The Ghan -junamatka on lähes kolmentuhannen kilometrin seikkailu halki Australian.2015-12-08T14:09:03+03:00
WPDEV!!
Kuva: Istockphoto
Australia

The Ghan – huikealla junamatkalla 2979 kilometriä Australian läpi kiskot kolisten

ADFKLNASDFKAGDKLADSFNLAKDNF sdfsd

The Ghan -junamatka on lähes kolmentuhannen kilometrin seikkailu halki Australian.

Äärimmäisten vastakohtien junamatka

Pitkän matkan aikana Australian kuuma ja kuiva erämaa vaihtuu vihreään ja merelliseen maisemaan. Samalta istumalta voi nähdä kauneimman auringonlaskun ja uskomattoman täysikuun vain päätä kääntämällä. Tästä kaikesta voi nauttia luksuksen keskellä tai mukavasti budjettimatkaten.

Australiassa on neljä tunnettua junareittiä, jotka itsessään ovat suosittuja. Mantereen halki ainoana pohjois-eteläsuunnassa kulkeva rata yhdistää eteläisen Adelaiden ja pohjoisen Darwinin kaupungit. Välissä pysähdytään ainoastaan käytännössä Australian keskellä sijaitsevassa Alice Springsin pikkukaupungissa. Kaiken kaikkiaan kahden yön ja kolmen päivän aikana matkaa taitetaan 2 979 kilometriä.

Lähtöasemana Darwin

Matka alkaa Darwinin kaupungista. Se on pieni ja lempeä kaupunki, joka toimii usein välipysäkkinä Australian ja Aasian välillä. Kaupungin laitamilla on tutustumisen arvoisia luonnonpuistoja, joissa voi muun muassa nähdä makean veden hyppiviä krokotiilejä.

Nämä eläimet ovat olleet planeetalla kauemmin kuin dinosaurukset ja on uskomatonta nähdä sellainen vain muutaman metrin päästä. Pelkästään krokotiilien leukojen äänet tuovat kylmät väreet selkäpiihin.

Yksi luonnonpuistojen omaperäisimmistä näkymistä ovat silmänkantamattomiin jatkuvat termiittipesät. Termiitit rakentavat pesänsä millin tarkkuudella ja suunnittelevat niihin jopa ilmastoinnin. Seitsemänmetriset betoninkovat termiittipesät pysäyttävät oppaan mukaan jopa tankin.

Mitäpä olisi erämaa ilman keitaita? Luonnonpuistot tarjoavat monia vesiputouksia ja kirkkaina juoksevia virtoja, joissa on mahdollisuus uida. Kaiken kuumuuden keskellä on hienoa sukeltaa viilentävään veteen lounasta odotellessa. Maisemat lähteillä ja putouksilla ovat kuin elokuvasta. Ennen junaan hyppäämistä kannattaa siis tutustua Pohjois-Australian luonnonpuistoihin. Opastettuja kiertueita on yhdestä päivästä aina kahden viikon reissuihin. Kun luonnonpuistot on kierretty, on hyvä huilata hetki ja siirtyä hemmoteltavaksi The Ghan -junaan.

Kuva: Matka24.comThe Ghan
Monta sataa metriä pitkä juna on näyttävä ilmestys.

Junan nimi on peräisin kamelikaravaaneista

Junareitti on paras mahdollisuus nähdä aito australialainen takamaa muiden kolmen reitin kulkiessa kokonaan etelärannikon tuntumassa itä-länsisuuntaisesti. Pisimmillään 26 vaunun juna on yli 700-metrisenä pysähdyttävä näky.

The Ghan -nimitys tulee noin 150 vuotta sitten mannerta edestakaisin kulkeneista afgaanien kamelikaravaaneista. Junayhteyden nimi olikin alun perin The Afghan Express. Tästä johtuen junaa symboloi kameliratsastaja, jonka patsas komeilee myös Alice Springsin aseman edustalla.

Helikopterilla Ayers Rockille

Alice Springs toimii puolivälin krouvina matkalla. Kaupunki on muodostunut Australian keskelle ja sijaitsee noin kahden tunnin ajomatkan päässä yhdestä Australian tunnetuimmasta nähtävyydestä Ayers Rockista. Tämä punaista hohkaava kivi, toiselta nimeltään Uluru, on mahdollista nähdä junan ottaessa uusia matkustajia, sillä Alice Springsistä on järjestetty helikopterilento, jolla ehtii monoliitille junan ollessa pysähtyneenä.

Juna hidastaa Alice Springsin jälkeen ja kaiuttimista kuuluu, että saavutaan kuuluisalle Finke-joelle, joka ainoana maailmassa alkaa ja loppuu erämaahan. Hetken päästä ohitetaan muistomerkki, jossa metallinen hahmo kantaa ratakiskoa harteillaan. Patsas on pystytetty miljoonannen palkin kunniaksi keskelle erämaata. Illalla toistuu jälleen yksi matkan uskomattomista hetkistä auringon laskiessa keskelle erämaata. Näky on kuin Lucky Luke -piirretystä.

Saatavilla tavalliset liput tai luksusversio

Viime vuosien aikana juniin on investoitu huomattavia summia, joiden avulla pystytään tarjoamaan entistä kokonaisvaltaisempia palveluita matkustajien tarpeisiin. Matkustuskonsepti on uudistettu matkustajia monipuolisesti palvelevaksi kokonaisuudeksi. Junassa voi matkustaa ylellisesti omassa sviitissä ja nauttia kolmen ruokalajin illallisista. Vaihtoehtoisesti voi tyytyä edulliseen vaihtoehtoon ja katsella maisemia Red Service -luokassa.

Hienointa on se, että matkustaminen on edullisessa luokassakin mukavampaa kuin monien mannertenvälisten lentojen ykkösluokassa. Istuimet ovat muhkeita ja tilavia, eikä jalkatila lopu pitkältäkään mieheltä. Penkkejä saa myös mahdollisuuksien mukaan käännettyä sopiviin asentoihin, jolloin vaikutelma on melkein kuin lepotuolissa torkkuisi. Suihkut ovat tarjolla kaikille ja pyyhkeet kuuluvat hintaan. Konduktöörit ovat ystävällisiä, puheliaita ja kertovat mielellään tarinoita mistä sitten ikinä haluaakin keskustella.

Kaiken kaikkiaan matkalaisella on huoleton olo. Kaikesta huokuu se, ettei tarkoituksena ole päästä kiireellä paikasta toiseen, vaan nauttia matkasta ja katsella Australian erämaiden loputonta tarjontaa. Kuvakulmia riittää, sillä juna hidastaa tai pysähtyy aina merkittävien kuvauskohteiden kohdalla.

Kuva: Matka24.comThe Ghan
Erämaan auringonlaskut ovat tunnelmallisia.

Tunnelmallisia hetkiä kiskojen viedessä

Auringon laskiessa juna hidastaa ja väriloistoa saa ihastella oman aikansa tai koettaa vangita tunnelman kameralle. Hetken päästä toiselta puolelta junaa nousee jo täysikuu, kun toisella puolella viimeiset iltaruskot värjäävät yhä taivaanrantaa.

On vaikea kuvitella tällaista näkymää missään muualla. Kuun seuratessa junan mukana voi selkänojan asettaa lepoasentoon ja miettiä mennyttä tai seuraavaa viittäkymmentä vuotta elämästään.

Seuraavana aamuna juna lähestyy pääteasemaansa eli Adelaiden kaupunkia. Kahden vuorokauden aikana on siirrytty maisemiin, jotka on helppo sekoittaa jopa Irlannin vehreyteen. Varsinkin keväällä ja syksyllä matkustaessa ovat vastakohdat huimia.

Päätepiste Adelaide on maailman laidalla

Adelaide on hyvin eurooppalaisen oloinen satamakaupunki. Suistoilla on mahdollista nähdä delfiinejä luonnollisessa ympäristössään. Kaupungista voi järjestää matkan katsomaan merten pelätyintä kuningasta eli valkohaita. Istuessa Adelaiden satamalaiturilla tulee helposti tunne, että on maailman laidalla. Laivaan hypätessä seuraava pysäkki voisi hyvin olla etelänapa.

The Ghan -junamatka tarjoaa rungon, jonka ympärille voi suunnitella pidemmänkin matkan Australiassa. Matkaan kannattaa varata ainakin kaksi viikkoa, jotta ehtii suorittaa aktiviteetteja matkan kaupungeissa. Jos matkustaa syksyllä tai keväällä niin pääsee näkemään, kuinka monikasvoinen maa Australia todella on.

Australia on ääripäiden ja pitkien etäisyyksien maa. Pelkästään ”kiertoajelu” voi kestää jopa kolme viikkoa. Jos aikaa on rajoitetusti ja haluaa nähdä Australian monet kasvot, on The Ghan täydellinen vaihtoehto. Hinta-laatu -suhde on mahtava ja matkaa on mahdollista täydentää lyhyillä kiertoajeluilla pysähdysten aikana. Halvimmassakin luokassa on mukava matkustaa ja jos haluaa hemmotella itseään, luksusluokka on siihen mahdollisuus. 54 tunnin aikana on tarjolla enemmän postikorttimaisemia kuin moni ehtii nähdä koko kesälomansa aikana.

Teksti ja kuvat: Matka24 / Mikko Laanniemi ja Sauli Silvonen

Päivitetty: 8.12.2015

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia