WPDEV!!
JEPLOLToscanahttps://wpdev.rantapallo.fi/italia/toscana/Vehreässä Toscanassa ihastellaan taideaarteita ja nautitaan hyvästä ruoasta. Keski-Italiassa sijaitseva maakunta on yksi iättömän Italian suosituimmista matkailualueista. Taiteen ja viinin mekkana tunnettu Toscana sopii erinomaisesti koko perheen autolomakohteeksi. TOSCANA MATKAKOHTEENA Autoilua ja kulinarismia Upeat vanhat villat ja idyllinen maaseutu ovat Toscanan tyypillisiä maisemia. Yhtä lailla perinteitä edustaa eloisa Firenze museoineen, taidegallerioineen ja luksusputiikkeineen. Parasta alueella […]https://wpdev.rantapallo.fi/wp-content/uploads/2011/09/Toscana-flickr-teldridge+keldridge-100x100.jpg2011-09-08T17:19:39+03:002016-03-01T11:22:19+03:00

Viiniä ja taidetta Toscanassa

Kohdeopas: Toscana

Kuva:
Autoreissu Italian maaseudulle

Vehreässä Toscanassa ihastellaan taideaarteita ja nautitaan hyvästä ruoasta. Keski-Italiassa sijaitseva maakunta on yksi iättömän Italian suosituimmista matkailualueista. Taiteen ja viinin mekkana tunnettu Toscana sopii erinomaisesti koko perheen autolomakohteeksi.

TOSCANA MATKAKOHTEENA

Lucca

Autoilua ja kulinarismia

Upeat vanhat villat ja idyllinen maaseutu ovat Toscanan tyypillisiä maisemia. Yhtä lailla perinteitä edustaa eloisa Firenze museoineen, taidegallerioineen ja luksusputiikkeineen. Parasta alueella onkin se, että lyhyiden välimatkojen päästä löytyy vaihtelevia maisemia ja erilaisia kokemuksia.

Toscana on klassinen autoilukohde – sen pienissä kylissä ja kuuluisissa kaupungeissa riittää näkemistä kaikenlaisille seurueille. Alueella matkailevan ei kannata tyytyä vain yhteen kohteeseen, sillä auton ikkunasta tai pyörän selästä aukevat mahtavat näkymät paikasta toiseen liikuttaessa.

Monille Toscanan-matkan tärkein osa on ruoka ja viini. Perinteisten italialaisherkkujen lisäksi paikallisen keittiön helmi on bistecca alla fiorentina, eli firenzeläiseen tapaan valmistettu paksu pihvi.

Taidetta ja kulttuuria

Toscana saa taide- ja arkkitehtuuri-intoilijoiden päät pyörälle. Maailmanluokan kokoelma renessanssitaidetta odottaa vierailijoita Firenzessä, kun taas Sienassa on useita upeita goottilaisrakennuksia. Myös keskiaikaiset linnat ovat osa paikallista maalaismaisemaa.

Kauniista kylistä ja kaupungeista ei alueella ole pulaa, vaan aika todennäköisesti loppuu matkailijalla ennen kuin vierailtavien kohteiden lista. Mukavia kaupunkeja ovat muun muassa antiikistaan tunnettu Arezzo sekä romanttinen Lucca.

Matkailijan Toscana

Toscanasta löytyy koettavaa kaikenlaisille matkailijoille. Kulttuurinnälkäiset lomailijat eivät kyllästy taidetta tihkuvaan Firenzeen, kun taas ruoka- ja juomaintoilijat nauttivat viinialueiden tunnelmasta. Lapsiperheille sopii erinomaisesti loma-asunnon vuokraus.

Kesäkuukaudet ovat matkailusesongin huippu, ja etenkin elokuussa italialaisten ja muiden eurooppalaisten loma-aikaan autostradat saattavat olla tukossa ja hotellit täynnä. Elokuu on myös vuoden kuumin kuukausi, jolloin lämpötilat saattavat käydä tukaliksi.

Suurten turistimassojen välttämiseksi Toscanaan kannattaa matkustaa keväällä, alkukesällä tai syksyllä. Talviaikaan alueella voi olla varsin kylmä, ja monilla nähtävyyksillä on rajoitetut aukioloajat.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN TOSCANASSA

Näin yövyt Toscanan maaseudulla

Lennot Toscanaan

Joidenkin suomalaisten matkanjärjestäjien kautta voi tilata matkoja Toscanaan. Alue ei kuitenkaan ole tyypillinen valmismatkakohde opaspalveluineen, mutta se on suosittu erityisesti erilaisilla teema- ja kierrosmatkoilla.

Omatoimimatkaajat voivat lentää suoraan Toscanaan. Alueen merkittävimmät lentokentät ovat Firenzen lentokenttä sekä Pisan lentokenttä Galileo Galilei. Finnair lentää Pisaan kesäkuukausina Helsingistä, Ryanair puolestaan Tampereelta. Lentoaika on noin kolme tuntia, ja edestakaisten lippujen hinnat alkavat reilusta sadasta eurosta.

Majoitus Toscanassa

Alueen suurimmista kaupungeista löytyy sekä luksusta että vaatimattomampaa majoitusta kuten hostelleja sekä tunnettuja ketjuhotelleja. Alueen pienemmissä kylissä autoillessa majapaikat ovat yleensä pensione-tyyppisiä viehättäviä majataloja.

