Notice: Trying to get property 'plugins' of non-object in /var/www/www.rantapallo.fi/wp-content/plugins/styles/classes/styles-customize.php on line 150

Päiväretkiä Bishekistä

Kirgisian pääkaupunkia Bishkekiä ympäröivät jylhät ja kauniit lumihuippuiset vuoret. Kaupungissa itsessään vierähtää mukavasti muutama päivä, mutta retket kaupungin ulkopuolelle ovat suositeltavia. Näin saa kokonaisvaltaisemman kuvan maasta.

Netin kautta voi ostaa päiväretkiä sekä useammankin päivän retkiä. Myös pääkadun (Chuy Avenue) varrella on muutamia matkatoimistoja, joista voi kysellä retkiä. Jos on liikkeellä yksin, retkien hinnat ovat melko kalliita. Muutaman hengen seurue pulittaa retkistä huomattavasti vähemmän per henkilö, sillä retket ovat käytännössä pienillä autoilla tehtäviä yksityiskuljetuksia, joissa on mukana kuskin lisäksi myös opas. Opas on ainakin vaellustyyppisille retkille hyvin tarpeellinen, sillä mitään vaelluksia, yhtä lukuun ottamatta, ei ole merkattu kyltein. Siksi pitää tietää, minne menee.

Tästä Chuy Avenuen varrella sijaitsevasta matkatoimistosta voi kysellä päiväretkiä Bishkekin ulkopuolelle.

Suosittu käyntikohde Bishkekiin matkaavien kesken on Ala Archan kansallispuisto, joka sijaitsee noin 40 kilometriä Bishkekistä etelään. Paikka on vuorilla, ja siellä on hyvät puitteet vaeltamiselle. Puiston sisäänkäynti on 1500 metriä merenpinnan yläpuolella, ja vaellukset kohoavat selvästi tästä korkeammalle, 2500 metrin paremmalle puolelle. Lokakuussa saakin jo varautua vaellusreiteille sataneeseen lumeen. Maisemat ovat kuitenkin hienot, osin juuri lumisten huippujen ansiosta.

Ala Archan kansallispuistossa

Lokakuussa vaelluspoluilla voi jo olla lunta.

Ala Archan suosituin vaellus on noin parin tunnin (yhteen suuntaan) vaellus vesiputoukselle. Putous on niin korkealla, että se voi jo syksyllä olla jäätynyt. Tämä ei kuitenkaan haittaa, sillä maisemat vaelluksen aikana ovat hienot. Kipuamista on jonkin verran, välillä on tasaisempaa. Kunnon jalkineet ovat suositeltavat.

Vaelluksen varrella

Toinen hyvä päiväretkikohde Bishekistä on Kol Tor -järvi. Tämä retki vie koko päivän, sillä ensinnäkin matkaa täytyy taittaa autolla suuntaansa puolisentoista tuntia (noin 90km). Toisekseen kyseessä on edestakainen vaellus, jonka lähtöpaikka on noin 1800 m merenpinnan yläpuolella, ja päätepiste puolestaan peräti 2700m merenpinnan yläpuolella. Reitti on paikka paikoin jyrkkä. Haastetta lisää mahdollinen lumi, joka tekee osan polusta liukkaaksi. Vaelluksen maisemat ovat kuitenkin todella upeat, joten tätä vaellusta voi suositella erittäin lämpimästi. Riittävä määrä vettä ja eväitä kannattaa pakata mukaan, sillä vaelluksen arvioitu kesto on kuudesta seitsemään tuntia edestakaisin. Nopeamminkin voi suoriutua, mutta se vaatii hyvää kuntoa.

Kol Tor -järven vaelluksen lähtöpaikka

Alkumatkaa

Hienoissa maisemissa on ilo vaeltaa.

Reitti voi lokakuussa olla paikka paikoin luminen.

Itse Kol Tor -järvi on pieni kylmä vuoristojärvi, ja se on aivan turkoosinvärinen. Varsinkin aurinkoisella säällä luonnon värit ovat huikeat. Vaikka ollaan korkealla, ei tuuli välttämättä ole kovinkaan navakka. Evästauko näin hienoissa maisemissa on paikallaan!

Kol Tor -järvi

Kiitos Kirgisia hienoista maisemista!

Facebooktwitterby feather
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply