Notice: Trying to get property 'plugins' of non-object in /var/www/www.rantapallo.fi/wp-content/plugins/styles/classes/styles-customize.php on line 150

Kirgisian pääkaupunki Bishkek

Kirgisian pääkaupunki Bishkek sijaitsee maan pohjoisosissa lähellä Kazakstanin rajaa noin 235 kilometrin päässä Almatysta, Kazakstanin entisestä pääkaupungista. Bishekin ympärillä kohoavat Alatau- ja Tiensan-vuoret, ja kaupunki on noin 800 metriä merenpinnan yläpuolella. Asukkaita Bishkekissä on noin miljoona. Kaupunki on perustettu vuonna 1878.

Bishkek on Kirgisian pääkaupunki.

Bishkek ei ole niitä ensimmäisiä kaupunkikohteita, joihin turistit suuntaavaat. Itse asiassa turismi Bishkekissä ja Kirgisiassa on hyvin pienimuotoista moniin muihin maihin verrattuna, eikä täällä välttämättä näin syksyllä törmää ollenkaan länsimaisiin ihmisiin. Se ei kuitenkaan menoa haittaa. Venäjän kielen taidosta olisi täälläkin suurta hyötyä. Englannilla pärjää jotenkuten, sillä nuoret taitavat Bishkekissä englannin alkeita. Samoin ainakin matkatoimistoissa ja joissain majapaikoissa puhutaan englantia.

Bishkek on aito kaupunkikohde, jota turistimassat eivät ole saavuttaneet. Kuvan takaosassa on yliopistorakennus.

Bishkek on hyvin edullinen paikka. Kyydit, majoitus, ruoka, kaikkea saa pikkurahalla. Ainoastaan yhden hengen retkistä joutuu tietenkin pulittamaan hiukan enemmän, mutta mitä useampi henkilö matkaseurueeseen kuuluu, sitä halvemmaksi mahdolliset retket tulevat. Mitään isompia ryhmäretkiä ei Bishkekissä ainakaan vielä ole saatavilla.

Chuy Avenue on katu, joka kannattaa painaa mieleen. Itse asiassa on suositeltavaa majoittua juuri kyseiselle kadulle tai ainakin sen välittömään läheisyyteen. Chuy Avenuen varrella nimittäin sijaitsevat Bishkekin merkittävimmät nähtävyydet, kuten Ala-Too-aukio, presidentin virka-asunto ja historiallinen museo. Nähtävyydet ovat kävelymatkan päässä toisistaan.

Ala-Too-aukio

Presidentin virka-asunto eli White House

Historiallinen museo

Kirgisian pääuskonto on islam, ja yli 83% maan kansalaisista on muslimeja. Keskustan alueella on uudehko vuonna 2017 valmistunut suuri hieno moskeija, joka kannattaa käydä katsomassa. Kirgisiassa on myös ortodokseja, ja venäläinen ortodoksikirkko keskustan alueella on myös yksi kaupungin maamerkeistä.

Uudehko, vuonna 2017 keskustaan valmistunut moskeija, on Keski-Aasian suurimpia moskeijoita.

Tässä puolestaan Bishkekin ortodoksikatedraali

Chuy Avenuen varrella on monia ostoskeskuksia. Lähes kaikissa ostareissa on iso supermarket alakerrassa. Ruokaostokset onnistuvat näissä mainiosti. Ostareissa on myös ruokapaikkoja. Kansainvälisten pikaruokaketjujen ravintoloita ei ole paljoakaan, mutta toisaalta tilalla on vastaavanlaisia paikallisten ravintolaketjujen paikkoja. Ostoskeskusten ulkopuolella on 24 tunnin ruokapaikkoja, jotka tarjoavat paikallista buffet-tyyppistä ruokaa pikkurahalla. Myös ostareilla on hyvät aukioloajat. Monet niistä ovat auki klo 10-22, ja alakerran supermarketeista monet pitävät ovensa auki kellon ympäri.

Bishekin Chuy Avenuella oleva ostoskeskus

Tämä ostoskeskus on edellisen vastapäätä.

Tässä puolestaan uudennihkeä ostoskeskus, Chuy Avenuella sekin

Ruokaostoksilla kannattaa käydä myös Osh-basaarissa. Kaikki ruokatavarat on aseteltu kauniisti esille. Basaarista voi myös ostaa matkamuistoja edulliseen hintaan. Basaari sijaitsee keskustan länsilaitamilla, ja sinne voi kävellä, vaikka matka on pitkähkö. Jos ei halua kävellä, voi astua pakettiautoon numero 260. Tämä auto ajaa ainakin Chuy Avenueta eli pääkatua pitkin, joten se on varma valinta. Matka maksaa vain 10 somia (noin 13 snt). Maksu suoritetaan joko autoon mennessä tai siitä lähtiessä.

Tällaisella autolla pääsee Osh-basaariin.

Osh-basaarissa

Basaarin antimia

Bishekin keskustan puistot ovat mukavia käyntikohteita ainakin hyvällä säällä. Hienoin on ehkäpä Panfilov-puisto. Panfilov on oikeastaan huvipuisto, jonne on ilmainen sisäänpääsy. Laitteiden lisäksi tarjolla on myyntikojuja. Puiston maailmanpyörä on hieno, ja siihen kannattaa mennä erityisesti auringonlaskun aikaan. Hinta on vajaat 2€.

Panfilov-puisto

Puiston maailmanpyörä

Toinen viihtyisä puisto Bishkekissä on Tammipuisto (Oak Park). Puisto sijaitsee lähellä Panfilov-puistoa. Keskustan alueella on myös kivoja kävelykatuja. Jos jotain kaipaisi, niin muutamia terassikahviloita ja -ravintoloita voisi kävelykatujen varsilla ja puistoissa lisäksi olla.

Oak Park

Keskustan kävelykatua

Bishkek on varsin mukava ja turvallinen Keski-Aasian kohde, myös eksoottinen sellainen. Isona miinuksena mainittakoon kuitenkin ilmansaasteet. Maassa poltetaan kivihiiltä sähköä ja lämmitystä varten, eikä metron ja muiden kunnon julkisten menopelien puute ainakaan auta asiaa yhtään, päinvastoin. Lisäksi maan autokanta on uusi ja runsas.

Bishkekin plussat ja miinukset:

+ Siisti ja turvallinen kohde
+ Hienoja käyntikohteita kaupungissa ja sen ulkopuolella
+ Edullinen hintataso
+ Hyvät ostoskeskukset keskustassa
+ Ei massaturismia
+ Paikalliset ovat avuliaita

– Ilmansaasteet
– Englantia ei puhuta yleisesti.
– Ei suoria lentoja Suomesta
– Kesällä voi olla tukalan kuumaa.

Bishkek on aito kirgistanilainen kohde.

Facebooktwitterby feather
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply