Joulupuuron tekoon raakamaidosta

Matkakuume yltyy, kun laskuri näyttää Kap Verden matkaan olevan enää kaksi viikkoa aikaa… Sitä ennen on kuitenkin vielä lempijuhlamme joulu. Olemme viettäneet joulua pois kotoa useita kertoja. Vuonna 2008 olimme Gambiassa, 2009 Meksikossa ja 2011 Etelä-Afrikassa. Lisäksi Anu on viettänyt joulut 1991 ja 2002 USA:ssa.

Nykyään emme joulua pois kotoa halua olla, ellei siihen sitten satu joku pidempi reissu, kuten tuo vuoden reissu oli. Joulu on kuitenkin juhlista se tunnelmallisin, eikä joulutunnelmaan pääse, ellei ole tiettyjä perinteitä. Tietysti valkea joulu on myös ehdoton hyvän joulutunnelman edellytys. Viime jouluna valkeudesta ei ollut tietoakaan, mutta tänä vuonna siihen on mahdollisuudet.

Jouluruuat kuuluvat meillä ehdottomasti perinteikkääseen jouluun. Lähes kaiken pitää olla itse tehtyä. Tänä vuonna tosin tuosta pitää hiukan tinkiä. Pipareita emme kiireiden vuoksi ole lainkaan itse paistaneet, mutta vastaavasti esimerkiksi rosollin ja lanttulaatikon täytyy olla itse alusta loppuun valmistettua ja niitä kyllä tulee tehtyäkin. Kinkun tulee olla luomua.

Joulupuuro on aivan ehdoton jouluna. Vaikka pääosin kotonamme valmistuu vähähiillihydraattisia ruokia, niin jouluinen riisipuuro on poikkeus. Riisipuuroon liittyy vielä mukava muisto vuodelta 2011, kun vietimme joulua eräässä hostellissa Johannesburgissa ja valmistauduimme aikaisin joulupäivänä alkavaan safariin. Saimme jouluaattoaamuna päähänpiston valmistaa riisipuuroa hostellin keittiössä. Ostoskeskuksen kaupasta löytyivät kaikki ainekset ja päivällä meillä oli edessämme iso kattilallinen jouluista puuroa kanelin kera. Hostellin työntekijät sekä muutama vieras pääsivät osallisiksi tästä perinteikkäästä suomalaisesta jouluherkusta. Kaikki pitivät riisipuurosta ja saimme porukalla kumottua koko kattilallisen. Tuo joulu on jäänyt mieliimme unohtumattomana kokemuksena, vaikka silloin kaipasimme kyllä hiukan Suomen joulua.

Vuoden 2011 joulupuuro porisi Johannesburgissa Etelä-Afrikassa.

Vuoden 2011 joulupuuro porisi Johannesburgissa Etelä-Afrikassa.

Tänä vuonna joulupuuro valmistuu kotona kerrostalokaksiossamme. Taloprojekti on vielä sen verran kesken, että emme voisi kuvitellakaan pääsevämme häärimään uuden talon keittiöön vielä tänä jouluna. Ensi joulu on sitten eri juttu…

Paras riisipuuro syntyy ehdottomasti käsittelemättömästä raakamaidosta, jonka rasvapitoisuus on neljän prosentin luokkaa. Kaiken maailman rasva- ja pöpöpelottelut ovat pitäneet huolen siitä, että joulupuuron tekeminen raakamaidosta on kaiketi melko harvinaista. Itse olemme käyttäneet raakamaitoa jo usean vuoden ajan. Siitä valmistamme myös esimerkiksi jugurttia ja smoothieita. Jälkiruokiinkin raakamaito on mainio. Joulun aikaan teemme siitä siis riisipuuroa.

Vanha maitopönikkä on ollut kovassa käytössä.

Vanha maitopönikkä on ollut kovassa käytössä.

Mainitsemamme pelottelujen ansiosta raakamaidon hankkimisen eteen täytyy nähdä hiukan vaivaa, mutta kyllä se ainakin täällä Imatralla on mahdollista. Haimme maitoa ennen maailmanympärimatkaa paikasta, jonka omistajat olivat vuoden reissumme aikana myyneet lehmänsä ja lopettaneet koko touhun. Kotiin palattuamme saimme selville, että läheisessä Aholan pitäjässä on maitotila. Kyseessä on Kari Pettisen ja hänen vaimonsa Päivin tila, josta nyt siis kahden ja puolen vuoden ajan olemme maitoa hakeneet edulliseen 80 sentin litrahintaan.

Tästä säiliöstä haemme maitoa kerran viikossa.

Tästä säiliöstä haemme maitoa kerran viikossa.

Joskus maitotilalla käydessämme on hauska käydä kurkkaamassa vasikoita. Viime aikoina siellä onkin ollut aivan pieniä lehmänpoikasia. Vasikat ovat aluksi väsyneitä, mutta muuttuvat hyvinkin pian varsin uteliaiksi otuksiksi.

Melko uusi tulokas

Melko uusi tulokas

Suosittelemme kokeilemaan raakamaitoa, vaikka nyt siihen riisipuuron tekoon. Makuero on huomattava kaupan käsiteltyyn perusmaitoon verrattuna. Nykyään kaupasta saa toki rasvaista luomumaitoakin, mutta sen hinta on lähes kaksinkertainen tähän verrattuna. Kun raakamaidon makuun on tottunut, ei halua enää palata takaisin käsiteltyyn perusmaitoon.

Lukijat: Olisi mukava kuulla teidänkin jouluisista perinteistä! Mitkä herkut ovat suosikkejanne? Mikä on jouluna ihan must?

Facebooktwitterby feather
Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply