Imatrankoski ja Valtionhotelli

Todella harvoin tulee käytyä katsomassa Imatran hienoa koskinäytöstä. Sitä liikkuu kosken ohi lähes viikottain, mutta itse kosken kuohuja tulee ihailtua vain kerran muutamassa vuodessa. Täytyy koittaa tehdä parannus tuossa asiassa.

Lauantaina sitten ajattelin, että menenpä nyt kerrankin koskinäytökseen, kun satuin rakennuskiireiltä ehtimään. Hienohan se oli, kuten aina ennenkin. Turisteja oli paljon, suomalaisia, venäläisiä, amerikkalaisia… Tässä pari kuvaa koskesta.

Koskinäytöksen alkuvaihe

Koskinäytöksen alkuvaihe

Kuohuva koski

Kuohuva koski

Imatrankoskea kävi 1700-luvulla ihastelemassa itse Venäjän keisarinna. Se oli 1800-luvun lopulla Eiffel-tornin ohella Euroopan suurimpia nähtävyyksiä ja sitä tultiin katselemaan kaukaa ulkomailta asti. Noihin aikoihin koski virtasi vapaasti, mutta 1937 lopullisesti valmistuneen Imatrankosken voimalan takia koski kuivattiin. Kuivamisen jälkeen koskea on juoksutettu vain näytösluonteisesti sekä häiriö- ja huoltotilanteissa.

Nykyään kosken yli voi mennä vaijeriliu’ulla. Sen voi ylittää eri tyyleillä ja joko kuohuvan tai kivisen kosken yli. Perusliuku kivisen kosken yli näyttää maksavan 20€, kuohuvan kosken yli 35€. Itse emme ole tätä kokeilleet, ainakaan vielä.

Tästä lähtee Imatrankosken ylittävä vaijeriliuku.

Tästä lähtee Imatrankosken ylittävä vaijeriliuku.

Kosken kupeessa sijaitsee myös kuuluisa Imatran Impi-patsas. Tämä 1972 valmistunut patsas on huomionosoitus kaikille ihmisille, jotka ovat tehneet itsemurhan hyppäämällä Imatrankoskeen.

image

Imatran Impi

Imatran Impi

Imatrankosken lisäksi Valtionhotelli on merkittävä nähtävyys Imatralla. Imatrankosken tuntumassa sijaitseva Valtionhotelli on valmistunut vuonna 1903. Sitä ennen paikalla oli kaksi puuhotellia, jotka kuitenkin paloivat maan tasalle. Tämä jugend-tyyppinen linna on kyllä varmasti yksi Suomen hienoimmista rakennuksista. Kannattaa käydä tsekkaamassa, jos Etelä-Karjalassa päin liikuskelee!

Hieno Imatran Valtionhotelli

Hieno Imatran Valtionhotelli

Facebooktwitterby feather
Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply