WPDEV!!

Madrid on taide-elämysten ja tapasbaarien metropoli

Kohdeopas: Madrid

Kuva: Istockphoto
Madrid, Espanja

Houkuttelevia tapasbaareja, viihtyisiä aukioita ja puistoja, upeita taide-elämyksiä sekä erinomaiset ostosmahdollisuudet – Madrid tarjoaa lukemattomia syitä rakastua Espanjan pääkaupunkiin.

Kuljeskele ja katsele

Espanjan pääkaupunki Madrid hurmaa matkailijan helposti välittömyydellään ja rentoudellaan. Nähtävää ja koettavaa on paljon, mutta parhaiten kaupungin sielun ymmärtää kuljeskelemalla, katselemalla ja pistäytymällä silloin tällöin jossakin lukuisista tapasbaareista tai kahviloista.

Vaikka ollaan miljoonakaupungissa, Madridissa on aivan omanlaisensa pikkukaupungin tuntu, joka saa turistinkin tuntemaan olonsa kotoisaksi.

Madridin nähtävyydet

Taidetta, puistoja ja viihtyisiä aukioita

Pelkkä viikonloppu ei tahdo riittää Madridille, vaan sille kannattaa varata useampi päivä. Viikossakaan aika ei käy pitkäksi. Taiteen ystäviä hemmotellaan kuuluisalla Pradon taidemuseolla sekä lukuisilla pienemmillä museoilla ja gallerioilla. Madridista löytyy monia laajoja puistoalueita, muun muassa vehreä El Retiron puisto, ja ostosmahdollisuuksia löytyy lähes jokaisesta kaupunginosasta.

Madrid on myös täynnä viihtyisiä aukioita, joita reunustaviin kahviloihin on mukava istahtaa lepuuttamaan jalkojaan. Plaza Mayor on tunnettu kauniista arkkitehtuuristaan, mutta intiimimpää tunnelmaa etsivän kannattaa suunnata esimerkiksi Plaza de Santa Analle.

Alkukesä parasta matkustusaikaa

Madrid sijaitsee sisämaassa, joten kesät ovat kuumia ja talvet melko viileitä. Sateita tulee yleisimmin syksyllä ja keväällä, mutta sadekuurot ovat mahdollisia ympäri vuoden. Keskikesällä Madridissa voi olla tuskastuttavan kuuma lämpötilan noustessa reilusti yli +30 asteen, joten alkukesä ja alkusyksy ovat parhaita ajankohtia vierailla kaupungissa.

Madrid on tyypillinen kaupunkikohde, josta löytyy tekemistä myös perheen pienimmille. Hieman kaupungin ulkopuolella sijaitsee suuri Casa Campon puistoalue, josta löytyy muun muassa huvipuisto ja eläintarha. Puistoon kannattaa mennä köysiradalla, josta avautuvat upeat näkymät Madridin ympäristöön.

Hintatasoltaan Madrid on muiden Euroopan pääkaupunkien tasolla eivätkä hinnat poikkea kovinkaan paljon Suomen hinnoista.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN MADRIDISSA

Metro on kätevä kulkupeli Espanjan pääkaupungissa

Hyvät yhteydet Suomesta

Suomesta on useita suoria lentoja Madridiin ja hinnat alkavat noin kahdestasadasta eurosta. Välilaskulla perille voi päästä vielä halvemmalla.

Madridin lentokenttä Barajas sijaitsee noin 15 kilometriä kaupungin ulkopuolella ja sinne on metroyhteys. Lentokentälle mennessä pitää ostaa erillinen lentokenttälippu tavallisen metrolipun lisäksi. Lisälipun voi ostaa myös lentoasemalle tullessa ennen metroalueelta poistumista.

Madridiin pääsee helposti myös junalla muualta Espanjasta sekä Keski-Euroopasta. Kaupungissa on kaksi päärautatieasemaa Atocha ja Chamartín, joten kannattaa varmistaa kummalle asemalle juna saapuu.

Joukkoliikenne kuljettaa omaleimaisiin barrioihin

Madridista löytyy paljon erilaisia majoitusvaihtoehtoja kaikista hintaluokista. Kätevintä on varata majoitus keskustan tuntumasta, mutta hyvien kulkuyhteyksien ansiosta myös kauempaa pääsee kätevästi liikkumaan ympäri kaupunkia.

Madridin kaupunginosilla, barrioilla, on kaikilla oma luonteensa, La Latinasta löytyvät parhaat tapas-paikat, Huertasta paras yöelämä, Malasañasta aitoa madridilaisuutta ja Chueca on Madridin homokulttuurin keskus. Hotellin tai hostellin sijaintia valitessa kannattaakin miettiä, mitä aikoo kaupungissa ensisijaisesti tehdä.

Madridissa on kätevintä liikkua joko metrolla tai kävellen. Metroverkosto on erittäin kattava ja ehdottomasti helpoin ja tehokkain tapa liikkua. Kaupungissa on myös kattava bussiverkosto ja lähijunilla voi kulkea ydinkeskustan ulkopuolelle.

Retkiä Madridista

Madrid on hyvä tukikohta pidemmällekin oleskelulle Espanjassa. Lähistöltä löytyy paljon kiinnostavia päiväretkikohteita, joihin on helppo kulkea junalla tai vuokra-autolla. Myös lentoyhteydet Espanjan sisällä ovat yllättävän edullisia ja pääkaupungista käsin voi tehdä pyräyksiä muihin kaupunkeihin halpalentoja hyödyntäen. Esimerkiksi Vueling ja Ryanair tarjoavat paljon maan sisäisiä lentoja.

Madridin lähistöllä sijaitseviin kiinnostaviin kohteisiin kuuluvat muun muassa Unesco-kaupungit Aranjuez, Alcalá de Henares ja El Escorial. Myös Toledo ja Segovia ovat autolomalaiselle tai junamatkailijalle helposti saavutettavissa.

MADRIDIN NÄHTÄVYYDET

Madridin vehreät puistot

Pradon kokoelma vakuuttaa

Prado on Madridin suosituimpia nähtävyyksiä eikä syyttä. Museo on kokoelmiltaan yksi Euroopan hienoimpia ja nähtävillä on muun muassa laaja kokoelma espanjalaisten suuruuksien töitä. Velázquezin, Goyan ja El Grecon lisäksi museossa voi ihailla muun muassa italialaista ja flaamilaista taidetta.

Pradon koko kokoelmaa ei kannata edes yrittää nähdä yhdellä kerralla, vaan valita kiinnostavimmat tai vierailla museossa useamman kerran.

Muita hienoja museoita Madridissa ovat muun muassa Thyssen-Bornemisza -museo ja Reína Sofia -museo, jotka kaikki tarjoavat maailmanluokan taidetta vaativampaankin makuun. Kannattaa katsastaa myös ajankohtaiset taidetapahtumat ja näyttelyt.

El Retiro – rauhaa kaupungin hälystä

El Retiro on heti Pradon museon takaa alkava valtava puistoalue, jossa on useita erilaisia osia laajoista nurmikentistä, ruusutarhaan ja suurten puiden varjostamista keitaista vuoden 2004 junapommi-iskuissa kuolleiden muistoksi istutettuihin oliivi- ja sypressipuihin.

El Retirossa voi kävelyn ja rentoutumisen lisäksi esimerkiksi lenkkeillä tai soudella pienellä lammella keskellä puistoa. Laajat nurmikot tarjoavat monia hyviä piknikpaikkoja.

Casa de Campo – huvituksia lapsille

Casa de Campon laaja viheralue sijaitsee hieman keskustan ulkopuolella. Casa de Campo on jossain määrin luonnontilainen alue, joka on suosittu pyöräily-, lenkkeily- ja piknikpaikka. Puistoon pääsee metrolla, mutta ehdottomasti hauskempi tapa on köysirata, joka kuljettaa vierailijat perille korkealla Madridin yläpuolella.

Casa de Camposta löytyy tekemistä erityisesti lapsille, sillä siellä sijaitsee suosittu huvipuisto sekä eläintarha. Puistoalueella on myös uima-altaita sekä pieni lampi, jolla voi soudella.

MADRIDIN PARHAAT

Madridin parhaat elämykset

Madridin parhaat elämykset

  1. Näe Madridin vilkas keskus, Puerta del Sol -aukio.
  2. Kierrä upea Prado-museo.
  3. Pakene suurkaupungin hulinaa El Retiron puistoon.
  4. Tee ostoksia ja sukella yöelämään.
  5. Herkuttele Madridin eloisissa tapasbaareissa.

Lisätietoja

Madridin kaupungin matkailusivusto

Teksti: Suvi Huttunen
Kuvat: Flickr / Tomas Fano, Flickr / Daquella manera

Päivitetty: 25.1.2018

Espanja: Lue lisää kohdeoppaita

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

16 kommenttia

Aivan ihana kaupunki! Oon muutaman kerran käynyt Madridissa ja on kyllä ihan mahtava paikka.

Varsin mielenkiintoiselta kohteelta tuntuu, enemmän aikuisille, kulttuurista kiinnostuneille. Matkustusajankohta joko aikaisin keväällä tahi hiukan myöhemmin syksyllä, jotta saa ”nälkänsä” tyydytettyä kunnolla :)

En ole koskaan käynyt, mutta olen kuullut, että on mielenkiintoinen ja tutustumisen arvoinen.

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *