Etelä-Dakotan ja Wyomingin nähtävyyksiä

Moni suunnistaa USA:n matkallaan Kaliforniaan, Floridaan tai New Yorkiin. USA on kuitenkin valtava maa, ja nähtävyyksien määrä on huikea. Jos haluaa nähdä jotain vähän erilaista, kannattaa suunnata maan pohjoisiin osavaltioihin.

Etelä-Dakotan osavaltio on suurelta osin preeriamaisemaa. Vihreä ruohokasvillisuus peittää laajoja alueita tätä harvaan asuttua osavaltiota. Tiet ovat suoria ja pitkiä, ja nopeusrajoitus on monin paikoin 80 mi/h (128 km/h). Matkanteko on siis sukkelaa.

Etelä-Dakotan preeriaa

Etelä-Dakotassa sijaitsee mielenkiintoinen kansallispuisto, Badlands National Park. Monet Länsi-USA:n kansallispuistot ovat kesäaikaan tupaten täynnä amerikkalaisia ja ulkomaalaisia matkailijoita, mutta tämä paikka on rauhallinen. Aamuvarhaisella siellä tuskin kovin moneenkaan turistiin törmää.

Badlandsin kansallispuiston maisemia hallitsevat preeriat sekä kalliokukkulat. Alueen läpi kulkevan tien varrella voi nähdä hienoja kalliomuodostelmia. Badlands ei ole kovinkaan iso, joten se sopii mainiosti yhden päivän vierailuksi.

Badlands National Park

Badlandsissa voi bongata preeriakoirien yhdyskuntia, paksusarvilampaita, kojootteja, hanka-antilooppeja sekä biisoneita. Aikaisin aamulla on parhaat mahdollisuudet nähdä monia eläimiä, sillä silloin ne liikkuvat rohkeammin lähelle päätietä, joka on yön jäljiltä vielä rauhallinen.

Paksusarvilammasnaaras

Kojootti

Preeriakoiria

Etelä-Dakotan osavaltiossa sijaitsee myös kuuluisa Mount Rushmore. Mt. Rushmore on suosittu käyntikohde kesäaikaan. Siellä voi nähdä neljän USA:n presidentin, George Washingtonin, Thomas Jeffersonin, Theodore Rooseveltin sekä Abraham Lincolnin päiden patsaat korkean kallion seinämässä. Alueelle on viiden dollarin parkkipaikkamaksu. Ylös patsaille ei pääse kipuamaan, vaan niitä täytyy tyytyä katselemaan alhaalta käsin. Ruuhkiin kannattaa varautua, ainakin päiväsaikaan.

Mt. Rushmore

Etelä-Dakotassa on myös Grazy Horse -niminen muistomerkki. Kyseessä on suuri kivinen patsas, joka esittää Amerikan alkuperäiskansaan kuuluvaa sotasankaria Oglala Lakotaa. Aluelle on 12 dollarin sisäänpääsymaksu. Hinta sisältää muistomerkin lisäksi myös museon. Patsaan näkee kyllä sivusuunnassa vähän kauempaa ilmaiseksikin.

Grazy Horse -monumentti

Etelä-Dakotan naapuriosavaltiossa Wyomingissa on puolestaan mielenkiintoinen käyntikohde Devil’s Tower. Kyseessä on valtava jyrkkäreunainen tasalakinen kivikukkula. Kukkulaa pääsee katselemaan hyvin läheltäkin, mutta hienoimmalta se näyttää hiukan kauempaa katsottuna.

Devil’s Tower

Wyomingin osavaltion kuuluisin nähtävyys on kuitenkin Yellowstone, maailmankuulu luonnonpuisto. Tämä vertaansa vailla oleva luontokohde kätkee sisälleen monia aarteita. Sudet, karhut, kojootit sekä biisonit, hirvet, paksusarvilampaat ja muut kasvinsyöjät elävät alueella ympäri vuoden, ja niitä voi bongailla siellä täällä ympäri Yellowstonea. Kauniit vuoristomaisemat, vehreät laaksot, purot sekä upeat värikkäät kuumat lähteet hallitsevat Yellowstonen maisemia. Tämä paikka kannattaa kokea.

Yellowstonen värimaailmaa. Tässä kuuma lähde.

Yellowstonessa elää valtava määrä hirviä.

Karhujakin voi nähdä.

Kaiken kaikkiaan Etelä-Dakota ja Wyoming ovat varsin mukavia osavaltioita vierailla ja liikkua. Maisemat ovat kauniita ja nähtävyydet hienoja. Kesäaikaan voi joillain nähtävyyksillä paikka paikoin olla ruuhkia, ainakin päiväsaikaan. Omalla autolla liikkuminen on kuitenkin kätevää ja suositeltavaa.

Yellowstonen usva-aamu

Facebooktwitterby feather
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply