Villin lännen Yellowstone

Yhdysvalloissa Wyomingin osavaltiossa sijaitseva Yellowstonen kansallispuisto on yksi suuren lännen luonnonaarteista. Tämä pääasiassa yli 2000 metrissä komeileva alue on tunnettu värikkäistä kuumista lähteistä, upeista eläimistä ja tietysti hienoista maisemista. Se on paikka, joka jokaisen luonnonystävän kannattaa kokea.

Yellowstone on monipuolinen luontokohde.

Yellowstone sijaitsee melko kaukana kaikesta, joten sinne päästäkseen täytyy nähdä vaivaa. Käytännössä ainoa keino mennä sinne on vuokrata auto. Denver lienee lähinnä oleva suurkaupunki, jonne voi lentää Suomesta välilaskulla. Muita vaihtoehtoja ovat San Francisco, Seattle tai periaatteessa mikä tahansa kaupunki, jonne saa edullisia lentolippuja. Ajomatka Yellowstoneen sitten tietysti vaihtelee sen mukaan, miltä lentokentältä auton alleen ottaa. USA:n tieverkosto ja liikenteen toimivuus ovat kuitenkin sitä luokkaa, että ajamisen voi sanoa olevan nautinto. Matka siis taittuu sukkelasti.

Vuokra-autolla ajaminen sujuu kätevästi USA:ssa.

Yellowstonen kansallispuisto on todella suuri, ja sen näkemiseen ja kokemiseen kannattaa varata aikaa vähintään kolme päivää. Viikkokin vierähtää alueella helposti. Kansallispuiston alueella on mökkejä ja leirintäalueita, joissa voi yöpyä. Paikat voivat kuitenkin kesäaikaan olla täynnä, joten ennakkovaraus on tarpeen. Kaikille leirintäalueille ei kuitenkaan voi tehdä etukäteisvarausta. Yksi vaihtoehto on nukkua autossa. Vaikka se on kansallispuiston säännöissä kielletty, näkee siellä täällä autoja parkissa yöllä.

Yellowstonessa on kesäaikaan paljon kävijöitä.

Yellowstonen alueelle on autokohtainen sisäänpääsymaksu. Hinta on 35 dollaria ja se sisältää viikon oleskelun alueella. Jos automatkaan sisältyy käyntejä muissakin kansallispuistoissa, kannattaa harkita vuosipassin ostamista. Sillä pääsee kaikkiin USA:n kansallispuistoihin peräti vuoden ajan. Hinta on 80 dollaria. Yellowstonen kaikki viisi sisäänkäyntiä myyvät näitä lippuja. Maksaa voi sekä käteisellä että kortilla. Sisäänkäynnillä vierailija saa kartan alueesta.

Yellowstonessa on muutama aamusta alkuiltaan auki oleva infopiste. Niistä voi ja kannattaa kysyä mitä tahansa vierailua koskevia neuvoja ja vinkkejä. Puistonvartijat kertovat muun muassa tietoja siitä, missä eri eläimiä on viime aikoina nähty. Infopisteistä saa myös Yellowstonen karttoja.

Tämän infopisteen pihalla oleva hahmo ei ole patsas, vaan aito villihirvi.

Yellowstonen värikkäät kuumat lähteet ovat upea näky. Lähteet poreilevat kauniin sinisinä ja oransseina eri puolilla puistoa. Monin paikoin ilmassa leijuu rikin haju. Lähteille tutustuminen käy kätevästi merkittyjä kävelyreittejä pitkin. Suurin osa lähteistä sijaitsee lähellä tietä, osalle pitää hiukan vaeltaa. Kyltit kieltävät lähteisiin koskemisen tai lähelle menemisen.

Yellowstonen kauniita kuumia lähteitä

Old Faithful -niminen geysir on puiston lounaisosassa sijaitseva kuuma lähde, joka purkautuu tietyin väliajoin, useaan kertaan päivässä. Ajat ovat tiedossa noin 20 minuutin tarkkuudella. Ihmisiä kerääntyy odottamaan ja katsomaan geysirin purkautumista. Geysirin ympärille on rakennettu katsomo, josta purkausta voi seurata.

Old Faithful -geysir purkautuu.

Parasta Yellowstonessa on kuitenkin vapaina vaeltavat villieläimet. Alueella elää niin ruohonsyöjiä kuin petoeläimiäkin. Linnusto on myös todella runsas ja monipuolinen. Eläimet liikkuvat melko rohkeasti lähes mihin vuorokaudenaikaan tahansa. Toki parhaimmat mahdollisuudet nähdä niitä on aamuvarhaisella tai auringonlaskun jälkeen, mutta kyllä Yellowstonessa päivälläkin tapahtuu.

Biisonit laiduntavat Yellowstonen vehreillä niityillä kaikkina vuorokaudenaikoina.

Biisonien lisäksi Yellowstonessa elää muitakin kasvinsyöjiä. Hanka-antiloopit ovat lisääntyneet alueella viime vuosina. Hirviä eli vapiteja näkee suurella todennäköisyydellä. Paksusarvilampaat ovat myös tuttu näky. Kesäkuussa naaraslampaat vievät karitsansa suojaan pedoilta henkeäsalpaavan hurjille paikoille jyrkille kivikkoisille vuorenrinteille, ja näitä parivaljakoita saattaa bongata alueella useita.

Paksusarvilammasemo karitsansa kanssa vuorilla turvassa pedoilta

Hirvikaksikko puroa ylittämässä

Taistelevat hanka-antiloopit

Karhut liikkuvat välillä melko rohkeastikin lähellä teitä. Ne vaeltelevat pitkin vuorenrinteitä ja metsiä ruokaillen, mutta toisinaan ne ylittävät autoteitä. Ne eivät juuri ihmisistä välitä, kunhan vain pysyttelee riittävän välimatkan päässä.

Karhut viilentymässä järvessä

Karhunpentujakin voi bongata.

Yellowstonen sudet ovat tulleet tutuiksi tv:n kautta, ja niiden voi melkein sanoa jo olevan filmitähtiä. Sudet ovat melko arkoja, eivätkä ne mielellään tule kovinkaan lähelle ihmisiä. Niitä voi kuitenkin hyvällä tuurilla nähdä alle sadan metrin päässä lähinnä aamuvarhaisella tai auringonlaskun aikaan. Susien ulvontaa voi myös päästä kuulemaan.

Yellowstonen villisusi

Kojootti on sutta rohkeampi otus. Sen voi nähdä livistävän pitkin niittyjä ja kukkuloita ja joskus myös ylittävän tien. Kojootin voi nähdä hyvinkin läheltä.

Kojootti keskellä päivää

Kaiken kaikkiaan Yellowstone on huikea paikka bongata villieläimiä. Se on mitä mainioin paikka vaeltaa ja nauttia Pohjois-Amerikan kauniista luonnosta. Hienot värikkäät kuumat lähteet ovat kuin piste i:n päällä. Yellowstone on upea. Yellowstone on kaunis. Yellowstone on henkeäsalpaava. Yellowstone kannattaa kokea.

Facebooktwitterby feather
Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Suunnaton 23.6.2018 at 12:28

    Vautsi, millaisia kuvia olette saaneet! <3
    Olen ihan kohtapuoliin kirjoittelemassa omia juttujani Yellowstonesta, joten oli hauska nähdä, millaisia kokemuksia teillä on ollut. Tämä oli tosi hyvä ja tunnelmallinen yleiskatsaus puistoon!

  • Reply anu/pete 28.6.2018 at 18:16

    Hei! Kiitos kommentista! Oli se vaan kiva paikka. ?

  • Leave a Reply