Eurooppa Huippureissut

Vilnan parhaat näköalapaikat

torstai, heinäkuu 14, 2016

Vilna | heinäkuu 2016

Vilnan vanhaa kaupunkia ei voi niputtaa yhtä nätisti yhteen kuin Riian vastaavaa. Sen koosta ja ulkonäöstä saakin mukavasti kokonaiskuvan, jos vaivautuu nousemaan jollekin sen näköalapaikoista. Samalla näkee kaupungin uudempaa puolta tornitaloineen.

Turistin onneksi tällaisia näköalapaikkoja sijaitsee ihan kaupungin keskustan tuntumassakin jo kolme: Gediminasin torni, Kolmen ristin kukkula sekä Vilnan kaupunginmuurin linnake.

Kauempana keskustasta, noin kahdeksan kilometrin päässä sijaitsee Vilnan kuuluisa tv-torni, joka sekin tarjoaa varmasti hienot näkymät kaupunkiin. Se on myös historiallisesti merkittävä paikka, sillä siellä kuoli 14 liettualaista siviiliä neuvostosotilaiden vallattua torni vuonna 1991.

Vilnan tv-torni Gediminasin tornilta katsottuna

Vilnan tv-torni Gediminasin tornilta katsottuna

Me kävimme Gediminasin tornilla (Arsenalo g. 5) sekä kaupunginmuurin linnakkeella (Bokšto g. 20). Ne antavat hauskasti kuvan Vilnasta juuri eri näkökulmista. Tornista näkee linnakkeelle ja toisin päin.

DSC_0594

Vilnan kaupunginmuurin linnake

DSC_0595

DSC_0596

Gediminasin torni häämöttää horisontissa

DSC_0598

Näistä kahdesta ehdottomasti hienompi näkymä avautuu Gediminasin tornista.

Pääsy torniin maksaa neljä euroa. Se ei ole kallis, mutta toisaalta torniin ei ole ihan pakko kavuta, sillä aivan yhtä komeat näkymät näkee vain hieman alempaa kukkulan laelta. Me olimme täysin tyytyväisiä näihin näkymiin.

DSC_0616

Tornin kanssa samalla kukkulalla nököttää hieno raunio

DSC_0599

DSC_0618

DSC_0620

DSC_0621

DSC_0623

DSC_0624

Samasta suunnasta kaupunkia katsoo myös Kolmen ristin kukkula, joka sijaitsee ihanassa Bernardinen puistossa, Vilnia-joen toisella puolella. Senkin pitäisi olla oikein hyvä näköalapaikka. Siellä tosin kasvaa puita, jotka voivat tietysti haitata näkymää hieman.

DSC_0648

Näkymä Kolmen ristin kukkulalle Gediminasin tornilta.

Yritin miettiä, missä ovat Helsingin parhaat näköalapaikat. Tuomiokirkon portailla? Linnanmäen maailmapyörässä? Jätkäsaaren Bunkkerin katolla? Hotelli Tornissa? Mitä mieltä te olette?

Piditkö lukemastasi?

Seuraa FIFTYFIFTY-blogia Facebookissa | Instagramissa | Blogit.fi-palvelussa | Blogipolku.fi-palvelussa.

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Noora torstai, heinäkuu 14, 2016 at 19:37

  Mä tykkään näköalapaikoista. Ne antaa ihan uutta perspektiiviä kaupunkiin. Sen koon tajuaa yleensä vasta hieman korkeammalta. Varsinkin suurkaupunkien kohdalla. Mä tykkään enemmän näköalapaikoista, joissa ollaan selkeästi kattoja korkeammalla, perspektiivi on silloin parempi. Mä seikkailin viime kuussa Tallinnassa ja tsekkasin vaikka kuinka monta näköalapaikkaa. Se oli hauskaa 🙂

  • Reply sonjanette | FIFTYFIFTY torstai, heinäkuu 14, 2016 at 22:18

   Joo, mäkin tykkään käydä aina näköalapaikoilla, ne todella auttaa hahmottamaan kaupunkia paremmin! 🙂 Tallinnassa muistan mäkin käyneeni monilla hyvillä näköalapaikoilla, mm. Olevisten kirkossa.

 • Reply Maarit Johanna lauantai, heinäkuu 16, 2016 at 12:07

  Vilna on kyllä kummitellut mielessä jonkin aikaa! Niin lähellä ja niin halapa. Kaupungit, joita kukkulat ympäröi on ihania just tuon näkyvyyden takia. Kyllähän sitä mielellään kiipeää kirkkojen tai pilvenpiirtäjien torneihin katselemaan maisemia, mutta kukkulat on ihan oma juttunsa ^^

  • Reply sonjanette | FIFTYFIFTY lauantai, heinäkuu 16, 2016 at 18:08

   Kannattaa kyllä suunnata Vilnaan, se on halpa, niin kuin sanoit, ja tosi kaunis ja mukava lomakohde vaikkapa viikonloppuvierailuun. Jos alla on vielä auto, voi ottaa ja lähteä lyhyille patikointimatkoille Neris-joen ympäristöön. Niistä meinaan kirjoittaa seuraavaksi. 🙂

  Leave a Reply