Sohville surffaamaan!

torstai, joulukuu 14, 2017

Olen sohvasurffannut vasta muutaman kerran, mutta kokemuksia couchsurfingista on useita, sillä siitä on moneksi muuksikin, kuin vain tavaksi löytää ilmainen majapaikka. Couchsurfing on tietynlainen reissuyhteisö, josta voi majoituksen lisäksi löytää kansainvälistä seuraa vaikkapa kahville tai vaellukselle, paikallisen opastamaan sinua uuteen paikkaan saavuttuasi, erilaisia tapahtumia ja illanistujaisia tai mahdollisuuden majoittaa jonkun omaan kotiisi. Se on ollut mahtava tapa tutustua uusiin ihmisiin ja kulttuureihin.

Sohvasurffaukseen on olemassa useampia eri sivustoja, joista itse olen käyttänyt couchsurfing.comia.

Kuinka surffaus tapahtuu?

Alkuun päästäksesi sinun tulee tehdä ilmainen rekisteröityminen couchsurfingiin ja kertoa itsestäsi mm. ikäsi, kiinnostuksenkohteesi, sekä miksi juuri sinä olisit tutustumisen arvoinen. Majoitus tapahtuu oikeissa kodeissa, niinpä yksikään kohde ei varmasti ole samanlainen keskenään. Saatat päätyä koiran kanssa sohvalle keskelle olohuonetta tai voit saada oman rakennuksen kylppäreineen. Yllätyksille kannattaa siis olla avoin. Sohvasurffauksessa on useimmiten kyse muustakin kuin vain ilmaisesta majapaikasta, sillä niin majoittajat kuin majoitettavat toivovat saavansa samalla uusia ystäviä ja luovansa kokemuksia yhdessä esim. ulkona käyden, kokkaillen sekä toisiinsa tutustuen.

Sohvasurffaussivua selatessasi voit hakea esim. sen kaupungin tai maan nimen mukaan jonne olet matkalla. Saat eteesi paikalliset majoittajat ja pääset tutustumaan heidän profiileihinsa. Oman profiilin huolellinen täyttäminen tekee helpommaksi sen, että muut saavat jonkinlaisen käsityksen siitä, millainen majoittaja tai surffaaja olisit ja mistä olet kiinnostunut. Näät profiileissa myös henkilön arvosteluja sekä kuvia. Majoituksen tiedoista löytää myös sen, sallitaanko majapaikassa esim. eläimiä, lapsia tai tupakointia ja kuinka monelle hengelle kodissa on tilaa.

Vaikka itse majoitus on ilmaista, voit tarjoutua esim. auttamaan kotitöissä tai laittamaan ruokaa. Tuliaisetkin ovat kiva lisä, vaikkeivat välttämättömyys. Uskon, että tärkeintä on kunnioitus, olit sitten vierailija tai majoittaja. Ja tietynlainen vastavuoroisuus on mielestäni myös tärkeää. Eli majoituttuasi jonkun kotona on ystävällistä, tietysti mahdollisuuksien mukaan, tarjoutua majoittamaan hänet tulevaisuudessasi myös omassa kodissasi.

Muutakin kuin majoitusta

Oma suosikkitoimintoni couchsurfingissa on ollut ns. hengailuosio, jossa voit laittaa profiilisi aktiiviseksi ja kertoa mitä haluaisit juuri sillä hetkellä tehdä. Tekemiseksi voi ehdottaa esim. kahvilla käyntiä tai nähtävyyksien kiertämistä. Kun laitat profiilisi aktiiviseen tilaan, näät muita vastaavassa tilassa olevia lähistölläsi ja voitte suunnitella tapaamisenne helposti.

Couchsurfigista löytää myös paljon erilaisia tapahtumia ja yhteisiä reissuja kuten patikointiretkiä. Voit osallistua muiden järjestämiin tapahtumiin tai voit luoda omasi.

Sohvasurffaus mahdollistaa tutustumisen niin kotimaan ihmisiin kuin maassasi matkustaviin kansainvälisiin sohvasurffaajiinkin. Jopa loviisan kaltaisiin pikkukaupunkeihin tulee sohvasurffauspaikkaa etsiviä, niinpä kiinnostuneiden täälläkin kannattaa tehdä profiili sivulle ja aloittaa majoittaminen.

Turvallisuus

Monia kauhistuttaa ajatus majoittumisesta tuntemattoman kotona ja puuhassa on tietysti, kuten kaikkialla muussakin elämässä, omat riskinsä. On mahdotonta tietää varmaksi mitä on luvassa, mutta turha stressi ja huolehtiminen pilaa tämänkin. Minulle tärkeintä profiileja tutkiessani on ollut kattava info sohvasurffaajasta, valokuvat, ikä sekä ennenkaikkea muiden sohvasurffaajien arvostelut. Jokaisen tapahtuneen majoituksen jälkeen saat sivustolla kehoituksen arvostella majoittajasi tai henkilö joka vieraili luonasi. Ja joka kerta kun teet arvostelun, saat itsestäsi vastaavan.

Uskon, että terveellä vaistolla pääsee pitkälle. Ja voithan ensin vaikka tavata majoittajasi muualla kun hänen kodissaan ja saada maistiaisen siitä millainen hän on ihmisenä. Ja jos ikinä tulee se fiilis, että tämä ei tunnu hyvältä, voit lähteä. Jokainen majoittaja on erilainen. On perheitä, kimppakämppiä ja yksinasuvia ja niin luksuskoteja kuin heinämökkejäkin. Jos ikinä löydät mahdollisuuden yöhön heinämökissä, käytä se! Yksi parhaista öistä ikinä oli alla olevan kuvan mökissä nukkuminen Nepalissa.

Omat kokemukseni

Sohvasurffasin Romaniassa sekä Montenegrossa, sain mm. kaverin rannalle Australiassa, kaupunkikierroksen paikallisen opastamana Kosovossa ja kahviseuraa Serbiassa. Couchsurfing on ollut ja tulee jatkossakin olemaan kovasssa käytössä reissuillani.

Paras kokemus jonka olen couchsurfingin kautta saanut, oli Nepalin matkallani tehty roadtrip. Laitoin matkani couchsurfingiin julkiseksi eli loin ilmoituksen saapumisestani ennakkoon. Ilmoitus näkyi sohvasurffaajien kesken sivuston ”members” osion kohdalla, Nepali haun alla. Kerroin milloin olen saapumassa maahan ja mitä minulla oli suunnitelmissa. Sain matkaani edeltäneen kuukauden aikana yli seitsemänkymmentä viestiä, joissa annettiin vinkkejä ja tarjottiin majapaikkoja ympäri Nepalia. Olin pakahtua onnesta. Yksi viesteistä herätti kiinnostukseni eniten ja päädyinkin sen myötä kolmen paikallisen kanssa roadtripille Kathmandusta Bardian kansallisuistoon heti ensimmäisellä viikollani. Olen iki onnellinen että lähdin heidän mukaansa. Tapasin porukan ennakkoon Kathmanduun lennettyäni ja tiesin sydämestäni että voisin luottaa heihin reissullamme. Ja kaikki menikin paremmin kuin hyvin ja meistä tuli ystäviä.

Toinen tapaaminen, josta olen todella kiitollinen, tapahtui myös sohvasurffauksen kautta Nepalissa. Englantilainen, jo eläkkeellä oleva, Nepalissa pitkiä pätkiä asunut Harry tarjoutui auttamaan minut alkuun Kathmanduun saavuttuani. Hän mm. tuli minua kentälle vastaan, vinkkasi kathmandun parhaan katuravintolan, neuvoi sim-kortin ym. hankinnoissa ja näytti kaupunkia ensimmäisinä päivinäni. Hän tutustutti minut Nepalilaiseen tuttuunsa Nasreeniin, jonka kanssa ystävystyin. Hänen tapaamisensa muutti minua paljon, sillä päädyin vapaaehtoiseksi hänen yritykseensä kuukaudeksi ja tapasin upeita ihmisiä. Teen Nasreenista ja kokemuksestani siellä oman postauksensa myöhemmin!

Järki päässä ja mieli avoimena, rohkeasti muutkin sohvasurffamaan! Se on kokemisen arvoista.

Senni <3

 

 

 

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.