Piilokojunrakennuskurssi Kuusamossa

Kuusamo-opisto ja Kuusamo Nature Photography järjestivät ensimmäistä kertaa piilokojunrakennuskurssin 24.3.-6.4.2017. Kojujen rakennuksessa asiantuntemuksesta vastasi Olli Lamminsalo ja Tapio Seppälä sekä puuntyöstön ja rakentamisen ohjauksesta Kuusamo-opiston puutyöopettaja Jorma Satta. Kurssin rakennuspäivät oli jaettu kolmeen kahden päivän jaksoon. Kurssi alkoi ensimmäisen päivän osalta Kuusamo Nature Photography Olli Lamminsalon pitämällä luentomuotoisella osuudella, jossa käytiin läpi kojujen malleja, sijoittelua sekä siirtämistä maastossa. Luennon aikana Olli näytti paljon kuvia erilaisista kojuista ja niihin liittyvistä toimista maastossa. Kuva-arkiston seassa vilahti myös kuva Kuusamon ensimmäisestä piilokojusta, jonka Suomen luontokuvauksen pioneeri Hannu Hautala oli pystyttänyt jo 1970-luvulla.

Näistä tarpeista olisi tarkoitus syntyä useampi koju.

Kurssille osallistui reilun kymmenen hengen porukka ja kojunrakentajia oli saapunut paikalle eteläistä Suomea myöten. Itse osallistuin kurssille lähinnä kuunteluoppilaana ja toimin apuna aina, kun sellaiseen oli tarvetta. Tarkoituksenani oli hankkia tarvittavat tiedot ja parhaat vinkit, jotta osaan sitten kotona tehdä vastaavanlaisen kojun aikanaan. Tällä kertaa yhtenä vaihtoehtona oli rakentaa maattava koju, joka sopisi esimerkiksi teerisoitimen kuvaamiseen. Tällöin kuvauskorkeus on lintujen kanssa samalla tasolla. Toinen vaihtoehto oli sitten perinteisempi istuttava koju kahdelle tai kolmelle hengelle. Kolme ihmistä oli päättänyt rakentaa tuon perinteisemmän kolmen istuttavan kojun. Maattavia piilokujujakin rakentuisi yksi kappale. Näin kaikki pääsivät näkemään myös sen rakennusvaiheet ja niksit.

Homma aluillaan ja pohjalevyt pukeille nostettuna

Tukirimoja paikalleen

Suunnitteluhetki

Kolmen hengen kuvauskojussa alkavat olla jo seinät pystyssä

Kojujen rakennus sujui leppoisasti mukavassa hengessä ja toinen toiselta vinkkejä katsellen. Jokaiseen kojuun tuli hiukan erilaisia ratkaisuja, jotka palvelivat aina kunkin rakentajan omia tarpeita.

Maattavassa kojussa osa kattoa paikallaan

Katon tukirimoja paikalleen

Katto päällystetään kestävällä pressulla

Siisti ja valmis koju ahkeran rakentamisen tuloksena

Kurssi oli kaikin puolin oikein antoisa ja siellä tuli esille monia kojun rakentamiseen liittyviä huomionarvoisia seikkoja sekä tietenkin monta uutta hienoa kojua! Seuraava kojunrakennuskurssi on näillä näkymin tarkoitus järjestää seuraavana keväänä. Ei muuta kuin kaikki uudet ja innokkaat rakentajat silloin paikalle tekemään omaa piilokojua!

-Pete-

Facebooktwitterby feather
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply