Matkustus San Francisco USA

San Francisco- mitä reissu maksoi?

maanantai, tammikuu 28, 2019

Ehtona San Franciscon reissulleni oli, että löytäisin lennot edullisesti. En joutunut maksamaan majoituksesta mitään, koska yövyin Veeran ja Manuelin hulppeassa työsuhdeasunnossa kaupungin keskustassa. Päätin jo lähtiessäni, että shoppailuni ei saisi lähteä käsistä, joten päätin pärjätä vain käsimatkatavaroilla viikon. Mitä viikko San Franciscossa sitten maksoi?

369€ Lennot Icelandairilla, vain käsimatkatavarat

4,2€ x 2 Juna lentokentälle ja takaisin Suomessa

25€ Reissudata Jenkkeihin Telialta

$14 Esta-hakemus

$97 Napa Valley Wine Tour

$ 89 Whale Watching Tour

$ 57 Alcatraz Tour

$ 10 x 2 Bart-metro (lentokenttä-keskusta) San Franciscossa

$ 28 lentokoneessa syöminen, Icelandairilla ei tarjoilla ilmaista ruokaa

$ 60 meikkejä häitä varten Sephorasta

$ 45 hyväksi todetut treenihousut Nikeltä

$ 97 Kate Spaden laukku (Stockalla lähemmäs 400€)

$ 475 ruokaan, kahvitteluun ja liikkumiseen San Franciscossa

Yhteensä: 402,4 € + $ 982

Ilman shoppailua olisi reissu kustantanut 402,4€ + $ 779.

Kokkasimme muutamana iltana itse illallista ja aamiaiset söimme pääsääntöisesti joko asunnolla tai ilmaiseksi toimistolla. Toisaalta kävimme syömässä ulkona monena päivänä sekä lounasta että illallista. Väitän, että alle 1000€:lla ei viikon matkaa San Franciscoon kustanneta, vaikka ruokakuluissa yrittäisikin säästää. Voin toki olla väärässäkin. Yritin itse elää mahdollisimman säästeliäästi koko reissun ajan, mutta kummasti sitä rahaa meni kuitenkin enemmän kuin olin olettanut. Laskettuani koko reissun aikana käyttämäni rahat yhteen olin aika ahdistunut, koska en ikinä Suomessa tai Krakovassa kuluttaisi viikon aikana noin paljon. Toisaalta ei harmita, koska palasin Eurooppaan monta kokemusta rikkaampana ja sain viettää arvokasta aikaa ihanien ystävieni kanssa.

Matkustus San Francisco USA

San Franciscon surullinen puoli

lauantai, tammikuu 26, 2019

San Francisco on monella tapaa ihana kaupunki. Siellä on huikea ravintolatarjonta, paljon nähtävää, ihmiset ovat ystävällisiä ja ilmasto on mukavan leuto. Viihdyin San Franciscossa enemmän kuin hyvin, mutta en koskaan voisi kuvitella muuttavani sinne. Kuten monissa muissakin suurkaupungeissa, San Franciscolla on omat ongelmansa.

Koulukaverini David täältä Krakovasta on kotoisin San Franciscosta, mutta on asunut koko elämänsä kaukana keskustasta. Kysyin häneltä vinkkejä lomaa varten, ja hän kirjoitti seuraavasti: ”Look up for the bad neighborhoods and avoid them. Make sure you go to Mission Hills Peak especially if the sky is clear at night time. And go to this place called The Wiew. It’s downtown on top of a skyscraper and sunset views are amazing. Make sure you try in-n-out burgers, it’s near the touristy area at Fishermans Warf.”

Miksi en voisi kuvitella muuttavani San Franciscoon?

Tenderloin & huumeongelmat

Tenderloinin alue sijaitsee ihan kaupungin keskustassa ja on tunnettu suuresta huumeongemaisten määrästään. Alueen läpi ei kannata edes kävellä, koska kadulla näkee paljon diilereitä ja ihmisiä huumeneuloineen. Me ajoimme alueen läpi Uberilla, ja olen tyytyväinen ettemme olleen kävellen liikkeellä. Alue näytti mielestäni muuten ihan siistiltä, mutta talojen ulkopuolella notkui epämääräisen paljon porukkaa. Myös paikalliset varoittelevat alueesta ja kaupungilla on tiedossa alueen huumeongelma. Kannabiksen poltto on sallittua Kaliforniassa.

Yksin liikkuminen pimeällä & turvallisuus

Paikalliset varoittelivat meitä myös yksin pimeällä liikkumisesta. Pimeän tullen liikuimmekin vain porukalla ja mieluiten Veeran poikaystävän Manuelin kanssa. Kävellen kulkemista kannattaa välttää muutenkin pimeän tullen, mikä minusta suomalaisena tuntuu tosi erikoiselta. Puolassakaan minun ei ole koskaan tarvinnut olla varuillani yksin liikkuessa pimeällä.

Välimatkat ovat myös pitkiä, joten autolla liikkuminen on helpoin tapa päästä paikasta A paikkaan B. Metroissa pyörii vähän erikoista porukkaa. Metroa kutsutaan Bartiksi.

Aseelliset ryöstöt

Aseiden hallussapito on myös Kalifornian lakien mukaan sallittua, eikä erillisiä lupia aseen hallussapitoon tarvita. Tämän takia esimerkiksi Uberkuskit lukitsevat auton ovet heti auton lähtiessä liikkeelle ja erityisesti kaikenlaisia kahakkatilanteita kannattaa välttää. Manuel kertoi olleensa Uberissa, jossa kuskilla oli etupenkillä mukanaan ase. Ilmeisesti kyseinen Uberkuski menetti myöhemmin ajolupansa Uberin palveluksessa.

Hintataso

Kuten olen jo maininnut aiemmin, San Francisco on erittäin kallis kaupunki elää. Vuokrat hipovat pilviä ja ruoasta saa maksaa itsensä kipeäksi. Toki palkatkin ovat usein Suomen standardeja korkeammalla, mutta harvalla San Franciscossa asuvalla on varaa asua kaupungin keskustassa edes pienessä asunnossa. Monet Manuelin hyvinpalkatut kollegat asuvat tunnin tai jopa kolmen tunnin ajomatkan päässä keskustasta. Tästä syystä moni suosiikin etätöitä ainakin kerran viikossa. Meillä kävi ihan älytön tuuri, että saimme asua vierailumme ajan Veeran ja Manuelin ihanassa työsuhdeasunnossa.

Hintataso on niin korkea, että monet ihmiset joutuvat tekemään useampaa työtä samaan aikaan selviytyäkseen hengissä ja elättääkseen perheensä. Lomalla ollessamme Marriott-hotelliketjun työntekijät olivat lakossa juurikin tästä syystä. ”One job should be enough!” Tämän takia emme menneet ystäväni Davidin suosittelemalle kattoterassille- omistaja oli Marriott.

Kodittomat

Koskeasta hintatasosta johtuen San Franciscossa on paljon kodittomia. Sosiaaliturva on olematon, ja pienikin vastoinkäyminen voi ajaa tavallisen ihmisen kodittomaksi. Työn menettäminen, vakava sairastuminen tai huono tuuri ajavat ihmisiä kaduille. Ja kuten arvata saattaa, kodittoman voi olla hankalaa enää löytää uutta työpaikkaa tai asuntoa.