Notice: Trying to get property 'plugins' of non-object in /var/www/www.rantapallo.fi/wp-content/plugins/styles/classes/styles-customize.php on line 150
Matkustus San Francisco USA

San Franciscon surullinen puoli

lauantai, tammikuu 26, 2019

San Francisco on monella tapaa ihana kaupunki. Siellä on huikea ravintolatarjonta, paljon nähtävää, ihmiset ovat ystävällisiä ja ilmasto on mukavan leuto. Viihdyin San Franciscossa enemmän kuin hyvin, mutta en koskaan voisi kuvitella muuttavani sinne. Kuten monissa muissakin suurkaupungeissa, San Franciscolla on omat ongelmansa.

Koulukaverini David täältä Krakovasta on kotoisin San Franciscosta, mutta on asunut koko elämänsä kaukana keskustasta. Kysyin häneltä vinkkejä lomaa varten, ja hän kirjoitti seuraavasti: ”Look up for the bad neighborhoods and avoid them. Make sure you go to Mission Hills Peak especially if the sky is clear at night time. And go to this place called The Wiew. It’s downtown on top of a skyscraper and sunset views are amazing. Make sure you try in-n-out burgers, it’s near the touristy area at Fishermans Warf.”

Miksi en voisi kuvitella muuttavani San Franciscoon?

Tenderloin & huumeongelmat

Tenderloinin alue sijaitsee ihan kaupungin keskustassa ja on tunnettu suuresta huumeongemaisten määrästään. Alueen läpi ei kannata edes kävellä, koska kadulla näkee paljon diilereitä ja ihmisiä huumeneuloineen. Me ajoimme alueen läpi Uberilla, ja olen tyytyväinen ettemme olleen kävellen liikkeellä. Alue näytti mielestäni muuten ihan siistiltä, mutta talojen ulkopuolella notkui epämääräisen paljon porukkaa. Myös paikalliset varoittelevat alueesta ja kaupungilla on tiedossa alueen huumeongelma. Kannabiksen poltto on sallittua Kaliforniassa.

Yksin liikkuminen pimeällä & turvallisuus

Paikalliset varoittelivat meitä myös yksin pimeällä liikkumisesta. Pimeän tullen liikuimmekin vain porukalla ja mieluiten Veeran poikaystävän Manuelin kanssa. Kävellen kulkemista kannattaa välttää muutenkin pimeän tullen, mikä minusta suomalaisena tuntuu tosi erikoiselta. Puolassakaan minun ei ole koskaan tarvinnut olla varuillani yksin liikkuessa pimeällä.

Välimatkat ovat myös pitkiä, joten autolla liikkuminen on helpoin tapa päästä paikasta A paikkaan B. Metroissa pyörii vähän erikoista porukkaa. Metroa kutsutaan Bartiksi.

Aseelliset ryöstöt

Aseiden hallussapito on myös Kalifornian lakien mukaan sallittua, eikä erillisiä lupia aseen hallussapitoon tarvita. Tämän takia esimerkiksi Uberkuskit lukitsevat auton ovet heti auton lähtiessä liikkeelle ja erityisesti kaikenlaisia kahakkatilanteita kannattaa välttää. Manuel kertoi olleensa Uberissa, jossa kuskilla oli etupenkillä mukanaan ase. Ilmeisesti kyseinen Uberkuski menetti myöhemmin ajolupansa Uberin palveluksessa.

Hintataso

Kuten olen jo maininnut aiemmin, San Francisco on erittäin kallis kaupunki elää. Vuokrat hipovat pilviä ja ruoasta saa maksaa itsensä kipeäksi. Toki palkatkin ovat usein Suomen standardeja korkeammalla, mutta harvalla San Franciscossa asuvalla on varaa asua kaupungin keskustassa edes pienessä asunnossa. Monet Manuelin hyvinpalkatut kollegat asuvat tunnin tai jopa kolmen tunnin ajomatkan päässä keskustasta. Tästä syystä moni suosiikin etätöitä ainakin kerran viikossa. Meillä kävi ihan älytön tuuri, että saimme asua vierailumme ajan Veeran ja Manuelin ihanassa työsuhdeasunnossa.

Hintataso on niin korkea, että monet ihmiset joutuvat tekemään useampaa työtä samaan aikaan selviytyäkseen hengissä ja elättääkseen perheensä. Lomalla ollessamme Marriott-hotelliketjun työntekijät olivat lakossa juurikin tästä syystä. ”One job should be enough!” Tämän takia emme menneet ystäväni Davidin suosittelemalle kattoterassille- omistaja oli Marriott.

Kodittomat

Koskeasta hintatasosta johtuen San Franciscossa on paljon kodittomia. Sosiaaliturva on olematon, ja pienikin vastoinkäyminen voi ajaa tavallisen ihmisen kodittomaksi. Työn menettäminen, vakava sairastuminen tai huono tuuri ajavat ihmisiä kaduille. Ja kuten arvata saattaa, kodittoman voi olla hankalaa enää löytää uutta työpaikkaa tai asuntoa.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Make sunnuntai, tammikuu 27, 2019 at 11:03

  San Franciscon vuokrien kalleudesta kertonee se, että vanhalla yleisesti maksetulla ”minimi” tuntipalkalla olisi pitänyt tehdä töitä 32t vuorokaudessa, jotta olisi saanut maksettua suomalaisittain normi kaksion vuokran.

  • Reply emmipaloranta tiistai, tammikuu 29, 2019 at 17:16

   Oho! Ihan älytöntä. Antaa vähän perspektiiviä siihen, kuinka hyvin asiat Suomessa onkaan 🙂

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.