Notice: Kutsuttu luokan WP_Widget metodi kantaluokassa FacebookLikeBoxWidget on vanhentunut versiosta 4.3.0 lähtien! Käytä sen sijaan metodia
__construct()
. in /var/www/www.rantapallo.fi/wp-includes/functions.php on line 4633
Junalla liikkuminen Sveitsissä - Levoton Matkailija
Notice: Trying to get property 'plugins' of non-object in /var/www/www.rantapallo.fi/wp-content/plugins/styles/classes/styles-customize.php on line 150

Junalla liikkuminen Sveitsissä

Kahden viikon Sveitsin reissulla matkustin junassa usein. Sveitsi ei ole mikään iso maa, joten ajallisesti junalla liikkuminen ei vie aikaa. Lisäksi maisemat ovat upeat, ja yhdellä matkalla voi nähdä lumihuippuisia vuoria, kauniita järviä ja jokia, sekä vihreää nurmea. Sveitsi on upea maa, joten matkustaessa tässä kauniissa Alppimaassa ei todellakaan halua käyttää aikaa matkustamalla paikasta toiseen. Junalla matkustus on siitäkin kätevää, että kaikki matkailijat saavat nauttia maisemista.

Sveitsi on kuuluisa upeista ja maailmankuuluista junamatkoista, kuten Glacier Express ja Bernina Express. Mulla ei harmiksi tällä kertaa ollut aikaa (tai rahaa) näiden junamatkojen tekemiseen, mutta erityisesti Glacier Express löytyy bucket listaltani, on se vaan niin upean näköinen!16

Sveitsin junat olivat todella mukavia, ja pidemmätkin matkat taittuivat nopeasti mukavissa ja pehmeissä istuimissa. Junissa oli yleisesti ravintolavaunu ja/tai käytävillä kulki tarjoilukärry. Mitään en ostanut, mutta valikoima oli ilmeisesti perus-junatasoa.

Junissa oli kiva huomata, että suurin osa kuulutuksista tuli myös englanniksi. Maaliskuussa junissa oli hyvin tilaa, eikä rinkan kanssa matkustaminen tuottanut mitään ongelmia. Jos juna on vähänkin täynnä, voi matkatavaroiden säilöminen olla vaikeaa, koska minkäänlaisia säilytyshyllyjä ei näkynyt.

Juna-asemat Sveitsissä ovat siistejä, ja kylttejä on hyvin esillä. Kuten missä tahansa muuallakin maailmassa, myös Sveitsin juna-asemilla liikkuu paljon porukkaa, eritysesti ruuhka-aikaan. Kannattaa siis pitää silmällä tavaroitaan, vaikka Sveitsissä vähän rikollisuutta onkin.

Näiden kokemusten jälkeen voin lämpimästi suositella Sveitsiin tutustumista junan kyydissä. Mitään huonoa sanottavaa en Sveitsin junista keksi, paitsi etten vieläkään tiedä miten junan penkit saa makuuasennosta takaisin pystyyn. Junat olivat aina ajoissa, ja saapuivat perille aikataulun mukaan. Wi-fiä junissa ei ole, siitä vähän miinusta. Juna-asemilla wi-fi kuitenkin toimii hyvin.23

Mistä lippuja voi ostaa?

Junalippuja voi ostaa etukäteen netisä. Jos omat aikataulut ovat selvillä muutamaa viikkoa ennen matkaa, voi junamatkan saada supersaver-hintaan, eli puolet edullisemmin kuin normaalisti. Hyvällä tuurilla supersaver-lippuja on myynnissä parikin päivää ennen, riippuen siitä miten suosittu reitti on kyseessä. Supersaver-lippuja ei voi vaihtaa taikka peruuttaa.

Lippuja saa kätevästi ostettua myös juna-aseman automaateista. Automaateista ostettaessa voi maksaa joko kortilla tai käteisellä, ja ostaminen on helppoa. Tosin mulla meni aina vähän aikaa ennen kuin osasin valita oikean reitin. Jos lippuautomaatin käyttö tuntuu vaikealta, voi lipun ostaa myös tiskiltä, tämä tosin saattaa vaatia jonkin verran jonottamista.

Jos suunnitelmissa on viettää pidemmän aikaa Sveitsissä, hyvä vaihtoehto on hankkia junapassi. Itselläni ei ole junapasseista kokemusta, enkä niistä osaa sen enempää kertoa. Passeihin kannattaa tutustua vaikka Swiss Railin nettisivuilla. Yksi suosituimmista passeista on Swiss Travel Pass, minkä kanssa voi matkustaa rajattomasti junalla. Passiin sisältyy myös sisäänpääsy yli 400 museoon, ja vuoristojunista saa passilla 50% alennuksen.

Kaupunkien välisissä matkoissa varaus ei ole tarpeen. Jos matkustaa näköalareitillä, kuten Glacier Expressillä, varaus on hyvä tehdä tarpeeksi ajoissa. Suosittelen ostamaan lipun aina junassa matkustaessa, koska kaikilla tekemilläni junamatkoilla liput käytiin tarkastamassa. Jos juna on jo lähtökuopissa asemalla, lipun voi ilmeisesti ostaa myös junasta.7

*****

Piditkö lukemastasi?  Seuraa blogia Facebookissa, Instagramissa, Twitterissä 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

33 Comments

 • Reply Jonna / Lempipaikkojani 29.4.2016 at 18:09

  Hyvä postausidea ja varmasti monelle tarpeellinen! Itselläkin on ollut mielessä kirjoittaa vastaava postaus Saksassa junailusta. Mutta on vielä ajatuksen asteella. Itse tykkään kulkea paljon junilla, koska se on helppoa ja ekologista.

  • Reply Tanja 2.5.2016 at 14:09

   Kiitos! :) Mä en niin Suomessa välitä junamatkailusta, koska mun mielestä bussit on mukavampia. Ja toiseksi VR:n hinnat on todella kalliit.

 • Reply Tiia/ReiseReise 30.4.2016 at 10:22

  Toimiko muuten wifi junissa? Saksassa ainakin hyvin harvassa junassa, 1.lk.:sta en tiedä.

  • Reply Tanja 30.4.2016 at 22:27

   Wi-fi ei tosiaan toiminut junissa, pitääkin lisätä se tuonne. 1. luokasta en minäkään osaa sanoa. Juna-asemilla wi-fi kyllä toimi hyvin.

 • Reply Mira / Exploras 1.5.2016 at 21:10

  Junailu on mukavaa (varsinkin, jos junat ovat mukavia ja maisemat hienoja – kuten tässä tapauksessa), Sveitsissä olen tehnyt vain pienen matkan Geneve-järven maisemissa.

  • Reply Tanja 2.5.2016 at 14:10

   Mä olen vasta parin viime vuoden aikana alkanut lämmetä junalla matkustamiselle, vaikka nykyäänkin valitsen mieluummin bussin. Jotenkin busseissa on kivempi matkustaa, ja bussilla pääsee usein vähän halvemmalla kuin junalla.

 • Reply salaine 1.5.2016 at 22:08

  Oli pakko lukea otsikko uudelleen, kun äsken luin juttua Itävallan junamatkasta ja sitten Sveitsin. Upeammat maisemat on Sveitsissä. Sinne mekin kaavailemme tekevämme päivämatkan ollessamme pohjois -italiassa kesäkuussa. Pitänee kaiketi ostaa nuo junaliput ajoissa ellemme sitten ajele sinne autolla.

  • Reply Tanja 4.5.2016 at 09:03

   Suosittelen tekemään päivämatkan Sveitsiin! On ne maisemat siellä vaan niin ihania, vaikka kallis maa kyseessä onkin.

 • Reply Anna / Muuttolintu 2.5.2016 at 01:53

  Hyödyllinen postaus Sveitsin reissua suunnittelevalle. Oon ollut Sveitsissä vaan ohikulkumatkalla, se asia pitäisi korjata jonain päivänä. Tykkään junailla ja ehdottomasti haluaisin tehdä jonkun noista upeista junamatkoista joskus!

  • Reply Tanja 4.5.2016 at 09:04

   Kiitos! :)
   Mä en Suomessa junalla matkailusta niin välitä, yksi syy on junalippujen hinta. Mutta ulkomailla junassa on ihan kiva matkustaa, ja esimerkiksi Australiassa haluaisin joskus tehdä pari pitempää junamatkaa.

 • Reply Teija / Lähdetään taas 2.5.2016 at 13:12

  Junalla matkustaminen on kyllä kätevää! Yritän myös Suomessa suosia junia Helsinki-Jyväskylä -välillä, aina kun mukana kulkeva tavaramäärä sen sallii. Mutta nuo Sveitsin maisemat on kyllä sitä luokkaa, että ihan varmasti kannattaa kulkea junalla juurikin sen takia, että kaikki matkalaiset pääsevät nauttimaan maisemista.

  • Reply Tanja 4.5.2016 at 09:09

   Junalla matkustus on kyllä kätevää, mutta Suomessa suosin bussia. Yleisesti VR:n hinnat on aika kalliita, ja vaikka bussilla kestää vähän kauemmin niin säästää siinä vähän rahaa :) Sveitsin junamaisemat olivat kyllä parhaimpien joukossa mitä junan ikkunasta on näkynyt!

 • Reply Virpi /Täynnä tie on tarinoita 2.5.2016 at 14:55

  Kuulostaa mukavalta ja helpolta ja varmasti aikaa säästävä liikkumismuoto. Olen jostain syystä liikkunut tosi vähän junilla reissuissa joten omakohtaisia kokemuksia ei juuri mistään muualta kuin Suomesta, josta päällimmäisenä mielessä kalliit hinnat ja ainainen myöhästyminen. :D

  • Reply Tanja 4.5.2016 at 09:31

   Mä en Suomessa juuri junia käytä, mutta ulkomailla junilla olen jonkin verran liikkunut. Onhan ne käteviä ja nopeita. Suomessa junaliput on tosi kalliita, sen takia suosin bussia :)

 • Reply Outi 2.5.2016 at 22:32

  Kyllähän tuollaisia maisemia junan ikkunoista katselee! Vuoret kyllä aina puhuttelevat. Niissä on jotain kummallista taikaa.

  • Reply Tanja 4.5.2016 at 09:30

   Ehdottomasti, ei ole vuorimaiseman voittanutta! :)

 • Reply Tero / Laamanaaman maailma 3.5.2016 at 11:45

  Ajankohtainen postaus, koska olen parin viikon päästä junailemassa Zürichista Baseliin ja takaisin. Ostin liput jo ennakkoon koska oon menossa Eurooppaliigan finaalia katsomaan ja junat varmasti ihan tukossa.
  Aikaisemmin oon mennyt junalla Thusis-Davos välin ja matkan varrelle mahtui kauneimmat maisemat, joita oon ikinä junassa nähnyt.

  • Reply Tanja 5.5.2016 at 11:14

   Ulkomailla olen jonkin verran junilla matkustanut, ja Sveitsissa oli kyllä upeimmat maisemat! Ei ne Uudessa-Seelannissakaan huonot olleet, mutta kyllä vuorimaisema on aina vuorimaisema.

 • Reply Jonna / Lempipaikkojani 4.5.2016 at 11:53

  Nyt sain aikaiseksi kirjoitella vinkkejä Saksassa junailemiseen. Ja mukana pari tärppiä miten säästää selvää rahaa. Jos vielä reissaat Saksan puolella, niin käypä nappaamassa vinkit talteen :) https://wpdev.rantapallo.fi/lempipaikkojani/2016/05/04/junaillen-saksassa/

 • Reply Pirkko / Meriharakka 5.5.2016 at 10:04

  Tämä menee vähän sarjaan ”näin oletinkin asioiden olevan” eli en ehkä olisi edes ymmärtänyt kertoa, että hyvinhän tuo Sveitsissä toimii :-) – sillä niinhän tietysti pääosa kaikista asioista Sveitsissä toimii. Yksin hauskimmista junamatkoistamme Sveitsissä oli lyhyt matka Davosista ylöspäin junalla ja alaspäin kelkalla! Kelkkamäki oli niin pitkä, että mäen päälle matkustettiin junalla.

  • Reply Tanja 5.5.2016 at 11:10

   Sveitsissä tosiaan olettaa junien toimivan hyvin, ei siis tullut mitenkään yllätyksenä toimivuus :)
   Kuulostiaan tosiaan hauskalta lyhyt junamatka Davosissa! Pitää pistää mieleen jos vielä Sveitsiin matkustan.

 • Reply Kohteena maailma / Rami 7.5.2016 at 00:19

  Itse ole junalla matkustanut lähinnä paikalisjunilla Zurichin seudulla. Nuo maisemareitit ovat olleet haaveessa pidemmän aikaa jo :-)

  • Reply Tanja 7.5.2016 at 19:45

   Zürichin seudellakin maisemat on kauniita, mutta eihän mikään voita vuorimaisemaa :)

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää 7.5.2016 at 03:39

  Tosi hyvää tietoa Sveitsiin matkaajille! Itse etsiskelin kerran reittiä Baseliin (en muista enää mistä) ja oli jotenkin hankalaa hahmottaa, että kuinka vaikeaa olisi raahata laukkuja ja päästä asemalle ym. kun ei ollut koskaan käynyt maassa. Päädyin lopulta lentämään perille saakka.

  • Reply Tanja 7.5.2016 at 19:57

   Kiitos! :) Voi tosiaan olla etukäteen vähän vaikea hahmottaa kaikkea jos ei ole koskaan ennen paikan päällä käynyt. Mulla oli onneksi vain rinkka mukana, mutta kyllähän sekin painaa, eikä sitä kovin kauaa viitsisi kantaa ympäriinsä selässä.

 • Reply Annika | Travellover 7.5.2016 at 09:30

  Hyvä vinkki tuo, että etukäteen ostamalla voi saada huomattavasti halvemmalla. Minulle tuo on vaikeaa, koska en kovin tarkkaan aina suunnittele matkojani, mutta yrittämisen arvoinen. Minulla on tällainen ikivanha postaus Bernina Expressistä: http://www.travelloverblogi.fi/junailu-taas-trendikas-tapa-matkustaa/ Se todella oli kokemisen arvoinen.

  • Reply Tanja 7.5.2016 at 20:01

   Mulla oli sen verran vähän aikaa Sveitsissä, että tiesin minä päivinä matkustan kaupungista toiseen. Mutta useinhan matkalle lähdettäessä suunnitelmat ei ihan selkeitä vielä ole.
   Pitääkin käydä lukemassa sun juttu Bernina Expressistä! :)

 • Reply meidänmatkassa 7.5.2016 at 20:35

  Mun haaveena on päästä ylittämään Alpit Berninan kyydissä, se olis niin mageeta. Muutenkin Sveitsi kiehtoo maana hyvinkin paljon, kiva että kerroit vähän junamatkailusta. Mun mielestä se on helpoin tapa liikkua paikasta toiseen, ja vielä ympäristöystävällistäkin. ;)

  • Reply Tanja 9.5.2016 at 12:14

   Juna on helppo tapa liikkua, mutta Suomessa suosin bussia ihan hinnan takia. Bernina Express olisi kyllä upea kokemus! :)

 • Reply Juha-Petteri Kukkonen | Sirbizler.com 9.5.2016 at 19:17

  Itse en ole matkustanut junalla varmaan sitten vuoden 2005, joten ei ole hirveästi omakohtaisia kokemuksia aiheesta. Maisemat toki näyttävät hyviltä, kuten Sveitsissä aina. Itse vaan tykkään suosia vuokra-autoa reissussa, kun silloin saa mennä oman aikataulun mukaisesti sekä poiketa missä ikinä haluaa. Pidemmät matkat taas lentämällä, mutta ehkä pitäisi kokeilla näin 12 vuoden jälkeen, että millaisia junat nykyisin ovat…

  • Reply Tanja 10.5.2016 at 09:16

   Mulla ei ajokorttia ole, niin on pakko turvautua julkisiin. Suomessa on junaa käytä oikeastaan ollenkaan, koska bussilla pääsee paljon halvemmalla. Auto olisi vapauden suhteen kätevä, mutta yleensä julkinen liikenne toimii myös hyvin.

 • Reply Susanna 12.5.2016 at 02:01

  Kiva kokemus. Viimeksi menin junalla Saksan Rosenheimista Italiaan, jolloin näin runsaasti Alppimaisemia

  • Reply Tanja 12.5.2016 at 11:03

   Alppimaisemat on kyllä parhaita :)

  Leave a Reply