Nizwan linna ja Omanin vuoristoa

Wadi Shabin päivän lisäksi vuokrasimme Omanissa auton toiseksikin päiväksi. Suuntasimme Muscatista suoraan etelään ja lounaaseen kohti Nizwan kaupunkia. Maisema täällä on samantyyppistä kuin maan itärannikollakin päin, karuja vuoria, kuivaa erämaata ja siellä täällä kitukasvuisia puita ja pensaita.

Maisemia Muscatista etelään päin

Maisemia Muscatista etelään päin

Tällaiset rauniotkin bongasimme.

Tällaiset rauniotkin bongasimme.

Suunnaksi otimme Nizwan kaupungin, jonne on Muscatista parin tunnin ajomatka. Meillä oli allamme nelivetomaasturi, sellainen, jolla pääsee halutessaan menemään ylös vuorille. -Voisihan sinne ylös mennä melkein millaisella autolla tahansa, varsinkin jos tiet ovat asfalttia, ajattelimme suunnatessamme kohti jylhiä vuoria jonkin matkaa ennen Nizwan kaupunkia. Mutta ei, tarkistuspisteessä viranomaiset katsoivat ajokortin ja rekisteriotteen lisäksi sen, että auto on tarpeeksi tehokas neliveto. Eivät ne turhaan meille olleet tuollaista autoa hotellilta vuokranneet, jos vuorille kerran halusimme huristella.

Kulkupelimme

Kulkupelimme

Ylös vuorille menevä tie on paikka paikoin melko jyrkkää. Korkeutta tulee siis lisää aika vinhaa vauhtia, kun tie kiemurtelee ylöspäin. Se vie kohti kilometrien ja kymmenien kilometrien päässä sijaitsevia kyliä. Siellä täällä on hätäpoistumisteitä ylhäältä alaspäin meneville autoille, sellaisille, joilla on jarruongelmia. Niitä ei onneksi tarvittu!

Maisemia Omanin vuorilla

Maisemia Omanin vuorilla

IMG_1266

IMG_1183

IMG_1182

Kiemurtelimme maasturilla ylös niin pitkään, että pääsimme lähimpään kylään. Ennen kylää pysähtelimme muutamalla näköalapaikalla. Eräältä näköalapaikalta oli hyvät näkymät tähän kyseiseen kylään. Korkein kohtamme oli 2090m merenpinnan yläpuolella.

Tässä olemme 2035 metrissä, taustalla näkyy määränpäämme kylä.

Tässä olemme 2035 metrissä, taustalla näkyy määränpäämme kylä.

Ja tässä 2090 metrissä

Ja tässä 2090 metrissä

Käväisimme myös kylässä tai oikeastaan vain sen laitamilla. Hiljainen ja uinaileva näytti pitäjä olevan, ainakin Muscatiin verrattuna. Leikkipaikoilla ei lapsia näkynyt, vaikka sää ylhäällä oli tuolloin miellyttävän viileä alavampien alueiden yli 30 asteen helteisiin verrattuna. Täällä ylhäällä lämpötila oli mukavat 20-25 asteen vaiheilla ja aurinko lämmitti suloisesti. Evästauko pidettiin puiston paviljongissa. Seuraksi saimme muutaman uteliaan vuohen.

Evästauon paikka

Evästauon paikka

Aikamme vuoristossa vietettyämme suuntasimme takaisin alas ja kohti Nizwaa ja sen linnaa. Linna näkyy melko pitkälle ja auto on helppo saada parkkiin sen viereen. Linnan kupeessa on souk eli markkinat, mutta juuri meidän sinne saapuessa menossa oli iltapäivätauko. Kyllä siellä kuuma olikin, eli tauon kyllä ymmärtää.

Nizwan souk

Nizwan souk

IMG_1185

Itse linnaan on kahden ja puolen euron pääsymaksu ja kierrellä saa vapaasti. Opastettuja kierroksiakin näyttää olevan tarjolla. Me tyydyimme kiertelemään kahdestaan linnaa. Alue ei ole kovin iso, reilu tunti piisaa hyvin kiertelyyn.

Linnan huone

Linnan huone

IMG_1194

IMG_1198

IMG_1199

Nizwa ja sen linna ovat sikäli merkittäviä, että itse kaupunki on aiemmin ollut Omanin pääkaupunki. Linnan suuri pyöreä torni, maan suurin laatuaan, on arkkitehtuurillisesti merkittävä Omanille. Linna valmistui 1650-luvulla, mutta selväsitkin sitä on sen jälkeen restauroitu. Ihan hieno paikka kyllä!

Nizwan linnan suuri pyöreä torni

Nizwan linnan suuri pyöreä torni

Maisemaa tornilta

Maisemaa tornilta

IMG_1268

Näkymää kaupunkiin

Näkymää kaupunkiin

Oman on varsin mielenkiintoinen maa. Muscat on laajuudestaan huolimatta viehättävä kaupunki käydä ja yöpyä, oikein mukava pääkaupunki siis. Kuivaa lämpöä, aurinkoa ja sopivasti eksotiikkaa, sitä tarjoaa tämä monelle suomalaiselle melko tuntematon Lähi-idän maa, jossa siis pääkaupungin lisäksi on paljon muutakin nähtävää ja koettavaa.

Facebooktwitterby feather
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply