Arizonan ja Utahin luonnonihmeitä

USA:n lounaisosien osavaltiot Arizona ja Utah tarjoavat unohtumattomia luontoelämyksiä. Vaikka kyseiset osavaltiot ovat kuivia ja melko karuja, ovat ne silti omalla tavallaan todella kauniita. Arizonan ja Utahin alueilla on paljon kanjoneita ja värikkäitä kalliomuodostelmia. Kuuluisin muodostelma on Grand Canyon, mutta tämä postaus keskittyy kertomaan muista alueen luonnonihmeistä.

Horseshoe Bend

Arizonan pohjoisosissa sijaitsee Horseshoe Bend -niminen näköalapaikka. Jyrkän kallionreunaman päältä näkee alas Colorado-joelle. Sama joki virtaa halki Grand Canyonin. Tässä kohtaa joki kuitenkin tekee silmukan, joka muistuttaa hevosenkenkää. Maisemat ja näkymät ovat huikeat. Pudotus alas joelle on todella suuri, eikä mitään kaiteita ole.

Hurja näköalapaikka Horseshoe Bend

Näköalapaikalle täytyy kävellä parkkipaikalta kilometrin verran. Alueelle pääsee menemään vapaasti ympäri vuorokauden. Pääsymaksua ei ole. Paikka on suosittu käyntikohde, ja erityisen hieno se on auringonlaskun aikaan. Kun aurinko laskee horisontin taa, helpottaa helle välittömästi, ja tilalle tulee miellyttävä lämpö.

Auringonlaskun jälkeen

Antelope Canyon

Lähellä Horseshoe Bendiä on toinenkin hieno käyntikohde, joskin maksullinen sellainen. Matalannäköiseen maisemaan kätkeytyvät hienot Antilooppikanjonit. Kanjonit jakautuvat ylempiin ja alempiin kanjoneihin. Molempiin järjestetään kierroksia. Kierros kestää tunnin ja maksaa 40 dollaria/hlö. Kanjonit sijaitsevat navajo-intiaanien mailla, joten lisäksi täytyy maksaa 8 dollarin reservaattimaksu.

Kuvia alemmasta Antilooppikanjonista

Kierroksen alussa laskeudutaan alas kanjonin pohjalle. Kallioihin on muodostunut kapeita kulkuväyliä ja mitä ihmeellisemmän muotoisia pyörteitä ja muotoja. Kierros etenee pitkin kanjonin pohjaa. Opas tarjoutuu ottamaan kuvia osallistujista eri paikoissa sekä opastaa kuvien ottamisessa eri kohdista. Lopuksi noustaan takaisin ylös.

Opastetulla kierroksella

Kierroksen aikana

Monument Valley

Monument Valley on navajo -intiaanien reservaatissa sijaitseva kuiva punahiekkainen laakso. Alue on sekä Arizonan että Utahin osavaltioiden puolella. Laaksossa törröttää kivipaaseja. Maisema on tuttu lännenelokuvista, joista osa on kuvattu juuri Monument Valleyn alueella.

Monument Valley

Monument Valleyn alueelle on 20 dollarin pääsymaksu. Maksu oikeuttaa kahden päivän oleskeluun, ja se on autokohtainen. Parin tunnin mittainen hiekkatiekierros kannattaa käydä ajamassa. Tie mutkittelee halki laakson ja siellä täällä on näköalapaikkoja. Hienoimmat näkymät itse kolmelle kuuluisalle kivipaadelle ovat kuitenkin The View -hotellin vieressä. Erityisen hieno tämä paikka ja koko alue on auringonlaskun tai -nousun aikaan.

Monument Valley auringonlaskun jälkeen

Ja auringonnousun jälkeen

Tämä kohta on varsinaisen alueen ulkopuolelta

Arches National Park

Arches National Park on myös yksi Utahin upeista kansallispuistoista. Arches on tunnettu erilaisista kallioon muodostuneista kaarista. Pääsymaksu on 30 dollaria per auto per viikko, mutta 80 dollaria maksavalla USA:n kaikkiin kansallispuistoihin käyvällä vuosipassilla pääsee sisään ilman lisämaksuja.

Arches National Park

Archesin alueella kulkee asfalttitie ja levähdyspaikkoja, näköalapaikkoja ja vessoja on siellä täällä. Alueella on myös muutama leirintäalue sekä puiston sisäänkäynnin lähellä myös infopiste, josta voi käydä kyselemässä vinkkejä vierailuun. Vierailijoita puistossa on eniten aamu- ja iltapäivällä, joten jos haluaa välttää ruuhkat, kannattaa kierrellä aikaisin aamulla ja illemmalla.

Archesin tunnetuimpiin kaariin kuuluvat muun muassa ikkunakaaret (North Window ja South Window) sekä näiden viereesä oleva Turret-kaari. Läheinen Double-kaari on myös hieno.

Ikkunakaaret

Turret-kaari toisen Window-kaaren läpi kuvattuna

Double Arch

Aamulla auringonnousun aikaan tai jo sitä ennen kannattaa vaeltaa Delicate-kaarelle. Kyseisen kaaren näkee kyllä kauempaa näköalapaikaltakin, mutta jos haluaa lähelle kaarta, täytyy vaeltaa 2,4 kilometrin matka ylös polkua ja kalliota pitkin.

Tässä Delicate Arch näkyy taustalla pienempänä näköalapaikalta käsin.

Tässä Delicate-kaari lähempää auringonnousun jälkeen

Hiukan lyhyemmän vaellusmatkan päässä on alueen pohjoisosissa komeileva Landscape-kaari. 1,3 kilometrin mittainen reitti on melko tasainen, mutta tännekin kannattaa suunnata aikaisin aamulla, jotta pääsee kulkemaan viileämmässä säässä ja välttää ruuhkat. Lisäksi aurinko paistaa sopivassa kulmassa kaarelle juuri aikaisin aamulla.

Landscape Arch

Arches National Park on valokuvauksellinen paikka

Kaiken kaikkiaan Utahin ja Arizonan osavaltioiden alueella on valtavasti toinen toistaan hienompia käyntikohteita. Jos kaikissa kävisi, menisi aikaa useampi viikko. Autolla kyllä pääsee nopeasti ja kätevästi alueelta ja nähtävyydeltä toiselle. Nämä kaksi osavaltiota ovat yksi ehdottomasti parhaista kolkista koko USA:ssa.

Tähtitaivas Monument Valleyn yllä Arizonassa ja Utahissa

Facebooktwitterby feather
Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply