Etoshan kansallispuisto Namibiassa

Namibian pohjoisosissa sijaitsee yksi maan suosituimmista ja mielenkiintoisimmista paikoista, Etoshan kansallispuisto. Tämä valtava alue on monen Afrikan kuuluisan eläimen koti. Täällä matkaaja pääsee näkemään täysin villejä seepra-, norsu-, kirahvi-, leijona- ja antilooppilaumoja. Jos on onnekas, voi bongata myös hyeenoita, gepardeja ja jopa leopardinkin. Sakaaleja ja strutseja näkee varmasti. Myös pahkasikojen voi nähdä viilettelevän siellä täällä. Etosha on ehdoton käyntikohde, jos matkustaa Namibiaan.

Etoshan kansallispuiston alueelle on lupamaksu, joka on reilun 10 euron suuruinen per päivä, ja hinta kattaa kahden hengen ja auton luvan. Lupamaksupaperin saa miltä tahansa alueen neljästä portista, mutta maksu suoritetaan jollakin leirintäalueella sisäänkirjautumisen yhteydessä. Maksaminen onnistuu myös luottokortilla.

Anderson-portti, josta saa lupapaperit Etoshan kansallispuiston alueelle.

Etoshan kansallispuistoon voi mainiosti mennä omalla vuokra-autolla. Majoittuminen onnistuu leirintäalueilla. Valita voi mökin tai leirintäaluepaikan väliltä. Mökit ovat kuitenkin sen verran hinnakkaita, että jos on hyvin varusteltu auto katolla olevine telttoineen sekä ruuanlaittotarvikkeineen, kannattaa yöpyä leirintäaluepaikalla, jonka hinta on noin 37€/yö (kaksi henkeä ja auto). Etosha on suosittu käyntikohde, eivätkä leirintäalueet ole kauhean isoja. Tämän vuoksi paikat tulisi varata jo useita kuukausia etukäteen, jotta saa paikan varmasti silloin, kun haluaa. Erityisesti Okaukuejon leirintäalueelta voi olla hankala saada leiripaikkaa, jos on liikkeellä liian myöhään varausten suhteen. Nettivarauksen ansiosta myös maksut suoritetaan etukäteen varausta tehdessä, mikä helpottaa ja nopeuttaa sisäänkirjautumista.

Okaukuejon leirintäalueen portti.

Etoshan kansallispuistossa kannattaa viettää useampi päivä ja yöpyä useammalla eri leirintäalueella. Leirintäalueista pienin ja viihtyisin on Namutoni. Namutoniin on istutettu nurmikkoa, joka vähentää hiekkapölyn määrää. Okaukuejo ja Halali ovat keskeisiä leirintäalueita, ja niissä on eläinten bongaamista ajatellen parhaat juomapaikat. Leirintäalueilla voi myös ostaa esimerkiksi muutaman tunnin mittaisia safariajeluja.

Namutonin leirintäalueen portti

Namutonin leiripaikassa

Norsulauma Halalin juomapaikalla

Okaukuejon juomapaikalla auringonlaskun jälkeen

Leirintäalueilta löytyy huoltoasema, kauppa ja ravintola. Ravintoloissa on ainakin seisova illallispöytä, joka on mukavaa vaihtelua leirissä auton luona valmistetuille pelkistetyille illallisille. Kauppojen tuotevalikoimissa saattaa olla puutteita, joten ruuan hamstraaminen etukäteen jossain isommassa kaupungissa on hyvä idea. Myös polttoaineen jakelussa saattaa esiintyä ongelmia. Varakanisterin pitäminen mukana on siis myös hyvä idea.

Kuivan kauden eli talven aikaan (touko-lokakuussa) eläimiä näkee erityisen hyvin juuri juomapaikoilla, jotka ovat elämän edellytys kuivassa ja karussa ympäristössä. Osa juomapaikoista on luonnon muodostamia, osa on ihmisen osittain rakentamia. Hyvällä tuurilla juomapaikalle voi sattua valtava norsulauma, useita kirahveja ja sarvikuonoja samaan aikaan. Juomapaikoilla näkee eläimiä parhaiten päivällä sekä ennen ja jälkeen auringonlaskun.

Keihäsantilooppeja juomapaikalla

Tämä juoja on isokudu.

Tässä puolestaan seeproja, hyppyantilooppi ja keihäsantilooppi

Tässä strutseja, hyppyantilooppeja ja sakaali

Ja tässä gnuita ja antilooppeja

Etoshan kansallispuiston leirintäalueet on suojattu aidoin, jotta pedot eivät pääse leirintäalueille. Viekkaat sakaalit ovat kuitenkin onnistuneet kaivamaan reitin aidan ali ainakin Okaukuejon leirintäalueelle, joten siellä on syytä pitää ruuat piilossa erityisesti pimeän tullen. Myös ulos unohtunut roskapussi häviää pimeällä alta aikayksikön, sillä sakaalit ovat nopeita ja rohkeita. Välitöntä vaaraa niistä ei ihmisille ole, mutta on syytä pitää pientä välimatkaa näihin vikkeliin kettumaisiin otuksiin, sillä ne saattavat levittää raivotautia.

Etoshassa kannattaa lähteä liikkeelle heti auringonnousun aikaan, jolloin leirintäalueen portit avataan. Tämä aika on talvella kello 7.25. Kuten mainittu, alue on valtava, joten hyvä idea on tehdä koko päivän mittainen safari. Nopeusrajoitus on 60 km/h, mutta käytännössä ei monessakaan kohdassa kannata tällaista nopeutta edes ylläpitää, ainakin jos haluaa bongailla mahdollisimman paljon eläimiä. Juomapaikoillakin vierähtää helposti aikaa, ja päivä menee sukkelaan ohi. Aamu sekä myöhäinen iltapäivä ovat eläinten bongauksen kannalta parhaita aikoja, joten lounastauon voi pitää 12:n ja 15:n välillä. Leirintäalueiden portit suljetaan talvisaikaan kello 18.25, jolloin aurinko laskee. Käytännössä kannattaa tuohon aikaan jo olla leirintäalueen juomapaikalla, jos majoittuu Halalissa tai Okaukuejossa, sillä aurinko laskee upeasti juomapaikkojen taakse, ja paikalla on useimmiten myös eläimiä. Loppuilta meneekin juomapaikalla eläimiä ihmetellessä, suihkussa, leirin pystyttämisessä sekä illallispuuhissa.

Leiri pystyssä Okaukuejon leirintäalueella auringonlaskun jälkeen

Me vietimme Etoshassa yhteensä viisi yötä, joista kaksi Okaukuejossa, kaksi Halalissa ja yhden Namutonissa. Leopardia lukuun ottamatta näimme kaikki kuuluisimmat eläimet. Leijonalauma aamuvarhaisella erään juomapaikan lähellä, yksinäinen urosleijona tallustelemassa keskellä aavikkoa eräänä toisena aamuna, lukuisat norsulaumat, kirahvit, kauniit seeprat, ylväänä astelevat strutsit hulmuavine helmoineen, tepastelevat sarvikuonot, uteliaat ja ketterät gasellit sekä aamupäivän uneliaat gepardit, siinä bongaussaldoa.

Norsuja

Pahkasikoja

Seeproja

Sarvikuono

Hyppyantilooppi

Kirahvi

Mieleenpainuvimmat hetket liittyivät kuitenkin saalistukseen ja petoihin. Okaukuejon leirintäalueella peto tappoi nopeasti ja taitavasti impalanaaraan aivan leirintäaluepaikkamme lähellä aidan toisella puolen. Kuultuamme vertahyytävän karjaisun Afrikan pimeässä yössä kahdeksan aikaan illalla kiiruhdimme muutaman muun matkailijan tavoin taskulamppujen kanssa katsomaan, mitä oli tapahtunut. Näimme aidan toisella puolella kuolleen impalan ja sen kimpussa olevat sakaalit, jotka hätkähtivät hiukan ihmisten läsnäolosta tai lähinnä taskulamppujen valoista. Itse tappaja oli kuitenkin kauempana, eikä uskaltaunut paikalle kuin vasta myöhemmin, kun ihmiset olivat häipyneet paikalta. Aamulla koko ruho oli siististi kadonnut.

Pimeän tullen Afrikassa tapahtuu…

Toinen mieleenpainuva tapahtuma sattui eräänä varhaisena aamuna. Lähdimme liikkeelle Okaukuejon leirintäalueelta heti portin avauduttua ja suuntasimme kohti pohjoista paikkaan, jossa olimme aiemmin nähneet hyeenan makailemassa maassa olevassa kuopassa. Saapuessamme saman paikan liepeille meitä odotti jymy-yllätys. Aivan hiekkatien vieressä maassa makasi kuolleen gnu-antiloopin ruho. Ruhon kimpussa oli joukko hyeenoita sekä saalista kärkkyviä sakaaleja. Seurasimme tilannetta pitkän tovin. Hyeenajoukon suurimmat söivät ensin, jonka jälkeen tuli naaraiden ja pentujen vuoro. Kaiken aikaa ympärillä pyöri rohkeita ja röyhkeitä sakaaleita, jotka eivät jättäneet yhtään tilaisuutta käyttämättä, vaan nappasivat nopeasti palan ruhosta aina, kun se vain oli mahdollista.

Hyeenat ja sakaalit saaliin kimpussa aamuvarhaisella

Etoshan kansallispuisto lienee Sossusvlein ohella koko Namibian suosituin käyntikohde. Kokemuksemme mukaan mahdollisuudet nähdä siellä eläimiä ovat erinomaiset. Vaikka alue on kuivaa ja karua, elää siellä valtava määrä eri lajien edustajia. Suuri viisikko on täällä kuitenkin kokonaisuudessaan mahdoton bongata, sillä puhveleita ei alueella elä. Sen sijaan norsuja, sarvikuonoja, leijonia ja leopardeja voi nähdä. Näistä viimeisimmäksi mainittu on tosin varsin haasteellinen, mutta niin se on kyllä muissakin Afrikan kolkissa.

Etoshan kansallispuiston alueella näkee paljon kuuluisia Afrikan eläimiä.

Kuten suuren viisikon leijonia

Tai ylväinä astelevia kirahveja

Joskus eläimet ylittävät teitä. Tässä sarvikuono menossa eräälle juomapaikalle.

Tässä suuri seepralauma ylittämässä tietä.

Facebooktwitterby feather
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply