Notice: Kutsuttu luokan WP_Widget metodi kantaluokassa FacebookLikeBoxWidget on vanhentunut versiosta 4.3.0 lähtien! Käytä sen sijaan metodia
__construct()
. in /var/www/www.rantapallo.fi/wp-includes/functions.php on line 4508
Mitä maksoi kaksi viikkoa Sveitsissä? - Levoton Matkailija
Notice: Trying to get property 'plugins' of non-object in /var/www/www.rantapallo.fi/wp-content/plugins/styles/classes/styles-customize.php on line 150

Mitä maksoi kaksi viikkoa Sveitsissä?

Olen todella huono tekemään minkäänlaisia budjetteja ennen matkalle lähtöä. Yleensä en mitään budjettia edes tee, vaan matkan aikana tarkkailen hintoja, käteisvaroja ja pankkitilin tilannetta. Menoja en myöskään kirjaa ylös, mutta yleisesti säästän kaikki saadut kuitit, joita sitten laskeskelen matkan jälkeen. Kovin tarkkaan en kuitteja yleensä laske, mutta sen verran että saan vähän osviittaa siitä, kuinka paljon rahaa meni. Mielestäni tarkan päiväbudjetin asettaminen on vaikeaa, eikä lomalla ole kiva laskea rahoja sentin tarkkuudella. Tähän asti tämä taktiikka on toiminut, enkä näe tarvetta tietyn budjetin asettamiselle myöskään tuleville matkoille. Asia erikseen voisi tietenkin olla pitkän, monen kuukauden matka.

Sveitsi ei tunnetusti ole se edullisin matkailumaa, ja tämä oli hyvin tiedossa ennen tien päälle lähtöä. 1 euro on noin 1,04 sveitsin frangia (chf). 1chf on noin 0,94 euroa. Tähän postaukseen olen eritellyt majoituksen, liikkumisen ja syömiset. Lopputuloksesta jätin pois kaikki henkilökohtaiset ostokset. Jännä nähdä millainen summa matkan kuluista syntyy.

10

Majoitus

Sveitsissä vietin neljä yötä Zürichissä, kolme Luzernissa, kolme Bernissä ja kolme Genevessä. Bernissä majoituin omaan huoneeseen, koska kaikki dorm-huoneet olivat täynnä.

 • Zürich: neljä yötä neljän naisen dormissa: 230chf, noin 222e. Sisälsi aamiaisen.
 • Luzern: kolme yötä kahden naisen dormissa: 129chf, noin 124e. Ei aterioita.
 • Bern: kolme yötä omassa huoneessa: 235chf (sis. city tax 17chf), noin 227e. Ei aterioita.
 • Geneve: kolme yötä kolmen naisen dormissa: 105chf, noin 100e. Ei aterioita.

Kaikki huoneet olivat siistejä ja mukavia, ja jokaisessa dormissa oli kaikille yöpyjille oma lukollinen kaappi tavaroiden säilytystä varten. Yleisestikin ottaen hostellit olivat siistejä, tosin Geneven kohdalla hostelli olisi voinut olla vielä vähän siistimpikin.

Yhteensä noin 673e.

IMG_5477

Liikkuminen

Lentoja en ota tähän postaukseen mukaan, koska en lentänyt Sveitsiin. Ennen Sveitsin kiertelyä vietin muutaman päivän Saksan puolella, ja saavuin Zürichiin junalla Münchenistä. Münchenistä Zürichiin pääsi 45 eurolla, ja hinnat taitavat yleisesti olla tuota luokkaa. Matkaan meni nelisen tuntia, ja junia kulkee muutaman kerran päivässä. Sveitsissä junalla voi matkustaa suht edullisesti, jos varaa matkan etukäteen netistä. Varasin ennen lähtöä neljä junamatkaa etukäteen, noin kahta viikkoa ennen lähtöä. Sain kaikki neljä junamatkaa supersaver-hintaan, mikä on puolet normaalista hinnasta.

Alennuksia voi löytää kaikille reiteille, mutta niitä on rajoitettu määrä, joten kannattaa olla ajoissa liikkeellä. Supersaver-alennuksen saan vain netistä varattaessa. Alennushintaiset liput maksoivat 12 – 24 euroa. Kallein junamatka Sveitsissä oli meno-paluu Bern – Zermatt – Bern, mistä sain pulittaa lähes 170 euroa!

Zürichistä pääsee helposti ja nopeasti Liechtensteiniin. Zürichistä kannattaa ottaa juna Sargansin kaupunkiin (noin 60e), ja jatkaa sieltä bussilla Vaduziin (meno-paluu noin 11e). Yhteensä aikaa kuluu noin 1,5 tuntia.

Järviristeilyt ovat kiva tapa nähdä kaupungit hieman eri kulmasta. Zürichissä 1,5 tunnin risteily maksoi muistaakseni 15 frangia. Luzernissa järviristeily jahdin kyydissä maksoi noin 23 euroa. Tästä risteilystä on tulossa oma postaus lähiaikoina.

Zermattissa meno-paluu cable carilla ylös maksoi 50chf, noin 47 euroa. Kallein olisi kustantanut vähän päälle 100 euroa, ja totesin ettei minulla mitenkään ole varaa siihen. Zermattin kylästä kuitenkin oli hyvät näkymät Matterhornille, joten en nähnyt tarvetta ottaa kalleinta cable caria ylös. Retki Luzernista Mt Titlikselle maksoi 120 euroa.

Julkista liikennettä kaupungeissa en käyttänyt kertakaan. Kaikissa kaupungeissa kävellen liikkuminen oli helppoa ja nopeaa, joten en nähnyt tarvetta julkisten käyttöön. Kiva yllätys kuitenkin oli, että Bernissä ja Genevessä hostelleista sai käyttöön lipun, mikä kelpasi julkiseen liikenteeseen.

Yhteensä noin 540 euroa.

8

Ruokailut

Syöminen luonnollisesti vei myös paljon rahaa. Zürichin hostellissa ei ollut mahdollisuutta käyttää keittiöitä, mutta muissa hostelleissa tein ruokaa itse. Ravintoloissa syömiseen meni noin 75 euroa, muuhun ruokailuun noin 210 euroa, yhteensä siis 285 euroa. Muuhun ruokailuun sisältyy ruokakaupan ostokset, kahvilla käynnit ja välipalat. Välipalat hommasin ruokakaupasta, ja pääasiassa söin hedelmiä ja leipää. Muuhun ruokailuun sisältyy myöskin suklaaostokset, koska olihan Sveitsistä pakko suklaata ostaa kotiin viemisiksi.

Hampurilaispaikoista tutuksi tuli Holy Cow, mikä löytyy muutamista Sveitsin kaupungeista, kuten Zürichistä, Genevestä ja Lausannesta. Idealtaan Holy Cow on kuin pikaruokaravintolan ja ravintolat yhdistelmä, jossa ruoka tulee nopeasti, mutta tilat ovat enemmän ravintolan tyyppiset. Plussaa on se, että hampurilaisten tekoon käytetään sveitsiläisiä raaka-aineita. Holy Cow vaikutti olevan erityisen suosittu opiskelijoiden keskuudessa, ja opiskelijakortilla saakin hieman alennusta muutamista hampurilaisista. Esimerkiksi Big cheese maksaa opiskelijalta 14,90chf ateriana (noin 14,30e). Ateriaan sisältyy hampurilainen, ranskikset ja juoma. Normaalihinta tälle aterialle on 17,90chf (noin 17e). Toinen testaamani hampurilaispaikka oli The Butcher Zürichissä. Todella mukava paikka, ja tarjoilija tiesi nimeltä Sami Hyypiän : D Butcherissä juustohampurilainen, ranskikset ja juoma maksoivat 28chf (noin 27e). Huomattavasti kalliimpi siis, eikä ruuan maussa ollut paljoa eroa Holy Cow –ravintolaan verrattuna. Voin silti suositella molempia!

