Turkki

MITÄ MAKSOI, MITEN MENI? – YHTEENVETO KAPPADOKIAN KIERTOMATKASTA

sunnuntai, marraskuu 18, 2018

Kappadokian kiertomatka kiehtoo ja kiinnostaa, eikä vähiten naurettavan halvan hintansa vuoksi. Voiko 129 eurolla saada viikon matkan Turkkiin, Kappadokiaan, niin että matkalla kaikki toimii, asutaan hyvissä hotelleissa eikä lisäkustannukset nouse pilviin. Tässä täytyy olla jokin koira haudattuna. Mikä, siitä olen saanut muutamia kyselyjä lukijoilta. Vaikka juttuja Kappadokian matkalta on vielä tulossa, päätin tässä vaiheessa kertoa käytännön asioista, miten matka meni, missä asuttiin, syötiin ja kannattiko esimerkiksi lisäpaketteja ostaa matkan kylkeen. Jos et ole lukenut aikaisempia postauksiani matkalta, johdantoa siihen millaisella matkalla olen ollut löytyy tästä.

IMG_2315

Maisemia Kyyhkyslaaksoon.

 

Mitä lisäpaketteja meille myytiin (tai yritettiin myydä)

Matkan hintaan ei sisältynyt ruokia (paitsi aamupala), opastuksia nähtävyyksillä tai valinnaisia retkiä. Meitä oli lentokentällä vastassa Deturin opas, joka oli turkkilaissyntyinen mies. Hän puhui suomea. Mukana matkalla oli myös auktorisoitu englanninkielinen opas. Heti matkan alkuun Deturin opas, Muhittin, kertoi myynnissä olevista lisäpaketeista. Kaikkein intensiivisemmin kaupattiin Basic-peruspakettia hintaan 175 euroa. Siihen kuului sisäänpääsymaksut maksullisille nähtävyyksille sekä molempien mukana olevien oppaiden opastus näillä nähtävyyksillä. Lisäksi pakettiin kuului buffet-päivällinen hotelleissa, joissa majoituimme matkan aikana. Juomat eivät kuuluneet hintaan. Peruspaketin lisäksi myytiin lounaspakettia hintaan 65 euroa. Siihen kuului lounas viitenä päivänä. Näiden lisäksi myynnissä oli vielä VIP-paketti hintaan 279 euroa. Se piti sisällään peruspaketin sekä pääsymaksut turkkilaiseen iltaan (38€), pyörivien dervissien shown (28€) ja käynnin Antalyan akvaariossa (38€). Valehtelisin jos väittäisin, ettei pakettien myyntiin liittynyt minkäänlaista painostusta.

 

IMG_2292

Göremen ulkoilmamuseo

 

Ruokailut

Itse ostin lounaspaketin, joka piti sisällään lounaan viitenä päivänä. Juomat eivät kuuluneet hintaan. Yhdelle lounaalle hintaa tuli siis 13 euroa. Ellei ostanut lounaspakettia, lounas kyseisessä paikassa missä söimme maksoi 15 euroa. Kannattaa huomioida, että lounas ei kuulunut peruspakettiin. Lounaaseen oli varattu aikaa yksi tunti. Lounaspaikkamme olivat sijainniltaan sellaisia, että ihan vieressä ei ollut mitään toista paikkaa missä olisi voinut syödä. Toki jotkut olivat löytäneet ruokaa meidän lounastaukojen aikaan, mutta moni turvautui myös välipalaan jota oli varannut mukaan evääksi.

Lounaaseen kuului alkuruoka, pääruoka ja jälkiruokana tarjoiltiin hedelmä. Yhdessä paikassa ruokailimme kaksi kertaa, bussimatkalla Antalyasta Kappadokiaan pysähdyimme Konyassa ja pysähdyksen yhteydessä oli myös lounastauko. Samassa paikassa pysähdyimme lounaalle paluumatkalla. Ei lounaat mitään Michelin tasoa olleet. Ihan hyviä peruslounaita. Paras oli viimeinen lounas, joka syötiin Antalyassa Red & White nimisessä paikassa meren rannalla. Paikka oli kaunis, rauhallinen ja ruoka oli erittäin maistuvaa. Täällä sai myös valita söikö kanaa vai kalaa.

Peruspaketin ostaneet olivat oikeutettuja buffet-päivälliseen hotellissa. Myös päivällisen pystyi ostamaan erikseen. Kappadokian hotellissamme se maksoi 25 euroa. Tullessamme Kappadokiasta takaisin Antalyan rannikolle majoituimme Belekissä ja siellä buffet-päivällinen maksoi hotellissa erikseen ostettuna ainoastaan 10 euroa. Itse ostin päivällisen Belekin hotellissa toisena iltana ja se oli todella runsas ja hyvä. Myös Kappadokian hotellin buffet oli ryhmäläisten mukaan erittäin hyvä.

 

IMG_2618

Kokki halusi esitellä turkkilaisen kebabin valmistusta. Lounastauko Dede Efendi Kaya ravintolassa Kappadokiassa.

IMG_2948

Viikon paras lounas syötiin täällä. Red & White Antalya.

IMG_2941

Red & White Antalyassa.

 

Sisäänpääsymaksut ja opastukset nähtävyyksillä

Sisäänpääsymaksut maksullisille nähtävyyksille ja mukana olevien oppaiden opastus näissä paikoissa kuului niille, jotka olivat ostaneet peruspaketin. Itse halusin käydä katsomassa nähtävyydet, vaikka en peruspakettia ostanutkaan, joten ostin nähtävyyksille liput erikseen kunkin paikan lippuluukulta. Ensimmäinen yllätys tuli jo Konyassa, Mevalana museossa. Ei pääsymaksua. Göremen ulkoilmamuseossa vieraillessamme maksoin pääsymaksua 45 liiraa eli noin 7-8 euroa. Kaikki ne laaksot, joissa Kappadokiassa vierailimme olivat ilmaisia. Paluumatkalla vierailimme maanalaisessa kaupungissa, jonne pääsymaksu oli 10 liiraa. Karavaaniseraljiin olisi ollut pääsymaksu, mutta lipunmyyjä oli ilmeisesti kahvitauolla ja näin ollen kukaan ei ollut perimässä meiltä mitään pääsymaksua sinne. Paikkahan oli kaikenlisäksi remontissa ja tuijottelimme vain hetken aikaa sisäpihaa ja niitä muutamia rakennuksia jotka sisäpihaa ympäröivät todetaksemme, että paikka on remontissa. Sen jälkeen poistuimme joten en nyt ihan olisi sillä hetkellä pitänyt paikkaa minkään pääsymaksun arvoisenakaan. Mutta siis yhteensä 55 liiraa maksoin sisäänpääsymaksuja ja kävin kaikissa nähtävyyksissä, jotka ohjelmassa olivat. Euroissa pääsymaksut jäävät alle kympin.

Opastukset näillä nähtävyyksillä minulle eivät luonnollisesti olisi kuuluneetkaan, mutta eipä niitä olisi ollut vaikka olisin ostanut millaisen lisäpaketin. Tämä asia on nyt se kaikista isoin harmitus ja hämmennyksen aihe koko reissussa. Monessa eri tilanteessa meille kävi selväksi, että peruspaketin ostaneille kuuluu molempien mukana olevien oppaiden opastus maksullisilla nähtävyyksillä. Se lukee Deturin sivuilla, se luki meille jaetussa ohjelmassa. Mitä tekee meidän oppaat? Näyttävät mistä mennään sisään, mistä ostetaan mahdollinen pääsylippu ja mistä ja milloin lähdetään pois.  Sen aikaa kun me pyörimme nähtävyyksiä ihmettelemässä, olivat oppaat useinmiten jossain bussin luona odottelemassa, tai pyörähtivät alueella pikaisesti opastamatta kuitenkaan mitään. Maanalainen kaupunki oli kaiketi ainoa paikka, jossa he kiersivät meidän mukana sen kierroksen, joka maan uumenissa tehtiin. Göremen ulkoilmamuseossa otettiin yhteiskuva peruspakettilaisten ja oppaiden kesken todisteeksi, että paikalla sentään on oltu yhdessä ja tätä kuvaa sai ostaa sitten matkan aikana.

Oppaiden käytös oli muutenkin hyvin hämmentävää. Deturin opas, suomea puhuva Muhittin hoiti suurimman osan puhumisesta. Bussimatkoilla katsoimme Turkin karttaa ja maan jakautumista eri alueisiin. Kuulimme myös yleisiä asioita tämän päivän elämästä Turkissa. Englanninkielinen opas avasi ensimmäisen kerran suunsa vasta paluumatkalla Kappadokiasta Antalyaan ja puhuikin sitten hyvän tovin. Tämä oli hänen ainoa ”esiintymisensä” ja puheenvuoronsa koko matkalla. Hän oli kaikinpuolin sympaattisen oloinen kaveri, emme ymmärtäneet miksi hän ei ollut enempää äänessä. Hänellä oli selvästi valtavasti tietoa ja viikon aikana hän olisi voinut kertoa meille paljon enemmän esimerkiksi nähtävyyksistä, ja ylipäänsä Turkin valtiosta. Olimme etukäteen ymmärtäneet asian niin, että englanninkielinen opas hoitaa puhumisen, opastuksen ja Deturin suomenkielinen opas kääntää opastuksen suomeksi. Näin ei missään tapauksessa ollut.

Deturin opas, Muhittin osasi olla hyvin mukava, mutta myös erittäin tyly. Joskus, kun joku kysyi häneltä asioista, vastasi hän vain ettei tiedä. Jonkun laakson nimen alkuperää kysyttäessä, vastasi hän ettei tuntenut nimen keksijää. Välillä hän vaikutti jopa vihaiselta. Matkan ohjelmaan kuului vierailut mattokutomossa, savipajassa sekä Antalyan puolella vierailut nahka- ja kultasepänliikkeissä. Olimme huonoja turisteja ja kauppa kävi meidän osaltamme näissä liikkeissä huonosti. Aivan silminnähden opas Muhittin oli näreissään tästä. Sanoi, että tälläiset halpamatkat lopetetaan, turisteilla pitää olla rahaa! Myös tippikäytännöstä Muhittin muistutti ahkeraan. Korosti kovasti sitä miten osa hänen palkastaan tulee Deturilta ja osan maksamme me tipin muodossa. Ymmärrän tippikäytännön enkä missään nimessä kritisoi sitä, mutta olen ymmärtänyt, että sitä annetaan hyvästä palvelusta.

Kaikki tämä oli hyvin hämmentävää. Loppumatkasta Muhittin pahoitteli jos on joskus vaikuttanut tylyltä. Tälläisen bussilastillisen kaitseminen on kuulemma raskasta.

 

IMG_2311

IMG_2337

Kyyhkyslaakson maisemissa.

IMG_2331

 

Missä majoituimme?

Matkan hintaan kuului majoitus kahden hengen huoneissa 4-5 tähden hotelleissa, jotka vaihtuivat matkan aikana. Yksin majoittuva maksoi huoneestaan hitusen enemmän. Aamupala kuului hintaan.

HOTELLI CENDER, Antalya

Ensimmäisen ja viimeisen yön majoituimme samassa hotellissa Antalyassa, josta matka alkoi ja päättyi. Hotelli Cender jäi meille oikeastaan aika vieraaksi, koska se toimi vain yhden yön pysähdyspaikkana mennen tullen. Mennessä olimme perillä lauantai-iltana ja matka Kappadokiaan jatkui varhain seuraavana aamuna. Kotiinlähdön aikaan saavuimme hotellille niinikään illan hämyssä ja kotimatka alkoi jo aamuyöllä kohti lentokenttää ja aikaista aamulentoa.

Cender on jo hiukan vanhempi, paikallisen luokituksen mukaan neljän tähden hotelli. Yleistä kuluneisuutta oli nähtävillä. Huoneet olivat siistit, mutta aavistuksen verran tunkkaista hajua leijaili nenään. Nettiyhteys oli monimutkaisen näppäilyn takana, eikä toiminut hyvin kuin hotellin yleisissä tiloissa. Hotellien aamiaiset yleisesti tuntuivat koostuvan hedelmistä ja juustoista. Leikkeleitä oli tarjolla jonkinverran. Jugurtteja, hunajaa ja marmeladeja sekä tietenkin kahvi, tee ja leivät. Cenderin aamupala oli aivan hyvä ja riittävä, joskaan ei reissun paras.

Sijainniltaan hotelli oli hyvällä paikalla ja huoneista oli upeat näkymät merelle. Sijainti ei ollut mitenkään syrjäinen ja lähistöllä oli useita marketteja ja ravintoloita. Ensimmäisenä iltana vaihdoin myös rahaa lähikadulta löytyneessä rahanvaihtopisteessä. Matkamme hotelleista Cender oli sijainniltaan kaikista eniten ”ytimessä”, mutta toisaalta ehdimme olla täällä niin vähän aikaa, ettei tässä kohtaa olisi ollut mitään mieltä viedä meitä jonnekin kymmenien kilometrien päähän syrjäisempään hotelliin. Saapuessamme tähän oli nopea tulla ja tästä oli nopea lähteä aamuyöllä kohti lentokenttää.

 

IMG_3036

Hotelli Cenderissä Antalyassa majoituimme matkamme aluksi ja päätteeksi.

IMG_3037

IMG_3026

 

SUHAN CAPPADOCIA HOTEL & SPA

Koko Kappadokiassa viettämämme ajan (3 yötä) majoituimme Suhan Cappadocia Hotel & Spa:ssa. Hotelli oli paikalliselta luokitukseltaan viiden tähden hotelli. Hieno, tyylikäs hotelli. Huoneet olivat siistit. Aamupalasali oli niin tilava, että sinne olisi voinut vaikka eksyä. Täällä oli myös ehkä kaikkein ruhtinaallisin aamiainen. Myös illalliskattaus oli ryhmäläisten mukaan varsin hyvä ja runsas. Illallinen erikseen ostettuna maksoi 25 euroa.

Spa-osastoon en itse käynyt tutustumassa, mutta kuulin siitä kehuja heiltä jotka kävivät. Puutarhassa oli uima-allas, joka uskoakseni kesäkuukausina on suuressa suosiossa. Hotelli sijaitsee Avanosin kaupungissa, rauhallisen sivukadun varrella. Hotelli ei ollut mitenkään erityisen syrjässä, lähin keskusta oli Avanosin kylä, jonne käveli noin 15 minuutissa ja taksilla matka ei varmasti suuriin hintoihin tullut. Suurempi keskusta, josta löytyy enempi kauppoja ja ravintoloita on noin 10km päässä sijaitseva Göreme. Netti toimi täälläkin ajoittain kehnosti. Tykkäsin itse tästä hotellista kovasti.

 

IMG_2663

IMG_2669

IMG_2656

IMG_2657

 

SARP HOTELS BELEK

Keskiviikkona lähdimme Kappadokiasta heti aamupalan jälkeen ajelemaan takaisin Antalyan rannikolle, jossa meillä olisi vielä pari päivää lomaa jäljellä. Moni varmasti oli elätellyt toiveita, että majoittuisimme Antalyassa. Sen sijaan meidät vietiin golffareiden suosimaan Belekiin, josta on Antalyaan vajaan tunnin automatka. Siellä majoituimme kahdeksi yöksi Sarp Hotels Belekiin.

Hotelli oli paikalliselta luokitukseltaan neljän tähden hotelli. Tämän hotellin voi sanoa olleen syrjässä, paitsi jos olisi halunnut viettää ne kaksi päivää golffaten. Belek on pieni, rauhallinen, turistien lomakohteeksi rakennettu kylä. Hotellin lähistöllä oli pari pientä supermarkettia ja hulppea ostoskeskus, mutta muuten shoppailupaikat ja ravintolat löytyivät noin kuuden kilometrin päästä Belekin keskustasta ja jos oikein kunnon cityyn halusi, kannatti lähteä Antalyaan. Hotellin sijainti ei minua henkilökohtaisesti haitannut. Meillä oli koko seuraava päivä aikaa seikkailla vapaasti, kun ohjelmassa oli vapaapäivä. Hotelli oli mukava ja siisti. Jos sää olisi vierailumme aikana ollut otollinen uimiselle ja auringossa lekottelulle, hotellilta löytyi myös allasalueet. Merenrantaan oli matkaa reipas kilometri.

Kun olimme saapuneet hotelliin kaipailimme ystäväni kanssa pientä iltapalaa. Sitä ei kuitenkaan lähialueelta löytynyt joten kävimme kysymässä hotellin respasta eikö mistään tosiaan saisi mitään pientä purtavaa. Tässä vaiheessa seuraamme liittyy samalla asialla pari muutakin naista meidän porukasta. Yllätymme iloisesti kun ystävällinen mieshenkilö respassa vetää tiskin alta listan ja sanoo, että tästä voi tilata ruokaa. Tarjolla oli hampurilaisaterioita ja pitsaa. Taisi olla joitakin suolaisia voileipiäkin. Hinnat eivät päätä huimanneet. Homma toimi ”pitsataksin” tyyliin eli ruoka tuotaisiin meille jostain seudun ravintolasta. Tilasimme iltapalaa, odotimme tovin ja saimme vatsamme täyteen. Seuraavana iltana söimme hotellin ravintolassa päivällisbuffetin, joka maksoi vain 10 euroa. Juomat eivät kuuluneet hintaan joten niistä maksoimme erikseen, mutta silti hinta oli edullinen runsaalle buffetpöydälle.

 

IMG_2840

IMG_2909

 

Summasumaarum – kannattiko lähteä reissuun?

Minulta on kysytty oliko hyvä reissu ja kannattiko lähteä tälläiselle Sulo Vilén -halppismatkalle. Olen vastannut ja vastaan edelleenkin, että aivan varmasti kannatti ja oli hyvä reissu. Miettikää ihmiset, 129 eurolla pääsimme niihin uskomattomiin, jopa epätodellisilta tuntuviin Kappadokian maisemiin. Asuimme kivoissa hotelleissa, nautimme maittavat aamupalat ennen päivän seikkailuja. Meillä oli toki ennakkoluuloja ennen matkaa. Olimme kuulleet ja lukeneet kaikenlaisia juttuja näistä matkoista. Olimme jollain tavalla varautuneita siihen, että puitteet eivät välttämättä ole aina sitä mitä odotamme. Kyllä puitteet tällä matkalla olivat aivan hyvät ja toimivat. Siksi onkin ehkä niin hämmentävää ja ärtymystä herättävää, että se mikä ei toiminut, oli lisämaksullinen palvelu. Se että ostetaan opastus nähtävyyksille lisäpaketin muodossa ja sitä opastusta ei sitten olekaan olemassa, niin onhan se täysin käsittämätöntä ja törkeää.

Tokihan lisäpakettiin kuului opastusten ja pääsymaksujen lisäksi buffet-päivälliset hotelleissa kuutena iltana. Pääsymaksut nähtävyyksille erikseen ostettuina maksoivat noin 9 euroa. Buffet-päivällisten hinnat erikseen ostettuina tekevät pyöreästi 120 euroa. Jos opastukset nähtävyyksillä olisivat olleet hyvät ja asialliset niin eihän tämä paketti huono olisi ollenkaan. Mutta nyt tuli takkiin peruspaketin ostaneille ja harmittaa suuresti heidän puolestaan.

Peruspaketti (jos oletetaan, että tulevilla matkoilla oppaat tekevät työnsä) sopii hyvin helppoutta arvostavalle lomailijalle, joka syö mielummin illalla hiukan tuhdimmin eikä välitä lähteä juoksemaan kylille etsien mukavaa ja sopivaa ravintolaa. Jos taas haluaa tutkia kylän elämää, syödä päivällä paremmin ja illalla vain haukata jotain kevyempää, on turha sitoa itseään hotellille ostamalla peruspaketti. Jos haluaa jättää vapauden katsoa tilanteen mukaan mitä ja missä syö, käykö kaikissa maksullisissa nähtävyyksissä, niin silloin ei tietenkään kannata ostaa mitään pakettia. Jos itse lähtisin uudelleen, en ostaisi mitään lisämaksullista pakettia. Meidän yhteinen osuus päättyi joka päivä melko varhain, viimeistään kello 16 iltapäivällä. Siinä olisi ehtinyt hyvin syömään vähän myöhäisempääkin lounasta omalla ajalla ja ottaen huomioon Turkin hintatason, olisi aivan varmasti maksanut ruokailusta paljon vähemmän. Vapaapäivänämme, johon ei kuulunut lounasta, maksoimme Belekin keskustassa hyvästä ateriasta noin 4 euroa.

Valinnaisille retkille en osallistunut. Olin kiinnostunut turkkilaisesta illasta (38€), mutta kuultuani ettei siihen kuulu ruokailua, ainoastaan juomat ja pientä suolaista purtavaa kuten pähkinöitä, en pitänyt iltaa kannattavana. Minä, joka en edelleenkään ole oppinut juomaan alkoholia, olisin maksanut 38 euroa napatanssista, lasillisesta vettä tai limua ja pähkinöistä.

 

IMG_2574

 

IMG_2575

 

Tähän palautepostaukseen olen koonnut mielestäni tärkeimmät huomionarvoiset asiat ja kokemukset matkaltamme. Kysymyksiä ja ajatuksia saa edelleenkin esittää. Vielä on matkalta tulossa pari postausta joten kannattaa seurailla mikäli asia kiinnostaa.

Seuraa blogia: Facebook / Twitter / Instagram

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

You Might Also Like

31 Comments

 • Reply espanjaan sunnuntai, marraskuu 18, 2018 at 20:41

  Kiitos, tämä oli hyvin valaisevaa!

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi sunnuntai, marraskuu 18, 2018 at 21:59

   Olkaatte hyvät! 🙂

 • Reply Piyya sunnuntai, marraskuu 18, 2018 at 21:19

  Voi Virpi, kyllä oli kattava selvitys matkasta !
  Minäkin voisin lähteä tuollaiselle matkalle, mutta juuri omin ehdoin ja tietäen että painostusta tapahtuu, mutta myös loksauttaen korvani huonolle käytökselle oppaiden kohdalta.
  Hienosti kuvailtu epäkohdat ja kuitenkin kuulee, että lähtisit myös itse uudestaan ?

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi sunnuntai, marraskuu 18, 2018 at 22:04

   Kiitos Piyya! Kyllä voisin hyvinkin lähteä samalle matkalle uudelleen. Mielestäni kokonaisuus oli varsin toimiva ja on sitten itsestä kiinni mitä ostaa ja minkä antaa pilata päivänsä. 😀 Kannattaa etukäteen päättää minkä lisäpaketin ostaa vai ostaako mitään ja pysyä tiukasti päätöksessään vaikka kuinka tulisi kritiikkiä oppaalta.

 • Reply sari/ matkalla lähelle tai kauas sunnuntai, marraskuu 18, 2018 at 21:44

  Kiitos todella hyvästä selvityksestä! Opaspalvelut näytti toimivan kuten meillä Kappadokian matkalla. Pikku uhkailua matkapaketeiden ja tippien suhteen jne. Ja eri kaupoissa käytiin silläkin reissulla. Oliko kummailmapallolentoa mahdollista ostaa myös matkatoimiston kautta? Mietin lähtöä tuolle reissulle. Ainoastaan pari päivää istua bussissa arvelluttaa.

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi sunnuntai, marraskuu 18, 2018 at 22:10

   Juu, kuumailmapallolentoa myytiin siis nimenomaan matkatoimiston kautta ja hinta oli se 175 euroa. Muuta vaihtoehtoa ei oikeastaan jäänyt aikaa etsiä kuin tuo matkatoimiston eli Deturin kautta myynnissä oleva lento, koska emme etukäteen tienneet aikatauluja jne. Tietenkin kotona etukäteen voi valmistella asiaa jonkun muunkin toimijan kanssa ja sopia yksityiskohdat, lähinnä aikataulu sitten kun tietää että varmasti ehtii lennolle eikä myöhästy päivän retkiohjelmasta. 🙂

   Pari päivää bussissa on toki paljon, mutta kyllä siinä aika joustavasti myös pysähdeltiin ja sitten taas Kappadokia-päivät eivät ole paljoakaan bussissa istumista, koska siellä välimatkat olivat lyhyet.
   Kiitos kommentistasi!

 • Reply Pirita | Matkailoja sunnuntai, marraskuu 18, 2018 at 21:57

  Tosi hyvä kooste. Olen usein miettinyt, että onko noin halvat hinnat ihan oikeita ja mitä sillä saa. Nyt siis selvisi ja voisin itsekin lähteä.

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi sunnuntai, marraskuu 18, 2018 at 22:12

   Kiitos Pirita! Positiivinen yllätys matka oli itsellekin kaikista epäilyistä ja muutamista epäkohdista huolimatta. 🙂

 • Reply Seija Lehtosaari maanantai, marraskuu 19, 2018 at 20:26

  Kiitos hyvästä kirjoituksesta. Ystäväni on käynyt tällaisella reissulla jo kolme kertaa. Hotellit ja ruoka ovat olleet mainioita.

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi maanantai, marraskuu 19, 2018 at 21:16

   Juu hotelleissa, eikä ruuassakaan ollut mitään moittimista. Tuollakin matkalla oli muutamia, jotka olivat jo ainakin toista kertaa kyseisellä reissulla. Kiitos kommentistasi! 🙂

 • Reply Tarja maanantai, marraskuu 19, 2018 at 20:54

  Jos menee esim. Alanyaan kahdeksi viikoksi ja teitä on noin 3-4 henkilöä joita kiinnostaa Cappadokia. Kysy taksi kuskilta mitä maksaa kolmen päivän reissu sinne. Majoitus kahden hengen huoneessa aamupalalla 28 € ja ruokailu alle 10€ per kerta. Saat turkinkielisen melkein henkilökohtaisen oppaan joka näyttää sinulle/ teille mitä haluatte. Saat retkestä paljon enemmän irti ja hinta VIP reissulle ihan kohtuullinen. Ei tuputtamista eikä pakottamista mihinkään. Elämä on valintoja …

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi maanantai, marraskuu 19, 2018 at 23:17

   Tosi hyvä vinkki ja pääsisi käymään juuri niissä kohteissa missä haluaa. Katselinkin Kappadokian hotellien hintoja ennen lähtöä, että ei todellakaan kalliita hintoja 🙂 Kiitos kommentistasi!

 • Reply Anni | Rajatapaukset tiistai, marraskuu 20, 2018 at 09:54

  Tosi kiinnostava kooste, onhan tuo matka niin halpa että ehdottomasti kiinnostaa tietää mitä se käytännössä pitää sisällään. Muuten vaikuttaakin varsin hyvältä, mutta tuollainen painostava ja tyly käytös oppaalta on kyllä sellainen asia mitä en ehkä itse jaksaisi katsella. Tai siis se olisi tosi rasittavaa ja saattaisi kyllä pilata meikäläisen lomafiiliksen.
  Tähän olisi ollut vielä kiinnostava lisä pieni yhteenveto siitä minkä verran teillä kaikkiaan kului koko reissuun rahaa 🙂

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi tiistai, marraskuu 20, 2018 at 12:07

   Kiitos Anni! Mietin itsekin tuota yhteenvetoa rahan menosta tuolla reissulla, mutta toisaalta se on niin henkilöstä kiinni. Osa esim. osallistui valinnaisiin retkiin, kuumailmapallolentoon jne jotka tietenkin nostivat matkabudjettia. Tosi pienellä budjetilla tuon reissun pystyy vetämään halutessaan, Turkki on niin halpa tällä hetkellä.

 • Reply Pirkko / Meriharakka keskiviikko, marraskuu 21, 2018 at 11:25

  Tuo on kyllä kummaa, että periaatteessa hyvä idea pilataan oppaiden törkeällä käytöksellä. Luulisi, että ruokapakettejakin voisi myydä ystävällisemmin ja positiivisilla argumenteilla, että helpoiten pääset ostamalla nämä … Ja sitten tosiaan tuo ”huijaus” etteikö ruokaa muutenkin voisi ostaa, jos vaikka haluaisi syödä vaan jonain iltana, muttei kaikkina.
  Me tiesimme Marokkoon lähtiessämme tämän systeemin ja otimme oppaan ahdistelun enimmäkseen huumorin kannalta – välillä kyllä itsekin oikein äidyimme toisaalta kiusaamaan opasta haastamalla hänet milloin mistäkin, mutta oli kyllä sen ansainnut.

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi keskiviikko, marraskuu 21, 2018 at 17:47

   Kyllä todella ihmeteltiin tuota, että idea, matka on loistava, mutta sen pilaa oppaan käytös. Tosin huumorilla mekin siihen suhtauduimme, olimme lähteneet matkaan sillä asenteella, että tuli mitä tuli, näin edullinen reissu ja upea paikka. Toisaalta edullinen hinta ei oikeuta huonoon käytökseen matkanjärjestäjän edustajan taholta.
   Luulen että meidän reissussa oli myös niitä, jotka oppaan käytöksen tajuttuaan vähän jopa provosoivat sitä. Aivan sama, koska jotkut saivat tökerön vastauksen häneltä, sanoivat/kysyivät mitä tai miten tahansa.
   Kiitos kommentistasi!

 • Reply Lentävä joogamatto-blogi keskiviikko, marraskuu 21, 2018 at 19:12

  Kiitos rehellisestä arviosta! Itsekin mietin kyseistä Deturin matkaa, mutten kuitenkaan uskaltanut varata. Perushinta on erittäin ok, mutta käsittämätön palveluasenne lisäpaketissa.

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi lauantai, marraskuu 24, 2018 at 10:44

   Perushinta oli niin olematon, että reissua voi pitää miltei ilmaisena. 😀 Tietenkin olisi ollut kiva jos siihen olisi kuitenkin kuulunut hyvä käytös, mutta ehkä tälläisille matkoille värvätään ne oppaat jotka ovat röyhkeitä ja voivat sillä tavalla saada myös myyntiä asiakkaan hämmentyessä tilanteesta.

 • Reply Marja keskiviikko, marraskuu 21, 2018 at 20:14

  Tämäpä oli hyvä kooste. Tuo Kappadokia on ollut pitkään haaveena ja olen monesti ihmetellyt noita tarjouksia. Ja kokemukset vaihtelevat ilmeisesti sen mukaan miten helposti kukin hiiltyy tuohon tyrkyttämiseen. Kiva kuulla, että teillä oli hyvä reissu.

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi lauantai, marraskuu 24, 2018 at 10:46

   Siis aivan varmasti on noin, että kokemukset vaihtelevat sen mukaan miten kokee myyntitilanteet, tyrkyttämisen jne. eikä tälläiselle matkalle varmasti lähde sellainen joka ei sitä siedä, koska onhan se aavistettavissa, että matkalla sitä tyrkytystä tapahtuu. Kiitos kommentistasi! 🙂

 • Reply Travelloverin Annika lauantai, marraskuu 24, 2018 at 10:02

  Niin, jostainhan katteet on saatava, koska perusmatka on niin käsittämättömän halpa. Eihän tuolla hinnalla saa kuin harvoin edes pelkkiä lentoja oikeastaan mihinkään. Mutta onhan tuollainen pakkomyyminen ihan hirveän rasittavaa. Samoin kaikenlaisiin myymälöihin vieminen. Mutta koska oppaat (tai firma) saavat ostoksista provikat, sitä tehdään aina ja kaikkialla. Milloin olen vuokrannut auton ja kuljettajan oikeastaan missä tahansa, sanon, että en maksa matkasta, jos minut viedään yhteenkään myymälään, johon itse en erityisesti pyydä päästä.

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi lauantai, marraskuu 24, 2018 at 10:54

   Niin, tottakai matkan todellinen hinta ja kustannukset täytyy myös repiä kasaan jostain ja silloin tietysti pitää saada kaikkea oheistoimintaa, lisäpaketteja yms. myytyä mahdollisimman paljon. Uskon, että jokainen matkalle lähtijä sen tietää, että niitä tullaan tyrkyttämään reissussa joka käänteessä eri tavalla. Rasittavaa se on ja se varmasti karsii sitä millaiset ihmiset tälläiselle reissulle lähtevät. Haluaisin kuitenkin uskoa siihen, että hyvä käytös matkanjärjestäjän edustajan taholta olisi itsestäänselvyys ja hyvä sympaattien käytös voi joissakin tilanteissa edistää myyntiä enemmän kuin agressiivinen tuputtaminen. Todennäköisesti se olisi lisännyt ainakin oppaiden tippiä, sitä palkanosaa jota niin kovasti meille korostettiin. 😀
   Kiitos kommentistasi! 🙂

 • Reply Aron / Ja sitten matkaan... lauantai, marraskuu 24, 2018 at 17:12

  Hyvin ja kattavasti kirjoitettu, tämän perusteella jo helposti pystyy päättelemään, onko tällainen matka itselle sopiva. Jotenkin tuosta hinnasta tuli heti mieleen, että on varmasti kamalia murjuja nuo majapaikat. Tosi hyvä, että näin ei ollut. Tosin Turkin liirahan taitaa olla aika halpa euroon nähden tällä hetkellä.

  Tuo peruspaketti kuulosti kyllä melkoiselta rosvoukselta. Olisin varmasti itsekin ottanut juuri tuon lounaspaketin. Etenkin kun lounastarjonta tien päällä oli rajallinen. Peruspaketti olisi jäänyt ottamatta, koska minulle buffet on kirosana ja olisin ehdottomasti halunnut lähteä iltaisin itse etsimään jotain vähän hotellin buffaa autenttisempaa syötävää.

  Kaiken kaikkiaan olen kyllä todella yllättynyt, että tuolla hinnalla homma toimi noin kivasti. Kappadokian maisemat ovat kyllä upean näköisiä, varmasti sinne vielä joskus täytyy lähteä käymään. Tosin tällainen paketti ei välttämättä kuitenkaan ole minun juttuni.

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi maanantai, marraskuu 26, 2018 at 09:56

   Siis kyllä, homma toimi yllättävän hyvin vaikka hinnan perusteella olisi voinut muuta olettaa. Kiva matka oli, hyvillä mielin voin suositella, toki matkalle lähtijän on hyvä olla tietoinen minkä tyylinen matka on kyseessä ja voi sitten miettiä onko tälläinen itselle sopiva reissu.
   Kiitos kommentistasi! 🙂

 • Reply Anna | TÄMÄ MATKA lauantai, marraskuu 24, 2018 at 20:51

  Eeh… 😀 Muhitti kuulosti meidän Egyptin matkan oppaalta. Olin siis ihan pressireissulla, mutta meidän bussiin tuli maailman surkein opas. Homma eskaloitui siihen pisteeseen, että osa toimittajista ilmoitti, että joko lähtee opas tai he. Loppumatkan opas vastasi kaikkiin kysymyksiin. ”Aivan, kuinka vain haluatte”.

  Olen lukenut näistä Deturin halvoista matkoista paljon, mutta voisin kaikista hankaluuksista huolimatta harkita sellaista. Kun tietää mikä on homman nimi, osaa suhtautua oikein.

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi maanantai, marraskuu 26, 2018 at 09:58

   Juurikin noin, kun tietää matkan luonteen, osaa suhtautua oikein. Voisin myös lähteä toisenkin kerran joskus ja olisihan oikeasti mielenkiintoista nähdä toimiiko opas-palvelut samoin kaikilla oppailla vai oliko tämä nyt vain meidän tuuria tässä kohtaa.
   Kiitos kommentistasi! 🙂

 • Reply muhittin perjantai, marraskuu 30, 2018 at 00:08

  kiitos komentista virpi..

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi lauantai, joulukuu 1, 2018 at 14:55

   🙂

 • Reply Elina Marjaana Travel Blog torstai, joulukuu 6, 2018 at 12:22

  Kiitos kattavasta kirjoituksesta ja kivoista kuvista! Olen suunnitellut Istanbulissa asuvan ystäväni luona vierailua ja haluaisin yhdistää sille matkalle myös toisen kiinnostavan kohteen. Kappadokia on käynyt mielessä, siitä kun on ollut niin paljon houkuttelevia juttuja eri blogeissa ja muualla. Mielenkiintoinen kokemus teillä, näistä paketeista en ole aiemmin lukenutkaan. 🙂

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi perjantai, joulukuu 7, 2018 at 17:39

   Kappadokia on kyllä ehdottomasti käymisen arvoinen paikka, suosittelen! Nämä paketitkin ovat ok, kunhan osaa suhtautua oikein. 🙂 Kiitos kommentistasi!

  Leave a Reply