WPDEV!!

Milano on muodikas kaikkina vuodenaikoina

Kohdeopas: Milano

Kuva:
Muodin pääkaupunki Italiassa

Leonardo da Vinci, Armanin muoti ja La Scalan ooppera. Modernien ja vanhojen rakennusten outo ristiriita. Italian kaupan, teollisuuden ja muodin keskus. Sitä kaikkea on Milano, suurenmoisessa Italiassa reissaavan kulttuurimatkaajan unelmakohde.

MILANO MATKAKOHTEENA

Linna Milanossa

Kauneutta ja taidetta Milanossa

Milanon ydinkeskusta on pieni ja tärkeimmät nähtävyydet vain kävelymatkan päässä toisistaan. Tämän ansiosta kaupunkiin ehtii tutustua hyvin parissakin päivässä.

Suurin osa nähtävyyksistä keskittyy Duomon aukion ja Sforzescon linnan välisen Via Danten varrelle. Julkisilla liikkuminen on helppoa, ja esimerkiksi metrolla pääsee aivan keskusaukion tuntumaan.

Keskellä hektistä kaupunkia sijaitseva Duomon goottilaiskatedraali on kuin kangastus. Keskustorni kohoaa yli sadan metrin korkeuteen, ja sen huipulla seisoo Madonna-patsas, koko kaupungin suojelija.

Vierailu tuomiokirkossa kannattaa. Kadun vilinä vaihtuu hetkeksi epätodelliseen hiljaisuuteen, sisällä ainoastaan kynttilämeri valaisee tätä historiaa huokuvaa rakennusta. Koska uskonto on Italiassa tärkeä osa arkea, voi matkailija nähdä kiireisenkin liikemiehen poikkeavan salkku kainalossa hiljentymään hetkeksi Duomon pyhättöön.

Kiipeä tai nouse hissillä tutkimaan katedraalin upeita torneja, patsaita ja muita koristeita tai ihailemaan näköalaa. Harvoina saasteettomina päivinä näkymä katolta kantaa aina Alpeille saakka.

Toinen Duomon katedraaliaukion nähtävyyksistä on Galleria Vittorio Emanuele II, nelikerroksinen, lasikattoinen ja koristeellinen kauppakäytävä, joka kätkee sisälleen pieniä putiikkeja ja kahviloita. Gallerian keskiosan lattiamosaiikissa on kuvattuna Milanoa symboloiva sonni. Sikäläisen hauskan tradition mukaan paikalliset varmistavat hyvän onnensa tallaamalla sonnin sukukalleuksien päälle joka kerta kun kulkevat ohi.

Galleria Vittorio Emanuelen läpi pääsee kätevästi siirtymään Duomon aukiolta legendaarisen La Scalan oopperatalon luo. Tämä 1700-luvun oopperatalo on Milanon – ja itse asiassa koko maailman – paras.

Täällä Giuseppe Verdi oli aikoinaan hovisäveltäjänä, oopperalaulaja Maria Callas kaunisti näyttämöä ja puvut ovat muodin huippunimien suunnittelemia. Oopperatalon museossa pääsee tutustumaan La Scalan loisteliaaseen historiaan. Arvokkaat kokoelmat sisältävät muun muassa vanhoja soittimia ja esiintymispukuja. Samalla voi päästä kurkistamaan itse teatteriin, mikäli meneillään ei ole harjoituksia tai esityksiä.

Via Danten pohjoispäässä kohoava Sforzescon linna on yksi Milanon mahtavimmista rakennuksista. Oikeastaan linna koostuu joukosta linnoituksia ja torneja, joiden historia juontaa 1400-luvulle saakka. Linnan salien kokoelmissa on nähtävillä muun muassa maalaus- ja veistotaidetta, yksi merkittävimmistä aarteista on Michelangelon viimeiseksi jäänyt ja keskeneräinen työ ’Pietà Rondanini’.

Joka vuosi sadattuhannet vierailijat jonottavat katsomaan Leonardo da Vincin 1400-luvun lopulla maalaamaa Viimeinen ehtoollinen -freskoa. Maalaus on yksi renessanssin taiteen kulmakivistä ja samalla myös yksi kaupungin tärkeimmistä nähtävyyksistä. Fresko sijaitsee Santa Maria delle Grazien kirkon kappelissa. Lippuvaraus täytyy tehdä etukäteen vähintään muutamaa päivää ennen vierailua.

Muotia ja designia

Milanoa pidetään Italian muodin ja designin keskuksena. Pikemminkin se on yksi maailman muodin pääkaupungeista ja monien huippusuunnittelijoiden kotipaikka: mainittakoon vaikkapa Armani, Prada, Versace, Dolce & Gabbana, Missoni ja Ferré.

Muotiteollisuus on edelleen kaupungin nopeimmin kasvava ala, eikä voi olla näkymättä katukuvassa, joka vilisee kalliita liikkeitä, tyylikkäitä vaatteita ja kauniita ihmisiä. Neljästi vuodessa Milanon muotiviikkojen aikaan kaupungin valtaavat muodin ammattilaiset, mallit, toimittajat ja valokuvaajat. Tuolloin voi vaatimattomammankin majapaikan löytäminen kaupungista muodostua haasteeksi.

Ei liene yllätys, että muodin pääkaupunki on todellinen shoppailijan paratiisi. Huippumuoti ei ole täällä yhtään sen halvempaa kuin muuallakaan, mutta vaatteiden ostamisessa on silti omanlaista hohtoa.

Via Montenapoleonen ympärille sijoittuvan Quadrilatero d’Oron, neljän korttelin muodostaman ”kultaisen suorakulmion”, varrelta löytyvät kaikki muodin kansainväliset nimet. Jos kukkaro ei kestä kallista makua, on pelkkien ikkunaostosten tekeminen kuuluisien putiikkien keskellä jo elämys.

Onneksi Milanossa on monia varasto- ja alennusmyymälöitä, joista voi saada edellisen sesongin muotia, lievästi virheellisiä merkkituotteita tai hajakokoja 30–50%:n alennuksella. Kannattaa hyödyntää italialaisen shoppaajan kolmea vinkkiä: sconti (alennukset), saldi (alennusmyynti) ja spacci (alennusmyymälät ja outletit).

Design on Milanossa yhtä merkittävä asia kuin muoti, tekiväthän kuuluisat muotoilijat aikoinaan kaupungin tunnetuksi. Italialainen kauneudentaju on käsite, ja teollinen muotoilu huippuluokkaa, ajatellaanpa vaikka autoista Ferrareita, Lamborghineja, Alfa Romeoita tai Alessin suunnittelemia taloustavaroita. Jos Ferrari ei mahdu budjettiisi, kannattaa silti harkita jonkin tyylikkään keittiövälineen, kodintavaran tai valaisimen ostoa.

Ruokaa, juhlia ja musiikkia

Milano on monella tavalla moderni, miltei epäitalialainen kaupunki, mutta sen ruokakulttuuri vaalii perinteitä. Milanolainen ruoka pyrkii noudattelemaan oman maakuntansa talonpoikaistraditiota, jonka mukaan huomio pidetään ruoan ulkonäön sijaan sen maussa. Perinteisiä milanolaisia ruokia ovat muun muassa risotto a la Milanese ja panettone-sitruunakakku.

Ruokaa rakastavassa Italiassa ravintolan hinta ei kerro paljoakaan ruoan laadusta. Huokea osteria tai trattoria saattaa tarjota yhtä laadukasta syötävää kuin hieno ravintola. Ja luonnollisesti aivan ydinkeskustassa sijaitsevat ravintolat ovat täälläkin kalliimpia, kuin muualla kaupungissa.

Kello kuuden ja yhdeksän välillä illalla on monilla kahviloilla ja baareilla happy hour, jolloin juomat maksavat 5-7 euroa, ja samaan hintaan kuuluu lihaa, kalaa ja pastaa sisältävä yltäkylläinen seisova pöytä. Tämä on hyvä ja edullinen tapa nauttia illallinen.

Iltamenoihin soveltuu hyvin Naviglin alue kaupungin eteläosassa. Eteläinen Milano kanavineen on muutettu vilkkaaksi illanviettoalueeksi, missä on paljon ravintoloita, pizzerioita, baareja, pubeja ja hienoja kauppoja.

Aivan keskustassa on parasta suunnata Corso Comon alueelle. Yöelämä kaupungissa on omaa luokkaansa. Italialaiset rakastavat koristautumista ja näyttäytymistä, mutta muodin ja kauniiden ihmisten mekassa tämä viedään äärimmilleen. Pääsääntöisesti baareissa ja yökerhoissa ihmiset ovat pukeutuneet todella tyylikkäästi.

Mikäli ooppera kiinnostaa, on ilta La Scalassa unohtumaton elämys. Elokuuta lukuun ottamatta La Scalassa pyörii teatteri-, baletti- ja konserttiesityksiä ympäri vuoden. Liput kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen, sillä ne ovat kovin suosittuja.

Forza Milano!

Jalkapallo on italialaisille henki ja elämä. Jännittävä calcio- eli jalkapallo-ottelu Milanon vaikuttavalla San Siron stadionilla tuottaa huvia kaikenikäisille urheiluhulluille. Ja koska Milanolla on kaksi A-sarjan joukkuetta, Inter ja AC Milan, mahdollisuudet nähdä huippuluokan ottelu ovat erinomaiset.

Peliaikataulut kannattaa tarkistaa etukäteen joukkueiden nettisivuilta. Urheiluhenkisiä matkaajia saattaa myös kiehtoa Italian F1-osakilpailu, joka ajetaan joka vuosi syyskuussa läheisellä Monzan moottoriradalla.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN MILANOSSA

Lennot, majoitus ja liikkuminen Milanossa

Suoria lentoja Milanoon Helsingistä ja Tampereelta

Lentotarjonta Milanoon on Suomesta varsin hyvä. Suoria lentoja on sekä Helsingistä että Tampereelta. Milanossa on kolme lentokenttää, Malpensa, Linate ja Bergamo. Lentoa etsiessä kannattaakin tarkistaa, mille kentälle lento saapuu ja millaiset ovat yhteydet keskustaan.

Milanon majoitustarjonta

Milano on suosittu matkakohde ja majoitustarjontaa on niin määrän kuin laadunkin suhteen laidasta laitaan.

Halvimpien hostellien laatu ei päätä huimaa, mutta kaupungista on helppo löytää hyvätasoinen hotelli kohtuullisella hinnalla, vaikka kaupunki muutoin kuuluukin Italian kalleimpiin.

Varaa majoitus etukäteen, niin säästyt etsinnältä paikan päällä.

Liikkuminen Milanossa

Vaikka Milano on todellinen suurkaupunki, on se tiiviin keskustansa ansiosta mahdollista hallita jopa jalan. Tunnetuimmat nähtävyydet ja parhaat shoppailupaikat löytyvät nimittäin yllättävän pieneltä alueelta.

Myös metroverkosto on kattava sekä helppokäyttöinen ja moniin muihin suurkaupunkeihin verrattuna hintatasoltaan suhteellisen huokea. Junalla pääsee puolestaan kätevimmin vähän pidemmän matkan päähän.

MILANON NÄHTÄVYYDET

Milanon kuuluisimmat nähtävyydet

Duomoon rauhoittumaan

Duomo, Milanon tuomiokirkko on eittämättä kaupungin tunnetuin nähtävyys. Euroopan toiseksi suurin katedraali kohoaa yli sadan metrin korkeuteen ja hallitsee Milanon keskustaa vaalealla massiivisuudellaan.

Kun pakolliset lomakuvat Duomon ulkopuolelta on otettu, kannattaa ehdottomasti siirtyä sisätiloihin. Duomon kynttilämeressä unohtaa helposti olevansa miljoonakaupungin keskustassa, vaikka matkailijoita pareveileekin ympärillä sankoin joukoin. Vasta sisällä ymmärtää myös katedraalin suuruusluokan: tilaa on jopa 40 000 ihmiselle.

Komeiden maisemien metsästäjän kannattaa sen sijaan suunnata Duomon huipulle. Muutamalla eurolla pääsee kipuamaan katedraalin katolle Madonna-patsaan seuraksi. Samalla voi ihailla Duomon näyttäviä torneja sekä lukemattomia veistoksia.

Kulttuuria La Scalassa

Duomolta vain muutaman sadan metrin päässä sijaitsee toinen Milanon pakkonähtävyys. Oikaisemalla Galleria Vittorio Emanuelen läpi löydät tiesi kaupungin hengellisestä keskuksesta kulttuurin kehtoon La Scalaan.

Yksi maailman tunnetuimmista ja arvostetuimmista oopperataloista ei ehkä näyttävyydessään vastaa esimerkiksi Sydneyn ja Oslon uudenkarheita kulttuurikeskuksia, mutta La Scalan historia on ainutlaatuinen.

1700-luvun loppupuolella valmistunut oopperatalo on toiminut monien legendaaristen oopperoiden näyttämönä – muun muassa Giuseppe Verdi oli aikoinaan La Scalan hovisäveltäjä.

Parhaiten La Scalan historiaan pääsee tutustumaan vierailemalla oopperatalon yhteyteen sijoitetussa museossa. Näytillä on niin oopperaesityksissä käytettyjä pukuja, maalauksia kuin patsaitakin.

Historiaa Sforzescon linna

Sforzescon linna on Duomon ohella yksi Milanon vaikuttavimmista rakennuksista. Massiivinen linna on peräisin 1300-luvulta, joskin sen varustelua on vuosien saatossa paranneltu useaan otteeseen.

Linnan historia on erittäin mielenkiintoinen. Viscontin hallitisijasuvun rakennuttama linna päätyi 1500-luvulla espanjalaisten käsiin. Sen jälkeen vallan ottivat käsiinsä itävaltalaiset, jotka menettivät sen kuitenkin Napoleonilla – vain palatakseen sinne parinkymmenen vuoden jälkeen. Lopulta 1800-luvun loppupuolella milanolaiset saivat linnansa takaisin.

Linnavierailulla on mahdollista tutustua tarkemminkin historiankulkuun, mutta nähtävää riittää muussakin mielessä. Linnan tornit ja muurit sekä sen edustalla sijaitseva, Napoleonin rakennuttama suihkulähde ovat kauniita. Lisäski keskustornista avautuu näkymä Duomolle Via Dantea pitkin.

MILANON PARHAAT

Milanon kuuluisa oopperatalo

Tunnetuimmat nähtävyydet

  1. Duomo
  2. La Scala
  3. Galleria Vittoria Emanuele
  4. Sforzescon linna
  5. Viimeinen ehtoollinen

Lisätietoa

Visit Milano – Milanon virallinen matkailusivusto

Teksti: Hanna Ahonpää, Kalle Jokinen
Kuvat: Flickr / suvodeb, Flickr / ScriS www.scris.it, Flickr / LHOON, Flickr / alex ranaldi, Flickr / John Picken

Päivitetty: 5.2.2015

Italia: Lue lisää kohdeoppaita

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

2 kommenttia

Viimevuosina Milano alkaa kiilata turistimäärissä perinteisempien Rooman ja Firenzen tasolle. Kaupunki onkin panostanut turismiin huomattavasti, ja viimevuotisen EXPO:n myötä tapahtumia, tekemistà ja näkemistä riittää! Myös suomalaisten tarjoamat palvelut ovat lisääntyneet, nykyisin löytyy jopa leipomo, sekä Settimo Cielon lisäksi toinen suomalaisen ylläpitämä B&B La Casa del Duca, Centrale aseman vieressä. Milano on ehdottomasti tutustumisen arvoinen kaupunki!

Tosi hyvä tietopaketti, en osaisi Milanossa pitkään asuneena kirjoittaa paremmin! Majoituksen suhteen kannattaa ottaa silmäys Tripadvisor:iin, aika helpolla pääsee kärryille millainen majoitus todellisuudessa oli käyttäjien näkökulmasta. Suomalaista palvelua saa mm. B&B Il Settimo Cielossa, joka on loisto ratkaisu perheille, pikku porukoille tai pariskunnille.