WPDEV!!

Firenze huokuu renessanssin romantiikkaa

Kohdeopas: Firenze

Kuva:
Toscanan upeat kulttuurikaupungit

Uskomattomia taideaarteita, ostoksia ja vilkasta italialaista kaupunkielämää. Firenzeä kutsutaan yhdeksi suositun Italian kauneimmista kaupungeista. Aikoinaan sitä hallinneen Medicin suvun perintö näkyy edelleen, ja turistille Firenze on kuin suuri ulkoilmamuseo ympäri kaupunkia kohoavine historiallisine rakennuksineen, patsaineen ja taideteoksineen.

FIRENZE MATKAKOHTEENA

Firenzen kuuluisa silta

Taidetta ja renessanssin loistoa

Firenze sijaitsee Toscanassa Italiassa keskiosassa ja on tunnettu ennen kaikkea taiteesta. Tärkeimpiä nähtävyyksiä ovat muun muassa yksi maailman suurimmista kirkoista Santa Maria del Fiore, Arno-joen ylittävä Ponte Vecchion silta, Uffizin taidemuseo sekä Michelangelon Daavid-patsas. Kaupunki kerääkin vuosittain useita miljoonia matkailijoita ihailemaan renessanssin ajan taideaarteita.

Firenzen lomalla hyvät kengät, vesipullo sekä kärsivällisyys ovat tarpeen, sillä useisiin turistikohteisiin joutuu jonottamaan pahimmillaan jopa tunteja ellei varaa lippuja etukäteen. Jos haluaa nähdä kaikki tärkeimmät taideaarteet, Firenzelle kannattaa varata useampi päivä. Viikon loman aikana nähtävyydet ehtii kiertää rauhassa sekä levätä välillä ihanissa italialaisissa kahviloissa.

Ostoksia ja liikenneruuhkia

Taide-elämysten lisäksi Firenze tarjoaa myös paljon hyviä ostosmahdollisuuksia. Sstoskaupunkina se ei ole aivan Milanon tai Rooman veroinen, mutta euroista pääsee taatusti eroon ja luottokorttilasku kasvaa. Hintatasoltaan kaupunki vastaa eurooppalaista keskitasoa.

Firenze on kaupunkikohde, joka sopii hyvin pariskunnille ja kaveriporukoille. Perheillekin löytyy kyllä tekemistä, mutta pienet lapset eivät välttämättä saa lomasta kovinkaan paljon irti. Myös liikenne on erittäin vilkasta, ajoittain jopa kaoottista, ja jalkakäytävät ovat kapeat, joten rattaiden kanssa on vaikea liikkua.

Keskikesällä kuumaa ja kosteaa

Etenkin kesällä kaupungissa on todella paljon turisteja. Keskikesällä voi olla myös hyvin kuumaa ja kosteaa. Parhaimmillaan Firenze onkin keväällä ja syksyllä, jolloin sää on miellyttävän lämmin ja turisteja aavistuksen vähemmän.

Sateita kaupungissa voi tulla ympäri vuoden, mutta eniten talvella, jolloin lämpötila voi laskea myös pakkasen puolelle.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN FIRENZESSÄ

Lennot, majoitus ja liikkuminen Toscanassa

Lennolla joko Firenzeen tai Pisaan

Firenzeen voi lentää suoraan Finnairilla ja välilaskulla useiden Euroopan kaupunkien kautta. Lentohinnat vaihtelevat keskimäärin noin 200-500 euron välillä. Lentokenttä sijaitsee noin viiden kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Kentältä on bussiyhteys keskustaan.

Perille pääsee helposti myös lentämällä noin 80 kilometrin päässä olevaan Pisan kaupunkiin ja jatkamalla junalla Firenzeen. Junayhteydet myös muualta Italiasta ovat hyvät, joten lennot voi ottaa esimerkiksi Roomaan tai Bolognaan ja jatkaa matkaa junalla.

Erilaisia majoitusvaihtoehtoja kaupungista löytyy runsaasti aina loistohotelleista halpoihin hostelleihin. Hinnat vaihtelevat majoituksen tasosta riippuen ollen suunnilleen Suomen tasoa.

Kävellen näkee eniten

Paras tapa liikkua Firenzessä on kävellen. Keskusta-alue on kohtuullisen pieni, joten nähtävyyksiä ja katujen ihmisvilinää näkee parhaiten kulkemalla omin jaloin.

Julkinen liikenne hoituu busseilla ja takseilla. Bussilippuja voi ostaa muun muassa kioskeista tai Piazza Stazionella olevasta lipunmyyntipisteestä. Lippuja saa tasarahalla myös suoraan kuljettajalta, mutta se tulee huomattavasti kalliimmaksi kuin ennakkoon ostettu lippu.

FIRENZEN NÄHTÄVYYDET

Firenzen kuuluisimmat nähtävyydet

Uffizissa Italian taiteen helmet

Uffizin taidemuseo on yksi maailman hienoimmista ja pitkistä jonoista huolimatta siellä kannattaa vierailla. Lipun voi ostaa ennakkoon, jolloin välttyy jonottamiselta.

Museo on kooltaan valtava ja yhdellä käynnillä ehtii nähdä vain pienen osan koko valtavasta kokoelmasta. Kannattaakin suunnitella etukäteen, mitkä teokset haluaa ehdottomasti nähdä. Kokoelmista löytyy muun muassa Michelangelon, Raffaellon, Botticellin ja lukuisien muiden taiteen suuruuksien teoksia.

Kauppa käy Ponte Vecchiolla

Arno-joen ylittävä Ponte Vecchion silta kuuluu Firenzen nähtävyyksiin erikoisen arkkitehtuurinsa ansiosta. Sillan päälle on rakennettu taloja, joissa kauppaa tekevät tätä nykyä lukuisat jalokivi- ja korukauppiaat.

Silta on rakennettu 1300-luvulla ja se on selvinnyt muun muassa tulvista ja sodista. Ponte Vecchio oli ainoa Firenzen silta, jota saksalaiset eivät tuhonneet Toisessa maailmansodassa.

Santa Maria del Fiore eli Duomo mykistää suuruudellaan

Keskellä Firenzeä kohoaa yksi maailman suurimmista kirkoista Santa Maria del Fiore eli Duomo. Ulkopuolelta Duomoa peittää vaaleanpuna-vihreä-valkoinen marmori, joka jo itsessään on typerryttävä ilmestyessään näkökenttään kadunkulman takaa. Myös kirkon koko mykistyttää katsojansa ja maan tasalta onkin vaikea tajuta Duomon suuruutta.

Daavid-patsas on Galleria dell’Accademian vetonaula

Galleria dell’Accademiaan tullaan katsomaan ennen kaikkea Michelangelon kuuluisaa Daavid-patsasta, jonka nähdäkseen voi joutua jonottamaan useita tunteja paahtavassa helteessä. Aikaa ja hermoja säästääkseen lippu kannattaakin varata etukäteen, jolloin välttyy jonottamiselta.

Daavid-patsas on kuitenkin vaikuttava ja ehdottomasti näkemisen arvoinen. Galleriassa on myös paljon muita upeita taideteoksia Firenzeläisiltä taiteilijoilta.

Lisätietoja

Firenzen kaupungin matkailusivut
Uffizin taidemuseo

Teksti: Suvi Huttunen
Kuvat: Flickr / Tavallai, Flickr / jmenard48, Flickr / hotelkursaal&ausonia, Flickr / Eusebio Commons

Päivitetty: 1.3.2016

Italia: Lue lisää kohdeoppaita

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

2 kommenttia

Jos et ole käynyt Firenzessä, et tunne ainakaan taidehistoriaa…..näin voisi sanoa, sillä sellaisen unohtumattoman vaikutuksen teki Uffici. Et tosissaan tunne Italiaakaan, sillä Toscana on nähtävä myös. Kaupunki on muutenkin viehättävä ja paljon antava. Opaskirja tulee opiskella hyvin, silloin kaikki aukeaa mahtavaksi spektaakkeliksi.