Yleinen

TÄÄLLÄ TARKENEE SYKSYLLÄKIN – 5 LÄMMINTÄ KOHDETTA EUROOPASSA

sunnuntai, syyskuu 30, 2018

Pitkän, kuuman kesän jälkeen syksy on hiipinyt maisemaan kuin varkain. Se on värjännyt hempeät ja rauhoittavat kesän värit ruskan väriloistoon. Se on tehnyt aamukasteisen nurmikon kohmakan kylmäksi ruohomatoksi, joka rapisee jalkojen alla. Muuttolinnut ottavat suunnan kohti lempeämpiä tuulia ja ihminen kaivaa villasukat kaapin nurkasta ja sytyttää takkaan tulen. Samalla hän haaveilee jos voisi jatkaa kesää vielä vähän. Viikko tai edes muutama päivä. Euroopassa on vielä kesäisen lämmintä syys-lokakuussa.

Itse olen tehnyt suurimman osan matkoistani syksyllä. Siispä kokosin tähän viisi kohdetta, joissa saa hyvin jatkettua kesää vielä silloin, kun Suomessa puhaltavat syysmyrskyt ja ensimmäiset yöpakkaset kohmettavat maiseman. Lisäksi useammassa näistä kohteista saa helposti yhdellä iskulla kaksi valtiovierailua.

Rodos

Rodos, tuo ihana Kreikan saari Välimerellä, jossa aurinko hellii kulkijaa myöhäiseen syksyyn saakka. Rodoksella on tarjota jokaiselle jotakin. Aurinko ei porota enää niin kuumasti kuin kesäkuukausina, mutta tarjoaa varmasti lämpöä syksyisiin lomapäiviin. Seikkailunhaluisempi lomailija löytää Rodokselta monta mielenkiintoista retkikohdetta. Hyvän ruuan ystävä nauttii kreikkalisen keittiön antimista ja shoppailija suuntaa kulkunsa vanhankaupungin kujille tai uuden kaupunginosan muotiliikkeisiin. Rodos on hyvä valinta ihan milloin vain, mutta syksyllä se tuo palan kesää takaisin suhteellisen helposti lyhyen lentomatkan ansiosta ja matkojen hinnatkin ovat kesän hintoja huokeammat.

 

111

Rodoksella on lomailtu syyskuussa 2010 ja elokuussa 2016.

164

 

Nizza

Tarvitseeko tätä vaihtoehtoa selitellä sen enempää? Vuosisatojen ajan Nizzan leuto Välimeren ilmasto on kutsunut talvehtimaan rikkaita talvipakolaisia, mutta se antaa palan kesää keskelle myöhäisempääkin syksyä myös ihan tavalliselle kulkijalle. Ranta- ja kaupunkiloman yhdistäminen ei voisi olla enää helpompaa kuin Nizzassa. Ranta on keskellä kaupunkia ja kaupungista löytyy monia museoita ja muuta nähtävää jos rannalla makoilu alkaa kyllästyttää. Lisäksi koko rannikko on täynnä ihania pikkukyliä, joissa tunnelmaa ja tutkittavaa riittää. Julkinen liikenne on halpaa ja liikkuminen helppoa. Kuin pisteenä I:n päälle pääset tekemään helposti valtiovierailun Monacoon, jonne voit huristaa huolettomasti junalla tai paikallisbussilla.

 

IMG_9014

Nizzan aurinkoisia pikkukyliä vuodelta 2016.

IMG_8961

 

Barcelona

Ranta- ja kaupunkiloman yhdistäminen kuuluu myös Barcelonan valtteihin. Välimeren leudot tuulet ja myöhäälle syksyyn lämmittävä aurinko takaavat Suomen syysmyräkkää pakoon lähtevälle kulkijalle häivähdyksen kesää lomapäivien ajaksi. Barcelonassa voi toki tehdä paljon muutakin kuin lekotella rannalla. Kaupunki on täynnä Antoni Gaudin omaleimaista arkkitehtuuria ja muuta mielenkiintoista nähtävää. Barcelonan kuuluisin katu lienee La Rambla ja jos otat majoituksen kadun välittömästä läheisyydestä, olet keskellä kaupungin sykettä ja siitä on helppo suunnistaa retkille eri puolille kaupunkia.

 

IMG_6724

Barcelonassa vierailtiin syksyllä 2015.

IMG_6625

 

Rooma

Jos et niinkään välitä rantalomailusta, mutta haluat syksyyn kohteen, jossa olisi silti mukavan lämmin ja leuto ilma, lähde Roomaan! Tämä Italian pääkaupunki sykkii elämää mihin vuodenaikaan tahansa! Nähtävää ja koettavaa kaupungista ei tarvitse hakemalla hakea, sitä täällä riittää joka kulman takana. Nähtävyyksien katselun lomassa voit istahtaa nauttimaan italialaisen keittiön antimista tai siemaista kupillisen kahvia jossain kaupungin lukuisista kahviloista. Rooma kuuluu myös niihin kaupunkeihin, jossa pystyy helposti yhdistämään vierailun toiseenkin valtioon tekemällä retken Vatikaaniin, pinta-alaltaan ja väkiluvultaan maailman pienimpään itsenäiseen valtioon.

 

IMG_4250

Rooma syyskuussa 2014.

IMG_4141

 

Protaras

Jos taas kaipaat selkeästi enempi rantalomaa ja varmaa aurinkoa, silloin voin hyvällä omallatunnolla suositella Kyproksen saarta. Olen vieraillut saarella kolme kertaa, joista kaksi on osunut syksyyn, toinen hiukan varhaisempaan syksyyn ja toinen syyslomien tuntumaan lokakuulle.

Protaras on mukava, rauhallinen rantakohde noin 10km päässä Agia Napasta. Joka kerta, kun olen Kyproksella lomaillut, säät ovat olleet helteisen lämpimät. Kypros on kiehtova, kahtia jaettu saari, jonka pohjoisosa on Turkin hallinnon alla. Näin ollen myös Kyproksella pääsee halutessaan helposti valloittamaan kaksi valtiota samalla reissulla tekemällä vierailun saaren pohjoisosaan.

335752_2070132871905_5586121_o

Protaraksen rantamaisemaa auringonlaskun aikaan.

 

Tätä kirjoittaessa huomasin, että periaatteessa kaikista näistä kohteista on näppärää käydä myös toisen valtion puolella. Rodoksen Mandraki satamasta pääsee laivalla tekemään vierailun Turkin puolelle. Ja Barcelonasta on käsittääkseni suhteellisen helppo matka Andorraan. Tälläiset lomakohteet ovat mielestäni erityisen mukavia ja lisäävät kohteen monipuolisuutta.

 

Seuraa blogia: Facebook / Twitter / Instagram

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

You Might Also Like

38 Comments

 • Reply sari/matkalla lähelle tai kauas sunnuntai, syyskuu 30, 2018 at 12:18

  Näistä kohteista on tullut käytyä ainoastaan Roomassa keväällä kauan sitten. Haaveilen kyllä Barcelonasta, Nizzasta ja Rodoskin on näyttäytynyt viime aikoina niin edukseen, että sinnekin voisi kyllä harkita matkaa. On totta, että kyseiset paikat ovat juuri parhaita joko keväällä tai syksyllä. Kesällä kyseiset kaupungit ovat niin kuumia, että niissä ei ole mitään järkevää matkailla!

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi sunnuntai, syyskuu 30, 2018 at 17:41

   Jostain syystä omat matkat ovat usein ajoittuneet syksyyn ja silloin on kyllä monta kivaa kohdetta valittavana tämän listan ulkopuoleltakin, mutta kun itse taas pidän kovasti lämpimästä niin aivan joka paikkaan en syksyllä, ainakaan enää lokakuulla, lähtisi. 🙂
   Kiitos kommentistasi!

 • Reply Heli /Näkymiä vihreältä kukkulalta sunnuntai, syyskuu 30, 2018 at 17:49

  Haha, täällä Roomassa oikein jo odotan, että tulis syksy ja vähän viileämpää! Oon niin kyllästynyt kesämekkoihin. Mut ei, yhä lämpö kipuaa 30 asteen tuntumaan. Onneksi yöt on jo viileitä ja takki on aamulla ja illalla tarpeen. Tai siis joku villatakki tai muu pitkähihainen.

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi sunnuntai, syyskuu 30, 2018 at 19:29

   Oi oi, kuulostaa aivan minun kaupunkikohteelta! Mulle pitää olla lämmintä, että tarkenen. 🙂 Kiitos kommentistasi!

 • Reply Jaakko / Lomalla viimeinkin sunnuntai, syyskuu 30, 2018 at 18:06

  Taitaa olla Välimerellä kaikki kohteet lokakuun alussa vielä lämpimiä kohteita näin Suomesta katsottuna. Itsekin tykkään matkustaa lokakuussa Etelä-Eurooppaan kun syksy on jo täysillä käynnissä kotioloissa 🙂

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi sunnuntai, syyskuu 30, 2018 at 19:31

   Toki varmasti Suomensta katsottuna melkein missä tahansa Euroopassa on vielä lämmin. Itse olen kuitenkin niin lämpimän perään, että ihan mihin tahansa en lokakuussa enää lähtisi, ainakaan ilman villahousuja. 😀 Kiitos kommentistasi.

 • Reply Sanni / Revontulia repussa sunnuntai, syyskuu 30, 2018 at 20:48

  Oih, Nizza kiinnostaisi! Saispa joskus omat työt järjestettyä niin, että pääsis syksymmällä matkustamaan, monet Etelä-Euroopan kaupungit varmaan sillon parhaimmillaan…

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi maanantai, lokakuu 1, 2018 at 08:47

   Syksy on kyllä mukavaa aikaa reissata. Ja Nizza on iki-ihana, suosittelen lämpimästi! Kiitos kommentistasi! 🙂

 • Reply Anna | TÄMÄ MATKA maanantai, lokakuu 1, 2018 at 09:26

  Kypros on jäänyt liian vähälle huomiolle kyllä minulla. Aikanani nuorena kävin siellä useasti, mutta nyt ei ole tullut käytyä. Koko maa on ikäänkuin unohtunut… Pitänee laittaa listalle taas 🙂

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi tiistai, lokakuu 2, 2018 at 23:23

   Kypros on kiva saari, tosin viime vuosina itselläkin jäänyt käymättä, mutta uskon että vielä sieltä itseni löydän useamman kerran. 🙂 Kiitos kommentistasi!

 • Reply Liisa maanantai, lokakuu 1, 2018 at 15:15

  Barcelona, Nizza, Rooma ja Rodos ovat entuudestaan tuttuja – Kyproksellakin olen käynyt, mutta Protaras ei soita kelloja. Me jatkoimme viime vuonna kesää Kosin saarella, ja se toimi myös tosi hyvin!

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi tiistai, lokakuu 2, 2018 at 23:34

   Kosilla en itse ole käynyt, paljon on Kreikan saaria vielä käymättä. Kiitos kommentistasi. 🙂

 • Reply Sandra maanantai, lokakuu 1, 2018 at 20:31

  En ole noista kohteista käynyt vielä missään, mutta Rooma olisi loistava kohde näin ilmojen hieman viilennettyä. Voin sanoa myös, että Maltalla oli edelleen hyvät kelit, mitä nyt pieniä myrskyjä joskus. Lämpötila kuitenkin lokakuussa pitkälle päälle kahdenkymmenen.

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi tiistai, lokakuu 2, 2018 at 23:36

   Kiitos, että vinkkasit Maltan tähän. Siellä en ole käynyt ja hyvä tietää että sielläkin lämpöä riittää vielä syksymmälläkin. 🙂

 • Reply Sini maanantai, lokakuu 1, 2018 at 20:45

  Heittäisin tähän listaan myös Armenian ja Georgian. Olen parhaillaan Jerevanissa, jossa päivän lämpötila 29. Huomenna paluu kotiin ja kylmään. 🙂

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi torstai, lokakuu 4, 2018 at 22:46

   Varmasti näitä todella lämpimiäkin kohteita moni kaipailee syksyllä. Itse ainakin viihtyisin. Armenia sekä Georgia varmasti myös tutustumisen arvoisia. Kiitos kommentistasi! 🙂

 • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa tiistai, lokakuu 2, 2018 at 16:07

  3/5 olikin itselle tuttuja (Nizza, Rooma ja Barcelona). Tuo Kreikka on kyllä ollut pitkään yksi sellainen matkahaave joka olisi kiva joskus toteuttaa. Ai että, tulipa ikävä lämpimään tätä lukiessa!

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi torstai, lokakuu 4, 2018 at 22:47

   Kreikka on ollut oma suosikkini pitkään, vaikkakin paljon sieltä on vielä näkemättäkin. 🙂 Kiitos kommentistasi!

 • Reply Mimmu keskiviikko, lokakuu 3, 2018 at 19:05

  Noista lähtisin varmaankin käymään Rodokselle, siellä on ollut viimeksi 99 niin ois kiva käydä kurkkaamassa millanen meno siellä nykyään on..

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi torstai, lokakuu 4, 2018 at 22:49

   Rodos on tosi kiva, vaikka moni pitää sitä turistien täyttämänä kohteena. Ja toki, onhan saarella turisteja, mutta myös paljon ihastuttavaa nähtävää, rauhallisia pikkukyliä jne. 🙂 Kiitos kommentistasi!

 • Reply Eeva / Eevagamunda-blogi keskiviikko, lokakuu 3, 2018 at 22:28

  Oi ihana lista. Nizzan seutu on ollut pitkään haaveena ja syksy olisi varmasti paras aika alueeseen tutustumiseen (ei kesän turistikausi tai liian kuuma). Itse lisäisin listalle ainakin kotikaupunkini Málagan, täällä mittari kipuaa edelleen päivisin kolmenkympin korville, mutta silti kesän pahin paahde tuntuu jo olevan takana (johtuneeko tuulesta). Lokakuussa on useimmiten oikein kivat kelit. 🙂

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi perjantai, lokakuu 5, 2018 at 22:09

   Itse en ole Malagassa käynyt, mutta ehdottomasti joskus on sinnekin päästävä! Hyvä tietää, että lokakuussakin vielä tarkenee! Kiitos kommentistasi! 🙂

 • Reply Sandra / Terveiset päiväntasaajalta torstai, lokakuu 4, 2018 at 11:15

  Nizza voisi houkutella joskus syksyllä 🙂 tällä hetkellä olen lähdössä kotia kohti Vilnasta ja vaikka täälläkin on koettu kauniita kesäpäiviä niin onhan ne kuitenkin pirun kylmiä 😀 Lämpö tekisi hyvää 🙂

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi sunnuntai, lokakuu 7, 2018 at 20:59

   Vilnasta olen kuullut paljon hyvää. Mutta lämpöä kaipaavalle se ei taida enää tähän aikaan syksystä toimia. 😀 Kiitos kommentistasi!

 • Reply Merja / Merjan matkassa torstai, lokakuu 4, 2018 at 21:47

  Olen käynyt näissä kohteissa kesällä, mutta syksyllä voisi olla sään puolesta miellyttävämpää varsinkin Rodoksella. Usein syksy on sitä aikaa, kun ei mahdollisuutta lähteä reissuun. Tänäkin syksynä olisi ollut ihanaa päästä lämpöön, mutta haaveeksi jäi..

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi sunnuntai, lokakuu 7, 2018 at 21:01

   Syksy on kyllä ihanaa aikaa reissata ja Rodokselle oikein hyvä ajankohta. Olen ollut onnellinen siitä, että syksyisin mahdollisuus reissata, pieni jatko-aika kesälle! 🙂 Kiitos kommentistasi!

 • Reply Pirkko / Meriharakka perjantai, lokakuu 5, 2018 at 11:05

  Emme tapaa ensisijaisesti etsiä lämpöä, sateettomuus riittäisi 🙂 – mutta niin vaan olemme tänä iltana suuntaamassa Barcelonaan viikonlopuksi pois Espoon sateista (no ei nyt ihan niinkään, olemme sinne menossa Travelers’ Century Clubin Euroopan kokoukseen) ja sitten jo kohta Myanmariin ja Bangkokiin. Tapaamme, jos mahdollista, tehdä kaukomatkat marras-helmikuussa, koluta Eurooppaa keväällä ja syksyllä ja pysytellä Pohjoismaissa kesä-elokuun, niin ilmaston kuin Euroopan lomaruuhkaisuudenkin takia.

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi sunnuntai, lokakuu 7, 2018 at 21:04

   Barcelona on kiva kaupunki. Mutta totta tuo, että sateettomuus reissussa monta kertaa riittää! Plussaa on sitten aurinko ja lämpö. 🙂 Teillä tulossa taas mielenkiintoisia matkoja! Kiitos kommentistasi!

 • Reply Aron / Ja sitten matkaan... perjantai, lokakuu 5, 2018 at 21:46

  Olimme juuri pari viikkoa sitten Nizzassa, jossa oli tarjolla sinistä taivasta ja liki 30 asteen hellettä. Emme aiemmin ole käyneet syksyllä Välimeren rantamaisemissa, mutta tämä ei kyllä varmasti jää viimeiseksi kerraksi. Sen verran kivaa oli, vaikka olimme molemmat flunssan kourissa. Kostea meri-ilma ja tuo ihana lämpö helpottivat oloa huomattavasti. Kotimatkalla lentokoneessa vierauskaveriksi sattunut herra kertoi käyvänsä joka vuosi samoihin aikoihin Etelä- Ranskassa. Kuulemma on lokakuun puolivälin tienoille asti takuuvarmat hellesäät.

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi sunnuntai, lokakuu 7, 2018 at 21:06

   Nizza on kyllä ihana kohde ja melko takuu lämmin pitkälle syksyyn! Kiitos kommentistasi!

 • Reply Periaatteen Nainen lauantai, lokakuu 6, 2018 at 17:49

  Nyt syksyllä nautimme itse omasta kotikaupungista (La Linea Etelä-Espanjassa) paljon enemmän kuin kesällä; oikeastaan en voi edes ymmärtää, kuka hullu lähtee Roomaan keskellä kesää! 🙂 Syksyllä pieni lämpö tekee hyvää, pitäisikin katsoa päteekö samat kohteet kevääseen, silloin usein kaipaa pientä varaslähtöä valoon ja lämpöön.

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi sunnuntai, lokakuu 7, 2018 at 22:11

   Heh, kaveri oli pari vuotta sitten Roomassa keskellä kesää ja oli vissiin ollut vähän tukalaa. 😀 Kuuma kuin pätsi ja kaupunki täynnä ihmisiä. 😀 No mutta, syksyllä on jo helpompi hengittää sielläkin. Kiitos kommentistasi!

 • Reply Outi / Maa Quzuu lauantai, lokakuu 6, 2018 at 22:05

  Kyproksen saari oli minulle tuntematon, mutta todellakin sinne haluaisin! Rooma ja Barcelons on nähty ja Nizzaan olen kaiketi menossa maaliskuussa. Sitten jäljelle jäisi vielä Todistaa, joka kyllä myöskin kiinnostelee

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi tiistai, lokakuu 9, 2018 at 09:10

   Kypros on mukava, takuulämmin saari. Olen tykännyt! Kiitos kommentistasi! 🙂

 • Reply Emilia/Matkan varrella sunnuntai, lokakuu 7, 2018 at 17:52

  Tuttuja kohteita kaikki Kyprosta lukuunottamatta! Itsekin kaipaan aina syksyn tullen edes pientä pyrähdystä aurinkoon, varsinkin tänä vuonna kun ei ole ollenkaan talvilomaa..

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi tiistai, lokakuu 9, 2018 at 09:15

   Syksyinen pyrähdys auringossa piristää kummasti, vaikka viipyisi vain muutaman päivänkin! 🙂 Kiitos kommentistasi!

 • Reply jossu maanantai, lokakuu 8, 2018 at 06:40

  Minun mielestä syksy on paras aika matkustaa, ainakin etelä-Euroopassa. Vielä on kesää jäljellä, turisteja on vähemmän ja hintataso laskee.
  Barcelona ja Rooma ovat tuttuja, olen käynyt Kyproksella mutta Protaras jäi näkemättä.

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi tiistai, lokakuu 9, 2018 at 09:16

   Totta, syksy on hyvää aikaa reissata ja turistejakin on vähemmän kuin kesäaikaan. Ja hinnat ovat monesti kesän hintoja huokeammat! 🙂 Kiitos kommentistasi!

  Leave a Reply