Käymisen arvoinen Belgrad

perjantai, marraskuu 3, 2017

Kolmen farmiviikon jälkeen jatkoin matkaani Bosniasta Belgradiin eli Serbian pääkaupunkiin. Odotin jännityksellä kuinka selviäisin rauhallisen pikkukaupunki elämän jälkeen ihmisiä ja autoja kuhisevassa miljoonakaupungissa. Yllätyin positiivisesti. Farmin jälkeen kaupunkiin saapuessa olo oli kieltämättä kuin alienilla joka laskeutuu ensimmäistä kertaa maan kamaralle. Olinhan melkein kuukauden ilman ”normaaleja” suihkuja, keittiöitä ja vessoja.

Vietin kaupungissa ensin muutaman päivän itsekseni jonka jälkeen tapasin Belgradiin lomalle tulleen tätini Sinin ja serkkuni Nikolan. Heidän kanssaan oltiin sovittu tapaamisesta jo muutama kuukausi sitten ja siitä syystä Belgradiin tulinkin. Serkkujeni isä on kotoisin Serbiasta niinpä menneeseen viikkoon mahtui paljon sukulaisissa käyntiä ja saimmekin siten kokea hyvin sitä oikeaa Serbiaa.

Vaikka kaupungin asukasluku onkin hurjan suuri, en ahdistunut läheskään yhtä paljon kuin Budapestissa, oikeastaan en ollenkaan. Belgrad ei (vielä) ole suurien turistimassojen löytämä lomakohde, niinpä sinne kannattaa suunnata kiireellä ennen kuin turismi kasvaa. Belgrad sijaitsee Tonavan varrella ja kaupungin vanhan ja uuden osan jakaa kahtia Sava joki. Kaupunki huokuu historiaa ja nähtävää riittää.

Tässä omat suosikkini menneeltä viikolta:

Free walking tour

Aloitin vierailuni jo tavaksi muodostuneella paikallisen opastamalla kävelykierroksella. Kierros on mukava aloitus uuteen kaupunkiin tutustuessa ja muutaman tunnin kävelyllä saa heti alkuun kivan yleiskuvan kaupungista ja kuulee Serbiasta sekä sen perinteistä ja historiasta. Kierroksien päivittäinen lukumäärä ja aikataulut vaihtelevat hieman kausittain niinpä kannataa aina tarkistaa netistä ennakkoon voimassa olevat tiedot.

Pakohuone

Mahtava sadepäivän aktiviteetti! Pakohuone eli Escape room on tosielämän pelikokemus jossa vaihtuvilla teemoilla varustetusta huoneesta täytyy päästä 60 minuutissa pois suorittamalla erilaisia tehtäviä ja ratkomalla vihjeitä. En ollut koskaan aikaisemmin kokeillut pakohuonetta vaikka niitä on suomessakin kuulemma yli 60 kpl. Valitsimme tätini ja paikallisen tutun kanssa Belgradin pakohuoneista vanhaa Jugoslavialaista kafanaa eli kuppilaa vastaavan huoneen jossa tehtävänämme oli löytää Rakija nimisen juoman resepti. Rakija on Balkanilla kodeissa valmistettu (pontikka) vahva alkoholijuoma joka tehdään erilaisista hedelmistä. Löysimme reseptin ajallaan pienellä avustuksella. Hauska kokemus ja uusi tapa tutustua paikalliseen kulttuuriin. Pakohuoneille on eniten kysyntää viikonloppuisin ja huoneen voi varata etukäteen esim. Escapemania Belgradin nettisivuilta. Yhden huoneen hinta tunnilta oli yhteensä n. 33 euroa. Eli eikun porukka kasaan ja pakoilemaan!

Nykytaiteen museo

Belgradin nykytaiteen museo sijaitsee uuden Belgradin puolella eli Sava joen toisella puolella. Hotellit ja yleinen nähtävä keskittyy pääosin vastakkaiselle puolelle, josta voi joko kävellä sillan yli ja joen vartta pitkin museolle tai hypätä bussin numero 84 kyytiin esim. Zeleni Venacin pysäkiltä. Yhden bussimatkan hinta on noin euron ja lipun voi ostaa kuskilta. Osuimme Belgradiin juuri sopivasti sillä nykytaiteen museo oli ollut suljettuna remontin takia viimeiset kymmenen vuotta ja se on juuri avannut ovensa uudestaan. Ja kyllä luit oikein. Kymmenen vuotta. Paikalliset naureskelivat että se on Belgradissa ihan normaalia. Rakennukset suljetaan pikaista remonttia varten hetkeksi ja yhtäkkiä vuodet vierivätkin ja avajaisia lykätätään. Ensimmäinen remontin jälkeinen näyttely jatkuu seuraavat 6-7 kuukautta. Esillä on mm. maalauksia ja valokuvia vanhan Jugoslavian ajoilta ja viidenteen kerrokseen päästessä ollaan jo nykypäivän Serbiassa. Ehdottomasti käymisen arvoinen paikka.

Päiväretki Zenumiin

Ja juuri kun pääsin sanomaan ettei uuden Belgradin puolella ole sen kummemmin nähtävää muistin että siellähän oli myös Belgradin lempparini eli Zenum. Zenum on ollut oma kylänsä vuoteen 1934 asti jonka jälkeen se liitettiin osaksi Belgradia ja sen vanhakaupunki on ihastuttava. Alueelle pääsee samalla bussilla (numero 84) kuin nykytaide museoonkin. Lähdimme bussipysäkiltä kävelemään vailla määränpäätä ja päädyimme ensin hautausmaalle jonka läpi kävelimme. Opimme mm. että täällä on tapana laittaa hautakiveen vainajan valokuva.

Hautausmaalta kävelimme pitkin suloisia kujia Millenium nimiselle tornille jonka takaa aukesi upea näkymä Belgradin ylle.

Tornilta jatkoimme matkaa paikallisten kotien välissä pujottelevia portaita läpi alas rantaan josta löysimme ihanan kahvilan, jonka nimeä en valitettavasti muista.  Tapani mukaan unohdan useinkin miten kävellään, niinpä lensin portaissa mahalleni ja saimme Sinin kanssa hyvät naurut. Eli olkaahan samaan taipuvaiset varovaisia kyseisissä portaissa..

Vanhan kaupungin torilta ostimme kotiin viemisiksi mm. teetä ja pähkinöitä naposteltavaksi.

Tunnelmalliset kahvilat ja ravintolat

Belgrad on pullollaan ihania ravintoloita ja kahviloita. Kunhan vaan poistuu suurilta kävelykaduilta pienemmille kaduille. Yllätyimme positiivisesti kaupungin ruokatarjonnasta vegaaneille, Balkan kun ei yleisesti ole tunnettu kasvisruuastaan. Teenkin ravintoloista myöhemmin oman päivityksensä.

Serkkuni sukulaiset avasivat vuosi sitten keskustan alueelle kuppilan joka ansaitsee erityismaininnan. Paikan nimi on Dzezva. Dzezvan henkilökunta on ihana, sisustus huippu ja tunnelma niin kiva että siellä saisi helposti useankin päivän kulumaan teekupin ja kirjan äärellä. Iltaisin heillä on erilaisia tapahtumia musiikkikeikoista teemailtoihin.

Viikko Belgradissa meni nopeasti ja voisin ehdottomasti matkustaa sinne uudestaankin.

Kipin kapin muutkin Belgradiin!

Senni

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.