20160313_162754

Kaikki yhteensä

Kaksi viikkoa Sveitsissä kustansi yhdeltä noin 1489 euroa. Hinnat on laskettu maaliskuun 2016 hintojen mukaan. Jos summan jakaa 14, niin päiväkohtaisiksi kustannuksiksi voi laskea noin 100 euroa.

Ennen reissua en ollut yhtään miettinyt miten paljon rahaa saisin Sveitsissä kulumaan. Oletin hintatason olevan aika lailla Suomen tasoa, mutta Sveitsin hinnat pääsivät silti yllättämään, ja hintataso oli hieman Suomen hintatasoa korkeampi. Näihin kustannuksiin kuulumattomat ostokset veivät noin 100 euroa, joista uusi olkalaukku vei puolet. Mukana olleen olkalaukun vetoketju meni sopivasti rikki pari päivää ennen lähtöä, eikä oikein ollut muuta vaihtoehtoa kuin ostaa uusi laukku.

En ennen ole tehnyt budjettipostausta, joten olisi kiva saada kommenttia siitä, miten postaus onnistui =) Jäikö jutusta puuttumaan jotain oleellista?

*****************

Haluatko tiedon uusista postauksista ensimmäisten joukossa?

Seuraa blogia Facebookissa, Instagramissa, Twitterissä, Blogipolussa, Blogit.fi:ssä ja Bloglovin’issa.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

30 Comments

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta 19.4.2016 at 17:53

  Huuii kuin kallista! Onnistunut postaus, tosin jäin kaipaamaan ruoasta tarkempia esimerkkihintoja – ois kiva tietää, mitä maksaa esim. pizza tai hamppariateria tai salaatti.

  • Reply Tanja 20.4.2016 at 13:58

   Kiitos!
   Oli tosiaan kallista, mutta sen arvoista :) Pitääkin lisätä hampparien hintoja juttuun, hyvä kun sanoit!

 • Reply Sanna 20.4.2016 at 13:07

  Kiitos, tämä oli tarpeellinen! Sveitsi on hieno maa, mutta taidan tyytyä halvempiin Alppimaihin.

  • Reply Tanja 20.4.2016 at 13:59

   Hyvä että tuli tarpeen :) Sveitsi tosiaan on hieno maa, mutta todella kallis. Kannattaa silti mennä käymään jos joskus tulee mahdollisuus, vaikka vain päiväksi tai pariksi :)

 • Reply Kati 20.4.2016 at 17:44

  Me teimme viikon pituisen road tripin Sveitsiin reilu vuosi sitten. Meno-paluulennot (Oulu-HKI-Zürich), vuokra-auto polttoaineineen (BMW 5-sarja), majoitus, syömiset, paikallisjunat/autonkuljetusjunat/hissit/pääsyliput tms maksoivat 1600 eur/hlö (4 aikuisen seurue). Majoituimme pienissä majataloissa. Kävimme mm. Davosissa, Zermattissa, Luzernissa, Schilthornilla.

  Liikenne toimi todella hienosti ja joustavasti, jopa lauantai-iltapäivän ruuhkassa Zurichissa. Kaikki muukin toimi hienosti, Sveitsi on upea maa ja siellä asuu ystävällistä porukkaa. Pidimme todella paljon Sveitsistä ja kalleudesta huolimatta aiomme palata sinne vielä uudeleen. En valitettavasti muista esimerkkihintoja ravintolaruokailuista, mutta jos varautuu Suomen hintatasoiseen syömiseen, ei se kovin kauas siitä jää.

  Kannattaa muuten vierailla Brunnenissa olevassa Victorinoxin myymälässä.

  • Reply Tanja 21.4.2016 at 15:34

   Sveitsi on ehdottomasti hieno maa kalleudesta huolimatta. Ihmiset olivat hyvin ystävällisiä, ja kaikki todellakin toimi hyvin ja tehokkaasti. Oli jännä huomata miten paljon niinkin pienessä maassa on nähtävää!

 • Reply Maarit Johanna 20.4.2016 at 20:56

  Kävipä kyllä väreet kun katselin miten kaaaallista! Kävin viime kesänä viikonlopun Zurichissa ja herranjumala että pyörittelin kyllä silmiä. Norjassa ja Islannissa tottunut superkalliisiin asioihin, mutta Sveitsi veti kyllä ihan kalleusöverit. Pizza 35 frangia ja vihreä tee kahdeksan. WTF. Siis olihan mulla toki silloin vielä rahaa, mutta jotenkin tuntui, että miljonääri pitäisi olla :D Onneksi sain yöpyä kaverin luona kaksi yötä ja otettiin yksi yö Luzernista privadormissa kahdestaan. Jos Sveitsiin päädyn uudestaan, niin taidan ottaa teltan ja kuivamuonat kotoa :D
  Muuten tosi mielenkiintoinen katsaus!

  • Reply Tanja 21.4.2016 at 15:30

   No niin meni mullakin kylmät väreet kun näin loppusumman :D Varmasti helpotti kun sai olla kaverin luona yötä, seuraavalla kerralla teltta + kuivamuonat on hyvä suunnitelma : D
   Mä en kovin montaa kertaa teetä juonut kahviloissa ihan vaan kalliiden hintojen takia.

 • Reply Fanny 20.4.2016 at 23:38

  Sveitsissä saksalaiset ruokakaupat (Aldi) ovat kyllä ihan melkein Lidl-tasoa hinnaltaan. Jos kokkaa itse niin edullisesti pääsee.

  • Reply Tanja 21.4.2016 at 15:24

   Mä en muista yhtään Aldia nähneeni Sveitsissä, mutta Lidlissä kyllä kävin pari kertaa. Mun mielestä Lidl oli Suomen hintoja kalliimpi, mutta vähän suht edullinen Sveitsin hinnoissa.

 • Reply Anna / Tämä matka -blogi 24.4.2016 at 13:23

  Sveitsi on kyllä kallis, mutta valitettavan kaunis ja kiva paikka, joten aina välillä sinne on päästävä. Muutamia vuosia sitten vietettiin osa lomareissusta lasten kanssa Sveitsissä, ja en tosiaankaan uskalla laskea miten paljon rahaa kului. Jo pelkät hotellitkin olivat siis aivan järkyttävän hintaisia. Kävimme ulkona toki välillä syömässä, mutta kokkasimme myös itse aika paljon. Siinä säästi hyvin rahaa. Aldi oli edullinen ja sitten oli jokin toinenkin ruokakauppaketju, jota käytimme paljon.

  • Reply Tanja 26.4.2016 at 10:02

   Kallaudesta huolimatta Sveitsi tosiaan on aivan ihana paikka, ja varmasti tulen sinne matkustamaan myös toisenkin kerran. Mä en muista nähneeni yhtään Aldia, mutta Lidlissä tuli käytyä pari kertaa, samoin kuin Migrosta.

 • Reply Teija / Lähdetään taas 24.4.2016 at 13:30

  Kuulostaa kyllä melkoiselta summalta, kun majoituksetkin on pääosin olleet dormeissa. Huh! Tosin tiedossa oli kyllä, ettei Sveitsi ole mikään kaikkein edullisin maa – tai siis että se on oikeasti kallis maa. Toisaalta tuo 100 euron päiväbudjetti ei kuulosta enää niin suurelta, kun on kuitenkin kyse Euroopan matkasta, joskin edelleen hirvittää se, että sillä rahalla ei päässyt kuin dormeihin. Jaiks :)

  • Reply Tanja 26.4.2016 at 10:10

   Olihan tuo aikamoinen summa kahden viikon matkasta. Dormien hintataso kyllä vähän yllätti, en edes uskalla ajatella mitä hotellimajoitus olisi maksanut :D

 • Reply Jenni / Unelmatrippi 24.4.2016 at 14:17

  Jep, Sveitsi ei tosiaankaan ole halvimmasta päästä matkakohteena. Mutta se on kyllä yksi Euroopan kauneimmista maista maisemien puolesta, joten kyllä siellä kannattaa käydä. Tuossa aiemmissa kommenteissa oli mainintaa telttailusta Sveitsissä, ja siihen voin huomauttaa, että edes se ei ole Sveitsissä halpaa. :D On tullut testattua mm. Lausannessa, ja siellä leirintäalue oli vielä aika surkea, mitä en olisi odottanut. Luganossa ja Kreuzlingenissa oli hienot leirintäalueet, mutta eivät nekään halpoja olleet ympäröiviin maihin verrattuna. Mutta toki leirintäalueilla yöpyminen on halvempaa kuin hotellissa, ja noilla hostellihinnoilla näemmä myös halvempaa kuin hostellissa asuminen. Kiva kuitenkin kuulla, että nuo hostellit olivat hyviä – voipi olla, että joskus tulee testattua niitäkin.

  • Reply Tanja 26.4.2016 at 21:36

   Sveitsi on ehdottomasti yksi Euroopan kauneimmista maista, ja sinne kyllä lähtisin mielelläni uudestaan. Eipä oikeastaan tule yllätyksenä että telttailukin on Sveitsissä kallista :D

 • Reply salaine 24.4.2016 at 20:10

  Ei ole Sveitsi halpa maa, ei todellakaan. Mietin, että mitäköhän yö hotellissa oikein maksaakaan, kun hostellienkin taso oli melkoinen.
  Nämä hintapostaukset ovat hyviä, auttaa paljon omissa matkasuunnitelmissa. Mutta täytyy sanoa, että kyllä yllätti Lontookin hintatasoltaan. Rahaa meni kaikkeen runsaasti. Mutta silti en vaihtaisi matkaa pois, sillä pidin Lontoosta.

  • Reply Tanja 27.4.2016 at 18:07

   Mä en edes uskalla ajatella mitä maksaisi hotelliyö Sveitsissä. Lontoon hintataso yllätti myös minut viime vuonna, erityisesti kaikki sisäänpääsyhinnat. Sen takia en mm. mennyt käymään St Paul’s Cathedralissa.

 • Reply Pirkko / Meriharakka 25.4.2016 at 08:40

  Kallista on, mutta senhän kaikki (?) tietävät jo ennen sinne menemistä.
  Ruokailut ovat ongelmallisia näissä jutuissa sikäli, että niiden hinnat ovat tietysti niin valitusta tasosta kiinni ja niiden kuvaaminenkin on ongelmallisempaa kuin vaikka majoitusten.

  • Reply Tanja 27.4.2016 at 18:10

   Kyllä kaikki taitaa tietää Sveitsin kalleudesta ennen sinne matkustamista, itselle se ainakin oli hyvin tiedossa. Ruokailut todellakin ovat vähän ongelmallisia näissä jutuissa, varisinkin kun ihmiset ovat tottuneet syömään eri tavalla.

 • Reply Ansku BCN 25.4.2016 at 10:10

  Sveitsissä on ihanan kallista :D. Me kävimme aikoinaan töissä Sveitsissä, mutta asuimme Ranskassa juurikin hintatason takia. Ei se siis ole kallis maa pelkästään vierailijoille, mutta myös asuminen, ruokakaupat ja kaikki on ihan älyttömän hintaista. Toki palkat ovat sitten myös hyvät, tosin lomalaisia se ei paljon lohduta :)

  • Reply Tanja 27.4.2016 at 18:20

   No niin on! :D Varmasti Sveitsi on kallis myös siellä asuville, voisi silti olla kiva joskus asua Sveitsissä vähän aikaa.

 • Reply Laura - Urbaani viidakkoseikkailijatar 25.4.2016 at 15:38

  Aika kallista tosiaan, jos jopa hostelleissa olo maksaa noinkin paljon. Sveitsi on varmasti kaunis maa, mutta ehkä juurikin noista kustannussyistä se on jäänyt välistä. Paikallisille maa on toimivampi, ovathan palkatkin taivaissa. Sveitsille hyviä vaihtoehtoja löytyy onneksi muualtakin, esimerkiksi viereisistä maista löytyy paljon samaa kuin sieltä. Mutta, upea maa maisemaltaan se on silti! :)

  • Reply Tanja 27.4.2016 at 18:21

   Sveitsi on todellakin kaunis maa, ja lähtisin sinne kyllä mielelläni uudestaan. Onneksi Alppimaisemia pääsee näkemään myös vaikka Itävallassa, missä maisemat ei myöskään ole huonoja :)

 • Reply Noora 25.4.2016 at 22:18

  Sveitsi kyllä on kallis. Se on tullut itsekin koettua. En enää muista mitään tarkkoja kuluja parin vuoden takaa, mutta hostellitkaan eivät todellakaan olleet sieltä halvimmasta päästä. Toistasataa euroa sai helposti uppoamaan paristakin yöstä. Gimmelwaldissa syötiin paljon omia eväitä. Lähin kauppa oli naapurikylässä, jonne taisi kävellä tunnin (kameran kanssa :D) mutta olipas hyvä syy taittaa kauppamatka, koska maisemat oli huikeita. :)

  • Reply Tanja 27.4.2016 at 18:26

   Sveitsissä on ehdottomasti helppo saada kulumaan parisataa euroa hostelliyöstä. Jos jossain maassa niin Sveitsissä on hyvät maisemat kauppamatkan taittamiseen :)

 • Reply Outi 26.4.2016 at 11:49

  Huhhuh, onpa hintoja! Jos hostellin dormissa yöpyminenkin maksoi noin paljon niin mitenhän hurjasti hotelliyöt olisivat tulleet kustantamaan. Jos Sveitsiin jossain vaiheessa suuntaan, niin täytyy muistaa aloittaa säästäminen jo hyvissä ajoin!

  • Reply Tanja 27.4.2016 at 18:29

   Mä en edes uskalla ajatella mitä hotelliyö maksaa :D Sveitsiin olisi kiva matkustaa uudestaankin, mutta ehdottomasti säästämisen jälkeen.

 • Reply Annika | Travellover 26.4.2016 at 21:15

  Yöpyminen vaikutti ihan hirveän hintaiselta siihen nähden, että asuit hostellissa etkä aina edes omassa huoneessa! Ollaan kahdesti otettu Sveitsissä Interhomen asunto, muistaakseni 550 ja 800 euroa, mutta toki hinnat muutaman vuoden takaisia. Tuo kalliimpi oli kolmen huoneen ja keittiön, järvinäkymin, joita oli partsilla kiva katsella, halvempi yksiö, jonka ikkunasta näki myös järvelle. Laskin siis sillä mielellä, että kahdelle on jo paljon järkevämpää asua muualla kuin hostellissa, mutta yksin matkustavaa se ei tietenkään auta. Ruoan suhteen olet kyllä onnistunut elämään edullisesti!

  • Reply Tanja 27.4.2016 at 18:32

   Kahden ihmisen voi tosiaankin olla järkevämpää asua jossain muualla kuin hostellissa, yhdelle se taas tulee halvemmaksi. Ruokakulujen loppusumma yllätti myös mut, ja jäinkin miettimään muistinko varmasti laskea kaikki kulut mukaan :D

  Leave a Reply