Kaikki maanosat täyteen Balilla

Saavutimme vihdoin ja viimein reissumme päätavoitteen eli pääsimme kaikkiin maailman seitsemään maanosaan. Jippii! Suurin maanosa Aasia oli siis maailmanympärimatkamme viimeinen maanosa. Aikaa matkantekoon oli jäljellä vielä reilut neljä kuukautta, ja monta maata tutkittavana. Millään emme koko suurta Aasiaa siinä ajassa ehtisi koluta. Indonesiaan olimme varanneet aikaa kaksi ja puoli viikkoa, joista neljä ensimmäistä päivää vietimme Balilla.

Balin lentokentältä löytyi paljon majoituspalveluita tarjoavia ”matkatoimistoja.” Sieltä saimme varattua kohtuuhintaisen hotellin Kuta Beachin alueelta. Hintaa vaatimattomalle kahden hengen huoneelle tuli n. 25e/yö. Hintaan sisältyvä aamiainen oli aika kehno, mutta ei tuohon hintaan muuta voi odottaakaan. Itse Kutan alue on vilkas. Sieltä löytyy paljon ravintoloita, kauppoja ja hotelleita. Ranta ei ollut kovinkaan kummoinen, joten siellä emme aikaa viettäneet. Roskainen hiekka  ei houkutellut rantaelämään Kutalla.

Täällä kävimme ensimmäisenä iltana syömässä Kuta Beachilla - tuttu ja turvallinen paikka.

 

Pienehköllä Balin saarella on jopa 3,5 miljoonaa asukasta, joten saari on pikemminkin paikallisten rysä, ei niinkään turistirysä, ainakin näin low season- kaudella. Liikenne tuntui Australian jälkeen todella kaoottiselta, vaikkeivat torvet soineetkaan samalla tavalla kuin esim. Perussa tai Boliviassa ja vaikka autot ja mopot ajoivatkin melko hiljaa. Liikkuminen onnistui oikeastaan vain taksilla. Jäimme kaipaamaan busseja, joilla pääsisi kaupungista ja kylästä toiseen, tuk-tukeja ja colectivo- pakettiautoja. Kaikki paikalliset tuntuivat liikkuvan skoottereilla/moottoripyörillä, mutta eihän sellaista voinut ajatellakaan vuokraavansa, kun saarella ajeltiin miten sattuu…

Vuokrasimme kuitenkin auton kuskeineen yhdeksi päiväksi edullisesti hintaan 35e/10h. Hintaan kuului myös bensat. Kuskimme Made Sadi vei meidät ensin katsomaan Barong and Kris- tanssiesitystä, joka kuvasi hyvän ja pahan välistä loputonta taistelua. Esiintyjät olivat pukeutuneet värikkäisiin indonesialaisiin asuihin. Orkesteri soitti taustalla tansseihin sopivaa musiikkia.

Yksi Barong and Kris Dance- esityksen hahmoista

 

Made Sadi vei meidät myös hienolle Mother Temple- nimiselle hindutemppelille Besakihiin. Päästäksemme temppelille meidän piti vuokrata kietaisuhameet. Tämä oli kyllä mielestämme ihan silkkaa bisnestä! Muutenkin joka paikkaan piti maksaa, mihinkään ei oikein päässyt ilmaiseksi. Tosin hinnat olivat aina luokkaa 1e, joten mitenkään kalliiksi nähtävyyksille meneminen Balilla ei todellakaan tullut.

Nämä hameet päällä pääsi Mother Temple- hindutemppelille.

 

Temppelin jälkeen pääsimme ihailemaan hienoja tulivuori- ja kraatterijärvimaisemia. Batur- tulivuori kohoaa  1717 metrin korkeuteen. Vieressä lepää Batur- järvi. Tien varrella olevalle näköalapaikalle menemisestäkin piti maksaa. Onneksi keli oli hyvä, joten näkyvyyskin oli hyvä. Balilla oli menossa sadekausi, mutta emme onneksi saaneet sadetta oikeastaan kuin tulopäivänämme, jolloin taivas oli harmaa ja vettä satoi useita tunteja. Autonvuokrauspäivänä satoi ehkä puoli tuntia, mutta muuten oli poutaista ja aurinkoista. Ilma oli koko ajan kuuma ja kostea.

Balin hienoja maisemia, Batur- tulivuori sekä samanniminen kraatterijärvi.

 

Apina tutkailemassa saalistaan.

Tulivuorimaisemista siirryimme vielä Ubudin kaupunkiin, jossa kävimme eräässä palatsissa. Palatsi ei ollut mielestämme erityisen hieno. Kävimme myös apinametsässä, jossa suuri määrä villejä ja vallattomia apinoita eleli kaupungin kupeessa (ja alueella). Turistit saivat ostaa banaaneita ja syöttää niitä apinoille. Apinat hyppivät turistien päälle ja koittivat varastella ihmisten tavaroita. Eräs apina onnistui kähveltämään tupakka-askin. Apina vetäisi askista yhden tupakan,  alkoi kuoria sitä ja syödä sen sisustaa. Ilmeestä päätellen makuelämys ei ollut nautinto.

 

 

Balilla oli temppeleitä joka puolella. Tässä apinametsän temppeliä.

 

Kutalta siirryimme pariksi yöksi Nusa Duan alueelle, joka tunnetaan viiden tähden hotelleista, vesiurheilusta, snorklauspaikoista sekä hienoista hiekkarannoista. Nusa Duan alueen sanotaan olevan kallis. Me tosin löysimme netin kautta edullisen hotellin (Bali Village Spa), joka erään hotels.com- sivuston suomenkielisen arvostelun mukaan ”sopii reppumatkalaisille ja muille kitupiikeille.” Heh, emme me nyt myönnä olevamme kitupiikkejä, mutta näin pitkällä reissulla on pakko yöpyä pääasiassa halvoissa majapaikoissa. Hintaa tämän hotellin kahden hengen huoneella oli vain 20e/yö. Huone ei ollut mikään hieno, mutta aamiainen ja uima-allasalue mielestämme hintaan nähden hyvät. Kylpylää ei nimestä huolimatta näkynyt.

Nusa Duan rantaa parhaimmillaan

 

Tämä Nusa Duan edustalla sijaitseva snorklauspaikka oli kaukana hienosta. Kuvassa sea walker- harrastaja pääsee tutustumaan vedenalaiseen maailmaan hiuksia kastelematta.

Kutan ranta oli hieno niissä kohdin, missä oli hienoja hotelleita. Muilta kohdilta ranta oli tutun roskainen ja siistimätön. Merivesi oli lämmintä. Yritimme snorklata rannalta käsin, mutta vedessä ei ollut mitään nähtävää. Varasimme tunnin snorklausretken, mutta snorklausalue oli lähinnä vitsi Australian Ison valliriutan jälkeen. Ensinnäkin, lähes kaikki korallit oli tuhottu. Toiseksi, oppaat ruokkivat kaloja, jotta kalat pysyttelisivät alueella ja turistit näkisivät niitä. Kolmanneksi, vesi oli sameaa ja näkyvyys huono johtuen osittain siitä, että sukeltajat ja sea walker- harrastajat kävelivät pohjassa. Neljänneksi, pohjaan ja jopa vähäisten  korallien päälle oli kiinnitetty betonirakennelmia ja kaiteita, joista turistit pitivät kiinni kävellessään pohjassa. Viidenneksi, sukeltajat koskettelivat koralleja, vaikka monissa maissa tämä on kiellettyä. Kamalaa!

Ostimme Balilta omat snorklausvarusteet. Toivottavasti hienoja snorklauspaikkoja löytyy jatkossa!

 

Teimme Nusa Duassa varsinaisen löydön. Hotellimme lähellä rannalla oli hieno uima-allasalue, jonka yhteydessä toimi ravintola ja baari. Ravintolan/baarin asiakkaat saivat käyttää uima-allasta koko päivän samaan hintaan, jos he tilasivat ruokaa/juomaa. Hinnat olivat edullisia. Meistä tuli heti ravintolan asiakkaita. Muita asiakkaita ei ilmaantunut, joten saimme altaan yksityiskäyttöön koko iltapäiväksi. Tämä oli tervetullutta luksusta snorklausretken jälkeen. Balille kannattaa todellakin tulla turistikauden ulkopuolella!

Tällä uima-altaalla oli mukava rentoutua kuumana päivänä.

 

Bali ei vienyt sydämiämme, vaikka ihan mukavaa meillä siellä oli ja nähtävääkin riitti. Neljän päivän jälkeen päätimmekin vaihtaa maisemia. Minne menisimme, ei  tosin vielä ollut selvää. Suuntasimme Nusa Duasta takaisin lentokentälle selvittelemään mahdollisuuksia lentää Indonesian muille saarille. Olimme kuulleet, että Indonesiassa olisi turisteille tarjolla paljon Balia mieleenpainuvampia paikkoja, ja mekin halusimme päästä niistä osallisiksi!

 

Facebooktwitterby feather
Previous Post Next Post

2 Comments

  • Reply Päivi 3.3.2012 at 05:41

    Ai ne pakottaa Hindutemppelissä miehiäkin pitämään kietaisuhametta :D Tylsää et korallipaikat oli pilattu. Tietääpähän nyt ettei lähde Balille korallien takia!

    • Reply anu/pete 4.3.2012 at 14:12

      No joo, tai siis ne on vaan keksiny yhden keinon lisää rahastaa turisteja :) Balia parempiakin paikkoja löytyy maailmalta, kuten Australia tai sitten ihan läheltä Egypti, jos aikoo koralleita katsomaan.

    Leave a Reply