WPDEV!!

Pääsiäissaari - mystiset kivimiehet keskellä merta

Kohdeopas: Pääsiäissaari

Kuva:
Moai-patsas Pääsiäissaarella

Mystinen Pääsiäissaari on monen matkailijan yksi unelmakohde. Kallis ja vaikeasti saavutettava pieni saari on haasteista huolimatta kaiken vaivan ja rahan arvoinen.

Erikoislaatuiset Moai-patsaat ovat tehneet kaukaisesta saaresta maailmankuulun, mutta Pääsiäissaarelta löytyy paljon muutakin. Patsaat ovat silti useimmille tärkein syy tulla saarelle.

PÄÄSIÄISSAARI MATKAKOHTEENA

Vaellusreitti Pääsiäissaarella

Pieni saari keskellä valtamerta

Chilelle kuuluva Pääsiäissaari sijaitsee keskellä Tyyntä valtamerta noin tuhannen kilometrin päässä Chilen rannikosta. Lähimmälle asutulle saarelle on matkaa lähes 300 kilometriä. Pääsiäissaariin kuuluu pääsaaren, Rapa Nuin, lisäksi kaksi pienempää saarta, Motu Iti ja Motu Nui.

Kooltaan Pääsiäissaari on pieni, vain noin 20 kilometriä saaren päästä päähän. Saarella on vai yksi kaupunki, Hanga Roa, joka sekin muistuttaa enemmän pientä kylää.

Mystiset Moai-patsaat

Pääsiäissaari on tunnettu etenkin mystisistä ihmistä muistuttavista Moai-patsaistaan, jotka seisovat saaren rannoilla selkä merelle päin. Patsaiden lisäksi Pääsiäissaarelta löytyy myös muun muassa upeita kraatterijärviä, hienoja hiekkarantoja, luolia, raunioita sekä huikaisevan kauniita maisemia.

Matkamuistojen lisäksi Pääsiäissaarella ei juuri ole mitään ostettavaa, joten matkalaukkuun ei tarvitse varata juurikaan tyhjää tilaa. Sen sijaan saari sopii erinomaisesti aktiivilomailijalle, sillä pyörä- ja kävelyreittejä löytyy paljon, samoin sukellus- ja snorklausmahdollisuuksia.

Pääsiäissaari on ympärivuotinen kohde

Pääsiäissaaren ilmasto on läpi vuoden lämmin, joten se sopii matkakohteeksi ympäri vuoden. Sateita tulee tasaisesti kaikkina vuodenaikoina ja tuuli voi olla välillä kovaa.

Pääsiäissaari on erittäin kallis matkakohde. Lentojen hinnat ovat yleensä korkeat ja ruoka saarella on noin kolme kertaa kalliimpaa kuin Chilessä mantereen puolella. Saarelle kannattaakin tuoda omat ruuat mantereelta, sillä kalliiden hintojen lisäksi valikoima kaupoissa on vaatimaton ja ravintolaruoan taso melko vaatimaton.

Englannin kielellä pärjää Pääsiäissaarella yleisesti ottaen hyvin, mutta espanjan taidosta on apua.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN PÄÄSIÄISSAARELLA

Pääsiäissaaren patsaat

Lentäen Chilen Santiagoon

Pääsiäissaarelle pääsee lentämällä Santiagoon ja jatkamalla sieltä perille. Saarelle on lentoja myös Tahitilta. Lentojen hinnat ovat noin kahdesta tuhannesta eurosta ylöspäin.

Halvimmalla pääsee hankkimalla niin sanotun RTW-lipun, eli maailmanympärilipun, johon Pääsiäissaari kuuluu. Pääsiäissaaren lentokenttä on Hanga Roassa vain noin kilometrin päässä keskustasta.

Keskitasoista majoitusta

Pääsiäissaarelta löytyy saaren kokoon nähden runsaasti majoitusvaihtoehtoja, mutta taso on yleensä vain keskitasoa tai sen alle. Hyvätasoisia hotelleja on vain pari.

Suurin osa majoituksesta on pienissä hostelleissa ja perheiden ylläpitämissä B&B-paikoissa. Vaikka hintataso saarella muuten on korkea, majoitusta on mahdollista löytää kohtuullisen edullisestikin.

Vuokraa auto tai polkupyörä

Pääsiäissaarella ei ole lainkaan julkista liikennettä, joten saaren kiertämiseksi on vuokrattava auto, skootteri tai polkupyörä. Taksilla liikkuminen on myös mahdollista, mutta erittäin kallista. Nähtävyyksiä voi kiertää myös opastetuilla kierroksilla.

Päätie saarella on hyväkuntoinen asfalttitie, mutta muut tiet ovat kivisiä ja pölyisiä hiekkateitä, mikä vaati pyöräilijältä hieman kuntoa ja hyvän maastopyörän.

Skootterilla hiekkateiden kiertäminen voi olla hankalaa ja autollakin osa teistä on vaikeasti ajettavia. Hanga Roassa liikkumiseen riittävät omat jalat tai polkupyörä.

PÄÄSIÄISSAAREN NÄHTÄVYYDET

Vaellus Pääsiäissaarella

Kuuluisat Moai-patsaat

Moai-patsaiden takia useimmat tulevat Pääsiäissaarelle ja niiden suhteen ei varmasti joudu pettymään. Patsaita löytyy ympäri saarta, pääasiassa meren rannoilta.

Osa patsaista on entisöity alkuperäiseen kuntoonsa, mutta iso osa makaa maassa kaadettuina. Patsaiden koko vaihtelee parista metristä 12 metriin. Hienoimmat patsaat löytyvät saaren länsiosasta Tongarikista ja Rano Rarakun kraatterin luota.

Rano Rarakun kraatteri

Rano Rarakun kraatteri sijaitsee Tongarikin lähelle saaren länsiosassa. Kraatteri on aikoinaan toiminut Moai-patsaiden syntymäpaikkana, sillä täällä ne on hakattu esiin kraatterin seinämästä ja kuljetettu myöhemmin lopullisille paikoilleen.

Rano Rarakussa on edelleen satoja patsaita, joista suurin osa on vielä keskeneräisiä.

Aluetta voi kiertää merkittyjä polkuja pitkin ja samalla voi kiivetä katsomaan ylhäällä kraatterissa olevaa järveä. Rano Rarakuun päästäkseen on maksettava kansallispuistomaksu, joka sisältää myös Rano Kaun kraatterin. Lippu kannattaa hankkia jo lentokentältä, sillä se tulee näin halvemmaksi kuin paikan päältä ostettuna.

Orongo ja Rano Kaun kraatteri

Orongon kylä on ollut aikoinaan tärkeä ja pyhä rituaalipaikka. Alueelta löytyy edelleen kylän rauniot ja upea Rano Kau -kraatterissa sijaitseva järvi, jonka reunoilla kasvaa monia ruokakasveja, muun muassa kahvia ja viiniköynnöksiä.

Rano Kau sijaitsee aivan Hanga Roan vieressä ja sinne kulkee viehättävä kävelyreitti läpi metsän ja niittyjen. Paikalle pääsee myös autolla, jos ei jaksa kiivetä rinnettä ylös.

Lisätietoa:

Pääsiäissaari Chilen virallisilla matkailusivuilla

Teksti: Suvi Huttunen
Kuvat: Flickr/Anolden, Jerry Woody, Ndecam

Päivitetty: 11.2.2015

Chile: Lue lisää kohdeoppaita

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia