Olisiko kiva käydä kaikissa maailman maissa?

Opettaja-lehdessä oli muutama viikko sitten juttua 60-vuotiaasta miehestä, joka on käynyt kaikissa maailman itsenäisissä valtioissa. Niitä on Suomi mukaan lukien 196. Tätä pidetään lähes maailmanennätyksenä. Tiettävästi Suomessa on seitsemän muuta samaan saavutukseen yltänyttä ihmistä. Onhan tuo kieltämättä melkoinen juttu, vierailla kaikissa maailman maissa!

Oma 73 tai 72 maan lista tuntuu tuohon verrattuna aika lyhyeltä… 72 siinä mielessä, että Antarktista ei lasketa maaksi. Maanosa se kyllä on, joten siksi 73. Sitä ei kyllä virallisesti voisi mukaan laskea… No, oli niin tai näin, niin tuohon saavutukseen on matkaa! Olemme ajatelleet, että sata maata olisi hyvä tavoite seuraavan kymmenen vuoden sisään. Siitä olisi kuitenkin vielä pitkä taival tuon miehen lukemiin. Mutta, olisiko hauska käydä kaikissa maailman maissa?

Periaatteessa on kiva saada plakkariin aina uusi maa ja päästä näkemään uusia paikkoja. Toisaalta taas olemme käyneet maissa, joihin haluamme uudestaan joko siksi, että emme ehtineet nähdä kaikkea haluamaamme, tai sitten yksinkertaisesti siksi, että se maa vain oli niin hieno. Väkisinkin joutuu valintojen eteen. Haluaako lähteä taas roadtripille ja vaeltamaan upeisiin kansallispuistoihin USA:han vaiko kiertämään vaikkapa Irakia, Irania, Saudi-Arabiaa ym. epävakaita maita? Tai haluaako vielä nähdä Australian länsirannikon sen sijaan, että lähtisi kiertämään Aasian puuttuvia maita? Tai haluaako käyttää rahaa ennemmin Grönlannin kuin Euroopan käymättömien maiden koluamiseen? Grönlantihan ei lisää käytyjen maiden listaa, Euroopan pikku maissa niitä ropisisi lisää muutaman maan viikkovauhdilla. Jokainen meidät tunteva tietää, kummanlainen reissu meitä enemmän kiinnostaa.

Matkustaminenkin on valintoja. Kaikkea ei millään ehdi, ei vaikka kuinka matkustaisi. Vuosi ei siihen riitä, eikä edes yksi ihmiselämäkään. No, kaikki maat kyllä olisi mahdollista käydä, mutta ainakaan vielä emme sellaista tavoitetta ole asettaneet. Siihen sataankin olisimme jo tyytyväisiä. Tietysti nälkä kasvaa syödessä. Onhan meillä valtavasti käymättömiä maita, johin haluaisimme mennä. Vastaavasti lista sellaisista maista, joihin emme halua mennä, on melko lyhyt.

Tässä esimerkkejä sellaisista maista, joihin emme ihan äkkiä haluaisi mennä:
Irak, Afganistan, Kongon tasavalta, Keski-Afrikan tasavalta ja Liberia.

Tässä vastaavasti sellaisia maita, joihin ehdottomasti haluamme matkustaa ja joissa emme vielä ole päässeet käymään:
Mauritius, Seychellit, Madagaskar, Jamaika, Barbados, Trinidad ja Tobago, Nepal, Mongolia, Jordania, Israel, Japani, Etelä-Korea, Malta, Albania, Marokko, Tansania, Namibia, Kolumbia ja Paraguay.

Lisäksi alueita, jotka eivät ole maita, mutta joihin haluamme päästä, ovat esimerkiksi Grönlanti, Huippuvuoret ja Hawaii sekä muut puuttuvat USA:n osavaltiot.

Viimeisenä vielä maita ja alueita, joihin voisimme mennä uudestaan sen vuoksi, että ne vain olivat niin hienoja: Antarktis, Galapagossaaret, Peru, Australia, Uusi-Seelanti, USA ja Malediivit.

Antarktikselle voisi mennä vaikka heti uudestaan!

Antarktikselle voisi mennä vaikka heti uudestaan!

Tai Malediiveille!

Tai Malediiveille!

Tai Uuteen-Seelantiin!

Tai Uuteen-Seelantiin!

Tai ihanaisille Galapagossaarille!

Tai ihanaisille Galapagossaarille!

Tai vaikka Peruun...

Tai vaikka Peruun…

Vielä kiteytettynä vastaus otsikon kysymykseen. Kyllä varmaan olisi ihan hienoa päästä käymään kaikissa maailman maissa, mutta emme tiedä, tuleeko sellaista koskaan toteutettua…

Facebooktwitterby feather
Previous Post Next Post

9 Comments

 • Reply Tanja 10.12.2014 at 23:18

  Mä olen myös joskus miettinyt haluanko aina ennemmin käydä uudessa maassa vaiko mennä takaisin johonkin ihanaan maahan missä oon ennen käynyt. Haaveena on joskus päästä käymään Antarkstiksella sekä Grönlannissa, Huippuvuorilla ja Färsaarilla.
  Mulla maita on nyt kasassa 26 + Pohjois-Irlanti. Tavoitteena on saada kasaan 30 käytyä maata ennen kuin täytän 25. Tähän on vielä aikaa noin 2,5 vuotta joten eikhön tuo tavoite toteudu :)
  Australiassa oon käynyt kaksi kertaa ja sinne voisin lähteä uudestaan vaikka heti. Myös toinen reissu Uuteen-Seelantiin ja Islantiin houkuttelisi. Tämän syksyn olen vaihdossa Irlannissa ja ehdottomasti tulen tänne uudestaan, ensi vuodeksi olisi suunnitteilla kaksi Irlannin reissua :)

  • Reply anu/pete 11.12.2014 at 06:21

   Kyllä varmaan pääset tavoitteeseesi, ja sitten voit ottaa uuden tavoitteen! :) Irlannista mekin tykkäsimme kovasti, viikon vierailunkin perusteella. Meitäkin kiinnostaisi käydä uudestaan Ausseissa sekä Islannissa. Mukavaa Irlantia sinulle!

 • Reply mollymay 11.12.2014 at 13:56

  Periatteessa olisi ihan kiva, jos kaikissa maailman maissa tulisi käytyä, mutta oikeastaan on maita, joihin mua ei kiinnosta ainakaan tällä hetkellä matkustaa. En ole esimerkiksi koskaan käynyt Espanjassa, mutta Barcelona on ruvennut kiinnostamaan (ja samalla reissulla pääsisi käymään Andorrassa). Oikeastaan kyllä kerään eri maita, mutta jossain Uruguaysta tuskin koskaan tulen käymään.
  Tällä hetkellä olen käynyt 27 valtiossa ja tuo sata maata kuulostaa hyvältä tavoiteelta. En ole tosin laskenut onko sellaisia maita riittävästi, johon kiinnostusta riittää. :) Afganistanissa olisi mielenkiintoista käydä, mutta sinne ei taida uskaltaa matkustaa pitkään aikaan. On myös tosi paljon maita mihin haluaisi uudestaan!

  • Reply anu/pete 11.12.2014 at 16:23

   Itse asiassa Uruguay oli ihan kiva maa. :) Barcelona on myös ihan mukava kaupunki! Onhan nää kyllä makuasioita… Ja mitä kukakin kohteelta sitten haluaa…

 • Reply mollymay 17.12.2014 at 11:10

  Heh, joo voin uskoa, että on. :) Se oli vain heitto, koska Etelä-Amerikan maat kiinnostavat vähiten. En edes tiedä maasta yhtään mitään.

  Oli muuten mielenkiintoista lukea juttuja Antarktista, sinne ei monikaan ole matkustanut.

 • Reply anu/pete 17.12.2014 at 15:07

  Antarktis on upea paikka! Suosittelemme! :)

 • Reply Susanna89 18.1.2015 at 21:31

  Hyvä aihe! joo olen kyllä miettinyt olisiko kiva tehdä maailman ympäri matka vai olisko se liian rankkaa. Kuten kirjoitit niin on myös paljon kohteita joihin ei tee mieli lähteä koska on turvatonta tai vaikkapa suuri riski sairastua. Jos joskus lähdette Maltalle niin tiedän että sieltä pääsee laivalla käymään Sisilian päiväreissulla, itse tykkään tällaisista reissuista joissa voi yhdistää kaksi maata (tai enemmän) yhdellä reissulla myös Sardiniasta pääsee Korsikalle päivän aikana

 • Reply anu/pete 18.1.2015 at 22:02

  Maailmanympärimatka kyllä kannattaa! Ja Malta kiinnostaa tulevaisuudessa…

 • Reply Nimetön 27.1.2015 at 15:33

  Mielestäni Antarktis tulisi sulkea kokonaan turisteilta. Arktinen luonto on ekologisesti äärimmäisen herkkä, ja risteilyt maapallon napa-alueilla yksi kaikkein saastuttavimmista matkailun muodoista. Monista kohteista on tullut nykyisellään erikoisuutta tavoitteleville turisteille liian arkisia, ja seurauksena on, että siirrytään entistä herkemmille ja kaukaisemmille seuduilla. Ilmastonmuutoksen seurauksena jäätiköt sulavat hiljalleen, ja on ristiriitaista, että turistit haluavat matkustaa katsomaan näitä katoavia ihmeitä, jolloin he samalla itse osallistuvat kohteen hävittämiseen päästöjen kautta. Aiheesta on kirjoitettu paljon, mutta tässä esimerkiksi linkki tutkimukseen, jossa osoitettiin, että risteilyalukset lisäävät saastumista arktisilla alueilla http://ec.europa.eu/environment/integration/research/newsalert/pdf/322na4.pdf

 • Leave a Reply