Turkki

SAVENVALAJIA JA AURINGONLASKUJA – KARUN KAUNIIT AVANOS JA GÖREME

sunnuntai, joulukuu 2, 2018

Avanos, savenvalajien kylä

Kappadokiassa viettämämme ajan asuimme pienessä Avanosin kaupungissa, joka kuuluu  Nevşehirin maakuntaan. Avanos on Kappadokian käsityökeskus. Alueen halki virtaa Kızılırmak joki, jota kutsutaan myös nimellä Punainen joki, koska maaperä alueella on savista ja sävyltään punertavaa. Avanosilla on pitkät perinteet ruukkukeramiikan valmistuksessa ja aluella on lukuisia savipajoja. Savenvalamisen perinne siirtyy suvussa isältä pojalle. Naiset puolestaan valmistavat itämaisia mattoja, joiden valmistuksen salat kulkevat äidiltä tyttärelle. 

Iltaisin, kun päivän yhteinen osuus on takana suuntaamme ystäväni kanssa askeleemme kylille. Avanosin katukuvassa ei voi olla huomaamatta savenvalamisen merkitystä kaupungille. Pieniä savipajoja on joka puolella. Rakennusten seinillä on savesta tehtyjä esineitä. Meidänkin yhteisessä ohjelmassa oli vierailu savipajassa ja näimme käytännössä miten savilohkare muotoutuu taitavissa käsissä ruukuksi. Taitolaji.

Avanosin keskusta on rauhallinen. Melko nopeasti kierretty, vaikka kulutamme aikaa ihmetellen kylän rauhallisuutta, karua kauneutta. Pysähdymme juttelemaan aidan päällä torkkuvalle kissalle. Haemme kaupasta ruokaa koiralle, jonka katse anoo edes pientä suupalaa. Käymme itse syömässä ja parannamme maailmaa. Pimeän jo laskeuduttua lompsimme takaisin hotellille, jossa kohtaamme muuta seuruetta ja parannamme maailmaa vielä vähän lisää heidän kanssaan.

 

IMG_2395

Avanosin katukuvassa näkyi monia savipajoja pikkuisine putiikkeineen.

IMG_2394

IMG_2393

IMG_2383

IMG_2367

IMG_2388

IMG_2379

IMG_2396

 

Iltatunnelmaa Göremessä

Kun Avanosin kylä tuli tutkittua ja meillä oli Kappadokiassa aikaa vielä toinenkin ilta, lähdimme ystäväni kanssa Göremeen. Göreme on Avanosin naapurikylä ja huomattavasti isompi ja vilkkaampi paikka. Göreme on tunnettu ulkoilmamuseostaan, jossa mekin vierailimme heti ensimmäisenä päivänä. Göremeä ympäröivät kalliomuodostelmat ja upeat maisemat. Kylässä on useampi luolahotelli ja olisihan hienoa joskus yöpyä myös sellaisessa.

Avanosista Göremeen on matkaa noin 10km ja me taitoimme matkan taksilla. Mennessä taksi maksoi 35 liiraa ja takaisin Avanosiin tullessamme pulitmme taksikuskille kympin enemmän. Liikennekäyttäytyminen Turkissa on hurjaa. Istuimme matkalla Avanosista Göremeen taksin takapenkillä ja katselimme miten kuski kaahasi eteenpäin. Hetken kuluttua tienvarressa viittoili poliisi ja pysäytti taksin. Emme tietenkään ymmärtäneet mistä oli kyse, mutta ajattelimme, että poliisi nuhteli kuskia ylinopeudesta. Poliisi vilkaisi meitä takapenkille, kysyi mistä ollaan, toivotti tervetulleeksi Turkkiin ja niin matka jatkui.

Jäimme pois Göremen keskustassa.  Paikka näytti vilkkaalta. Katujen varsilla oli matkamuistomyymälöitä, ravintoloita ja erilaisia retkiä, mm. kuumailmapallolentoja kauppaavia yrityksiä. Olisi ollut mukava testata mihin hintaan täältä olisimme saaneet kuumailmapallolennon, mutta emme rohjenneet jäädä kyselemään hintoja peläten, että juuttuisimme siihen kojulle loppuillaksi. Tiedättehän, nämä kauppiaat osaavat olla joskus sitkeitä. Sitäpaitsi matkamme jatkuisi seuraavana aamuna takaisin Antalyan rannikolle, eli emme olisi enää ehtineet millekään retkelle.

Heti jäätyämme pois taksista minun ja ystäväni huomio kiinittyi kylän yläpuolella kohoaviin kalliomuodostelmiin ja siellä jossain horisontissa näkyi tasanne, jossa oli ihmisiä. Yhdestä suusta taisimme tokaista: ”Mitenkäs tuonne pääsee?” Olemme vitsailleet, että joskus vielä nämä on ne meidän kuuluisat viimeiset sanat. Eihän siinä muutakuin tuumasta toimeen ja etsimään reittiä ylös. Epäilemättä sieltä olisi hienot näkymät.

Reitti löytyi melko helposti ja ei aikaakaan kun huomasimme olevamme siellä yläilmoissa, sopivasti auringonlaskun aikaan vieläpä. Tuo tasanne oli ihan nimetty auringonlaskun kuvauspaikaksi joten eipä ihme, että siellä ihmisiä parveili tähän aikaan päivästä. Huikean hienot näkymät sieltä oli! Istuimme kivetyksillä stalkkaamassa kylän elämää. Paikallisia työn touhussa. Lapsia juoksentelemassa ylös, alas kylätiellä. Nuoriapareja käsi kädessä tuijottamassa auringonlaskuun. Irrallaan kulkevia koiria vartioimassa reviiriään. Rakennustyömiehiä, jotka kuokka kädessä kaivoivat uutta huoneistoa läheiseen luolahotelliin. Ja meitä turisteja, jotka emme tienneet minne olisimme ensimmäiseksi suunnanneet kameramme näissä ainutlaatuisissa maisemissa.

 

IMG_2706

IMG_2707

IMG_2675

IMG_2684

IMG_2683

 

IMG_2782

IMG_2767

IMG_2759

IMG_2698

IMG_2762

 

Ilta Göremen yläpuolella maisemia katsellen oli viimeinen iltamme Kappadokiassa ja täytyy sanoa ettei paljon upeimpiin näkymiin voi Kappadokian kierrosta päättää.

Seuraa blogia: Facebook / Twitter/ Instagram

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Piyya sunnuntai, joulukuu 2, 2018 at 18:04

  Noissa kuvissa on jotain ihanaa, tunnelmallista ja tuttua, vaikka en tuolla ole ollutkaan. Kivoja tunnelmia tuolta teidän reissulta olet välittänyt. Mitenkähän meikäläisen käy kun seuraavan kerran tuollaista reissua tarjotaan 😱

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi sunnuntai, joulukuu 2, 2018 at 18:13

   Siitä vain reissua varaamaan, kun seuraavan kerran on myynnissä sopuhintaan. 😀 Kiitos kommentistasi, mukava kuulla, että tunnelma välittyy kuvista!

 • Reply sari/ matkalla lähelle tai kauas sunnuntai, joulukuu 2, 2018 at 18:30

  Ihania kuvia. Annat erilaista näkökulmaa alueesta. Se on kiva asia. Ja rohkeutta siihen, että kannattaa poiketa ryhmästä omalle polulle! Aika näyttää tuleeko tuonne toteutettua omatoiminen matka, jolloin voisi esim yöpyä noissa luolissa vai tartunko tuohon edulliseen hintaan ja teen samanmoisen reissun kuin te.

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi sunnuntai, joulukuu 2, 2018 at 20:28

   Kiitos Sari! Juu ryhmästä tosiaan kannattaa poiketa, vieläpä kun aikaa siihen oli erittäin hyvin. Kappadokia on ihana ja tutkimisen arvoinen, olipa sitten millaisella matkalla hyvänsä. 🙂

 • Reply Päivi/KultturelliMatkalaukussa maanantai, joulukuu 3, 2018 at 21:49

  Vaikuttaa mielenkiintoiselta ja jollain tapaa menneen maailman paikalta. Varsinkin nuo luola-asunnot tuntuvat aika eksoottisilta, aika jännittävä kokemus olisi yöpyä luolassa. Hienoja kuvia!

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi tiistai, joulukuu 4, 2018 at 23:09

   Useamman kerran vitsailimme, että aivan kuin olisimme tipahtaneet keskelle Kiviset ja Soraset -maailmaa. 😀 Kyllä sellaista menneen ajan tunnelmaa monessa paikassa oli. Silti niin kiehtovaa ja kaunista! Kiitos kommentistasi!

  Leave a Reply