WPDEV!!
JEPLOLMadridhttps://wpdev.rantapallo.fi/espanja/madrid/Houkuttelevia tapasbaareja, viihtyisiä aukioita ja puistoja, upeita taide-elämyksiä sekä erinomaiset ostosmahdollisuudet – Madrid tarjoaa lukemattomia syitä rakastua Espanjan pääkaupunkiin. Kuljeskele ja katsele Espanjan pääkaupunki Madrid hurmaa matkailijan helposti välittömyydellään ja rentoudellaan. Nähtävää ja koettavaa on paljon, mutta parhaiten kaupungin sielun ymmärtää kuljeskelemalla, katselemalla ja pistäytymällä silloin tällöin jossakin lukuisista tapasbaareista tai kahviloista. Vaikka ollaan miljoonakaupungissa, […]https://wpdev.rantapallo.fi/wp-content/uploads/2019/07/espanja-madrid-aukio-ss-1.jpg2010-11-17T13:07:36+03:002019-07-28T22:20:32+03:00

Madrid on taide-elämysten ja tapasbaarien metropoli

Kohdeopas: Madrid

Kuva: Shutterstock

Houkuttelevia tapasbaareja, viihtyisiä aukioita ja puistoja, upeita taide-elämyksiä sekä erinomaiset ostosmahdollisuudet – Madrid tarjoaa lukemattomia syitä rakastua Espanjan pääkaupunkiin.

Kuljeskele ja katsele

Espanjan pääkaupunki Madrid hurmaa matkailijan helposti välittömyydellään ja rentoudellaan. Nähtävää ja koettavaa on paljon, mutta parhaiten kaupungin sielun ymmärtää kuljeskelemalla, katselemalla ja pistäytymällä silloin tällöin jossakin lukuisista tapasbaareista tai kahviloista.

Vaikka ollaan miljoonakaupungissa, Madridissa on aivan omanlaisensa pikkukaupungin tuntu, joka saa turistinkin tuntemaan olonsa kotoisaksi.

Taidetta, puistoja ja viihtyisiä aukioita

Pelkkä viikonloppu ei tahdo riittää Madridille, vaan sille kannattaa varata useampi päivä. Viikossakaan aika ei käy pitkäksi. Taiteen ystäviä hemmotellaan kuuluisalla Pradon taidemuseolla sekä lukuisilla pienemmillä museoilla ja gallerioilla. Madridista löytyy monia laajoja puistoalueita, muun muassa vehreä El Retiron puisto, ja ostosmahdollisuuksia löytyy lähes jokaisesta kaupunginosasta.

Madrid on myös täynnä viihtyisiä aukioita, joita reunustaviin kahviloihin on mukava istahtaa lepuuttamaan jalkojaan. Plaza Mayor on tunnettu kauniista arkkitehtuuristaan, mutta intiimimpää tunnelmaa etsivän kannattaa suunnata esimerkiksi Plaza de Santa Analle.

Monipuolisesta Madridista löytyy kiinnostavaa tekemistä jokaiselle.

Alkukesä parasta matkustusaikaa

Madrid sijaitsee sisämaassa, joten kesät ovat kuumia ja talvet melko viileitä. Sateita tulee yleisimmin syksyllä ja keväällä, mutta sadekuurot ovat mahdollisia ympäri vuoden. Keskikesällä Madridissa voi olla tuskastuttavan kuuma lämpötilan noustessa reilusti yli +30 asteen, joten alkukesä ja alkusyksy ovat parhaita ajankohtia vierailla kaupungissa.

Madrid on tyypillinen kaupunkikohde, josta löytyy tekemistä myös perheen pienimmille. Hieman kaupungin ulkopuolella sijaitsee suuri Casa Campon puistoalue, josta löytyy muun muassa huvipuisto ja eläintarha. Puistoon kannattaa mennä köysiradalla, josta avautuvat upeat näkymät Madridin ympäristöön.

Hintatasoltaan Madrid on muiden Euroopan pääkaupunkien tasolla eivätkä hinnat poikkea kovinkaan paljon Suomen hinnoista.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN MADRIDISSA

Kuva: Shutterstock
Madrid on kätevä kohde suorien lentoyhteyksien ansiosta vaikkapa viikonloppulomalle.

Hyvät yhteydet Suomesta

Suomesta on useita suoria lentoja Madridiin ja hinnat alkavat noin kahdestasadasta eurosta. Välilaskulla perille voi päästä vielä halvemmalla.

Madridin lentokenttä Barajas sijaitsee noin 15 kilometriä kaupungin ulkopuolella ja sinne on metroyhteys. Lentokentälle mennessä pitää ostaa erillinen lentokenttälippu tavallisen metrolipun lisäksi. Lisälipun voi ostaa myös lentoasemalle tullessa ennen metroalueelta poistumista.

Madridiin pääsee helposti myös junalla muualta Espanjasta sekä Keski-Euroopasta. Kaupungissa on kaksi päärautatieasemaa Atocha ja Chamartín, joten kannattaa varmistaa kummalle asemalle juna saapuu.

Joukkoliikenne kuljettaa omaleimaisiin barrioihin

Madridista löytyy paljon erilaisia majoitusvaihtoehtoja kaikista hintaluokista. Kätevintä on varata majoitus keskustan tuntumasta, mutta hyvien kulkuyhteyksien ansiosta myös kauempaa pääsee kätevästi liikkumaan ympäri kaupunkia.

Madridin kaupunginosilla, barrioilla, on kaikilla oma luonteensa, La Latinasta löytyvät parhaat tapas-paikat, Huertasta paras yöelämä, Malasañasta aitoa madridilaisuutta ja Chueca on Madridin homokulttuurin keskus. Hotellin tai hostellin sijaintia valitessa kannattaakin miettiä, mitä aikoo kaupungissa ensisijaisesti tehdä.

Madridissa on kätevintä liikkua joko metrolla tai kävellen. Metroverkosto on erittäin kattava ja ehdottomasti helpoin ja tehokkain tapa liikkua. Kaupungissa on myös kattava bussiverkosto ja lähijunilla voi kulkea ydinkeskustan ulkopuolelle.

Retkiä Madridista

Madrid on hyvä tukikohta pidemmällekin oleskelulle Espanjassa. Lähistöltä löytyy paljon kiinnostavia päiväretkikohteita, joihin on helppo kulkea junalla tai vuokra-autolla. Myös lentoyhteydet Espanjan sisällä ovat yllättävän edullisia ja pääkaupungista käsin voi tehdä pyräyksiä muihin kaupunkeihin halpalentoja hyödyntäen. Esimerkiksi Vueling ja Ryanair tarjoavat paljon maan sisäisiä lentoja.

Madridin lähistöllä sijaitseviin kiinnostaviin kohteisiin kuuluvat muun muassa Unesco-kaupungit Aranjuez, Alcalá de Henares ja El Escorial. Myös Toledo ja Segovia ovat autolomalaiselle tai junamatkailijalle helposti saavutettavissa.

MADRIDIN NÄHTÄVYYDET

Kuva: Shutterstock
Madridin tunnetuimpiin nähtävyyksiin kuuluvat esimerkiksi tasokkaat museot ja Retiro-puisto.

Kulttuuria maailmanluokan museoissa

Madridin tarjoaa runsaasti nähtävää taiteen ja kulttuurin ystäville, sillä kaupungissa on sekä suuria museoinstituutioita että pikkugallerioita. Tunnetuimpia kaupungin museoista ovat taidemuseot Museo del Prado, Museo Reina Sofia ja Thyssen-Bornemiszan museo, jotka kaikki sijaitsevat niin sanotussa Kultaisessa kolmiossa aivan kaupungin ytimessä.

Museo del Prado esittelee runsaan kokoelman vanhojen mestarien taidetta ja museolla on suurin espanjalaisen taiteen kokoelma. Museo Reina Sofian helmi on Picasson Guernica-teos, jonka edustalla onkin usein hienoinen tungos. Thyssen-Bornemiszan salit puolestaan ovat täynnä tunnettuja nimiä etenkin 1800- ja 1900-luvuilta.

Vilkas yöelämä

Espanjalaiset syövät myöhään ja myös juhlivat myöhään. Madridin yö on pitkä ja ilta kannattaa ehdottomasti aloittaa tapaksilla. Viinin ja naposteluherkkujen ääreltä siirrytään yökerhojen puolelle vasta niihin aikoihin, kun Suomessa ensimmäiset olisivat jo taksijonossa. Vilkasta yöelämää löytyy esimerkiksi Santa Anan ja Chuecan alueilta.

Shoppailijan lempikadut

Madrid on mainio kohde shoppailulomalle, joten reissuun lähtiessä kannattaa laukkuun jättää tilaa ostoksille. Ostoskierroksen voi aloittaa vaikkapa Puerta del Solin aukiolta, sillä sen lähistöltä löytyvät suurimmat tavaratalot ja monet ketjuliikkeet. Pikkuputiikkien alueellekaan ei ole täältä pitkä matka.

Tunnetuin yksittäisistä ostoskaduista on leveänä kulkeva Gran Vía, jonka varrelta löytyy esimerkiksi suuria ketjuliikkeitä, kuten Primark, ja tavaratalo El Corte Inglés. Poikkea myös Gran Víalta alkavalle Calle de Fuencarral -kadulle, jossa on lukuisia pienempiä ketjuliikkeitä, jotka myyvät muun muassa vaatteita, laukkuja ja asusteita. Luksusmerkkejä etsivälle kiinnostava ostospaikka on puolestaan Calle Serrano.

Rantapallon kattava opas Madridin ostoskaduille kertoo lisää vinkkejä shoppailuun.

Vieraile Retiron puistossa

Jos kaipaat lomallasi hetken hengähdystä kaupungin vilinästä, ota suunnaksi Retiron puisto. 130-hehtaarinen puisto on sekä madridilaisten että turistien suosima piknikpaikka ja ulkoilualue. Patsaineen ja suurine monumentteineen puisto on kuin ulkoilmagalleria.

Retiron puiston erikoisuus on sen rakastettu minilampi, josta voi nauttia myös soutuveneestä käsin. Tämän lisäksi matkailijan hurmaavat puiston lukuisat puutarha-alueet ja Kristallipalatsi.

Kaupustelijoihin ja turistien jututtajiin saattaa puistossa törmätä, mutta päällekäyvää kaupanteko ei onneksi ole. Myöhään illalla tai yöllä Retiro ei ole yksin liikkuvalle suositeltava paikka.

Kauppahallin tuoksut ja värit

Mercado de San Miguelin kauppahallissa kannattaa käydä haistelemassa huumaavia herkkujen tuoksuja ja maistelemassa vaikka tapaksia viinilasillisen äärellä.

Tuoreita kasviksia, herkullisia leivonnaisia ja mitä erilaisimpia mereneläviä tarjoavat kauppiaat panevat parastaan upeassa art nouveau -miljöössä joka päivä. Espanjalaiset rakastavat oliiveja – yritä laskea, montako erilaista lajiketta löydät kauppahallista!

Kokeile paikallisia herkkuja

Madrid on todellinen herkuttelijan unelmakohde ja kaupungissa on erittäin laaja ravintolatarjonta. Ravintoloissa kannattaa kokeilla ennakkoluulottomasti paikallista herkkutarjontaa ja kysyä myös asiantuntevilta tarjoilijoilta suosituksia. Muista maistella ainakin erilaisia tapaksia ja napata vielä illan päätteeksi mukaan suussasulavat churrot.

Espanjassa syödään paljon vihanneksia, papuja, possua, lammasta ja tietenkin myös härkää. Hyvä viini kuuluu ateriaan kuin ateriaan. Madridissa syödään suomalaisittain myöhään, mikä kannattaa huomioida loman päiväohjelmaa suunnitellessa. Monet ravintolat avaavat ovensa illallisvieraille vasta iltakahdeksan jälkeen ja on aivan normaalia syödä vasta yhdeksän tai jopa kymmenen paikkeilla.

Espanjalaiset osaavat esimerkillisen hyvin ruoanlaiton ja siihen liittyvän logistiikan. Vaikka Madrid sijaitsee sisämaassa, tulee kala sinne tuoreena ja raikkaana joka päivä. Sisämaakaupungiksi Madridissa on myös erinomainen kalaravintoloiden tarjonta.

Ihaile auringonlaskua

Madrid on tunnettu upeista auringonlaskuista, joita voi nousta katselemaan esimerkiksi jollekin kaupungin lukuisista kattoterasseista. Suosituimmille terasseille voi olla tunkua juuri auringonlaskun aikaan, joten paikalle kannattaa saapua ajoissa napatakseen itselleen parhaat paikat.

Yksi suosituimmista paikoista auringonlaskun katseluun on Azotea del Círculon kattoterassi kuuluisaa Metrópolis-rakennusta vastapäätä. Terassi on avoinna aamusta yli puoleenyöhön ja pääsymaksu on pari euroa.

Kurkista kuninkaalliseen elämään

Madridin 1700-luvulla rakennettu kuninkaallinen palatsi on Länsi-Euroopan suurimpia ja palatsissa on noin 3 000 huonetta. Espanjan nykyinen kuningaspari ei kuitenkaan asu palatsissa, vaikka sitä nimitetäänkin kuninkaan viralliseksi virka-asunnoksi. Osa linnasta on yleisölle avoinna, mikä tarjoaa myös matkailijoille mahdollisuuden pääsevät kurkistamaan kuninkaalliseen elämään.

Palatsi on avoinna vierailijoille päivittäin lukuun ottamatta muutamia juhlapyhiä. Sisäänpääsy maksaa aikuisilta noin 10 euroa.

Las Rozas hullaannuttaa ostoksille

Las Rozasin outlet-kylä sijaitsee lyhyen ajomatkan päästä Madridin keskustasta. Perille pääsee myös Shopping Express -bussilla. Las Rozas on rakennettu täysin shoppailijoiden ehdoilla eli alueella on vain outlet-kauppoja ja muutama ravintola.

Hinnat Las Rozasissa eivät ole ulosheittohalpoja, mutta mukavia löytöjä päivän mittaan voi toki tehdä. Suurin osa liikkeistä myy huippumuotia ja espanjalaista designia.

Lähde päiväretkelle lähikaupunkeihin

Madridissa lomailevan ei kannata hukata tilaisuutta tutustua samalla myös pikkukaupunkien Espanjaan. Lähistöltä löytyy lukuisia kiinnostavia kohteita, joihin on helppo piipahtaa päiväretkelle junalla tai vuokra-autolla.

Kuninkaallista loistoa ja historian havinaa voi kokea Aranjuezissa tai El Escorialissa, roomalaisten jälkiä Segoviassa ja keskiajan henkeä Chinchonissa tai Toledossa. Kaikki nämä sijaitsevat alle sadan kilometrin päässä pääkaupungista. Lue lisää kiinnostavista päiväretkikohteista täältä.

MADRIDIN PARHAAT

Kuva: Shutterstock
Kuninkaallinen palatsi on nähtävyys, jota ei kannata ohittaa Madridissa.

Madridin parhaat elämykset

  1. Näe Madridin vilkas keskus, Puerta del Sol -aukio
  2. Kierrä upea Prado-museo
  3. Pakene suurkaupungin hulinaa El Retiron puistoon
  4. Tee ostoksia ja sukella yöelämään
  5. Herkuttele Madridin eloisissa tapasbaareissa

LISÄTIETOJA

Madridin kaupungin matkailusivusto

Teksti: Suvi Huttunen, Riikka Krenn ja Krista Ahonen
Kuvat: Shutterstock, Istockphoto

Päivitetty: 28.7.2019

Espanja: Lue lisää kohdeoppaita

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

17 kommenttia

Aivan ihana kaupunki! Oon muutaman kerran käynyt Madridissa ja on kyllä ihan mahtava paikka.

Varsin mielenkiintoiselta kohteelta tuntuu, enemmän aikuisille, kulttuurista kiinnostuneille. Matkustusajankohta joko aikaisin keväällä tahi hiukan myöhemmin syksyllä, jotta saa ”nälkänsä” tyydytettyä kunnolla :)

En ole koskaan käynyt, mutta olen kuullut, että on mielenkiintoinen ja tutustumisen arvoinen.

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *