Eksoottinen Muscat

Abu Dhabista matkamme jatkui naapurimaan Omanin puolelle ja sen pääkaupunkiin Muscatiin. Dubaista on suora bussiyhteys Muscatiin, mutta Abu Dhabista ei. Niinpä menimme bussilla ensin rajakaupunkiin Al Ainiin. Siellä sitten siirryimme taksilla aivan rajalle. Rajan yli talsimme rinkat selässä. Arabiemiraateista poistuessamme jouduimme maksamaan vajaan 10 €/hlö poistumismaksun.Ylitys sujui helposti ja nopeasti. Rajamies toivotti onnea matkaan ja totesi, että olemme kaukana kotoa ja että Suomi on hyvin kylmä maa. Totta joka sana.

Seuraavaksi odottelimme Muscatin bussia Omanin puolella Al Buraimin rajakaupungissa kolme ja puoli tuntia. Onneksi bussiaseman vieressä oli Mc Donalds, jossa oli wifi. Näin aika meni hiukan nopeammin. Bussilla sitten ajelimme noin puolen tunnin matkan, ennen kuin tulimme Omanin rajanylityspisteeseen ja tulliin. Väkisinkin tuli mieleen ajatus, että jos Al Buraimista olisikin lähtenyt johonkin toiseen suuntaan esim. aavikkoa pitkin, olisi tullin onnistunut välttämään. Rajalla täytimme maahantulopaperit ja maksoimme reilun 12 euron suuruisen viisumimaksun per henkilö. Tämä oikeuttaa maassa oleskeluun 10 päivän ajan. Pidempi oleskelu olisi ollut kalliimpi. Bussimatkoista puolestaan maksoimme vajaat 10€/hlö per matka, eli alle 20€ yhteensä per henkilö koko väli.

Matka Muscatiin kesti kaikkinensa noin 13 ja puoli tuntia. No, kevyt siivu pisimpiin Keski-Amerikan ja Aasian bussimatkoihin verrattuna. Bussi jätti meidät vilkasliikenteisen tien laitaan, josta pääsimme taksilla hotellille. Onneksi hotelli oli jo etukäteen varattu. Nykyään suosimme aina eutkäteisvarausta. Rinkkojen kanssa ei ole kiva lähteä majapaikkaa etsimään, varsinkaan pimeässä. Varaussivuston kartasta näkee, mistä päin majoitus kannattaa ottaa, hyvä sijainti kun on nykyään se tärkein kriteeri.

Muscatissa majoituimme Ramee Guestline-hotelliin. Hotelli sijaitsee rauhallisella alueella lähellä pitkää Al Qurumin rantaa. Tällä rannalla teimme parina aamuna kävelylenkin. Laskuveden sattuessa saattoi kovaa rantahiekkaa pitkin edetä kauaskin. Uimassakin tuli käytyä, sillä vaikka nyt on kylmin vuodenaika Omanissa, nousivat päivälämpötilat 30 asteen tuntumaan ja joinakin päivinä yli senkin. Pilviä ei näkynyt. Merivesi oli virkistävää, mutta riittävän lämmintä.

Ramee Guestline Hotel, Muscat

Ramee Guestline Hotel, Muscat

Al Qurumin rantaa laskuveden aikaan.

Al Qurumin rantaa laskuveden aikaan.

Välillä piti kastella jalat kävelylenkillä.

Välillä piti kastella jalat kävelylenkillä.

IMG_0899

Rannalla on paljon lintuja. Tässä merimetsoja ja lokkeja.

Rannalla on paljon lintuja. Tässä merimetsoja ja lokkeja.

Rantakatua

Rantakatua

Muscat on miljoonakaupunki, muttei kuitenkaan niin isonoloinen kuin Dubai tai Abu Dhabi. Täältä puuttuvat pilvenpiirtäjät kokonaan. Rakennukset ovat matalia ja kaupunki on levittäytynyt laajalle alueelle. Vuoret ympäröivät tätä eksottista Lähi-idän metropolia. Vaikka vuoret ovat vain karua ruskeaa kalliota, tekevät ne silti paikasta kauniin ja viihtyisän.

Muscatin rantaraitilla

Muscatin rantaraitilla

IMG_0987

IMG_0979

IMG_0995

Muscatissa tarvitsee auton liikkuakseen. Emme itse suosittele autonvuokrausta kaupungissa liikkumiseen, sillä liikenne on vilkasta ja ajaminen ei ole niin sujuvaa ja helppoa kuin vaikkapa USA:ssa. Kannattaa yrittää löytää edullinen taksi, joka ajeluttaa ympäri kaupunkia tärkeimmille nähtävyyksille. Hotellilla päivystävät taksit ovat melko hinnakkaita, mutta kyllä niilläkin nyt muutaman siivun voi ajaa. Itse otimme hotellilta taksin vain kerran ja kävelimme sitten kaupungilla jonkun verran. Yhtenä iltapäivänä tuo samainen taksikuski, joka oli poiminut meidät kyytiinsä tien laidasta ollessamme matkalla bussilta hotellille, ajelutti meitä ympäri kaupunkia 10 rialin eli n. 26 euron hintaan. Mielestämme tämä oli edullista, sillä reissu kesti kuitenkin useita tunteja.

Aito omanilainen taksikuski

Aito omanilainen taksikuski

Hän vei meidät myös näköalapaikalle, josta näki hyvin koko kaupungin.

Hän vei meidät myös näköalapaikalle, josta näki hyvin koko kaupungin.

sekä rauhalliseen satamaan

sekä rauhalliseen satamaan

josta monet myös hotelleillakin myytävät retket lähtevät

josta monet myös hotelleillakin myytävät retket lähtevät

Muscatissa pääsee todelliseen Tuhannen ja yhden yön tarinat-tunnelmaan, sillä kyseessä on hyvin aito Lähi-idän paikka vailla turistirysiä. Miehet kulkevat valkoisissa kaavuissaan ja arabihatuissaan, naiset omissa kaavuissaan ja huiveissaan. Soukissa eli markkinoilla suitsukkeiden tuoksu leijailee sieraimiin. Kauppiaat houkuttelevat suitsukkeiden ohella asiakkaita kauppoihinsa sisäänheittämällä. Kaupankäynti on kuitenkin onneksi melko hillittyä moneen muuhun maahan verrattuna, joten soukissa viihtyy pidempäänkin. Ilta on hyvä ja tunnelmallinen aika tutustua markkinoihin.

Tästä pääsee Muttrahin soukiin.

Tästä pääsee Muttrahin soukiin.

Soukissa pääsee kunnon arabitunnelmaan.

Soukissa pääsee kunnon arabitunnelmaan.

IMG_0998

Kaupan on vaikka mitä.

Kaupan on vaikka mitä.

IMG_1005

Muita mielenkiintoisia käyntikohteita Muscatissa ovat esimerkiksi Al Alamin palatsi. Palatsilta voi sitten lähteä kävelemään kohti edellä mainittua Muttrahin markkina-aluetta eli soukia. Matkalla tulee ohittaneeksi monia hienoja paikkoja, kuten useita portteja, pieniä linnakkeita, paikallisten suosiman puiston sekä viihtyisän rantakadun.

Al Alam, Omanin sulttaanin hallintopalatsi

Al Alam, Omanin sulttaanin hallintopalatsi

IMG_0947

IMG_0954

Ruohonleikkaaja työssään palatsilla

Ruohonleikkaaja työssään palatsilla

Tässä puolestaan läheinen moskeija

Tässä puolestaan läheinen moskeija

Ja sitten kuvia matkan varrelta Al Alamin palatsilta soukiin. Tässä yksi kaupungin viehättävistä porteista.

Ja sitten kuvia matkan varrelta Al Alamin palatsilta soukiin. Tässä yksi kaupungin viehättävistä porteista.

Tässä toinen

Tässä toinen

Tässä puolestaan Al Riyam-puistoa

Tässä puolestaan Al Riyam-puistoa

Tämäkin kuva on Al Riyamnin puistosta otettu. Kuvan oikean laidan monumenttiin, Riyam nimeltään, ei valitettavasti nyt päässyt. Maisemat sieltä olisivat varmasti olleet hienot.

Tämäkin kuva on Al Riyamnin puistosta otettu. Kuvan oikean laidan monumenttiin, Riyam nimeltään, ei valitettavasti nyt päässyt. Maisemat sieltä olisivat varmasti olleet hienot.

Muscatin tunnetuin yksittäinen rakennus lienee sulttaani Qaboosin suurmoskeija. Moskeija ei ole kovin vanha, sillä se valmistui vuonna 2001, mutta isokokoinen ja näyttävän näköinen se on. Emme ehtineet moskeijalle ennen sen sulkemista, mutta pääsimme ihastelemaan rakennusta ulkoapäin.

Sulttaani Qaboosin suurmoskeija

Sulttaani Qaboosin suurmoskeija

IMG_1022

Olimme Omanissa kaiken kaikkiaan neljä kokonaista päivää, joista kaksi vietimme pelkästään Muscatissa sen nähtävyyksiin ja Al Qurumin rantaan tutustuen. Kahtena muuna päivänä vuokrasimme sitten auton ja liikuimme kaupungin ulkopuolella, mutta näistä lisää myöhemmissä postauksissa. Tykästyimme maahan juuri sen aitouden vuoksi. Omania eivät turistimassat onneksi ole ainakaan vielä tavoittaneet. Paikalliset suhtautuvat täällä turisteihin hyvin ystävällisesti ja auttavaisesti, ja maassa on turvallista liikkua. Siisteys on myös yleisesti ottaen hyvää tasoa. Ruoka on hyvää ja hintataso hiukan naapurimaata Arabiemiraatteja alhaisempi, poislukien taksit. Oman on oiva maa yhdistää Arabiemiraattien matkaan, joskin se vaatii hiukan suunnittelua, sillä tietääksemme tänne on mahdollista matkustaa Suomesta vain omatoimisesti.

Muscat on mielenkiintoinen kohde.

Muscat on mielenkiintoinen kohde.

IMG_1033

Facebooktwitterby feather
Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Suunnaton 5.1.2017 at 11:07

    Olipa kiva lukea vähän eksoottisemmasta paikasta! Oman kuulostaa kaikessa tuntemattomuudessaan juuri siltä, että voisin hyvin päätyä sinne itsekin :)

  • Reply anu/pete 5.1.2017 at 11:16

    Hei ja kiitos kommentista! Kyllä tosiaan kannattaa sinne jossain vaiheessa suunnata! :) Paras aika on keskitalvi, muulloin on aika tukalaa…

  • Leave a Reply