttämätöntä.

Kambodžan hintataso vastaa suunnilleen Thaimaan tasoa eli on länsimaalaiselle hyvin edullinen. Rielejä, maan virallista valuuttaa, ei saa viedä Kambodžan ulkopuolelle. Matkavaluutaksi suositellaankin Yhdysvaltojen dollareita, joita käytetään maassa yleisesti.

Liikkuessasi Kambodžassa on muistettava pysytellä merkatuilla teillä, sillä maastossa on edelleen miljoonia räjähtämättömiä maamiinoja haudattuna maahan.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN KAMBODŽASSA

Lennot Kambodžaan

Kambodža kuuluu muutamien suomalaisten matkanjärjestäjien teema- tai kiertomatkavalikoimaan. Maa on myös suosittu reppureissukohde. Suurin osa Kambodžan lennoista liikennöidään Bangkokin kautta.

Kambodžan merkittävimmät lentokentät sijaitsevat pääkaupunki Phnom Penhissä, Siem Reapissa ja Sihanoukvillessa.

Edullista majoitusta Kambodžassa

Pieniä hotelleja löytyy ympäri Kambodžaa. Majoitus on halpaa, joskin taso vaihtelee. Esimerkiksi kuumasta vedestä ja ilmastoinnista joutuu usein pulittamaan lisähinnan.

Varovaisuutta Kambodžan liikenteessä

Kambodžan teillä liikkuu monenlaisia kulkuneuvoja, joista monen kyytiin voivat hypätä myös matkailijat. Hinnat ovat alhaisia ja paikallisten kyydissä istuminen on huomattavasti oman kulkuvälineen vuokraamista turvallisempaa.

Esimerkiksi skootterin ajaminen Kambodžassa on kyllä täynnä vauhtia ja vaarallisia tilanteita, mutta bussin ottaminen on selkeästi turvallisempi vaihtoehto. Herkkäkorvaisten kannattaa muistaa korvatulpat, sillä kuskit varoittavat edessä olevia merkkiäänen jatkuvalla käytöllä.

KAMBODŽAN NÄHTÄVYYDET

Angkor Watin temppelit Siem Reapissa

Värikäs Phnom Penh

Kambodžan pääkaupunki Phnom Penh voi ensikertalaiselle vaikuttaa kaoottiselta kokonaisuudelta, jossa ihmiset ajelevat skoottereilla vastaantulevien kaistalla väistäen kaduilla olevia kraatterin kokoisia reikiä. Toisaalta kaupungista löytää edelleen paljon Indokiinan aikaista vanhaa charmia ja erinomaisia nähtävyyksiä.

Hyviä paikkoja aloittaa kaupunkiin tutustuminen ovat rantabulevardia reunustavat kadut, Silver Padoga ja kuninkaallinen temppeli. Anna cyclokuskin tehdä työ ja nauti tämän kompaktin kaupungin ilmeikkäästä ympäristöstä.

Ranskalaiset jättivät kambodžalaisille mainion kulinaarisen perinnön, eikä Phnom Penhissä olekaan ongelma löytää idyllisiä ravintoloita valkoisine pöytäliinoine ja erinomaisine herkkuineen. Aamuisin katumyyjiltä saa puolestaan ostettua lämpimän patongin.

Hotelli Le Royalen Elefant-baarissa tarjoillaan erinomaista paikallista kahvia ja kylmää Angkor-olutta. Ruuan suhteen avoimet voivat kokeilla paikallisilla markkinoilla friteerattuja tarantelloja ja muita monijalkaisia ruokalajeja. Markkinat ovat myös erinomainen paikka ostaa paikallisia käsitöitä ja laadukasta kangasta.

Ymmärtääkseen kambodžalaisten kokemuksia Pol Potin hirmuhallinnon ajalta tulee ehdottomasti käydä tutustumassa ainakin pahamaineiseen S-21-vankilakompleksiin tai tuhansien pääkallojen Killing Fieldseille, missä kymmenet tuhannet ihmiset menettivät henkensä.

Mahtavat Angkorin temppelit

Maailmankuulut ja Unescon perintölistalla olevat Angkorin temppelit tulisi jokaisen kokea kerran elämässään. Kymmenet temppelikompleksit ovat levittäytyneet 300 neliökilometrin alueelle Siam Reapin kaupungin läheisyyteen. Koska alue on paikoittain tiheän viidakon keskellä, on useat rakennelmista löydetty vasta viime aikoina. Suurin osa temppeleistä rakennettiin noin tuhat vuotta sitten Khmerin kuninkaiden valtakaudella, jolloin pääasiallinen syy niiden olemassaoloon oli toimia valtiollisina symboleina devaraja-kultille.

Listan kärkinimenä loistaa majesteettinen viisitorninen Angkor Wat, joka toimi Khmerin yhteiskunnan kehtona. Angkor Watin ympärillä asui peräti yli miljoona ihmistä tehden siitä todellisen aikansa metropolin. Aikansa mystiikka on edelleen aistittavissa paikassa, jossa kymmeniä metrejä pitkät seinäkirjoitukset kertovat jumalten taistoista. Muita sykähdyttäviä temppeleitä ovat jättimäisten Buddha-patsaiden koristama Bayon, puunjuurien valtaama Ta Prohm ja elefanttitemppeli East Mebon.

Itse asiassa jokaisella temppelillä on oma tarina kerrottavanaan, ja paras tapa kuulla näistä on suostua temppeleillä odottavan nuoren oppaan ehdotukseen. Muutamaa dollaria vastaan he kertovat mielenkiintoisia yksityiskohtia alueen historiasta. Illalla kannattaa vielä kiivetä Bakhengin kukkulalle, josta avautuu upea näkymä aurinlaskun valossa kylpyvään temppelilaaksoon.

Angkorin temppelialueeseen on helpointa tutustua vuokraamalla oma Tuk-tuk kuljettajineen. Huokeaan hintaan ajoneuvon kuljettaja sitten vie matkailijoita koko päivän temppeliltä toiselle. Matkaajan ei tarvitse muuta kuin näyttää kartalta, minne seuraavaksi haluaa suunnata. Urheilumielisten on mahdollista vuokrata pyörät, etäisyydet pääkohteiden välillä ovat hallittavissa.

Rantaloma Sihanoukvillessä

Mikä Kaakkois-Aasian turisteista täyttyneet rannat eivät innosta, on Etelä-Kambodžassa sijaitseva Sihanoukville oikea valinta. Pienet hotellit linjaavat kaunista rantalinjaa, ja rauhaisan paikan löytäminen on varsin helppoa. Snorklaaminen, saarihyppely, sukeltaminen ja kalastus ovat suosittuja aktiviteetteja, kuten myös vikkelien apinoiden perään silmäily.

Jos rannalta ei huvita lähteä kävelemään ruokapaikkaan, niin lähiympäristöstä löytyy aina paikallisia myymässä hedelmiä. Alueen ananakset ovat erityisen herkullisia! Sihanoukvilleen pääsee parhaiten bussilla Phnom Penhista kuudessa tunnissa. Sihanoukvillesta on myös mahdollista reissata lyhyen matkan päähän Thaimaahan.

Kambodžan virallinen matkailusivusto

Daniel Stöckli

Päivitetty: 5.2.2015

Kambodža: Lue lisää kohdeoppaita

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

4 kommenttia