Maakuntaa kierrellessä on mukava kokeilla maatilamatkailua. Maaseudulta löytyy farmeja tai villoja, joiden yhteydessä on pari vuokrattavaa huonetta. Majoitus ja palvelu ovat usein hinta-laatusuhteeltaan erinomaisia.

Suosittu majoitusmuoto on vuokrattu loma-asunto. Villa Toscanassa on muodostunut jo käsitteeksi, josta moni haaveilee. Loma-asunnon vuokraaminen sopii erityisesti perheille ja isoille seurueille.

Liikkuminen Toscanassa

Paras tapa liikkua Toscanassa on auto. Pikkuteineen ja kauniine maisemineen alue on kuin luotu autoretkeä varten – matkan varrella näet niin isommat kaupungit kuin pienet kylätkin. Autonvuokraus onnistuu helposti.

Jos Toscanassa haluaa matkustaa ilman autoa, kannattaa liikkua junalla. Italiassa on hyvä rautatieverkosto – junat ovat edullisia, miellyttäviä ja yleensä aikataulussa.

Toki Toscanassa voi myös liikkua polkupyörällä. Hitaampi matkanteko tarkoittaa enemmän aikaa ihailla maisemia.

TOSCANAN NÄHTÄVYYDET

Toscanan upeat kulttuurikaupungit

Firenzen taideaarteet

Renessanssiromanttinen Firenze on yksi Italian tunnetuimmista kaupungeista ja Toscanan alueen pääkaupunki. Jo tavallinen kävelyretki Firenzen keskustassa saattaa tuntua ulkoilmamuseossa liikkumiselta – kaupunki on täynnä upeita aukioita, katedraaleja ja maisemia. Firenzeä halkovan Arno-joen ylittävä silta Ponte Vecchio on myös yksi kaupungin maamerkeistä.

Firenzen tärkeimpien museoiden joukkoon kuuluvat muun muassa Galleria dell’Accademia, josta löytyy Michelangelon kuuluisa David-veistos, sekä renessanssitaiteen kehto Gallerie degli Uffizi. Pakollinen nähtävyys on Santa Maria dei Fiorin katedraali, toiselta nimeltään vain Duomo. Katedraali tunnetaan valtavasta kupolistaan, joka kohoaa Firenzen kattojen ylle.

Jos taide ja arkkitehtuuri eivät kiinnosta, voi loman Firenzessä pyhittää myös vaikka shoppailulle ja kaupungin lukuisten ravintoloiden toscanalaisherkuille.

Pisan kalteva torni

Pisan kaupunki on parhaiten tunnettu kaltevasta tornistaan, joka kuuluukin useimpien turistien visiittilistalle. Ainutlaatuinen rakennus sijaitsee Campo dei Miracolin roomalaistyyppisellä aukiolla, joka tunnetaan myös nimellä Piazza del Duomo. Puolituntisella kierroksella vierailijat pääsevät kipuamaan lähes 300 porrasta tornin huipulle.

Tiedemies Galileo Galilein kotikaupunki Pisa on myös vilkas yliopistokaupunki, jonka historiallisen keskustan baarit ja ravintolat täyttyvät iltaisin.

Viehättävä Siena

Siena on erinomainen esimerkki pittoreskista toscanalaiskaupungista. Pienet kujat, majesteettiset aukiot ja keskiaikaiset tornit muodostavat Sienan keskustan, mutta läheltä löytyvät myös kumpuilevat maalaismaisemat. Piazza del Campon komea aukio on kaupungin keskus, josta löytyy myös Palazzo Pubblicon yli 300-metrinen kellotorni.

Kesällä Sienassa järjestetään kahdet hevosajot, jotka tunnetaan kaupungissa nimellä Palio di Siena tai Il Palio. Ratsastajat kiitävät hevosilla ilman satulaa kolmasti Piazza del Campon ympäri eikä onnettomuuksiltakaan aina vältytä. Palio järjestetään 2. heinäkuuta sekä 16. elokuuta. Jos haluaa välttää suuria turistimassoja, kannattaa Sienassa vierailla muuna aikana.

Chiantin viinialue

Chianti on Italian tunnetuin viinintuotantoalue, joka sijaitsee Sienan ja Firenzen välimaastossa. Chiantin kumpuileva maasto keskiaikaisine linnoineen ja ikivanhoine kylineen on klassista Toscanaa – täältä monet haluavatkin vuokrata loma-asunnon.

Pääosaa Chiantissa näyttelee viini. Erilaiset viininmaisteluretket ovat suosittu tapa tutustua alueeseen ja sen antimiin.

Chiantin alueella kannattaa vuokrata polkupyörä ja tehdä rentoja retkiä viiniviljelmien ja Toscanan vihreiden kukkuloiden halki. Päivä Chiantissa päättyy tietysti herkulliseen illalliseen paikallisen viinin kera.

TOSCANAN PARHAAT

Toscanan viinialueet

Käy täällä Toscanassa

  1. Tutustu Firenzen taide- ja kulttuuriperintöön.
  2. Maistele viinejä Chiantissa.
  3. Ihastu Arezzoon ja Luccaan.
  4. Näe Pisan kalteva torni.
  5. Kulje Sienan pikkukujia ja koe Palio–hevosajot.

Lisätietoa

Toscanan viralliset matkailusivut

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Flickr / teldridge+keldridge, Flickr / Danilo Paissan, Flickr / Roberto_Ventre, Flickr / Tavallai, Flickr / bongo vongo

Päivitetty: 1.3.2016

Italia: Lue lisää kohdeoppaita

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia