Sveitsin roadtrip: Sinivihreä Blausee, lampi kuin sadusta

Pysähdys piskuisella Blauseella, Kandergrundissa, noin 40 kilometriä Interlakenilta lounaaseen, oli odotuksien arvoinen. Paikka toi kovasti mieleeni edellisvuonna roadtripillemme osuneen Blautopfin Saksassa, ja voisin mielelläni ihastella tällaisia järviä tai lähteitä enemmänkin. Haluan myös heti alkuun huomauttaa, että näitä järvikuvia ei ole käsitelty, vaan valot ja värit näkyvät tässä sellaisinaan kuin ne kameraan tallensin.

Jääkaudelta tähän päivään

Blausee on saanut alkunsa noin 50 000 vuotta sitten jääkauden aikana, jolloin Kanderstegin laaksoa koetteli valtava lumivyöry. Laaksoon kasautui jäätä ja jättimäisiä kivia. Jääkauden päättyessä sulava jää ja lumi jätti jälkeensä useita isoja kuoppia ja monttuja, täynnä vettä tottakai. Joet ja virrat ovat vuosien saatossa tasoittaneet näistä useita mutta eivät suinkaan kaikkia – kuten ei ole tapahtunut Blauseelle.

Aivan Blauseen vieressä virtaa joki, mutta se ei ole sidoksissa lampeen, vaikka tämä toki tulisi ensimmäisenä mieleen. Blausee täyttyy ja tyhjenee maanalaisista virtauksista. Koko lammen vesi vaihtuu kokonaan 2-4 päivässä, eikä se lämpene kesälläkään koskaan yli 10 asteen. Sen sijaan talvisaikaan veden lämpötila on noin 6 astetta, joten se ei jäädy koskaan. Vesi on kirkasta ja mineraalirikasta ja tosiaan taianomaisen sinistä, erityisesti auringon pilkistässä.

Lammen alueelle on sisäänpääsymaksu (8 CHF aikuisilta, 4 CHF lapsilta 6-15v) ja sillä pääsee nauttimaan kauniista luontopoluista, leikkipaikasta ja grillausmahdollisuudesta omille eväille. Lisäksi hintaan kuuluu soutelu lammen ympäri oppaan johdolla. Veneen pohjassa on läpinäkyvä pleksi, josta erityisesti lapset tykkäsivät kurkkia alla uivia kaloja. Opas kertoi sekä lammen todellisesta historiasta että vanhasta legendasta, miten lampi on saanut sinisen värinsä. Surulliseen rakkaustarinaan liittyi ainakin kaunis neito, jolla oli kovin siniset silmät ja joka itki silmät päästään lemmittynsä perään.

Muutama tunti vierähti kevyesti alueella ja poislähtiessä kierreltiin vielä hieman viereisiä luontopolkuja, joista osa kulki isojen siirtolohkareiden muodostamien kujien ja tunneleiden läpi. Täysin esteetönkin reitti toki oli mahdollinen.

Lopuksi vielä vinkkinä Blauseen parkkipaikan kupeessa oleva Pizzeria Conventino. Usein tällaiset ”syö täällä tai ole syömättä” -paikat keskellä ei-mitään eivät vakuuta, mutta nyt saatiin kyllä todella hyvät pizzat sekä aikuisille että lapsille. Kannattaa huomioida kuitenkin keskieurooppalaiset aukioloajat, eli iltapäivisin putiikki on kiinni – kerrankin hoksattiin tämä ajoissa eikä jääty nuolemaan näppejämme.

***

Lisätietoja lammesta Blauseen nettisivuilta

***

Tämä juttusarja käsittelee toukokuussa 2019 tekemäämme roadtrippiä Sveitsissä. Kategoriasta ”Matkailu maittain – Sveitsi” löydät kaikki muut sarjan jutut. Tervetuloa mukaan!

***

Blogini löydät myös FacebookistaInstagramistaBloglovinista ja Blogit.fi:stä

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Iida In Translation 28.7.2019 at 12:33

  Onpa upean näköinen paikka! Tuo vesi on kyllä häkellyttävän väristä, näyttää tosi taianomaiselta.

  Toivottavasti tuonne pääsisi vielä joskus! 😊

 • Reply Iina / Iina travels 28.7.2019 at 19:17

  Ihana lampi! Ja tuo veneajelu kuulostaa kyllä kivalta lisältä lammen tutkailuun.

 • Reply Maiju 28.7.2019 at 19:53

  On kyllä huikean näköinen järvi! Myös maantieteellinen historia, eli miten esimerkiksi jokin paikka on muodostunut, on todella kiinnostavaa. Kiinnostavampaa kuin paikalliset myytit ja tarinat. 🙂

 • Reply Sanni/Revontulia repussa 29.7.2019 at 09:57

  Oi vautsi, onpa erikoinen ja hieno luontokohde! 😊

 • Leave a Reply